13. ledna 2022 • 16:15

Pešán: Odvolávaný jsem od první minuty. Poučili jsme se a vzali zkušené

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O tom, kdo z českých hokejistů pojede na olympiádu, je jasno. Tedy ne, není. „Do prvního zápasu na olympiádě zbývá měsíc, takže nominace určitě není konečná. Pracujeme se spoustou dalších připravených jmen, která jsou ve stejném režimu jako ta, která jsme oficiálně uvedli. Ti hráči mimo nominaci jsou připravení odcestovat a reprezentovat, když se cokoli stane," uvedl na dnešní tiskové konferenci reprezentační kouč Filip Pešán.



Kromě 24 jmen, která zazněla, je připraveno dalších 30 hráčů mimo oficiální (ne)finální seznam jmen. „Očekávám, že nominace se ještě dramaticky změní, protože víme, jaká je situace ve světě. Navíc se ještě odehraje několik soutěžních utkání. Třeba česká extraliga má program ještě 1. února, tedy den před odletem," zmínil Pešán. Konečná nominace bude uzavřena až 24. ledna. Do té doby se může libovolně změnit.

Co dalšího může změnit váš názor při konečné nominaci?
„Nejen covid, ale i zranění mohou do nominace zasáhnout. V neposlední řadě  pokles formy. To znamená, že i v tomhle směru budeme hráče nadále sledovat. Důkazem budiž moje cesta do Švýcarska na sledování hráčů."

Jak Pešán odtajnil nominaci pro Peking. Jede Červenka, nevešli se Gulaš ani Chlapík
Video se připravuje ...

Na koho se tam jedete ještě podívat?
„Jedu se potkat s Romanem Červenkou, jelikož jsem ho viděl jen v televizi nebo na internetu. Když jsme poslední měsíc plánovali cestu do Švýcarska, tamní soutěž byla zrovna přerušená. Romana uvidím ve dvou zápasech, v tom druhém navíc hraje proti Davosu, takže se mrknu i na Matěje Stránského. Pak se ještě sejdeme na obědě s Janem Kovářem."

S jakou rolí v týmu pro Červenku počítáte?
„Chceme Romanovi ušít roli na tělo. Když se v nominaci udrží, bude hrát přesilovku na svém postu, kde je vynikající. Navíc jde o opakovaně skvěle bodujícího hráče ve švýcarské lize. Víme, že je to lídr a pravá ruka trenéra. Těším se na vzájemnou spolupráci."

Můžete přiblížit, jak jste přistupovali k nominaci? Sázeli jste spíš na zkušenost, když jde o olympiádu?
„Jak je vidět ze soupisky, je velmi zkušená. Věkový průměr je okolo 30 let, což je hodně. S Petrem Nedvědem jsme se shodli, že na mistrovství světa v Rize nám chybělo víc lídrů. Z toho jsme se poučili. Proto jsme vsadili spíš na zkušené hráče než na mladé. Doufám, že jsme udělali dobře."

Před Channel One Cupem jste říkal, že nominace bude víceméně podobná. Nakonec je ale jen třináct jmen stejných. Co rozhodlo?
„Neřekl bych pouze třináct jmen. Pořád je to vysoké číslo. Turnaj jsme pečlivě analyzovali a u určitých hráčů jsme přehodnotili názor, proto jsme se rozhodli pro  dílčí změny."

Máte jasno o tom, kdo by měl plnit roli kapitána?
„Za mě osobně jasno mám. Ale první zápas nás čeká až za měsíc. Takže ještě máme čas, abychom tohle rozhodnutí oznámili hráčům osobně."

Jak moc velkou komplikací je přerušení KHL a nemáte obavy, že k podobnému kroku sáhnou i ostatní soutěže?
„Komplikace to není, nejsme jediný tým, který má ve svém kádru hráče z KHL. Jsme na to připravení. Máme nachystaný kemp a o to déle budeme mít hráče pod kontrolou. Budeme čekat na další hráče z ostatních lig. Takže i kdyby se přerušila další soutěž, jsme na to připravení."

Nemáte obavy o osud celého turnaje, s ohledem na to, co se děje?
„Chováme se tak, že turnaj proběhne a budeme na něj připravení."

Dovedete odhadnout, jakou úroveň bude mít turnaj bez hráčů NHL? A jak se mění ambice českého týmu?
„Tím, že nestartují nejlepší hráči na světě, kvalita samozřejmě utrpí. O tom žádná. Přesto si troufám tvrdit, že bude větší než na posledním světovém šampionátu. Sjedou se nejlepší hráči mimo NHL, což je pořád obrovská úroveň. I když jsem do poslední chvíle věřil v účast hráčů z NHL, musím říct, že naše ambice vzrostly. Soupeři mají oproti nám víc lepších hráčů na každý post. Tím nechci být alibista, doufám, že budeme černým koněm."

Kdybyste měl po dvou posledních Euro Hockey Tour objektivně určit sílu českého týmu, co mohou fanoušci očekávat?
„Polovina z nominovaných ty turnaje nehrála, nebo maximálně jeden. Tvář mužstva je tedy jiná. Určitě nechceme navázat na nedávné výsledky. To je jasné. Když připomenu, že loňský rok jsme za mě prošli herně i výsledkově s mladými hráči dobře, ale na MS v Rize to už tak slavné nebylo, věřím, že pomalý rozjezd v této sezoně bude mít za efekt to, že nejlepší formu budeme mít právě na olympiádě."

V čem musíte zlepšit herní projev, abyste na olympiádě uspěli?
„Nebudu vyzrazovat taktiku, ale chceme působit kompaktnějším dojmem. Navíc doufám, že budeme mít silné přesilovky, protože s ohledem na ně jsme stavěli mužstvo."

Co říkáte na slova svazového šéfa Tomáše Krále před olympiádou, že máte nůž na krku?
„Slova Tomáše Krále jsem neslyšel, ani nikde nečetl. Takže nevím přesně, kde se tohle vyjádření prezidenta svazu vzalo. Ale odpovím. Jsem odvolávaný už od první minuty, kdy jsem do této funkce vlezl. Je to součást mojí práce, jsem na to zvyklý. Jinak se k tomu nemůžu vyjádřit. Pro mě je to další motivace navíc uspět."

Program hokejového turnaje na ZOH 2022 v Pekingu >>

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 13. 1. 2022
17:24
13. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Pokud jste online tiskovku národního týmu prošvihli, o hodně jste přišli. Pozitivní atmosféru celé konference podtrhl už úvodní dotaz na Filipa Pešána, který bude mít v Pekingu podle Tomáše Krále nůž na krku... O tom, jak nominační tiskovou konferenci viděl redaktor deníku Sport Ondřej Kuchař, si přečtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
16:40
13. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Přečtěte si rozhovor s koučem národního týmu Filipem Pešánem, který vysvětluje, jak a proč se nominace ještě může změnit. Okomentoval také slova svazového šéfe Krále o „noži na krku“... „Odvolávaný jsem od první minuty. Poučili jsme se a vzali zkušené,“ říká - více čtěte zde >>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 13. 1. 2022
15:51
13. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Národní tým ukázal dres pro olympiádu...

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
15:07
13. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: A ještě názor na celkovou úroveň tiskové konference...

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
15:03
13. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Jak viděl nominaci hokejový redaktor Sportu Pavel Ryšavý?

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
14:54
13. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Celou tiskovou konferencí se táhla nejistota kolem nominace, která se může ještě zásadně proměnit, ve hře je prý 30 náhradníků. „Termín tiskovky je možná trochu nešťastný, ale jak jsem říkal, je do 24. ledna čas na změny. I kdyby to byla finální nominace, příliš by se nelišila,“ uvedl Nedvěd.

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
14:39
13. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: „Nechceme navázat na výsledky Euro hockey tour, to je jasné. Ale chtěl bych připomenout, že loni jsme prošli EHT výsledkově velmi slušně a na mistrovství světa jsme to nepotvrdili, tak věřím, že se do nejlepší formy dostaneme až na olympiádě,“ prohlásil trenér Pešán.

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
14:27
13. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: GM Petr Nedvěd odráží dotazy na jména, která se v nominaci neobjevila, jako třeba Filip Chlapík, Milan Gulaš či produktivní Lukáš Jašek z finské ligy. „To jsou přesně ta připravená jména, která mohou zasáhnout do nominace, budeme to uzavírat až 24. 1. Soupiska není nafukovací a přihlíželi jsme i k nějaké týmové chemii.“

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
14:20
13. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Kouč Filip Pešán o slovech prezidenta svaz Krále, že má nůž na krku. „Já jsem odvolávaný od první minuty, kdy jsem do té funkce vlezl, je to součást mé práce a všech trenérů. Jsme na to zvyklí,“ odvětil trenér.

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
14:15
13. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Oznámená olympijská nominace nemusí být ještě definitivní a Petr Nedvěd počítá s tím, že ještě bude měnit podle aktuální situace. Pohyby na soupisce se mohou dělat do 24. ledna, po tomto termínu je změna možná už jen ze zdravotních důvodů.

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
14:08
13. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Nominace na ZOH: do Pekingu s Krejčím i Červenkou, chybí Chlapík či Gulaš - více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
14:04
13. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Generální manažer hokejové reprezentace Petr Nedvěd na tiskové konferenci osobně chybí - kvůli pozitivnímu testu na COVID-19 je připojen na dálku z domácí izolace.

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
13:49
13. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Za malou chvíli dojde na ostře sledovanou nominaci mužské hokejové reprezentace. Koho si Filip Pešán s GM Petrem Nedvědem vybrali pro olympijský turnaj v Pekingu? Nominační tiskovou konferenci sledujte ONLINE zde >>>

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
12:44
13. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Jako první ve čtvrtek dopoledne zveřejnil svou olympijskou nominaci ženský nároďák a jeho kouč Tomáš Pacina vysvětluje, proč nepovolal do Pekingu Karolínu Erbanovou. „Dostala se dál než jsme očekávali. Realita je ale taková, že hráčky, které jsou v nominaci před ní, jsou v nominaci zaslouženě,“ řekl na tiskové konferenci. S jakou hráčkou se zásadně nepohodl? Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 13. 1. 2022
12:24
13. 1. 2022
 

SKOKY NA LYŽÍCH: Trojnásobný olympijský vítěz ve skoku na lyžích Kamil Stoch se tři týdny před startem her v Pekingu zranil a jeho start je v ohrožení. Čtyřiatřicetiletý Polák si v tréninku poškodil kloubní pouzdro v kotníku. Každopádně bude chybět ve víkendových závodech na domácím můstku v Zakopaném.

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud