Martin Hašek
31. ledna 2022 • 10:25

Bobista Dvořák v Pekingu vyletěl z dráhy. Velká chyba je zatím k smíchu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští bobisté si zvykají na poněkud těsných pokojících v olympijské vesnici v Jen-čchingu, chystají si odznáčky na výměnu s lyžařskými hvězdami a dny před oficiálním otevření dráhy s podobou horského hada se cvičí aspoň na simulátoru. „Jako první jsem dokázal vylítnout z dráhy,“ smál se český pilot Dominik Dvořák pro Czech Team TV.



Olympijská vesnice v Jen-čchingu na pekingském předměstí je ze tří ubytovacích areálů pro olympioniky ta nejmenší, bydlí tu jen bobisté, sáňkaři, skeletonisté a alpští lyžaři.

„Líbí se mi tady moc. Můžu to porovnat s Koreou i s Ruskem. Je vidět, že Číňani jsou připravení, podmínky jsou super. Pokoje jsou docela malinké, s Kubou (Noskem) se docela mačkáme, ale celkově je zázemí super,“ pochvaluje si Dvořák.

Nadšený je i brzdař Dominik Záleský, národní rekordman v běhu na 100 metrů, který se na olympiádu dostal se čtyřbobem poté, co se mu to vloni v létě nepovedlo se sprinterskou štafetou.

„Vesnice je fakt nádherná. Je trošku menší, je nás tu míň, není to tak přelidněné. Ale zatím super, využíváme vesnici na maximum,“ líčí Záleský, který dlouhodobě pracuje na zvýšení své sprinterské váhy. „Bojím se, že za dva týdny bude jídlo monotónní. Doufám, že se to změní a podaří se mi nějaké kilo přibrat.“

Bobisté si zatím připravují české odznáčky na tradiční vyměňování se sportovci z ostatních zemí. Na výběr budou mít mezi hvězdami svého sportu, nebo třeba lyžaři známých jmen.

„Hrajeme vyměňování odznáčků, uvidíme, kdo jich nasbírá víc do konce olympiády,“ usmívá se Záleský.

„Čekám, až se dostanu na dráhu. Chci si vyměnit odznáčky s bobisty. Když je dostanu od Kanaďana Krippse, nebo od Friedricha, budu mít osobní vzpomínku,“ jmenuje Dvořák elitní piloty.

Bobisté si sice úplně novou olympijskou dráhu vyzkoušeli už při říjnovém tréninkovém kempu a na olympiádě ji našli ve velmi podobném stavu.

„Olympijská dráha je vlastně úplně stejná, jako když jsme tady byla v říjnu,“ líčil Dvořák po první prohlídce trati. „Možná na některých místech je led malinko narostlý, ale není to nic hrozného. Uvidíme, jak se to bude chovat v tréninku. Jediná změna je startovní trámek, který je asi o dva centimetry vyšší, ale to bude na brzdařích, jak se s tím poperou, myslím, že to nebude problém.“

Zatímco Dvořák už je na své třetí olympiádě, Záleský je nováčkem. Atletický národní rekordman a mistr republiky v běhu na 100 metrů si boby sice vyzkoušel už před pěti lety, teprve v této sezoně se jim ale věnoval naplno. V bobu má přitom důležitou funkci brzdaře. Na startu pomůže roztlačit bob, naskočí do něj a dole má klíčový úkol – zabrzdit.

„Po pravdě moc nemyslím, si myslím,“ směje se Záleský s myšlenkami na jízdu. „Většinou se držím a věřím pilotovi. Vnímám, kde v té dráze jsem, počítám zatáčky, abych věděl, kde přesně zabrzdit. V Innsbrucku se mi to v prvním závodě s Dominikem nepovedlo a dojeli jsme až na gumy. Naštěstí naše nože vydržely.“

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 29. 1. 2022
16:02
29. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Všech sedm hokejistů, kteří odletěli na OH v Pekingu, se může připravovat na ledě. Dva negativní testy z karantény „vysvobodily“ i jednoho z hráčů, který měl po příletu hraniční nález při povinném PCR testu na koronavirus. Ženská hokejová reprezentace, která se na olympiádě představí poprvé v historii, už má za sebou dva tréninky. „Máme z toho samozřejmě velkou radost. I když jsme i díky odbornému posouzení paní doktorky Jarmily Rážové, vzhledem k nedávno prodělané nemoci hráče i zkušenosti s případem basketbalisty Blakea Schilba loni v létě pevně věřili, že vše dobře dopadne,“ uvedl šéf výpravy Martin Doktor. 

Zprávy ze dne 29. 1. 2022
14:45
29. 1. 2022
 

HOKEJ: Lotyšský útočník Roberts Bukarts (31) nedohrál duel s Kladnem (2:1p), po sekyře obránce Jacoba Dotchina má zlomený prst. Ohromná ztráta je to i pro Vítkovice, o svého nejproduktivnějšího hráče (8+18) mohou přijít až do konce základní části. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 29. 1. 2022
14:09
29. 1. 2022
 

SKOKY NA LYŽÍCH: Ani Vasju Bajce nepustí včas na olympiádu do Pekingu pozitivní test na covid-19. Slovinský trenér českých skokanů na lyžích nestihne úterní odlet.

Zprávy ze dne 29. 1. 2022
12:10
29. 1. 2022
 

SNOWBOARDING: Kvůli pozitivnímu testu na covid-19 neodletí v neděli s další částí českých olympioniků do Pekingu kouč snowboardistky Šárky Pančochové Přemysl Vida.

Šárka Pančochová jede už na čtvrtou olympiádu
Zprávy ze dne 29. 1. 2022
10:52
29. 1. 2022
 

COVID: Pět z 246 členů kanaské výpravy mělo pozitivní test na covid-19. Kanadský olympijský výbor informace o tom, zda jde o sportovce, pomocný personál nebo úředníky zatím neposkytl. Dle pravidel Mezinárodního olympijského výboru byli pozitivně testovaní umístěni do karantény. 

 

Zprávy ze dne 29. 1. 2022
10:30
29. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: První trénink v Pekingu si vychutnávají také hráči mužské reprezentace. 

Zprávy ze dne 29. 1. 2022
7:58
29. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Olympijský led si vyzkoušely také české reprezentantky, které se Her účastní vůbec poprvé v historii. 

Zprávy ze dne 29. 1. 2022
6:54
29. 1. 2022
 

HOKEJ: Číňané otestovali olympijský led. 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud