26. ledna 2022 • 15:00

Nominace na olympijský hokejový turnaj: do Pekingu i Krejčí a Červenka

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
18
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostře sledovaný seznam jmen je tu! Kouč české hokejové reprezentace Filip Pešán představil nominaci na olympijský turnaj do Pekingu. Nechybí v ní nedávná hvězda Bostonu, toho času v Olomouci, David Krejčí, Roman Červenka či vítěz Stanley Cupu Michael Frolík. Nedostalo se naopak na střelce Milana Gulaše či nejproduktivnějšího hráče extraligy sparťana Filipa Chlapíka. Poslední místo na soupisce zaplnil třinecký obránce David Musil.



Soupisky mužských hokejových týmů na ZOH 2022

Skupina A Kanada USA Německo Čína
Skupina B Rusko Česko Švýcarsko Dánsko
Skupina C Finsko Švédsko Slovensko Lotyšsko

V pětadvacetičlenném kádru české reprezentace je dvanáct zástupců Kontinentální ligy, pět hráčů je z české extraligy, čtyři ze Švýcarska, tři ze Švédska a jeden z Finska. Jedno místo si Nedvěd s Pešánem nechali volné.

Krejčího , který triumfoval v NHL v roce 2011 s Bostonem, čeká třetí olympiáda. Majitel prstenu za vítězství ve Stanleyově poháru z roku 2013 s Chicagem Frolík se zúčastní podruhé.

Zkušenosti z OH mají také gólman Patrik Bartošák z Chabarovsku, obránci Vojtěch Mozík s Liborem Šulákem z Vladivostoku a Tomáš Kundrátek z Třince a útočníci Jan Kovář z Zugu, Michal Řepík ze Sparty a Tomáš Zohorna z Oskarshamnu, kteří byli před čtyřmi roky v jihokorejském Pchjongčchangu. Bartošák tam jako trojka do hry nezasáhl.

První velká mezinárodní akce v kariéře čeká obránce Ronalda Knota z Nižněkamsku a útočníka Lukáše Sedláka z Čeljabinsku.

Na loňském mistrovství světa se pod Pešánem představili brankáři Šimon Hrubec z Omsku a Roman Will z Čeljabinsku, zadáci David Sklenička z Jokeritu Helsinky a Lukáš Klok z Nižněkamsku i útočníci Jan Kovář, Tomáš Zohorna, Radan Lenc z Chabarovsku, Jiří Smejkal z Pelicas Lahti, Matěj Stránský z Davosu a Michael Špaček z Frölundy.

Program hokeje na ZOH 2022 >>

Jak Pešán odtajnil nominaci pro Peking. Jede Červenka, nevešli se Gulaš ani Chlapík
Video se připravuje ...

Nominace českých hokejistů na olympijský turnaj v Pekingu (9.- 20. února):

jméno klub starty góly
brankáři
Šimon Hrubec Omsk/KHL 21 0
Roman Will Čeljabinsk/KHL 15 0
Patrik Bartošák Chabarovsk/KHL 18 0
obránci
Tomáš Kundrátek Třinec 73 8
Lukáš Klok Nižněkamsk/KHL 34 4
Ronald Knot Nižněkamsk/KHL 2 0
Vojtěch Mozík Vladivostok/KHL 48 4
Libor Šulák Vladivostok/KHL 43 5
Jakub Jeřábek Spartak Moskva/KHL 63 5
David Sklenička Jokerit Helsinky/KHL 56 1
David Musil Třinec 47 0
útočníci
Michal Řepík Sparta 89 27
Vladimír Sobotka Sparta 44 9
David Krejčí Olomouc 35 7
Tomáš Hyka Čeljabinsk/KHL 29 6
Lukáš Sedlák Čeljabinsk/KHL 12 5
Hynek Zohorna Oskarshamn/Švéd. 44 6
Tomáš Zohorna Oskarshamn/Švéd. 110 18
Roman Červenka Rapperswil-Jona/Švýc. 157 40
Michael Frolík Lausanne/Švýc. 52 12
Jan Kovář Zug/Švýc. 142 36
Radan Lenc Chabarovsk/KHL 41 7
Jiří Smejkal Pelicans Lahti/Fin. 22 2
Matěj Stránský Davos/Švýc. 32 6
Michael Špaček Frölunda/Švéd. 22 2
náhradníci
Matěj Blümel Pardubice 21 6
Jan Ščotka Jyväskylä/Fin. 12 0
David Tomášek Chabarovsk/KHL 34 9

Soupiska čínské hokejové reprezentace na ZOH

V pětadvacetičlenné nominaci Číny na olympijské hry v Pekingu jsou výhradně hokejisté klubu Kontinentální ligy Kunlun Red Star. Je mezi nimi jen devět hráčů, kteří se narodili v Číně. Jedenáct nominovaných pochází z Kanady, čtyři ze Spojených států amerických a jeden z Ruska. Jsou mezi nimi i americký útočník Cory Kane a kanadský forvard Ethan Werek, kteří působili v české extralize v dresu Třince. V týmu je také syn americké legendy Chrise Cheliose Jake.

Brankáři: Pcheng-fej Chan, Paris O'Brien, Jeremy Smith (všichni Kunlun/KHL)
Obránci: C'-meng Čchen, Pcheng-fej Čang, Jake Chelios, Jason Fram, Denis Osipov, Ty Schultz, Ryan Sproul, Zach Yuen, Žuej-nan Jen (všichni Kunlun/KHL)
Útočníci: Ce-sen Čang, Parker Foo, Spencer Foo, Ťia-ning Kuo, Cory Kane, Žu-ti Jing, Luke Lockhart, Sü-tung Siang, Juncheng Yan, Ethan Werek, Tyler Wong, Brandon Yip, Peter Zhong (všichni Kunlun/KHL)

Dánská nominace na hokejový turnaj

Dva finalisty Světového poháru v Torontu z roku 2016 mají v nominaci na únorové olympijské hry v Pekingu hokejisté Dánska, kteří si pod pěti kruhy vybojovali premiérovou účast. Členy výběru Evropy na prestižním turnaji s účastí hráčů NHL byli sedmatřicetiletý Frans Nielsen z Eisbären Berlín a o pět let mladší Mikkel Boedker z Lugana. Pětatřicetiletý útočník Morten Madsen ze švédského celku Timra IK prožije poprvé olympijskou atmosféru po celkem 15 účastech na světových šampionátech. Dánové budou ve čtvrtek 10. února prvním soupeřem české reprezentace v základní skupině B.

Brankáři: Patrick Galbraith (SoenderjyskE), Sebastian Dahm (Klagenfurt/ICEHL), Frederik Dichow (Kristianstad/Švéd.)
Obránci: Matias Lassen, Markus Lauridsen, Oliver Lauridsen (všichni Malmö/Švéd.), Phillip Bruggisser (Bremerhaven/Něm.), Jesper Jensen Aabo (Krefeld/Něm.), Nicholas B. Jensen (Eisbären Berlín/Něm.), Emil Kristensen (Pustertal/ICEHL), Oliver Larsen (Jukurit Mikkeli/Fin.)
Útočníci: Matthias Asperup (Herlev), Mathias Bau Hansen (Herning), Julian Jakobsen (Aalborg), Jesper Jensen (Frederikshavn), Morten Poulsen (Herning), Mikkel Boedker (Lugano/Švýc.), Nicklas Jensen (Jokerit Helsinky/KHL), Morten Madsen (Timra/Švéd.), Nicolai Meyer (Vídeň Capitals/ICEHL), Frans Nielsen (Eisbären Berlín/Něm.), Nick Olesen (Brynäs/Švéd.), Peter Regin (Ambri-Piotta/Švýc.), Patrick Russell (Linköping/Švéd.), Frederik Storm (Ingolstadt/Něm.)

Nominace Finska na olympijský turnaj v Pekingu

Hokejisté Finska mají v nominaci na únorové olympijské hry v Pekingu čtyři bronzové medailisty z předešlých vystoupení pod pěti kruhy a deset mistrů světa. Sedmatřicetiletý útočník Valtteri Filppula ze Ženevy získal cenný kov roce 2010 ve Vancouveru a obránci Juuso Hietanen z Ambri-Piotty, Sami Vatanen ze Ženevy a forvard Leo Komarov z Petrohradu o čtyři roky později v Soči.

Brankáři: Jussi Olkinuora (Magnitogorsk/KHL), Harri Säteri (Novosibirsk/KHL), Frans Tuohimaa (Nižněkamsk/KHL)
Obránci: Niklas Friman, Petteri Lindbohm (oba Jokerit Helsinky/KHL), Juuso Hietanen (Ambri-Piotta/Švýc.), Valtteri Kemiläinen (Podolsk/KHL), Mikko Lehtonen (Petrohrad/KHL), Ville Pokka (Omsk/KHL), Sami Vatanen (Ženeva/Švýc.), Atte Ohtamaa (Kärpät Oulu)
Útočníci: Marko Anttila, Hannes Björninen, Iiro Pakarinen (všichni Jokerit Helsinky/KHL), Teemu Hartikainen, Markus Granlund, Sakari Manninen (všichni Ufa/KHL), Miro Aaltonen, Niko Ojamäki (oba Podolsk/KHL), Joonas Kemppainen, Leo Komarov (oba Petrohrad/KHL), Saku Mäenalanen (Kärpät Oulu), Valtteri Filppula (Ženeva/Švýc.), Harri Pesonen (Langnau/Švýc.), Toni Rajala (Biel/Švýc.)

V sestavě Kanady na ZOH i jednička loňského draftu

V nominaci hokejistů Kanady na olympijské hry v Pekingu jsou i člen Triple Gold Clubu Eric Staal či jednička loňského draftu NHL Owen Power. Na minulé olympiádě v Pchjongčchangu, kde Kanaďané díky vítězství nad Českou republikou v boji o třetí místo získali bronz, se představili obránci Maxim Noreau z Curychu, Mat Robinson z Petrohradu a útočník Erik O'Dell z Dynama Moskva.

Brankáři: Devon Levi (Northeastern University/NCAA), Edward Pasquale (Jaroslavl/KHL), Matthew Tomkins (Frölunda/Švéd.)
Obránci: Mark Barberio, Jason Demers (oba Kazaň/KHL), Brandon Gormley (Jaroslavl/KHL), Alex Grant (Jokerit Helsinky/KHL), Maxim Noreau (Curych/Švýc.), Owen Power (University of Michigan/NCAA), Mat Robinson (Petrohrad/KHL), Tyler Wotherspoon (Utica/AHL)
Útočníci: David Desharnais (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Daniel Carr (Lugano/Švýc.), Adam Cracknell (Bakersfield/AHL), Landon Ferraro (Kolín nad Rýnem/Něm.), Josh Ho-Sang (Toronto Marlies/AHL), Corban Knight (Omsk/KHL), Jack McBain (Boston College/NCAA), Mason McTavish (Hamilton/OHL), Erik O'Dell (Dynamo Moskva/KHL), Eric Staal (Iowa/AHL), Ben Street (EHC Mnichov/Něm.), Adam Tambellini (Rögle/Švéd.), Jordan Weal (Kazaň/KHL), Daniel Winnik (Ženeva/Švýc.)

Tři hráči z české extraligy v nominaci Lotyšska

Tři hokejisté z české extraligy se dostali do konečné nominace Lotyšska na olympijské hry v Pekingu. Na únorový turnaj se mohou těšit obránce Uvis Janis Balinskis z Litvínova a útočníci Martinš Dzierkals z Plzně a Roberts Bukarts z Vítkovic. Ze širšího jednatřicetičlenného výběru kouče Harijse Vitolinše se mezi vybranou pětadvacítku nevešel zadák Roberts Mamčics ze Zlína.

Brankáři: Kristers Gudlevskis (Brynäs/Švéd.), Janis Kalninš (Växjö/Švéd.), Ivars Punnenovs (Langnau/Švýc.)
Obránci: Oskars Cibuļskis, Karlis Čukste, Ralfs Freibergs, Patriks Ozols, Kristaps Zile (všichni Dinamo Riga/KHL), Uvis Janis Balinskis (Litvínov/ČR), Janis Jaks (Soči/KHL), Arturs Kulda (Krefeld/Něm.)
Útočníci: Lauris Darzinš, Nikolajs Jelisejevs, Martinš Karsums (všichni Dinamo Riga/KHL), Rihards Bukarts, Miks Indrašis (oba Vladivostok/KHL), Rodrigo Abols (Örebro/Švéd.), Oskars Batna (Jukurit Mikkeli/Fin.), Roberts Bukarts (Vítkovice/ČR), Kaspars Daugavinš (Bern/Švýc.), Martinš Dzierkals (Plzeň/ČR), Andris Džerinš (Linec/ICEHL), Renars Krastenbergs (Villach/ICEHL), Ronalds Keninš (Lausanne/Švýc.), Deniss Smirnovs (Ženeva/Švýc.)

Nominace hokejistů Německa na ZOH v Pekingu

V nominaci německých hokejistů na olympijské hry v Pekingu je deset hráčů, kteří před čtyřmi lety v Pchjongčchangu získali stříbrné medaile. Mezi nimi je i rodák z Plané u Mariánských Lázní Dominik Kahun. Nechybí ani dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Tom Kühnhackl či finalista Světového poháru v Torontu z roku 2016 Tobias Rieder.

Brankáři: Danny aus den Birken (EHC Mnichov), Felix Brückmann (Mannheim), Mathias Niederberger (Eisbären Berlín)
Obránci: Konrad Abeltshauser (EHC Mnichov), Dominik Bittner (Wolfsburg), Marcel Brandt (Straubing), Korbinian Holzer (Mannheim), Jonas Müller (Eisbären Berlín), Moritz Müller (Kolín nad Rýnem), Marco Nowak (Düsseldorf), Fabio Wagner (Ingolstadt)
Útočníci: Lean Bergmann, Nicolas Krämmer, Matthias Plachta, David Wolf (všichni Mannheim), Yasin Ehliz, Patrik Hager, Frederik Tiffels (všichni EHC Mnichov), Tom Kühnhackl, Stefan Loibl (oba Skelleftea AIK/Švéd.), Marcel Noebels, Leonhard Pföderl (oba Eisbären Berlín), Daniel Pietta (Ingolstadt), Dominik Kahun (Bern/Švýc.), Tobias Rieder (Växjö/Švéd.)

Nominace Ruska na olympijský turnaj

Hokejisté Ruska mají v konečné nominaci na olympijské hry v Pekingu sedm majitelů zlatých medailí z Pchjongčchangu. Naproti tomu vybral kouč Alexej Žamnov do pětadvacetičlenného kádru také 12 hráčů, kteří budou na velké mezinárodní akci debutovat. Sborná bude 12. února posledním soupeřem české reprezentace v základní skupině B.

Brankáři: Timur Biljalov (Kazaň), Ivan Fedotov (CSKA Moskva), Alexandr Samonov (Petrohrad)
Obránci: Arťom Minulin, Jegor Jakovlev (oba Magnitogorsk), Alexandr Jelesin (Jaroslavl), Damir Šaripzjanov (Omsk), Dmitrij Višněvskij (Spartak Moskva), Nikita Něstěrov (CSKA Moskva), Sergej Tělegin (Čeljabinsk), Vjačeslav Vojnov (Dynamo Moskva)
Útočníci: Sergej Andronov, Michail Grigorenko, Pavel Karnauchov, Sergej Plotnikov, Anton Slepyšev (všichni CSKA Moskva), Nikita Gusev, Kirill Marčenko (oba Petrohrad), Arťom Anisimov, Artur Kajumov (oba Jaroslavl), Аrsenij Gricjuk, Kirill Semjonov (oba Omsk), Andrej Čibisov (Magnitogorsk), Vadim Šipačov (Dynamo Moskva), Dmitrij Voronkov (Kazaň)

Slovenská hokejová nominace a ZOH 2022 v Pekingu

Trenér Craig Ramsay společně s manažerem Miroslavem Šatanem sází i na mládí. V olympijské premiéře se totiž představí i dva sedmnáctiletí talenti Šimon Nemec a Juraj Slafkovský. Šatan k tomu ze zámoří dojednal příjezd devatenáctiletého obránce Samuela Kňažka. Z české extraligy je v nominaci hned devět hráčů, tři jsou z mistrovského Třince.

Brankáři: Patrik Rybár (Dinamo Minsk), Branislav Konrád (Olomouc), Matej Tomek (Kometa Brno)
Obránci: Marek Ďaloga (Kometa Brno), Martin Marinčin (Třinec), Peter Čerešňák (Plzeň), Mário Grman (Hämeenlinna), Michal Čajkovský (Novosibirsk), Martin Gernát (Lausanne), Šimon Nemec (Nitra), Samuel Kňažko (Seattle Thunderbirds)
Útočníci: Libor Hudáček (Dinamo Minsk), Miloš Kelemen (Mladá Boleslav), Michal Krištof (Kometa Brno), Marko Daňo (Třinec), Miloš Roman (Třinec), Juraj Slafkovský (Turku), Tomáš Jurčo (Barys Nur-Sultan), Peter Cehlárik (Omsk), Marek Hrivík (Nižnij Novgorod), Kristián Pospíšil (Davos), Samuel Takáč (Slovan Bratislava), Pavol Regenda (Michalovce), Adrián Holešinský (Nitra), Peter Zuzin (Zvolen)

Švédská nominace na Zimní olympijské hry 2022

Sedm mistrů světa a jedenáct nováčků na velké mezinárodní akci zařadil trenér švédských hokejistů Johan Garpenlöv do nominace na únorové olympijské hry v Pekingu. Ověnčen úspěchy je útočník Marcus Krüger z Curychu, který získal v letech 2013 a 2015 Stanleyův pohár s Chicagem, v roce 2017 zlato na světovém šampionátu v Paříži a Kolíně nad Rýnem a v případě triumfu v Číně může vstoupit do Triple Gold Clubu.

Brankáři: Magnus Hellberg (Soči/KHL), Lars Johansson (Petrohrad/KHL), Adam Reideborn (CSKA Moskva/KHL)
Obránci: Erik Gustafsson (Lulea), Jonathan Pudas (Skelleftea AIK), Lukas Bengtsson (Dinamo Minsk/KHL), Emil Djuse (Rapperswil-Jona/Švýc.), Oscar Fantenberg (Petrohrad/KHL), Christian Folin (Frölunda/Švéd.), Linus Hultström (Magnitogorsk/KHL), Henrik Tömmernes (Ženeva/Švýc.)
Útočníci: Jacob de la Rose, Linus Johansson, Gustav Rydahl (všichni Färjestad), Carl Klingberg, Anton Lander (oba Zug/Švýc.), Joakim Nordström, Lucas Wallmark (oba CSKA Moskva/KHL), Dennis Everberg (Rögle), Max Friberg (Frölunda), Pontus Holmberg (Växjö), Fredrik Olofsson (Oskarshamn), Daniel Brodin (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Mathias Bromé (Davos/Švýc.), Marcus Krüger (Curych/Švýc.)

V sestavě Švýcarska na ZOH nechybí Ambühl

V nominaci hokejistů Švýcarska na únorové olympijské hry v Pekingu nechybí ani osmatřicetiletý útočník Andres Ambühl z Davosu, který se pod pěti kruhy představí už popáté. Je také jedním ze čtrnácti držitelů stříbra ze světových šampionátů v letech 2013 či 2018 v týmu kouče Patricka Fischera.

Brankáři: Reto Berra (Fribourg-Gottéron), Leonardo Genoni (Zug), Joren van Pottelberghe (Biel-Bienne)
Obránci: Santeri Alatalo, Romain Loeffel, Mirco Müller (všichni Lugano), Christian Marti, Yannick Weber (oba Curych), Raphael Diaz (Fribourg-Gottéron), Michael Fora (Ambri-Piotta), Ramon Untersander (Bern)
Útočníci: Fabrice Herzog, Grégory Hofmann, Sven Senteler, Dario Simion (všichni Zug), Sven Andrighetto, Denis Hollenstein, Denis Malgin (všichni Curych), Andres Ambühl, Enzo Corvi (oba Davos), Christoph Bertschy (Lausanne), Gaëtan Haas (Biel-Bienne), Simon Moser (Bern), Killian Mottet (Fribourg-Gottéron), Joël Vermin (Ženeva)

V nominaci USA na ZOH 2022 patnáct hráčů z univerzit

Hokejisté Spojených států amerických zařadili do nominace na únorové olympijské hry v Pekingu 15 hráčů z univerzitní NCAA. Mezi nimi je i útočník Matty Beniers z University of Michigan, jehož si loni vybral jako dvojku draftu nováček NHL Seattle. Dva hokejisty vzal generální manažer John Vanbiesbrouck z nižší AHL a osm členů pětadvacetičlenného kádru působí v evropských soutěžích.

Brankáři: Drew Commesso (Boston University/NCAA), Strauss Mann (Skelleftea AIK/Švéd.), Pat Nagle (Lehigh Valley/AHL)
Obránci: Brian Cooper (Oskarshamn/Švéd.), Brock Faber (University of Minnesota/NCAA), Drew Helleson (Boston College/NCAA), Steven Kampfer (Kazaň/KHL), Aaron Ness (Providence/AHL), Nick Perbix (St. Cloud State University/NCAA), Jake Sanderson (University of North Dakota/NCAA), David Warsofsky (Ingolstadt/Něm.)
Útočníci: Nick Abruzzese (Harvard University/NCAA), Ken Agostino, Andy Miele (Nižnij Novgorod/KHL), Matty Beniers, Brendan Brisson (University of Michigan/NCAA), Noah Cates (University of Minnesota-Duluth/NCAA), Sean Farrell (Harvard University/NCAA), Sam Hentges (St. Cloud State University/NCAA), Matthew Knies, Ben Meyers (University of Minnesota/NCAA), Marc McLaughlin (Boston College/NCAA), Brian O'Neill (Jokerit Helsinky/KHL), Nick Shore (Novosibirsk/KHL), Nathan Smith (Minnesota State University/NCAA)

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Vstoupit do diskuse
18
Play off
Články odjinud


Články odjinud