9. března 2018 • 11:12

Startují paralympijské hry. Českým vlajkonošem je sledge hokejista Hrbek

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pátečním slavnostním zahájením začnou tradičně necelé dva týdny po skončení zimní olympiády paralympijské hry. Mezi handicapovanými sportovci budou v Pchjongčchangu od 10. do 18. března pod dohledem maskota medvěda Pandabiho poprvé v historii na zimní paralympiádě startovat sportovci KLDR a Rusové se podobně jako na olympiádě představí jen pod neutrální vlajkou.



Mezi 670 paralympioniky z 49 zemí nechybí výprava České republiky, kterou tvoří patnáctka sledge hokejistů a šestice lyžařů. Z minulé paralympiády v Soči se Češi vrátili bez medaile, ve Vancouveru 2010 získala bronz sjezdařka Anna Pešková.

Severní Korea dosud startovala jen na letních paralympiádách - před dvěma lety v Riu de Janeiro měla dva zástupce, v Londýně 2012 jednoho. Pozvánku do Pchjongčchangu dostali dva handicapovaní lyžaři. Na rozdíl od olympiády ale nepůjdou při zahájení sportovci pořadatelské země, kterých bude 36, s reprezentanty KLDR pod vlajkou symbolizující sjednocení Korejského poloostrova.

Po skandálu se státem řízeným dopingem se i na paralympiádě představí jen vybraní sportovci Ruska. Bude jich dohromady třicet a chybějí třeba ve sledge hokeji. Startovat budou pod vlajkou Mezinárodního paralympijského výboru.

Vlajkonošem české výpravy bude sledge hokejista Miroslav Hrbek, účastník třetí paralympiády. V neděli s týmem začne souboje ve skupině duelem s domácí Koreou, dalšími soupeři budou USA a Japonsko. V Soči byli sledge hokejisté pátí.

Z lyžařů budou startovat Pavel Bambousek, Miroslav Lidinský, zrakově handicapovaný Patrik Hetmer s trasérem Miroslavem Máčalou, Anna Pešková s trasérkou Michaelou Hubačovou, Tadeáš Kříž s trasérem Radimem Nevrlým a Tomáš Vaverka.

Handicapovaní sportovci si na zimních hrách během devíti dnů rozdělí 80 sad medailí v alpském a klasickém lyžování, biatlonu, snowboardingu, sledge hokeji pro sportovce s poškozením dolních končetin a curlingu pro vozíčkáře.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud