22. prosince 2021 • 16:17

Olympiáda bez hráčů NHL! Čekali jsme co nejdéle, zní ze zámoří. Reagují i Češi

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na únorových olympijských hrách v Pekingu nebudou hrát hokejisté působící v NHL. Úterní zprávy zámořských médií ve středu oficiálně potvrdilo i vedení nejprestižnější hokejové soutěže světa. K zásadnímu verdiktu se vyjádřilo také vedení českého hokeje.



Zpráva z vedení NHL pohřbila poslední zbytky naděje, že olympijský turnaj bude s tím nejšpičkovějším obsazením.

„Národní hokejová liga respektuje a obdivuje přání hráčů NHL reprezentovat své země a účastnit se turnaje ´nejlepších z nejlepších´. Proto jsme s tímto rozhodnutím čekali co nejdéle a zároveň jsme zkoumali všechny možnosti, jak umožnit našim hráčům účast na zimních olympijských hrách v roce 2022,“ uvedl komisař Gary Bettman. Potvrdil, že hlavním důvodem neúčasti na Hrách v Číně je horšící se situace s covidem.

Hvězdy nejlepší hokejové ligy světa se tak pod pěti kruhy nepředstaví podruhé za sebou. Poté, co hráči NHL startovali na olympijských hrách pravidelně počínaje „Turnajem století“ v Naganu 1998, nehráli už v roce 2018 v Pchjongčchangu.

NHL podcast: Olympiáda bez zámořské elity! Co k rozhodnutí vedlo?
Video se připravuje ...

Na turnaji v Pekingu 9. až 20. února tak budu hráči převážně z evropských lig a nižších severoamerických soutěží. O start pod pěti kruhy v českém výběru přijdou například pětinásobný vítěz Zlaté hokejky David Pastrňák z Bostonu, mistr světa z roku 2010 Jakub Voráček z Columbusu či dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay Ondřej Palát . Tuto trojici zástupci Českého hokeje už v září nahlásili jako jisté účastníky ZOH kvůli mediálním aktivitám. Dalo se očekávat, že u hokejových velmocí by většinu olympijského výběru tvořili právě hráči z NHL.

Teď bude všechno jinak. „Olympijský turnaj je svátek pro všechny a hráči, se kterými jsem v zámoří mluvil, se na něj těšili,“ prohlásil generální manažer reprezentace Petr Nedvěd , jeho inspekční cesta  v NHL předčasně skončila. „V každém případě věřím, že i z hráčů evropských klubů sestavíme výborné mužstvo a v Pekingu se s ním popereme o co nejlepší výsledek.“

Zaskočený nebyl ani trenér Filip Pešán, který přes špatné výsledky zůstal ve funkci. „Od začátku sezony jsme museli pracovat i s variantou, že do Pekingu nepojedou. V širší nominaci proto figurují všichni v úvahu připadající hráči z Evropy a s Petrem Nedvědem jsme změně uzpůsobili další program včetně plánu skautingu a cest po evropských soutěžích.“

Vedení NHL se původně s hráčskou asociací NHLPA a mezinárodní federací IIHF  dohodlo na účasti svých hráčů na ZOH 2022 a 2026 letos v září, kvůli rostoucím počtům nakažených ale nakonec hráči ze zámořské ligy v Pekingu nebudou. K dnešku musela liga kvůli koronaviru odložit už 50 zápasů, což byl i jeden z hlavních důvodů, proč se hokejové hvězdy v Číně neobjeví.

"Oceňujeme snahu Mezinárodního olympijského výboru, Mezinárodní hokejové federace i organizačního výboru olympijských her hostit hráče NHL. Okolnosti nám ale znemožnily pokračovat v přípravách. Těšíme se na start na olympiádě v roce 2026," dodal šéf NHL. Další hry se uskuteční v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

K neochotě vyslat hokejisty NHL do Pekingu mohly přispět také nedávné zprávy o tom, že případně nakaženým hráčům bude v Číně hrozit až pětitýdenní karanténa.

NHL měla právo bez hrozby sankcí odříct účast svých hráčů na ZOH do 10. ledna.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 26. 11. 2021
14:31
26. 11. 2021
Hokej

Hokejová extraliga pokračuje přes omezení návštěvnosti kvůli covidu podle původního rozpisu. Dohodlo se na tom vedení soutěže s představenstvem APK. „Vedení soutěže se s představenstvem APK LH dohodlo, že soutěž pokračuje podle schváleného rozpisu. Účast diváků a prokazování bezinfekčnosti účastníků se řídí platnými nařízeními vlády. Využití kvóty pro účast diváků, tj. způsob distribuce vstupenek, je v pravomoci pořádajícího klubu,“ stojí v tiskové zprávě. 

