Zdeněk Janda
17. února 2022 • 13:58

Shiffrinová zase nedojela. Další ránu nesla statečně: Tlak jsem nevnímala

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ČÍNY | Nikdo není stroj. Ani ten nejlepší na světě. Možná i v historii. Každého řídí hlava, která může pozlobit, psychika je vrtkavá… Podívejte se na americkou lyžařku Mikaelu Shiffrinovou. Tři olympijské závody? Třikrát u jejího jména DNF. Nedojela. Cíl marně atakovala i v kombinaci, přitom to měla být disciplína, při níž si spraví chuť. Nic. Zase nic.



Olympijské zlato má ze Soči 2014 (slalom), z Koreje 2018 (obří slalom), šestkrát vyhrála mistrovství světa, ovládla 73 (!) závodů Světového poháru, bylo období, kdy si ze slalomu dělala one (wo)man show…

Mohlo by se zdát, že je nezničitelná. Jenže i ona je z masa a kostí. Zámořští novináři připomínají osud americké gymnastky Simony Bilesové, globální hvězdy, která na letních Hrách v Tokiu nedokončila víceboj, a pak se rozebíralo její duševní zdraví.

Na jejím případu se ukazovalo: na sportovkyně je toho někdy až moc! Tlak na hvězdy je enormní. Také Shiffrinová si to poznala. Na Peking nebude vzpomínat v dobrém. Do světa se třikrát rozletěly obrázky, jak zničeně sedí na sjezdovce poté, co nedojela. Obřák, slalom, teď i slalom do kombinace.

Shiffrinová na ZOH

obří slalom nedojela
slalom nedojela
super-G 9.
sjezd 18.
kombinace nedojela (slalom)

„Zase jsem nedojela. Šedesát procent mých nedojetých závodů v kariéře jsem si vybrala tady na olympiádě,“ vykládala 26letá lyžařka, která v kombinaci útočila na zlato. Po sjezdu byla pátá, její ztráta se dala hravě smáznout. Od startu na tom pracovala. Možná si někdo škodolibě v tu chvíli říkal: Tak kam dojede tentokrát?

Jenže pak to opravdu přišlo. Výpadek, smutek, konec. Potřetí.

„Přijde mi, že jsem měla dobrou rychlost a správné tempo. Trenéři mi hlásili, že je tam nějaká díra. Ale nemyslím si, že za to může,“ zamyslela se, proč nedojela. „Hodně holek to překonalo, já jsem možná v tu chvíli jela až moc rychle na to, abych to vyrovnala…“

Po závodě nejdříve promluvila v rychlém rozhovoru pro všechny reportéry prostřednictvím oficiálního olympijského kanálu. Před obrazovkou se to hemžilo diktafony. Ale později, když už medailistky rozdaly interview, procházela vytyčenou uličkou a poctivě se zastavila u všech štábů… Sice se smutným výrazem, bolavou duší, ale zachovala se jako správná profesionálka.

Po pátém místě ve sjezdu útočila Mikaela Shiffrinová na medaili, ale nedokončila slalom
Po pátém místě ve sjezdu útočila Mikaela Shiffrinová na medaili, ale nedokončila slalom

Dolehl na ni tlak? Měla v hlavě, že závody předtím nedokončila? Trpělivě odpovídala.

„To ne, tlak jsem nevnímala. Tedy takhle, člověk je vždycky pod tlakem… Ale cítila jsem se v pohodě. Byla jsem soustředěná, věděla jsem, jaký je můj plán,“ povídala 26letá přítelkyně norského sjezdaře Kildeho. Právě ten se jí teď bude snažit uchlácholit.

„Zajímavé je, že oba slalomy stavěl její trenér, který to udělal nahoře do tempa, a pak tam dal ve vlásence chyták, který slalomářky znají a bez problémů se na něj připraví. I Ester ho zvládla naprosto v pohodě,“ myslí si někdejší reprezentantka Eva Kurfürstová, která pro Sport komentuje alpské disciplíny.

„A právě tam Shiffrinová padla. Ale myslím, že až přijede na evropský sníh, bude to v ní, najednou zase zjistí, že na něm jí to všechno funguje a bude v pohodě. To je můj malý osobní tip. Nemyslím, že by ji to mělo poslat na pomyslnou psychickou spirálu. Ano, teď je na dně, ale podstatné je pro ni odjet zpět do Evropy, zapomenout a znovu začít,“ dodává lyžařská expertka.

Shiffrinové výpadky každopádně budou jedním z momentů pekingské olympiády. I to, jak ji kamery americké televize NBC zabíraly, jak více než dvacet minut sedí zkroušená na trati. To zrovna vypadla ve slalomu, své parádní disciplíně.

Ty obrázky mluvily za všechno. Nepotřebovaly ani komentář. Hvězda byla na dně.

Televize pak odvysílala i emotivní rozhovor, v němž měla Shiffrinová vlhké oči a pochybovala o sobě. „Cítím se opravdu špatně. Zpochybňuju všechno, co jsem si myslela, že vím o svém lyžování…“ říkala.

Stanice se pak stala terčem kritiky, že šla příliš na dřeň. A v zájmu toho, aby to sledovalo co nejvíce lidí, porušila etická pravidla. NBC to pochopitelně odmítla.

Po kombinaci už tak otřeseně Shiffrinová nepůsobila. Jako by se smířila s osudem. Tahle olympiáda ji prostě nepřála.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 11. 1. 2022
20:30
11. 1. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: Tradice antického olympijského míru uklidnila horkou atmosféru kolem trenéra Petra Nováka. Kluby rychlobruslařského svazu se dohodly, že kauzu údajných finančních machinací reprezentačního kouče dořeší po olympijských hrách v Pekingu. „Situaci se podařilo minimálně do konce sezony uklidnit,“ řekla předsedkyně svazu Marcela Bradová. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 11. 1. 2022
16:58
11. 1. 2022
 

Nizozemský olympijský výbor vyzval reprezentanty, kteří pojedou na olympiádu do Pekingu, aby doma nechali mobilní telefony i notebooky. Důvodem jsou obavy ze špionáže. „Kybernetická bezpečnost je čím dál důležitější,“ řekl listu De Volkskrant mluvčí výboru Geert Slot. „Čínský internet je navíc uzavřený, takže je to zcela výjimečný případ,“ přidal.

Zprávy ze dne 11. 1. 2022
14:38
11. 1. 2022
 

BĚH NA LYŽÍCH: Běloruské běžkyně na lyžích Svjatlana Andryjuková a Darja Dolidovičová agentuře Reuters řekly, že jim domácí funkcionáři znemožnili účast na závodech kvůli tomu, že údajně podporují politickou opozici. Andryjuková proto podle svých slov přišla o možnost kvalifikovat se na zimní olympijské hry v Pekingu.

Zprávy ze dne 11. 1. 2022
13:27
11. 1. 2022
Ester Ledecká

SNOWBOARDING: Zatímco většina sportovců se nechala naočkovat proti koronaviru, olympijská vítězka ve snowboardingu ze Soči Patrizia Kummerová se rozhodla podstoupit třítýdenní karanténu v Pekingu. Čtyřiatřicetiletá Švýcarka navíc nemá jistou nominaci pro únorový závod v obřím slalomu, v němž by mohla být soupeřkou obhájkyně zlata Ester Ledecké. Kummerová si nenechá aplikovat vakcínu z osobních důvodů. Už v tomto týdnu proto odletí do Číny a místo závodů Světového poháru v rakouských střediscích Bad Gastein a Simohöhe bude v izolaci.

Zprávy ze dne 11. 1. 2022
13:11
11. 1. 2022
 

HOKEJ: Ze všech týmů ovlivní neúčast hráčů NHL na olympiádě nejvíce ten kanadský. Zatímco jiné výběry by i za běžných okolností sáhly po evropských bruslařích, javorový list by svou hvězdnou nominaci složil vyloženě z hráčů nejlepší ligy světa. Poprvé se měli v jednom týmu potkat třeba Sidney Crosby s Connorem McDavidem. Na to ale nedojde. Namísto toho Kanada plánuje sestavit celek, který povede mladík, jenž dospělý hokej teprve vezme útokem. Více čtěte ZDE>>>

Obránce Owen Power se baví s kanadským koučem Davem Cameronem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud