13. ledna 2022 • 16:15

Pešán: Odvolávaný jsem od první minuty. Poučili jsme se a vzali zkušené

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

O tom, kdo z českých hokejistů pojede na olympiádu, je jasno. Tedy ne, není. „Do prvního zápasu na olympiádě zbývá měsíc, takže nominace určitě není konečná. Pracujeme se spoustou dalších připravených jmen, která jsou ve stejném režimu jako ta, která jsme oficiálně uvedli. Ti hráči mimo nominaci jsou připravení odcestovat a reprezentovat, když se cokoli stane," uvedl na dnešní tiskové konferenci reprezentační kouč Filip Pešán.



Kromě 24 jmen, která zazněla, je připraveno dalších 30 hráčů mimo oficiální (ne)finální seznam jmen. „Očekávám, že nominace se ještě dramaticky změní, protože víme, jaká je situace ve světě. Navíc se ještě odehraje několik soutěžních utkání. Třeba česká extraliga má program ještě 1. února, tedy den před odletem," zmínil Pešán. Konečná nominace bude uzavřena až 24. ledna. Do té doby se může libovolně změnit.

Co dalšího může změnit váš názor při konečné nominaci?
„Nejen covid, ale i zranění mohou do nominace zasáhnout. V neposlední řadě  pokles formy. To znamená, že i v tomhle směru budeme hráče nadále sledovat. Důkazem budiž moje cesta do Švýcarska na sledování hráčů."

Jak Pešán odtajnil nominaci pro Peking. Jede Červenka, nevešli se Gulaš ani Chlapík
Video se připravuje ...

Na koho se tam jedete ještě podívat?
„Jedu se potkat s Romanem Červenkou, jelikož jsem ho viděl jen v televizi nebo na internetu. Když jsme poslední měsíc plánovali cestu do Švýcarska, tamní soutěž byla zrovna přerušená. Romana uvidím ve dvou zápasech, v tom druhém navíc hraje proti Davosu, takže se mrknu i na Matěje Stránského. Pak se ještě sejdeme na obědě s Janem Kovářem."

S jakou rolí v týmu pro Červenku počítáte?
„Chceme Romanovi ušít roli na tělo. Když se v nominaci udrží, bude hrát přesilovku na svém postu, kde je vynikající. Navíc jde o opakovaně skvěle bodujícího hráče ve švýcarské lize. Víme, že je to lídr a pravá ruka trenéra. Těším se na vzájemnou spolupráci."

Můžete přiblížit, jak jste přistupovali k nominaci? Sázeli jste spíš na zkušenost, když jde o olympiádu?
„Jak je vidět ze soupisky, je velmi zkušená. Věkový průměr je okolo 30 let, což je hodně. S Petrem Nedvědem jsme se shodli, že na mistrovství světa v Rize nám chybělo víc lídrů. Z toho jsme se poučili. Proto jsme vsadili spíš na zkušené hráče než na mladé. Doufám, že jsme udělali dobře."

Před Channel One Cupem jste říkal, že nominace bude víceméně podobná. Nakonec je ale jen třináct jmen stejných. Co rozhodlo?
„Neřekl bych pouze třináct jmen. Pořád je to vysoké číslo. Turnaj jsme pečlivě analyzovali a u určitých hráčů jsme přehodnotili názor, proto jsme se rozhodli pro  dílčí změny."

Máte jasno o tom, kdo by měl plnit roli kapitána?
„Za mě osobně jasno mám. Ale první zápas nás čeká až za měsíc. Takže ještě máme čas, abychom tohle rozhodnutí oznámili hráčům osobně."

Jak moc velkou komplikací je přerušení KHL a nemáte obavy, že k podobnému kroku sáhnou i ostatní soutěže?
„Komplikace to není, nejsme jediný tým, který má ve svém kádru hráče z KHL. Jsme na to připravení. Máme nachystaný kemp a o to déle budeme mít hráče pod kontrolou. Budeme čekat na další hráče z ostatních lig. Takže i kdyby se přerušila další soutěž, jsme na to připravení."

Nemáte obavy o osud celého turnaje, s ohledem na to, co se děje?
„Chováme se tak, že turnaj proběhne a budeme na něj připravení."

Dovedete odhadnout, jakou úroveň bude mít turnaj bez hráčů NHL? A jak se mění ambice českého týmu?
„Tím, že nestartují nejlepší hráči na světě, kvalita samozřejmě utrpí. O tom žádná. Přesto si troufám tvrdit, že bude větší než na posledním světovém šampionátu. Sjedou se nejlepší hráči mimo NHL, což je pořád obrovská úroveň. I když jsem do poslední chvíle věřil v účast hráčů z NHL, musím říct, že naše ambice vzrostly. Soupeři mají oproti nám víc lepších hráčů na každý post. Tím nechci být alibista, doufám, že budeme černým koněm."

Kdybyste měl po dvou posledních Euro Hockey Tour objektivně určit sílu českého týmu, co mohou fanoušci očekávat?
„Polovina z nominovaných ty turnaje nehrála, nebo maximálně jeden. Tvář mužstva je tedy jiná. Určitě nechceme navázat na nedávné výsledky. To je jasné. Když připomenu, že loňský rok jsme za mě prošli herně i výsledkově s mladými hráči dobře, ale na MS v Rize to už tak slavné nebylo, věřím, že pomalý rozjezd v této sezoně bude mít za efekt to, že nejlepší formu budeme mít právě na olympiádě."

V čem musíte zlepšit herní projev, abyste na olympiádě uspěli?
„Nebudu vyzrazovat taktiku, ale chceme působit kompaktnějším dojmem. Navíc doufám, že budeme mít silné přesilovky, protože s ohledem na ně jsme stavěli mužstvo."

Co říkáte na slova svazového šéfa Tomáše Krále před olympiádou, že máte nůž na krku?
„Slova Tomáše Krále jsem neslyšel, ani nikde nečetl. Takže nevím přesně, kde se tohle vyjádření prezidenta svazu vzalo. Ale odpovím. Jsem odvolávaný už od první minuty, kdy jsem do této funkce vlezl. Je to součást mojí práce, jsem na to zvyklý. Jinak se k tomu nemůžu vyjádřit. Pro mě je to další motivace navíc uspět."

Program hokejového turnaje na ZOH 2022 v Pekingu >>

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 21. 1. 2022
20:36
21. 1. 2022
 

Jeho táta Jozef reprezentoval Slovensko na dvou olympiádách v letech 1994 a 1998. Třinecký útočník Marko Daňo (27) o sobě v lehké nadsázce také mluví jako o olympijském dítěti. „Narodil jsem se v listopadu 94, takže právě na olympiádě se to asi všechno semlelo,“ usmíval se slovenský útočník po ligovém duelu s Olomoucí (3:1). Prvním po oznámení slovenské nominace na hry v Pekingu, ve které byli z Třince kromě Daňa také Miloš Roman a Martin Marinčin. „Tatino se dostal na dvě olympiády, klobouk dolů. Je pro mě ctí, že teď jsem v olympijském výběru taky.“ Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 21. 1. 2022
14:24
21. 1. 2022
 

V Kanadě se obávají, že jejich sportovci po nedávno prodělaném covidu-19 mohou být po příletu na zimní olympijské hry do Pekingu pozitivní. Hrozí jim to i v případě, že v Kanadě před odletem absolvují sérii PCR testů s negativním výsledkem. Číňané totiž používají více cyklů množení viru, takže odhalí i jeho zbytky. Kanadské veřejnoprávní televizi CBC to řekl šéflékař Kanadského olympijského výboru Mike Wilkinson. Český olympijský výbor (ČOV) bude pro kontrolu olympioniků používat ještě citlivější metody testů než Číňané.

Zprávy ze dne 21. 1. 2022
14:22
21. 1. 2022
 

HOKEJ: Nominaci už ohlásila i švédská reprezentace. Většinu hráčů bere trenér Johan Garpenlöv z domácí SHL, ale velké zastoupení má i KHL a švýcarská NLA. Nechybí zkušený obránce Erik Gustafsson či útočník Marcus Krüger.

Zprávy ze dne 21. 1. 2022
12:40
21. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Hokejová reprezentace se hned v úvodních dnech přípravy na olympijský turnaj v Pekingu potýká s koronavirem. Z dvanáctky hráčů, kteří postupně dorazili na sraz trenérovi Filipu Pešánovi z přerušené Kontinentální ligy, jich je aktuálně šest mimo hru po pozitivním výsledku testu. Další dva hráči měli pozitivní testy již během týdne, ale poslední výsledky už vyšly jako negativní, takže se mohli zapojit zpátky do přípravy.  Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud