22. prosince 2021 • 16:15

Smutné i naštvané hvězdy NHL: Je to vtip, na olympiádu se těšíme osm let

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už je jasno. Kvůli vzrůstajícímu počtu odložených zápasů v NHL kvůli nákaze koronavirem bude další olympijský turnaj bez účasti nejlepších hráčů světa. Informace zámořských médií potvrdilo o pár hodin později i vedení soutěže. Někteří hráči dávají najevo velkou nespokojenost s tímto rozhodnutím, jiní ho přijímají jako krutou realitu. Například kapitán Tampy Steven Stamkos, který za svou kariéru neměl možnost na ZOH nastoupit. V době další olympiády mu bude už 36 let...



V posledních dnech bylo kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron v týmech NHL odloženo přes 50 duelů. Zámořská soutěž tak o něco dříve započala krátkou vánoční přestávku, program by měl pokračovat 28. prosince.

Odložené souboje je ale třeba sehrát a  k tomuto účelu bude využita původně plánovaná přestávka pro zimní olympijské hry v Pekingu. Po olympijském turnaji v Pchjongčchangu v roce 2018 budou fanoušci ochuzeni o účast nejlepších hokejistů světa, kteří na ZOH startovali pravidelně od památného Nagana v roce 1998 až do roku 2014.

Zklamaní nejsou jen fanoušci, smutní i hráči. Například kapitán Tampy Steven Stamkos, který ve své kariéře zatím neměl možnost pod pěti kruhy startovat. „Vyrůstáte a sníte o triumfu ve Stanley Cupu, což se mi povedlo. Ale také chcete reprezentovat svou zemi a vyhrát zlato, k čemuž nejspíš nedostanu příležitost,“ smutní Stamkos, kterému v době další zimní olympiády v roce 2026 bude už 36 let.

V podobné pozici je jeho spoluhráč z obrany Lightning Victor Hedman. V roce 2014 se totiž do nabitého kádru Švédska pro ZOH v Soči neprodral, v následujících letech se ale stal natolik dominantním obráncem, že by v nominaci nechyběl. Ostatně patřil do oznámené první trojice hráčů, jenž měla „Tre Kronor“ reprezentovat.

„Bude to chvíli bolet,“ posteskl si Hedman. „Půjdeme pro další Stanley Cup. Bude to pro nás dobrá náhrada,“ dodal nakonec smířlivě dvojnásobný šampion NHL z posledních dvou sezon, kterému bude v roce 2026 už 35 let.

Další Švéd Nicklas Bäckstrom si sice v Soči zahrál, ale pochopení pro to také nemá. „Je to vtip. Tešili jsme se na to osm let. Všichni budeme zklamaní,“ prohlásil pro švédský web Aftonbladet.se.

Vyloženě naštvaný je útočník Winnipegu Kyle Connor. „Je to na ho*no,“ neskrývá rozhořčení 25letý Američan. „Spousta hráčů, se kterými jsem mluvil, je naštvaná. Na tohle jsme se všichni těšili. Tuto část naší kolektivní smlouvy jsme učinili jako hráči, abychom se pokusili vrátit olympiádu zpět. Přináší totiž spoustu vzpomínek.“ 

S tím by určitě souhlasil i kapitán Pittsburghu Sidney Crosby . „Měl jsem to štěstí být součástí dvou olympiád. S klukama, kteří tuto šanci nedostali, soucítím. Není to něco, co byste mohli zažít v příštím roce nebo za pár měsíců. Jsou to zážitky na celý život,“ řekl dvojnásobný olympijský šampion z let 2010 a 2014.

Mrázek : Očekávaná reakce, snad to vyjde příště

Český brankář Petr Mrázek považuje reakci NHL za očekávanou, i když ho mrzí. „Reprezentovat Česko na olympiádě byl a stále je můj sen. Bohužel situace se tu každým dnem zhoršuje, čím dál víc týmů do toho padá včetně Toronta,“ řekl 29letý gólman Maple Leafs. Zároveň doufá, že za čtyři roky bude tento problém pod kontrolou a Mrázek dostane šanci zabojovat o účast na olympiádě v Miláně.

K tomuto kroku NHL a NHLPA dospěla zřejmě i kvůli nedávno zvěřejněným informacím, že v případě nákazy by hráčům v Pekingu hrozila až pětitýdenní karanténa. Právo odvolat dohodu s IIHF měla NHL bez možných sankcí až do 10. ledna. Nyní se zdá, že tak dlouho ani čekat nebude.

Česká reprezentace zřejmě bude muset aplikovat plán B a využít hráče z evropských soutěží. Žádný David Pastrňák , Tomáš Hertl či Jakub Voráček . „Evropský“ tým pro Channel One Cup vypadal na papíře silný, ale výkony a výsledky rozhodně neoslnil.

Bude v podobném složení konkurenceschopný v Pekingu?

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 2. 2. 2022
20:43
2. 2. 2022
Hokej

Ruský kanonýr Alexandr Ovečkin přijde kvůli pozitivnímu testu na koronavirus o víkendové Utkání hvězd NHL v Las Vegas. Šestatřicetiletý hokejista zmešká také dnešní zápas Washingtonu s Edmontonem.

 

Vstoupit do diskuse
2
Play off
Články odjinud


Články odjinud