Miroslav Horák
13. ledna 2022 • 11:00

Pochybovat o Červenkovi je hovadina. Peking? Jednoznačně, tvrdí expert

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Momentálně v Česku asi nenajdete silnějšího experta na švýcarský hokej. Ačkoli Jiří Novotný dál udatně pomáhá budějovickému Motoru v extralize, už nějakou dobu funguje jako hráčský agent společnosti Global Management Group pro švýcarský trh. V období 2018 – 2021 potil dres za tamní elitní celek z Ambri, kam mimochodem po sezoně odchozí sparťan Filip Chlapík. I o něm padne řeč. Ale nejprve k Červenkovi, dnes by mohlo (či spíše mělo) jeho jméno padnout při oznamování olympijské nominace do Pekingu. Sledujte ONLINE ZDE>>>



Jasná otázka: vzal byste Červenku do Pekingu?
„Pro mě až úsměvný dotaz. S Červusem jsem hrál švýcarskou ligu tři sezony, v každé z nich byl dominantní a nyní je opět v absolutní špičce v bodování. Ze tří posledních sezon byl průměrově v produktivitě dvakrát nejlepší. Znám ho hromadu let, nikdy jsem ho sice neviděl hrát v extralize, ale ve velmi dobré švýcarské soutěži je nejlepší. Pokud mu trenér nároďáku dá stejnou roli jako v Rapperswilu, uvidíte, že si svoje odehraje. Za mě úplně jednoznačná nominace, v Evropě nemáme moc lepších hráčů. Kovář, Gulaš, Červenka, pár kluků v Rusku. Romana vidím mezi tahouny repre.“

Jaká herní role by mu měla připadnout, aby měl šanci potvrdit renomé nabrané v NLA?
„Občas jsem v našem hokeji zaregistroval diskusi, zda má Červenka na nároďák, nebo nemá. Nezlobte se na mě, tomu se musím smát, to jsou s odpuštěním až hovadiny. Jasně, že na nároďák kvalitu má. Abyste z něj dostali to nejlepší, potřebuje zahrnout důvěrou, dát mu první přesilovku, kde skvěle rozdává puky, zaslouží si zásadní roli. On je opravdu dobrej. Někdo možná namítne, že ho přechvaluju, ale já nemám potřebu nikomu lézt do zadku. Za Červuse mluví výkony, veškeré pochybnosti nechápu. Na olympiádu jednoznačně, stoprocentně.“

Má Červenka zásadní podíl na vzestupu Rapperswilu, který nepatří mezi bohaté kluby, přitom se vyšvihl mezi tři nejlepší?
„Pozor, Rapperswil má chytře poskládaný tým. Když jsem hrál za Ambri a Červus proti nám, snad pokaždé zápas rozhodl vítězným gólem, i v prodloužení. Je to v něm. V téhle sezoně proměnil snad všechny nájezdy, najede si ze strany, dává to klasicky pod vyrážečku. Všichni to znají a nikdo mu to nechytí.“

Jak vám vychází porovnání mezi extraligou a švýcarskou NLA?
„Každá je jiná a těžko se to porovnává. Švýcarská liga je přímočařejší, rychlejší a jednodušší. Hraje se hokej, který většinou vídáte na menším kluzišti. A práci tam dostávají abnormálně dobří cizinci. Pokud se do tamní ligy dostane někdo cizí, v drtivé většině případů jsou hned tahouny týmu. Málokdy se stane, že švýcarský klub s cizincem šlápne vedle, protože najímá prověřené všeobecně známé hráče.“

Do Ambri po sezoně odejde elitní hráč Sparty Filip Chlapík. V Česku povětšinou panuje názor, že jde do horšího, ale to asi moc nechápe sílu švýcarského hokeje, že?
„O Filipově transferu jsem věděl dlouho, s generálním manažerem Ambri Paolem Ducou jsem kamarád. Dohodli se ve správnou chvíli. Takhle, ve Švýcarsku najdete ambicióznější celky, jako jsou například Curych, Bern, Kloten nebo Davos. Jasná věc. Ale švýcarská liga je zároveň hodně vyrovnaná, není to tak, že by kvalita byla v pár klubech nahoře a pak už nic. Z pozice agenta kvalitu prostředí jasně vnímám, dostat některého z našich hráčů do Švýcarska není vůbec sranda. Možná bude trochu líp od nové sezony, kdy se kvóta zahraničních hráčů zvyšuje ze čtyř na pět, možná i na šest. Dveře se otevřou i klukům, kteří by se za stávajících okolností neměli šanci do první švýcarské ligy dostat. Chlapík si rozhodně nepohorší, Ambri je výborná organizace, staví nový zimák a bude hrát v nejhezčí části země v Ticinu, kde je krásně a naučí se italsky. A ta liga je prostě dobrá.“

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 7. 2. 2022
22:09
7. 2. 2022
Hokejová reprezentace

„V hokeji musíte zkoušet chodit štěstí naproti, nesmíte jen čekat a být pasivní. Musíte mít sebevědomí, že ten gól dáte,“ říká Slavomír Lener. Jak vzpomíná na Nagano? A proč je podle něj mužský hokej v krizi? Podívejte se ve videu czechteam.tv.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
20:54
7. 2. 2022
Ester Ledecká

SNOWBOARDING: Větší šanci na medaili, potažmo tu zlatou, česká výprava nemá. Spojení Ester Ledecká a alpský snowboarding prostě pořád skvěle funguje. V úterý brzo ráno našeho času se pustí sportovkyně střídající „prkno“ a lyže do obhajoby zlata. „Co jsem měl možnost vidět, je Ester pořád ve snowboardu ve formě, má stále hodně navrch. Takže je tam velká šance,“ je přesvědčený bývalý reprezentant ve stejné disciplíně Petr Šindelář, který se účastnil Her ve Vancouveru v roce 2010. Celý rozhovor čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
18:49
7. 2. 2022
 

BIATLON: Český biatlonista Adam Václavík měl dnes potřebný pátý negativní test na koronavirus a ve večerních hodinách odletí na olympijské hry v Pekingu. Sedmadvacetiletý reprezentant by se mohl zapojit do sobotního sprintu. Biatlonový svaz o tom informoval na svém webu. „Už jsem byl trochu skeptický a cítil bezmoc. Hodnoty u PCR testů totiž klesaly hodně pomalu. Nakonec jsem to stihl za pět minut dvanáct. Je to takové první vítězství,“ řekl Václavík, který měl první pozitivní výsledek na covid-19 na konci ledna po návratu ze Světového poháru v Anterselvě.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
18:47
7. 2. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Na minulé olympiádě ještě sám závodil. Po ukončení kariéry před dvěma lety už ale Michal Šlesingr bývalé kolegy sleduje jen v televizi. U té mu bylo v pondělí české jedničky Markéty Davidové až líto, když netrefila poslední terč závodu. „Podmínky nebyly úplně těžké, ale ani ideální. Takže výkon je to pěkný, jen je škoda, že neměla víc štěstíčka na své straně,“ řekl. Do dalších závodů jí věří. Celý rozhovor čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
18:46
7. 2. 2022
 

SANĚ: Dostala tu nejtvrdší ránu. Rodina gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho, který před dvanácti lety zahynul při hrůzné nehodě přímo v olympijské dráze ve Whistleru, se ale nevzdala své dlouholeté vášně. Na Hrách v Pekingu závodil o víkendu jeho bratranec Saba. „Nechtěl jsem, aby po Nodarovi saně v Gruzii umřely,“ vysvětluje Saba. Více čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
18:44
7. 2. 2022
Ester Ledecká

SNOWBOARDING: O tuhle dívku má zájem celý svět. Sněhová obojživelnice Ester Ledecká je pár dní po startu olympijských her v Pekingu žádanou senzací. Zvlášť, když snowboardový závod v paralelním slalomu ji čeká už v úterý. Svá mediální okénka si pečlivě vybírá, ale pro deník Sport si čas udělala. Spolu s bratrem Jonášem, uznávaným výtvarníkem a všestranně nadaným umělcem, který svou imaginací vytvořil sestřino alter ego STR. Více čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
18:00
7. 2. 2022
 

Podívejte se na večerní olympijské zprávy shrnující pondělní dění v Pekingu.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
17:06
7. 2. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Jindřich Šikola je trenér české juniorské biatlonové reprezentace a bývalý osobní trenér Markéty Davidové. Co je to mít talent na biatlon, jak se trénuje a jaká byla Markéta Davidová? Co si myslí o nejdůležitějším okamžiku, kdy dnes minula poslední ránu ve vytrvalostním závodu a přišla tak možná o olympijské zlato? 

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
16:53
7. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: České hokejistky už mají postup do čtvrtfinále v kapse! Prohrou proti Dánsku si sice zkomplikovaly vyhlídky na postup, nakonec jim k jistotě pomohla pozdější výhra Švédska nad Čínou. Ve hře je ještě důležité první místo, které by znamenalo vyhnutí se zámořským favoritům ve čtvrtfinále. To mají svěřenkyně Tomáše Paciny stále ve svých rukou, stačí v úterním zápase porazit Japonky (od 9:40) alespoň za dva body. Jaký je formát play off ženského olympijského turnaje a jaké jsou možné soupeřky českých hokejistek ve čtvrtfinále? Čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
15:45
7. 2. 2022
 

SANĚ: Německá sáňkařka Natalie Geisenbergerová vede v polovině olympijskou soutěž a útočí na třetí zlato v řadě. Anně Čežíkové patří 29. místo.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
15:37
7. 2. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ: Uff, to byly nervy. Kdo si v pondělí ráno nařídil budík na nepříjemných 5.00, aby sledoval olympijský sjezd mužů, rozhodně nelitoval. Naskytla se mu podívaná na velmi náročný, napínavý a nebezpečný sjezd, v němž Beat Feuz potvrdil roli jednoho z favoritů. Johan Clarey, kterému je 41 let, bral jako černý kůň stříbro. V akci byly i sáně svážející do cíle zraněného závodníka a také krev v obličeji jiného borce. Více čtěte ZDE >>>

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
15:12
7. 2. 2022
 

SNOWBOARDING: Trenér českého snowboardcrossového týmu Marek Jelínek přijímá jednu ránu za druhou. Na olympiádě v Pekingu chybí po zlomenině nohou hvězda Eva Samková, v dějišti her se zranil Jan Kubičík a on sám jezdí v Číně na tréninky z izolace. Jelínek se dostal do speciálního režimu, protože byl vyhodnocen jako blízký kontakt člověka s pozitivním testem na koronavirus. „Seděl jsem od něj v letadle přes uličku,“ řekl Jelínek v on-line rozhovoru s novináři z dějiště her. „Představa, jak si užít olympijské hry, vypadá jinak. Jsem spíš v lágru, ale můžu být šťastný, že trenérskou činnost to neomezuje,“ dodal.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
14:36
7. 2. 2022
 

SHORT TRACK: Italská rychlobruslařka na krátké dráze Arianna Fontanaová obhájila olympijské zlato na 500 m, má rekordní desátou medaili. Mužům na 1000 m vládli Číňané.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
14:35
7. 2. 2022
 

SKOKY NA LYŽÍCH: Bláznivý závod smíšených družstvev končí suverénním vítězstvím Slovinska. Druhé skončilo Rusko, třetí naprosto senzačně Kanada. Závod poznamenalo hned 5 (!) diskvalifikací skokanek z favorizovaných zemí, o šance kvůli nevyhovujícím kombinézám přišlo Rakousko, Japonsko, Německo i Norsko. Česka sestava ve složení Ulrichová, Kožíšek, K. Indráčková a Koudelka skončila sedmá.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
14:28
7. 2. 2022
 

BIATLON: Konečně se dočkala a stálo to za to. Biatlonistka Lucie Charvátová v devětadvaceti letech zažila olympijskou premiéru. A tentokrát nebyla žádným postrachem střelnice. Ve vytrvalostním závodě chyby udržela na dvou a o místo se vměstnala do top dvacítky. „Asi mi svědčí, když je zima jako kráva,“ usmívala se. Rozhovor čtěte ZDE>>>

Lucie Charvátová během vytrvalostního závodu

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud