Romana Barboříková
18. února 2022 • 17:00

Dostal vyhazov, pracoval u policie... Teď je z Rakušana šampion, napodobil otce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z policejní uniformy až k olympijským medailím. To je příběh rakouského lyžaře Johannese Strolze. Před rokem dostal vyhazov z reprezentace, on teď ke zlatu z kombinace v Pekingu přidal i stříbro ve slalomu. Muž, který ovládl první kolo, v tom druhém nestačil jen na Francouze Clementa Noëla.



Oslavovaní bývají vždy hlavně vítězové. A Clement Noël, vítěz slalomu, je nyní ve své zemi jedním z hrdinů. Nepatřil k nejžhavějším kandidátům na olympijské zlato, vždyť v hodnocení disciplíny ve Světovém poháru mu patří až 6. příčka. V sezoně dokázal vyhrát jen v prosinci doma ve Val d´Isere, v lednu nebyl ani jednou v top 5.

Ale když Slovenka Petra Vlhová dokázala vyhrát slalom z 8. místa po prvním kole, proč by to nezvládl Noël z šesté příčky? Navíc s tak povedenou jízdou, jakou předvedl. „Po prvním kole byly odstupy minimální, takže jsem věděl, že nic není nemožné, ale musím předvést opravdu pěknou druhou jízdu. A jsem rád, že se to povedlo. Abych se přiznal, byl jsem opravdu překvapený, když jsem projel cílem a viděl, jak velký náskok mám,“ prozradil čtyřiadvacetiletý šampion.

Ještě větším překvapením než Francouzův triumf jsou však rovnou dvě medaile Johannese Strolze. Tento Rakušan nejprve získal zlato v kombinaci a ve středu přidal stříbro. Napodobil tím svého otce Huberta, který na Hrách v Calgary 1988 vyhrál kombinaci a také bral stříbro, ovšem v obřím slalomu. Devětadvacetiletému policistovi se to teď povedlo se startovním číslem 19 ve slalomu.

Johannes Strolz v Pekingu uchvátil zlatem (kombinace) a stříbrem (slalom)
Johannes Strolz v Pekingu uchvátil zlatem (kombinace) a stříbrem (slalom)

„Je to totálně šílené,“ nechápavě kroutil hlavou. Není se čemu divit. Tento muž, který na lyžích stál poprvé ve dvou letech, nepatřil dřív k zářným lyžařům. Sice to občas na závodech nižší kategorie na stupně vítězů dotáhl, světová špička ale byla vysoko. Dokonce to vedlo tak daleko, že před rokem ho trenéři vyřadili z rakouské reprezentace.

Začal pracovat u policie, svého lyžařského snu se však nevzdal. Sám trénoval, sám si na závody připravoval lyže. V této sezoně se vrátil do seriálu SP, kde se mu mimořádně povedl slalom ve švýcarském Adelbodenu. Vyhrál! A to už nešlo přehlížet, reprezentační trenéři tedy Strolze povolali zpět i nominovali do Pekingu. Aby si zajistil místo v kombinaci, v níž byl úspěšný jeho táta, ještě na poslední chvíli sbíral body pro sjezd. Povedlo se. A tak mohl přijít happy end jako z Hollywoodu.

„Budu si teď muset promluvit s reprezentačními trenéry, abychom nachystali dobrý plán pro další sezonu. Teprve pak uvidím, kolik času zbude pro policejní práci,“ žertoval Strolz.

Důvod k radosti měl i bronzový Sebastian Foss-Solevag, který stejný kov získal už před čtyřmi lety s norskými kolegy v týmové soutěži. A ta lyžaře ještě čeká. Češi Jan Zabystřan ani Kryštof Krýzl závod nedokončili, oba po chybách skončili už v prvním kole.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 23. 1. 2022
19:29
23. 1. 2022
 

SJEZDOVÉ LYŽOVÁNÍ: Italka Sofia Goggiaová utrpěla při pádu v Cortině lehké zranění zkříženého vazu, frakturu v holení kosti a poranění šlachy. OH chce ale stihnout.

Zprávy ze dne 23. 1. 2022
18:08
23. 1. 2022
 

SKOKY NA LYŽÍCH: Roman Koudelka obsadil v závodě Světového poháru v Titisee-Neustadtu 27. místo a jako první český skokan na lyžích v olympijské sezoně bodoval. Do průběžného hodnocení seriálu získal čtyři body a ukončil 13 měsíců dlouhé čekání na umístění v první třicítce. I druhý závod na domácím můstku vyhrál Karl Geiger, jenž si upevnil vedení v SP.

Koudelka, který se do sezony zapojil se zpožděním po loňské operaci kolena, se do závodu kvalifikoval jako jediný z Čechů. Úvodní soutěžní pokus měl sice o něco kratší než v kvalifikaci, skok 121,5 metru mu ale na postup do finálové třicítky stačil. Ve druhém kole si pohoršil na 118,5 metru, 27. místo ale udržel.

Čeští skokani ve Světovém poháru naposledy bodovali 20. prosince 2020 v Engelbergu. Ve Švýcarsku se tehdy v první třicítce umístili Koudelka spolu s Viktorem Poláškem.

Zprávy ze dne 23. 1. 2022
16:10
23. 1. 2022
 

Organizátoři zimních olympijských her v Pekingu dnes oznámili, že odhalili nákazu koronavirem u 72 lidí, kteří přicestovali do Číny, aby se podíleli na chodu her. U 171 sportovců ani u představitelů národních týmů, kteří dorazili do Číny ve stejném období, tedy od 4. do 22. ledna, se zatím žádný případ infekce virem SARS-CoV-2 nepotvrdil. Informovala o tom agentura Reuters. Olympijské hry odstartují v Pekingu za necelé dva týdny.

Přímo na letišti bylo zachyceno 39 případů. Ostatních 33 případů se pak prokázalo uvnitř takzvané uzavřené bubliny, která odděluje sportovce i personál od obyvatel Pekingu. Organizátoři upřesnili, že do soboty do Pekingu zatím dorazilo 2586 lidí, kteří se budou podílet na chodu her.

Zprávy ze dne 23. 1. 2022
15:59
23. 1. 2022
 

SKIKROS:  Nikol Kučerová před hrami v Pekingu opět atakovala první desítku a skončila těsně za ní. V olympijské generálce skončila na Světovém poháru v Idre Fjäll ve Švédsku dvanáctá, o příčku horší než v sobotu. Devátý triumf v desátém závodu sezony oslavila domácí hvězda Sandra Näslundová.

Zprávy ze dne 23. 1. 2022
14:09
23. 1. 2022
 

SKOKY NA LYŽÍCH: Do německého týmu skokanů na lyžích pro hry v Pekingu se nedostali olympijští vítězové Severin Freund a Andreas Wellinger. Poslední dvě volná místa během Světového poháru v Titisee-Neustadtu obsadili Constantin Schmid a Pius Paschke. Už dříve měli nominaci jistou Karl Geiger, Markus Eisenbichler a Stephan Leyhe.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud