22. prosince 2021 • 16:17

Olympiáda bez hráčů NHL! Čekali jsme co nejdéle, zní ze zámoří. Reagují i Češi

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na únorových olympijských hrách v Pekingu nebudou hrát hokejisté působící v NHL. Úterní zprávy zámořských médií ve středu oficiálně potvrdilo i vedení nejprestižnější hokejové soutěže světa. K zásadnímu verdiktu se vyjádřilo také vedení českého hokeje.



Zpráva z vedení NHL pohřbila poslední zbytky naděje, že olympijský turnaj bude s tím nejšpičkovějším obsazením.

„Národní hokejová liga respektuje a obdivuje přání hráčů NHL reprezentovat své země a účastnit se turnaje ´nejlepších z nejlepších´. Proto jsme s tímto rozhodnutím čekali co nejdéle a zároveň jsme zkoumali všechny možnosti, jak umožnit našim hráčům účast na zimních olympijských hrách v roce 2022,“ uvedl komisař Gary Bettman. Potvrdil, že hlavním důvodem neúčasti na Hrách v Číně je horšící se situace s covidem.

Hvězdy nejlepší hokejové ligy světa se tak pod pěti kruhy nepředstaví podruhé za sebou. Poté, co hráči NHL startovali na olympijských hrách pravidelně počínaje „Turnajem století“ v Naganu 1998, nehráli už v roce 2018 v Pchjongčchangu.

NHL podcast: Olympiáda bez zámořské elity! Co k rozhodnutí vedlo?
Video se připravuje ...

Na turnaji v Pekingu 9. až 20. února tak budu hráči převážně z evropských lig a nižších severoamerických soutěží. O start pod pěti kruhy v českém výběru přijdou například pětinásobný vítěz Zlaté hokejky David Pastrňák z Bostonu, mistr světa z roku 2010 Jakub Voráček z Columbusu či dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay Ondřej Palát . Tuto trojici zástupci Českého hokeje už v září nahlásili jako jisté účastníky ZOH kvůli mediálním aktivitám. Dalo se očekávat, že u hokejových velmocí by většinu olympijského výběru tvořili právě hráči z NHL.

Teď bude všechno jinak. „Olympijský turnaj je svátek pro všechny a hráči, se kterými jsem v zámoří mluvil, se na něj těšili,“ prohlásil generální manažer reprezentace Petr Nedvěd , jeho inspekční cesta  v NHL předčasně skončila. „V každém případě věřím, že i z hráčů evropských klubů sestavíme výborné mužstvo a v Pekingu se s ním popereme o co nejlepší výsledek.“

Zaskočený nebyl ani trenér Filip Pešán, který přes špatné výsledky zůstal ve funkci. „Od začátku sezony jsme museli pracovat i s variantou, že do Pekingu nepojedou. V širší nominaci proto figurují všichni v úvahu připadající hráči z Evropy a s Petrem Nedvědem jsme změně uzpůsobili další program včetně plánu skautingu a cest po evropských soutěžích.“

Vedení NHL se původně s hráčskou asociací NHLPA a mezinárodní federací IIHF  dohodlo na účasti svých hráčů na ZOH 2022 a 2026 letos v září, kvůli rostoucím počtům nakažených ale nakonec hráči ze zámořské ligy v Pekingu nebudou. K dnešku musela liga kvůli koronaviru odložit už 50 zápasů, což byl i jeden z hlavních důvodů, proč se hokejové hvězdy v Číně neobjeví.

"Oceňujeme snahu Mezinárodního olympijského výboru, Mezinárodní hokejové federace i organizačního výboru olympijských her hostit hráče NHL. Okolnosti nám ale znemožnily pokračovat v přípravách. Těšíme se na start na olympiádě v roce 2026," dodal šéf NHL. Další hry se uskuteční v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

K neochotě vyslat hokejisty NHL do Pekingu mohly přispět také nedávné zprávy o tom, že případně nakaženým hráčům bude v Číně hrozit až pětitýdenní karanténa.

NHL měla právo bez hrozby sankcí odříct účast svých hráčů na ZOH do 10. ledna.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 27. 12. 2021
17:08
27. 12. 2021
Svět

Anglická Premier League zaregistrovala za uplynulý týden rekordních 103 případů koronaviru mezi fotbalisty a členy realizačních týmů. Bilanci dnes zveřejnilo vedení soutěže, jejíž tradičně nabitý sváteční program poznamenalo množství odkladů zápasů kvůli šíření nákazy v klubech. „Od pondělí 20. prosince do neděle 26. prosince se mezi hráči a členy týmů provedlo 15.186 testů. Z nich bylo 103 pozitivních,“ uvedli zástupci Premier League v oficiálním prohlášení.

Zprávy ze dne 27. 12. 2021
12:35
27. 12. 2021
Hokej

„Je strašná škoda, že pro hráče z NHL padla olympiáda. Zklamání. To je slovo, které všechno vystihuje úplně nejvíc. Pro mě to pravděpodobně mohla být poslední šance, jak se tam dostat a je pryč. Bolí to šíleně.“ Přečtěte si blog útočníka Bostonu Tomáše Noska, ve kterém komentuje rozhodnutí, že hokejisté ze zámoří se nezúčastní olympiády v Pekingu>>>

Zprávy ze dne 27. 12. 2021
12:08
27. 12. 2021
Svět

Vedoucí žena Světového poháru ve sjezdovém lyžování Mikaela Shiffrinová na twitteru oznámila, že se nakazila koronavirem. Hvězdná Američanka tak bude muset vynechat minimálně poslední dva závody kalendářního roku, které se jedou tento týden v rakouském Lienzu.

Zprávy ze dne 27. 12. 2021
9:54
27. 12. 2021
Fotbal

Podívejte se, jak probíhaly koronavirové kontroly na anglických fotbalových stadionech během vánočního víkendu.

Proticovidová opatření na stadionu West Hamu Covidové pasy se kontrolovaly také na stadionu druholigového Huddersfieldu Covidová kontrola na stadionu Manchesteru City
Zprávy ze dne 27. 12. 2021
9:44
27. 12. 2021
Svět

Světová pětka Andrej Rubljov je pátým účastníkem předvánoční exhibice v Abú Zabí, jenž měl následně pozitivní test na koronavirus. Ruský tenista tak nejspíš bude muset vynechat minimálně ATP Cup v Sydney, kterým v sobotu odstartuje mužská část sezony.

Zprávy ze dne 27. 12. 2021
9:43
27. 12. 2021
Hokej

Kvůli koronaviru odložilo vedení NHL další tři zápasy. V úterý se nebude hrát utkání Chicago - Columbus, ve středu nenastoupí Pittsburgh v Torontu ani Ottawa proti Bostonu. Stejně jako v minulé sezoně dočasně vedení soutěže umožnilo klubům rozšířit třiadvacetičlenný kádr o dalších maximálně šest hokejistů. K oživení myšlenky takzvaných „taxi squads“ sáhla NHL po nedělní dohodě s hráčskou asociací NHLPA. Pokud někteří hokejisté nemohou nastoupit kvůli opatřením proti šíření covidu-19, mají trenéři rychle k dispozici náhradu. Skupina hráčů z nižších lig s týmem trénuje, cestuje na zápasy a podrobuje se také pravidelnému testování. Nové pravidlo má platit minimálně do začátku února.

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud