Ondřej Kuchař
13. ledna 2022 • 05:00

Nominace na ZOH už dnes: Červenka do Pekingu pojede, Chlapík zřejmě ne

Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Původně tohle jméno vůbec nemělo být ve hře. Roman Červenka dlouho nebyl očkovaný proti covidu, do národního týmu v posledních letech nepatřil. Jenže zkraje roku útočník Rapperswilu podstoupil vakcinaci a skvělými výkony ve švýcarské lize si řekl o pozornost stavitelů olympijské nominace. V té by podle posledních zpráv deníku Sport neměl chybět. Soupiska bude odtajněna už dnes, nemusí to však být její konečná podoba.



Jen se o tom špitalo. Vrátí se Roman Červenka poprvé od mistrovství světa v roce 2018 do národního týmu? Nebo už o stále produktivního šestatřicetiletého borce nebude mít reprezentační úsek zájem? Aktuální informace mají blíže k možnosti číslo jedna.

Dnes od 14 hodin proběhne online nominační tisková konference (Sledujte ONLINE>>>), na které generální manažer Petr Nedvěd a hlavní trenér Filip Pešán vypustí do světa českou soupisku. O jejích detailech už byli informováni hráči, kluby i Český olympijský výbor. Podle informací Sportu bude mezi povolanými i Červenka.

„Romanovi není dvacet, aby lítal nahoru dolů, ale imponuje mi, že na ledě dělá správná rozhodnutí. Ví přesně, kdy podržet puk a hru zklidnit, dát jí větší řád. Je silný na puku a v rozehrávce, navíc je velmi produktivní. Já bych ho do Pekingu rozhodně vzal,“ říkal už před několika dny bývalý skvělý forvard Josef Marha, který Červenku ve Švýcarsku bedlivě sleduje.

Zkušený útočník působí v klubu Rapperswil-Jona. Je to hlavně Červenka, kdo má zásluhu na tom, že je malý klub aktuálně na druhém místě tabulky. Jindy outsider, který se vždy krčil u dna nebo dokonce hrál o soutěž níž, trůní na špici soutěže. Čech je aktuálně na druhém místě kanadského bodování se 43 body (12+31) ve 35 utkáních. Podílel se na více než třetině branek svých Lakers.

Ocenění se Červenka na startu roku dočkal také od hokejové veřejnosti. Uznávaný švýcarský novinář Klaus Zaugg, jemuž se přezdívá „Ice Master“, vybíral nejlepších padesát hokejistů, kteří působí v domácí nejvyšší soutěži. Český útočník u mnohonásobného švýcarského sportovního novináře roku vyhrál.

„Působí tu už šestý rok, stále ukazuje, že je jedním z nejkomplexnějších hokejistů v lize. S Červenkou získal tvrdě pracující a dobře organizovaný tým Rapperswilu špetku geniality a ofenzivní nepředvídatelnosti. To z nich v sezoně dělá nejlepší ofenzivu a zatím jednoznačné překvapení ročníku. V poměru ceny a výkonu je za mě nejlepším hráčem ligy,“ napsal Zaugg.

A co další jména nominace? Kromě očekávaných by v ní měli být například Michal Řepík nebo Tomáš Kundrátek . Scházet naopak s největší pravděpodobností bude nejproduktivnější hráč extraligy Filip Chlapík. Otázky byly kolem forvarda Milana Gulaše . Nebylo by překvapení, kdyby v sestavě chyběl.

Na dnes oznámené soupisce by mělo figurovat celkem pětadvacet jmen. Oproti standardnímu poměru dvaceti hráčů do hry plus tří gólmanů tentokrát přibyla ještě dvě místa. Důvod je jasný: covid. Rozšíření seznamu má tým pojistit pro případ, že by někdo vinou nákazy vypadl. Kromě toho Nedvěd s Pešánem sestavili také široký okruh dalších náhradníků, kteří by v případě potřeby mohli do Číny odjet.

Je velmi důležité říct, že dnešní tiskovka je pouze předběžně informační. Zveřejněná jména totiž nemusí ani zdaleka odpovídat finální podobě. Důvodem jejího konání je to, že v pátek se sejde plénum ČOV, které bude schvalovat podobu celé výpravy. Jde o tradiční formální akt. Český hokej ale logicky chtěl veřejnost seznámit se soupiskou ještě dřív.

Až do 24. ledna se však dá nominace měnit. A to bez udání důvodů! Teoreticky tak může projít ještě rozsáhlým faceliftem, byť očekávat se to nedá.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 31. 1. 2022
19:04
31. 1. 2022
 

Herec Jakub Štáfek se podělil o své vzpomínky, kde prožíval zlatý olympijský triumf hokejistů v Naganu a lyžařský triumf Ester Ledecké na hrách v Pchjončchangu. Má nějaký divácký rituál? „Člověk se musí předtím dobře vyčůrat,“ říká představitel fotbalisty Juliuse Lavického. Dozvíte se, že ze sportovců je mu nejbližší známý hokejista a že své osobní Nagano zažil v NHL. Podívejte se na pořad Czech Team TV Já a sport.

Zprávy ze dne 31. 1. 2022
17:29
31. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Netradiční tréninkový zápas mají za sebou české hokejistky, které se na olympijských hrách v Pekingu chystají na premiérovou účast pod pěti kruhy. Svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny sehrály modelové utkání proti Švédkám, které porazily 5:3. „Nehrály jsme v (reprezentačních) dresech a hrálo se třikrát dvacet minut hrubého času,“ popsala obránkyně Aneta Tejralová netradiční duel. „První dvě třetiny se hrálo pět na pět a třetí, po domluvě trenérů, jsme hrály oslabení a přesilovky,“ doplnila hráčka Nižného Novgorodu.

České hokejistky vyhrály modelové tréninkové utkání před startem ZOH proti Švédkám České hokejistky vyhrály modelové tréninkové utkání před startem ZOH proti Švédkám České hokejistky vyhrály modelové tréninkové utkání před startem ZOH proti Švédkám
Zprávy ze dne 31. 1. 2022
17:16
31. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Do Pekingu dnes za reprezentačním týmem odletí brankář Roman Will. Odcestovat s ním měl i další gólman Patrik Bartošák, ale kvůli neurčitému výsledku testu nakonec zůstal. Mimo trénink s nejspíš podobnými problémy je i plánovaná jednička Šimon Hrubec. Více čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 31. 1. 2022
16:02
31. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: K hokejové reprezentaci připravující se v Praze na OH se připojili obránci David Musil a Tomáš Kundrátek z Třince. Dnes trénovalo osm hráčů.

Zprávy ze dne 31. 1. 2022
15:34
31. 1. 2022
 

NOMINACE: Slalomářka Gabriela Capová se po dalším přerozdělení míst Mezinárodní lyžařskou federací (FIS) dočkala nominace do Pekingu. O Hry naopak definitivně přijde skikrosařka Diana Cholenská a místo toho podstoupí plastiku přetrženého předního zkříženého vazu v koleně. Úterní odlet nestihne ani dodatečně nominovaný skokan Radek Rýdl, neboť měl pozitivní test na koronavirus.

Gabriela Capová se vešla do olympijské nominace
Zprávy ze dne 31. 1. 2022
14:49
31. 1. 2022
 

SNOWBOARDING: Neočkovaná švýcarská snowboardistka Patrizia Kummerová byla s několikadenním předstihem propuštěna v Pekingu z přísné karantény. Olympijská vítězka v paralelním obřím slalomu ze Soči 2014 si už také v dějišti her zatrénovala na sjezdovce. Čtyřiatřicetiletá Kummerová se z osobních důvodů nenechala očkovat proti koronaviru a po příletu do Číny proto musela do karantény. Původně v ní měla být tři týdny, ale podle agentury Keystone-SDA jí pořadatelé v předstihu umožnili volnější režim. Stříbrná a bronzová medailistka z mistrovství světa, která patří k soupeřkám olympijské šampionky z Pchjongčchangu Ester Ledecké, dosud byla uzavřena na hotelovém pokoji, nyní se přestěhovala do olympijské vesnice.

Patrizia Kummerová už je venku z karantény
Zprávy ze dne 31. 1. 2022
14:08
31. 1. 2022
 

Čtyřnásobný olympijský medailista v rychlostní kanoistice Josef Dostál kritizuje přidělení zimních olympijských her do Číny. „Jsem smutný z toho, že Mezinárodní olympijský výbor svým rozhodnutím udělit pořadatelství Pekingu staví sportovce do nelehký pozice. Kromě sportu musí sportovci řešit dilema, který s přípravou na jejich sportovní vrchol nemá nic společnýho,“ napsal elitní český kajakář na svém blogu.

Sám podobné dilema řešit nemusel, protože v době letní olympiády v Pekingu 2008 byl ještě příliš mladý. „V mém sportu není víc než zlatá olympijská medaile, a proto si uvědomuju, jaký jsem měl štěstí. Štěstí, že jsem nebyl a nebudu součástí olympiády, kterou nedemokratická země zneužívá, aby si vylepšila svůj obraz po celém světě, za což jsem zpětně opravdu rád. Na rozdíl od jiných jsem kvůli plnění sportovního snu nemusel letět do země, ve který se porušují lidský práva, neexistuje tam svoboda slova a hlavně drží miliony Ujgurů v koncentračních táborech. Můžu mlčet, ale to nechci. Olympionikem jsem totiž pořád, ne jen v době letních her, a proto chci říct svůj názor,“ uvedl Dostál.

Zprávy ze dne 31. 1. 2022
13:52
31. 1. 2022
Hokejová reprezentace
Zprávy ze dne 31. 1. 2022
13:38
31. 1. 2022
 

Do startu Her zbývají čtyři dny, někteří sportovci ale půjdou poprvé do akce dokonce už před slavnostním zahájením. To platí i o českých hokejistkách, které do turnaje vstoupí ve čtvrtek proti domácí Číně. Dnes si reprezentantky zatrénovaly na olympijském ledě. V Pekingu se už připravují například také krasobruslaři, akrobatičtí lyžaři nebo rychlobruslaři.

České hokejistky si zatrénovaly v Pekingu V Pekingu už trénuje řada sportovců V Pekingu už trénuje řada sportovců
Zprávy ze dne 31. 1. 2022
13:31
31. 1. 2022
 

Pořadatelé v Pekingu připravují sportoviště pro závody ve snowboardingu a freestyle lyžování, zároveň nemůže chybět dezinfekce veřejných prostor...

Organizátoři v Pekingu chystají tratě pro snowboard a freestyle lyžování Organizátoři v Pekingu chystají tratě pro snowboard a freestyle lyžování Dezinfekce v Číně nemůže chybět
Zprávy ze dne 31. 1. 2022
13:10
31. 1. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: Páté společné olympijské hry! Když toto číslo zmíníte před Petrem Novákem, trenérem Martiny Sáblíkové, musí chvíli počítat, aby se dobral k tomu, že už jich je opravdu tolik. Za dlouhých 24 let, které už tito dva tvoří sehraný a hlavně velmi úspěšný tým, se člověk prostě v čase trochu ztratí. Co si však kouč vybavuje jako dnes, jsou jednotlivé Hry a okolnosti, které je provázely. A také to, že mu svěřenkyně splnila sen. „Chtěl jsem po ní, aby nám aspoň jednou zahráli hymnu,“ říká v rozhovoru pro iSport Premium.

Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem
Zprávy ze dne 31. 1. 2022
11:33
31. 1. 2022
 

CEREMONIÁL: O slavnostní zahájení se v Pekingu postarají hlavně teenageři. Bude jich 95 procent ze tří tisícovek vystupujících při pátečním ceremoniálu, uvedla agentura Nová Čína. Počet aktérů bude pětinový ve srovnání se zahájením letní olympiády v roce 2008, kdy bylo na stadionu Ptačí hnízdo 15.000 vystupujících včetně dvou tisícovek bubeníků. Skromnější ceremoniál je kvůli pandemii koronaviru i očekávaným silným mrazům. Bude také zkrácen na sto minut. Čínští pořadatelé vsadili na mládí. „Poprvé v olympijské historii jsou teenageři v takovém měřítku zapojení do vystoupení na slavnostním zahájení,“ uvedl Wang Ťün, jeden z předních členů týmu připravujícího olympijské ceremoniály.

Zprávy ze dne 31. 1. 2022
10:55
31. 1. 2022
 

Jak vypadá olympijská výprava Jamajky?

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 31. 1. 2022
10:42
31. 1. 2022
 

KORONAVIRUS: Čínští pořadatelé se rozhodli přijmout ještě přísnější opatření, než za jakých probíhala letní olympiáda v Tokiu. Stejně jako v případě japonské metropole ani do Pekingu nemohou kvůli opatřením proti šíření koronaviru přijet zahraniční diváci. Tento měsíc navíc čínské úřady oznámily, že vstupenky na olympiádu nebudou prodávány ani čínské veřejnosti, ale budou distribuovány vybraným skupinám lidí. Sportovci, kteří se olympiády zúčastní, musejí být očkovaní nebo podstoupit karanténu v délce 21 dnů. Po celou dobu se budou pohybovat v uzavřené bublině, to znamená, že se nedostanou do kontaktu s lidmi z okolí.

Zprávy ze dne 31. 1. 2022
10:37
31. 1. 2022
Markéta Davidová

Vstoupit do diskuse
5
Play off
Články odjinud


Články odjinud