Ondřej Kuchař
13. ledna 2022 • 05:00

Nominace na ZOH už dnes: Červenka do Pekingu pojede, Chlapík zřejmě ne

Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Původně tohle jméno vůbec nemělo být ve hře. Roman Červenka dlouho nebyl očkovaný proti covidu, do národního týmu v posledních letech nepatřil. Jenže zkraje roku útočník Rapperswilu podstoupil vakcinaci a skvělými výkony ve švýcarské lize si řekl o pozornost stavitelů olympijské nominace. V té by podle posledních zpráv deníku Sport neměl chybět. Soupiska bude odtajněna už dnes, nemusí to však být její konečná podoba.



Jen se o tom špitalo. Vrátí se Roman Červenka poprvé od mistrovství světa v roce 2018 do národního týmu? Nebo už o stále produktivního šestatřicetiletého borce nebude mít reprezentační úsek zájem? Aktuální informace mají blíže k možnosti číslo jedna.

Dnes od 14 hodin proběhne online nominační tisková konference (Sledujte ONLINE>>>), na které generální manažer Petr Nedvěd a hlavní trenér Filip Pešán vypustí do světa českou soupisku. O jejích detailech už byli informováni hráči, kluby i Český olympijský výbor. Podle informací Sportu bude mezi povolanými i Červenka.

„Romanovi není dvacet, aby lítal nahoru dolů, ale imponuje mi, že na ledě dělá správná rozhodnutí. Ví přesně, kdy podržet puk a hru zklidnit, dát jí větší řád. Je silný na puku a v rozehrávce, navíc je velmi produktivní. Já bych ho do Pekingu rozhodně vzal,“ říkal už před několika dny bývalý skvělý forvard Josef Marha, který Červenku ve Švýcarsku bedlivě sleduje.

Zkušený útočník působí v klubu Rapperswil-Jona. Je to hlavně Červenka, kdo má zásluhu na tom, že je malý klub aktuálně na druhém místě tabulky. Jindy outsider, který se vždy krčil u dna nebo dokonce hrál o soutěž níž, trůní na špici soutěže. Čech je aktuálně na druhém místě kanadského bodování se 43 body (12+31) ve 35 utkáních. Podílel se na více než třetině branek svých Lakers.

Ocenění se Červenka na startu roku dočkal také od hokejové veřejnosti. Uznávaný švýcarský novinář Klaus Zaugg, jemuž se přezdívá „Ice Master“, vybíral nejlepších padesát hokejistů, kteří působí v domácí nejvyšší soutěži. Český útočník u mnohonásobného švýcarského sportovního novináře roku vyhrál.

„Působí tu už šestý rok, stále ukazuje, že je jedním z nejkomplexnějších hokejistů v lize. S Červenkou získal tvrdě pracující a dobře organizovaný tým Rapperswilu špetku geniality a ofenzivní nepředvídatelnosti. To z nich v sezoně dělá nejlepší ofenzivu a zatím jednoznačné překvapení ročníku. V poměru ceny a výkonu je za mě nejlepším hráčem ligy,“ napsal Zaugg.

A co další jména nominace? Kromě očekávaných by v ní měli být například Michal Řepík nebo Tomáš Kundrátek . Scházet naopak s největší pravděpodobností bude nejproduktivnější hráč extraligy Filip Chlapík. Otázky byly kolem forvarda Milana Gulaše . Nebylo by překvapení, kdyby v sestavě chyběl.

Na dnes oznámené soupisce by mělo figurovat celkem pětadvacet jmen. Oproti standardnímu poměru dvaceti hráčů do hry plus tří gólmanů tentokrát přibyla ještě dvě místa. Důvod je jasný: covid. Rozšíření seznamu má tým pojistit pro případ, že by někdo vinou nákazy vypadl. Kromě toho Nedvěd s Pešánem sestavili také široký okruh dalších náhradníků, kteří by v případě potřeby mohli do Číny odjet.

Je velmi důležité říct, že dnešní tiskovka je pouze předběžně informační. Zveřejněná jména totiž nemusí ani zdaleka odpovídat finální podobě. Důvodem jejího konání je to, že v pátek se sejde plénum ČOV, které bude schvalovat podobu celé výpravy. Jde o tradiční formální akt. Český hokej ale logicky chtěl veřejnost seznámit se soupiskou ještě dřív.

Až do 24. ledna se však dá nominace měnit. A to bez udání důvodů! Teoreticky tak může projít ještě rozsáhlým faceliftem, byť očekávat se to nedá.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 30. 1. 2022
20:00
30. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Česká reprezentantka a strakonická rodačka Tereza Vanišová dnes slaví 26. narozeniny. Vedoucí české výpravy v Pekingu Martin Doktor dokázal sehnat krásný pugét a popřát nejen jí, ale i celému týmu hodně štěstí do turnaje.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
17:20
30. 1. 2022
Hokejová reprezentace
Zprávy ze dne 30. 1. 2022
17:01
30. 1. 2022
 

HOKEJ: Kvůli nečekané situaci se mění trenérský štáb Kanady na ZOH. Hlavní kouč Claude Julien si během teambuildingu ve Švýcarsku zranil žebra, když uklouzl na ledě. Jeho pozici tak zaujme bývalý trenér Chicaga Jeremy Colliton.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
15:18
30. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Je jedním z těch šťastlivců, kteří už mohou vstřebávat olympijskou atmosféru přímo v Pekingu. Obránce Jakub Jeřábek vyšel z covidové loterie v Česku spolu s dalšími šesti hokejisty vítězně jako první, takže už se zabydlel v olympijské vesnici a poznává tamní prostředí. „Zatím je tady všechno super,“ hlásí obránce Spartaku Moskva z dějiště olympiády. Do hokejového turnaje vstoupí Češi v úterý 9. února proti Dánsku. Rozhovor čtěte ZDE >>>

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
12:59
30. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: K hokejové reprezentaci chystající se v Praze na olympijské hry se připojili čtyři krajánci ze švýcarské ligy. Útočníci Roman Červenka, Michael Frolík, Jan Kovář a Matěj Stránský s týmem již dnes dopoledne trénovali v O2 areně. Zástupci českého výběru zároveň oznámili, že již dnes do dějiště turnaje odcestují obránce Vojtěch Mozík, útočník Lukáš Sedlák a náhradník David Tomášek, v pondělí je budou následovat brankáři Roman Will a Patrik Bartošák.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
12:03
30. 1. 2022
 

BIATLON: Česká biatlonistka Jessica Jislová už v Pekingu stihla první trénink. Co říká na místní tratě, jak probíhala dlouhá cesta do Číny a jak zní její názor na olympijskou vesnici?

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
11:41
30. 1. 2022
 

SKOKY NA LYŽÍCH: Rakouská hvězda skoků na lyžích Marita Kramerová měla krátce před začátkem olympijských her v Pekingu podle informací agentury APA pozitivní test na koronavirus. Vedoucí ženě Světového poháru, jež patřila mezi hlavní favoritky na zlato, hrozí, že nestihne do Číny odcestovat včas.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
11:16
30. 1. 2022
 

Pět dní před zahájením olympijských her v Pekingu přibylo mezi sportovci a členy jejich týmů 16 nových případů nákazy koronavirem. Třináct z nich mělo pozitivní testy hned po příletu do dějiště, u tří se covid-19 objevil při následných kontrolách v olympijské bublině. Dalších deset případů zachytily testy na letišti u dalších osob, které do Číny přicestovaly v souvislosti s olympijskými hrami, osm jich kontroly zjistily v bublině. Do izolace musela v Pekingu zamířit například předsedkyně komise sportovců MOV Emma Terhová, čtyřicetiletá bývalá finská hokejistka. Peking navíc ohlásil 20 nových případů nákazy mezi obyvateli města, což je nejvyšší počet v metropoli za posledního půl roku.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
11:15
30. 1. 2022
 

Pět dní před zahájením olympijských her v Pekingu přibylo mezi sportovci a členy jejich týmů 16 nových případů nákazy koronavirem. Třináct z nich mělo pozitivní testy hned po příletu do dějiště, u tří se covid-19 objevil při následných kontrolách v olympijské bublině. Dalších deset případů zachytily testy na letišti u dalších osob, které do Číny přicestovaly v souvislosti s olympijskými hrami, osm jich kontroly zjistily v bublině. Oznámili to zástupci organizačního výboru.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
11:11
30. 1. 2022
 

CURLING: Zuzana a Tomáš Paulovi se jako první čeští curleři dostali na olympiádu! Přiletěli už v prvním letadle 27. ledna, na sportoviště se ale bohužel ještě nedostali, navíc na ně dnes ráno zaklepala dopingová kontrola, když byli pomalu ještě v posteli... Jak tu zatím tráví čas a jak hodnotí zázemí?

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
10:43
30. 1. 2022
 

Sledujte sportovní událost roku s deníkem Sport! S akčním předplatným dostanete každý všední den a v sobotu deník Sport s nejaktuálnějšími informacemi nejen z Pekingu přímo do vaší schránky. S balíčkem získáte samozřejmě i tři páteční Sport Magazíny, včetně speciálů k ZOH a k fotbalové lize. Akční nabídka platí do pondělí 31.1.

Akční předplatné k ZOH 2022 stojí 296 Kč a deník Sport budete dostávat v období 3. – 22.2.

Objednávejte na ikiosek.cz/sport>>>

S akčním předplatným k ZOH získáte:

  • 17x deník Sport (každý všední den a v sobotu) rovnou na vaši adresu
  • 3x Sport Magazín, páteční přílohu deníku Sport (včetně speciálu k ZOH a ke startu jarní části Fortuna:Ligy)
  • Výhodnější cenu o 19 % oproti volnému prodeji

Vstoupit do diskuse
5
Play off
Články odjinud


Články odjinud