Rozhovor s ředitelem extraligy Řezníčkem: Špindl? Likvidační, zabijácké. Chceme výjimku pro hokej>>>

Smutnící hradecký fanoušek se kvůli novým vládním nařízení nemůže dostat na své místo
Zprávy ze dne 26. 11. 2021
13:50
26. 11. 2021
AC Sparta Praha

Jak bude řešit přítomnost 1000 fanoušků fotbalová Sparta při nedělním utkání s Libercem? Na Letnou bude moci přijít 500 permanentkářů, kteří v této sezoně chodili na stadion nejčastěji.  Zbylou kapacitu stadionu zaplní lidé nezbytní pro uskutečnění zápasu.

Zprávy ze dne 26. 11. 2021
11:56
26. 11. 2021
Fotbal

Fotbalová Zbrojovka Brno pustí při sobotním zápase proti Opavě na stadion 50 hostujících fanoušků.

Zprávy ze dne 26. 11. 2021
11:53
26. 11. 2021
Fotbal

Podmínky pro vstup na plzeňský stadion pro sobotní utkání proti Bohemians.

Zprávy ze dne 26. 11. 2021
11:42
26. 11. 2021
Fotbal

Fanoušci Baníku Ostrava se v sobotu na stadion ve Zlíně nepodívají. 

Zprávy ze dne 26. 11. 2021
11:39
26. 11. 2021
SK Slavia Praha

Trenér fotbalistů Slavie Jindřich Trpišovský kriticky k novým opatřením: „Jsem z toho samozřejmě hodně zklamaný. Doba je složitá, trvá to už dlouho. Ty restrikce vloni vůbec ničemu nepomohly a nevím, jestli to k nějakému stavu pomůže letos. Navíc to nikomu nepřidá do hlavy, že kromě všech těch problémů, které ta situace přináší, vám ještě někam zakážou jít,“ řekl Trpišovský po remíze 2:2 v domácím utkání Evropské konferenční ligy s Feyenoordem Rotterdam. Rozhovor s Trpišovským po remíze s Feyenoordem Rotterdam ZDE>>>

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský
Zprávy ze dne 26. 11. 2021
11:29
26. 11. 2021
Hokej

Vrcholní představitelé extraligových klubů řešili aktuální situaci již ve čtvrtek pozdě do noci, neboť nejvyšší domácí soutěž pokračuje dnes pěti zápasy 26. kola. „Komunikovali jsme s ministerstvem zdravotnictví a od šesti (večer) může být na stadionech pouze tisíc diváků,“ uvedl ředitel soutěže Josef Řezníček s tím, že proto předpokládá, že omezení kapacity se týká i utkání, která začnou v 17:30.

Karlovy Vary přitom ve čtvrtek avizovaly, že plánují umožnit přístup do arény fanouškům v neomezeném počtu, pokud splní podmínky očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v předešlých 180 dnech.

Představitelé klubů budou podle Řezníčka mluvit i o možnosti přerušit extraligu. „Nemyslím si ale, že je to úplně nejlepší výchozí bod. Necháme to ale na klubech. Jsou to ekonomické subjekty a zasahuje se do jejich ekonomiky,“ řekl Řezníček.

Zprávy ze dne 26. 11. 2021
11:00
26. 11. 2021
Fotbal

Co všechno nebude k dispozici na fotbalových stadionech? Pro své fanoušky to shrnuli Bohemians Praha 1905.

Zprávy ze dne 26. 11. 2021
5:00
26. 11. 2021
Hokej

Když tu scénu vidíte, otevřete pusu. Padne brada, chvíli trvá, než údiv povolí. Jsou dva pod nulou a dělníci zrovna instalují mantinely, ladí se cesta pro hráče, přípravy na D+D Winter Hockey Games ve Špindlerově Mlýně uhánějí do finiše. Strmé tribuny namáčknuté na led vás ohromí. Má to jednu chybu, podstatnou. Platí, že se na ně maximálně postaví 1 000 lidí. Zatím. Pokud se do 7. prosince ještě covidové šrouby neutáhnou. Hokejový svátek se nezruší, ale čeká ho komorní atmosféra. Více čtěte ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud