22. prosince 2021 • 16:17

Olympiáda bez hráčů NHL! Čekali jsme co nejdéle, zní ze zámoří. Reagují i Češi

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na únorových olympijských hrách v Pekingu nebudou hrát hokejisté působící v NHL. Úterní zprávy zámořských médií ve středu oficiálně potvrdilo i vedení nejprestižnější hokejové soutěže světa. K zásadnímu verdiktu se vyjádřilo také vedení českého hokeje.



Zpráva z vedení NHL pohřbila poslední zbytky naděje, že olympijský turnaj bude s tím nejšpičkovějším obsazením.

„Národní hokejová liga respektuje a obdivuje přání hráčů NHL reprezentovat své země a účastnit se turnaje ´nejlepších z nejlepších´. Proto jsme s tímto rozhodnutím čekali co nejdéle a zároveň jsme zkoumali všechny možnosti, jak umožnit našim hráčům účast na zimních olympijských hrách v roce 2022,“ uvedl komisař Gary Bettman. Potvrdil, že hlavním důvodem neúčasti na Hrách v Číně je horšící se situace s covidem.

Hvězdy nejlepší hokejové ligy světa se tak pod pěti kruhy nepředstaví podruhé za sebou. Poté, co hráči NHL startovali na olympijských hrách pravidelně počínaje „Turnajem století“ v Naganu 1998, nehráli už v roce 2018 v Pchjongčchangu.

NHL podcast: Olympiáda bez zámořské elity! Co k rozhodnutí vedlo?
Video se připravuje ...

Na turnaji v Pekingu 9. až 20. února tak budu hráči převážně z evropských lig a nižších severoamerických soutěží. O start pod pěti kruhy v českém výběru přijdou například pětinásobný vítěz Zlaté hokejky David Pastrňák z Bostonu, mistr světa z roku 2010 Jakub Voráček z Columbusu či dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay Ondřej Palát . Tuto trojici zástupci Českého hokeje už v září nahlásili jako jisté účastníky ZOH kvůli mediálním aktivitám. Dalo se očekávat, že u hokejových velmocí by většinu olympijského výběru tvořili právě hráči z NHL.

Teď bude všechno jinak. „Olympijský turnaj je svátek pro všechny a hráči, se kterými jsem v zámoří mluvil, se na něj těšili,“ prohlásil generální manažer reprezentace Petr Nedvěd , jeho inspekční cesta  v NHL předčasně skončila. „V každém případě věřím, že i z hráčů evropských klubů sestavíme výborné mužstvo a v Pekingu se s ním popereme o co nejlepší výsledek.“

Zaskočený nebyl ani trenér Filip Pešán, který přes špatné výsledky zůstal ve funkci. „Od začátku sezony jsme museli pracovat i s variantou, že do Pekingu nepojedou. V širší nominaci proto figurují všichni v úvahu připadající hráči z Evropy a s Petrem Nedvědem jsme změně uzpůsobili další program včetně plánu skautingu a cest po evropských soutěžích.“

Vedení NHL se původně s hráčskou asociací NHLPA a mezinárodní federací IIHF  dohodlo na účasti svých hráčů na ZOH 2022 a 2026 letos v září, kvůli rostoucím počtům nakažených ale nakonec hráči ze zámořské ligy v Pekingu nebudou. K dnešku musela liga kvůli koronaviru odložit už 50 zápasů, což byl i jeden z hlavních důvodů, proč se hokejové hvězdy v Číně neobjeví.

"Oceňujeme snahu Mezinárodního olympijského výboru, Mezinárodní hokejové federace i organizačního výboru olympijských her hostit hráče NHL. Okolnosti nám ale znemožnily pokračovat v přípravách. Těšíme se na start na olympiádě v roce 2026," dodal šéf NHL. Další hry se uskuteční v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

K neochotě vyslat hokejisty NHL do Pekingu mohly přispět také nedávné zprávy o tom, že případně nakaženým hráčům bude v Číně hrozit až pětitýdenní karanténa.

NHL měla právo bez hrozby sankcí odříct účast svých hráčů na ZOH do 10. ledna.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 28. 11. 2021
21:50
28. 11. 2021
AC Sparta Praha

Trenér Sparty Pavel Vrba mluvil po výhře nad Libercem o omezené kapacitě do 1000 diváků na sportovních utkáních: „Připadá mi to nelogické. Když je někdo očkovaný, může chodit do obchodů, do hospody. Ale na fotbal nemůže, tomu nerozumím. Nejsem doktor, ale přijde mi to minimálně zvláštní. Líbí se mi, když jsou fanoušci na tribunách. Líbilo se mi i atmosféra na Slovácku, náš výkon už méně.“ Celý rozhovor ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 28. 11. 2021
9:20
28. 11. 2021
Fotbal

Fotbalisté Belenenses kvůli nedostatečnému počtu hráčů nedohráli sobotní zápas portugalské ligy s Benficou Lisabon. Domácí celek má problémy s koronavirem a do utkání nastoupil jen s devíti hráči. Když se mu další tři zranili, byl duel za stavu 7:0 pro hosty předčasně ukončen.  Belenenses kvůli koronaviru přišel o 17 fotbalistů a členů realizačního týmu, s žádostí o odložení utkání však neuspěl. „Měli jsme k dispozici osm hráčů a tak nám řekli, že když nenastoupíme, bude to bráno jako neomluvená absence. Hrát pro nás všechny byla ostuda,“ uvedl předseda klubu Rui Pedro Soares s tím, že hráči se podle všeho nakazili novou mutací koronaviru omikron.

Rozhodčí předčasně ukončil utkání portugalské ligy Belenenses - Benfika Lisabon

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud