22. prosince 2021 • 16:17

Olympiáda bez hráčů NHL! Čekali jsme co nejdéle, zní ze zámoří. Reagují i Češi

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na únorových olympijských hrách v Pekingu nebudou hrát hokejisté působící v NHL. Úterní zprávy zámořských médií ve středu oficiálně potvrdilo i vedení nejprestižnější hokejové soutěže světa. K zásadnímu verdiktu se vyjádřilo také vedení českého hokeje.



Zpráva z vedení NHL pohřbila poslední zbytky naděje, že olympijský turnaj bude s tím nejšpičkovějším obsazením.

„Národní hokejová liga respektuje a obdivuje přání hráčů NHL reprezentovat své země a účastnit se turnaje ´nejlepších z nejlepších´. Proto jsme s tímto rozhodnutím čekali co nejdéle a zároveň jsme zkoumali všechny možnosti, jak umožnit našim hráčům účast na zimních olympijských hrách v roce 2022,“ uvedl komisař Gary Bettman. Potvrdil, že hlavním důvodem neúčasti na Hrách v Číně je horšící se situace s covidem.

Hvězdy nejlepší hokejové ligy světa se tak pod pěti kruhy nepředstaví podruhé za sebou. Poté, co hráči NHL startovali na olympijských hrách pravidelně počínaje „Turnajem století“ v Naganu 1998, nehráli už v roce 2018 v Pchjongčchangu.

NHL podcast: Olympiáda bez zámořské elity! Co k rozhodnutí vedlo?
Video se připravuje ...

Na turnaji v Pekingu 9. až 20. února tak budu hráči převážně z evropských lig a nižších severoamerických soutěží. O start pod pěti kruhy v českém výběru přijdou například pětinásobný vítěz Zlaté hokejky David Pastrňák z Bostonu, mistr světa z roku 2010 Jakub Voráček z Columbusu či dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay Ondřej Palát . Tuto trojici zástupci Českého hokeje už v září nahlásili jako jisté účastníky ZOH kvůli mediálním aktivitám. Dalo se očekávat, že u hokejových velmocí by většinu olympijského výběru tvořili právě hráči z NHL.

Teď bude všechno jinak. „Olympijský turnaj je svátek pro všechny a hráči, se kterými jsem v zámoří mluvil, se na něj těšili,“ prohlásil generální manažer reprezentace Petr Nedvěd , jeho inspekční cesta  v NHL předčasně skončila. „V každém případě věřím, že i z hráčů evropských klubů sestavíme výborné mužstvo a v Pekingu se s ním popereme o co nejlepší výsledek.“

Zaskočený nebyl ani trenér Filip Pešán, který přes špatné výsledky zůstal ve funkci. „Od začátku sezony jsme museli pracovat i s variantou, že do Pekingu nepojedou. V širší nominaci proto figurují všichni v úvahu připadající hráči z Evropy a s Petrem Nedvědem jsme změně uzpůsobili další program včetně plánu skautingu a cest po evropských soutěžích.“

Vedení NHL se původně s hráčskou asociací NHLPA a mezinárodní federací IIHF  dohodlo na účasti svých hráčů na ZOH 2022 a 2026 letos v září, kvůli rostoucím počtům nakažených ale nakonec hráči ze zámořské ligy v Pekingu nebudou. K dnešku musela liga kvůli koronaviru odložit už 50 zápasů, což byl i jeden z hlavních důvodů, proč se hokejové hvězdy v Číně neobjeví.

"Oceňujeme snahu Mezinárodního olympijského výboru, Mezinárodní hokejové federace i organizačního výboru olympijských her hostit hráče NHL. Okolnosti nám ale znemožnily pokračovat v přípravách. Těšíme se na start na olympiádě v roce 2026," dodal šéf NHL. Další hry se uskuteční v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

K neochotě vyslat hokejisty NHL do Pekingu mohly přispět také nedávné zprávy o tom, že případně nakaženým hráčům bude v Číně hrozit až pětitýdenní karanténa.

NHL měla právo bez hrozby sankcí odříct účast svých hráčů na ZOH do 10. ledna.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 6. 5. 2022
16:45
6. 5. 2022
Fotbal

Fotbalisté Wolverhamptonu se budou muset v sobotním zápase Premier League na hřišti Chelsea obejít bez trenéra Bruna Lageho. Portugalský kouč měl pozitivní test na koronavirus a na Stamford Bridge s týmem nemůže odcestovat. Na lavičce ho v duelu s třetím týmem tabulky zastoupí trenér brankářů Tony Roberts. Lage je v izolaci, na přípravě na zápas se ale stále podílí.

Zprávy ze dne 6. 5. 2022
13:12
6. 5. 2022
Svět

Kvůli nepolevující pandemii koronaviru se v Číně opět ruší a odkládají významné sportovní akce.

  • Asijské hry, které se měly konat v září v Chang-čou, byly odloženy. Podle agentury Reuters o tom rozhodl Asijský olympijský výbor s tím, že budou přesunuty na příští rok.
  • Čína kvůli přetrvávající pandemii přišla o oba letošní mítinky atletické Diamantové ligy. Vedení seriálu dnes na webu informovalo tom, že místo Šanghaje a Šen-čenu se bude závodit v Polsku.
  • Blízko je údajně oznámení zrušení letní univerziády, kterou má v březnu hostit Čcheng-tu.
  • Nejistý je také osud mistrovství světa družstev ve stolním tenisu, které už bylo kvůli covidu-19 z dubna přeloženo na podzim. Šampionát by se měl rovněž v Čcheng-tu uskutečnit na přelomu září a října.

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud