Romana Barboříková
18. února 2022 • 17:00

Dostal vyhazov, pracoval u policie... Teď je z Rakušana šampion, napodobil otce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z policejní uniformy až k olympijským medailím. To je příběh rakouského lyžaře Johannese Strolze. Před rokem dostal vyhazov z reprezentace, on teď ke zlatu z kombinace v Pekingu přidal i stříbro ve slalomu. Muž, který ovládl první kolo, v tom druhém nestačil jen na Francouze Clementa Noëla.



Oslavovaní bývají vždy hlavně vítězové. A Clement Noël, vítěz slalomu, je nyní ve své zemi jedním z hrdinů. Nepatřil k nejžhavějším kandidátům na olympijské zlato, vždyť v hodnocení disciplíny ve Světovém poháru mu patří až 6. příčka. V sezoně dokázal vyhrát jen v prosinci doma ve Val d´Isere, v lednu nebyl ani jednou v top 5.

Ale když Slovenka Petra Vlhová dokázala vyhrát slalom z 8. místa po prvním kole, proč by to nezvládl Noël z šesté příčky? Navíc s tak povedenou jízdou, jakou předvedl. „Po prvním kole byly odstupy minimální, takže jsem věděl, že nic není nemožné, ale musím předvést opravdu pěknou druhou jízdu. A jsem rád, že se to povedlo. Abych se přiznal, byl jsem opravdu překvapený, když jsem projel cílem a viděl, jak velký náskok mám,“ prozradil čtyřiadvacetiletý šampion.

Ještě větším překvapením než Francouzův triumf jsou však rovnou dvě medaile Johannese Strolze. Tento Rakušan nejprve získal zlato v kombinaci a ve středu přidal stříbro. Napodobil tím svého otce Huberta, který na Hrách v Calgary 1988 vyhrál kombinaci a také bral stříbro, ovšem v obřím slalomu. Devětadvacetiletému policistovi se to teď povedlo se startovním číslem 19 ve slalomu.

Johannes Strolz v Pekingu uchvátil zlatem (kombinace) a stříbrem (slalom)
Johannes Strolz v Pekingu uchvátil zlatem (kombinace) a stříbrem (slalom)

„Je to totálně šílené,“ nechápavě kroutil hlavou. Není se čemu divit. Tento muž, který na lyžích stál poprvé ve dvou letech, nepatřil dřív k zářným lyžařům. Sice to občas na závodech nižší kategorie na stupně vítězů dotáhl, světová špička ale byla vysoko. Dokonce to vedlo tak daleko, že před rokem ho trenéři vyřadili z rakouské reprezentace.

Začal pracovat u policie, svého lyžařského snu se však nevzdal. Sám trénoval, sám si na závody připravoval lyže. V této sezoně se vrátil do seriálu SP, kde se mu mimořádně povedl slalom ve švýcarském Adelbodenu. Vyhrál! A to už nešlo přehlížet, reprezentační trenéři tedy Strolze povolali zpět i nominovali do Pekingu. Aby si zajistil místo v kombinaci, v níž byl úspěšný jeho táta, ještě na poslední chvíli sbíral body pro sjezd. Povedlo se. A tak mohl přijít happy end jako z Hollywoodu.

„Budu si teď muset promluvit s reprezentačními trenéry, abychom nachystali dobrý plán pro další sezonu. Teprve pak uvidím, kolik času zbude pro policejní práci,“ žertoval Strolz.

Důvod k radosti měl i bronzový Sebastian Foss-Solevag, který stejný kov získal už před čtyřmi lety s norskými kolegy v týmové soutěži. A ta lyžaře ještě čeká. Češi Jan Zabystřan ani Kryštof Krýzl závod nedokončili, oba po chybách skončili už v prvním kole.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 18. 1. 2022
17:12
18. 1. 2022
 

SKOKY NA LYŽÍCH: Skokan na lyžích Simon Ammann se jako první švýcarský sportovec představí posedmé na olympijských hrách. Čtyřicetiletý čtyřnásobný olympijský šampion je v nominaci na soutěže v Pekingu a sedmý start pod pěti kruhy si připíše jako teprve třetí skokan na lyžích v historii.

„Simon Ammann je výjimečný fenomén švýcarského sportu a jsme rádi, že ho můžeme posedmé přivítat v olympijském týmu,“ řekl šéf švýcarské olympijské výpravy Ralph Stöckli. Rekordmanem mezi skokany na lyžích i mezi účastníky zimních olympiád vůbec je Noriaki Kasai, který má na kontě osm startů pod pěti kruhy. 

Zprávy ze dne 18. 1. 2022
16:58
18. 1. 2022
 

SKOKY NA LYŽÍCH: V týmu norských skokanů na lyžích se dva týdny před začátkem olympijských her v Pekingu objevil koronavirus. Pozitivní testy měli Daniel-Andre Tande a Fredrik Villumstad, do karantény musel preventivně zamířit i vítěz posledních dvou individuálních závodů Světového poháru Marius Lindvik.

Zprávy ze dne 18. 1. 2022
15:02
18. 1. 2022
 

HOKEJ: Devět hráčů z české extraligy se dostalo do nominace hokejistů Slovenska na únorové olympijské hry v Pekingu. V týmu kanadského kouče Craiga Ramsayho je po třech zástupcích z Třince a Komety Brno. V kádru jsou dva sedmnáctiletí talenti - obránce Simon Nemec z Nitry a útočník Juraj Slafkovský z TPS Turku, kteří už startovali na loňském mistrovství světa v Rize.  Slováci vstoupí do turnaje ve čtvrtek 10. února proti Finsku. V dalších duelech základní skupiny C se utkají o den později se Švédskem a v neděli 13. února s Lotyšskem. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 18. 1. 2022
11:47
18. 1. 2022
 

Dělníci dokončují poslední úpravy, na sjezdovkách se vyrábí umělý sníh a vše obchází strašidlo omikronu. 17 dní před zapálením olympijského ohně přesvědčuje Peking svět, že je na megalomanskou akci perfektně připravený. Více o stavu příprav před OH čtěte ZDE>>>

V Číně na olympioniky čeká 12 sportovišť ve třech oblastech spojených rychlodráhou. Maskoti ZOH v Pekingu V Číně na olympioniky čeká 12 sportovišť ve třech oblastech spojených rychlodráhou.
Zprávy ze dne 18. 1. 2022
11:23
18. 1. 2022
 

BOBY: Na zimních olympijských hrách bude znovu po 24 letech startovat jamajský čtyřbob. V Pekingu bude mít karibská země zastoupení dokonce ve třech disciplínách, protože kvalifikační kritéria splnil také dvojbob a ženský monobob, který bude v Číně slavit premiéru pod pěti kruhy. „Jamajko, máme bobový tým na cestě do Pekingu. Bude to oheň na ledě,“ uvedl jamajský svaz na Twitteru. „Je to poprvé, co se Jamajka kvalifikovala do tří bobových olympijských soutěží,“ konstatoval.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud