13. ledna 2022 • 16:15

Pešán: Odvolávaný jsem od první minuty. Poučili jsme se a vzali zkušené

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

O tom, kdo z českých hokejistů pojede na olympiádu, je jasno. Tedy ne, není. „Do prvního zápasu na olympiádě zbývá měsíc, takže nominace určitě není konečná. Pracujeme se spoustou dalších připravených jmen, která jsou ve stejném režimu jako ta, která jsme oficiálně uvedli. Ti hráči mimo nominaci jsou připravení odcestovat a reprezentovat, když se cokoli stane," uvedl na dnešní tiskové konferenci reprezentační kouč Filip Pešán.



Kromě 24 jmen, která zazněla, je připraveno dalších 30 hráčů mimo oficiální (ne)finální seznam jmen. „Očekávám, že nominace se ještě dramaticky změní, protože víme, jaká je situace ve světě. Navíc se ještě odehraje několik soutěžních utkání. Třeba česká extraliga má program ještě 1. února, tedy den před odletem," zmínil Pešán. Konečná nominace bude uzavřena až 24. ledna. Do té doby se může libovolně změnit.

Co dalšího může změnit váš názor při konečné nominaci?
„Nejen covid, ale i zranění mohou do nominace zasáhnout. V neposlední řadě  pokles formy. To znamená, že i v tomhle směru budeme hráče nadále sledovat. Důkazem budiž moje cesta do Švýcarska na sledování hráčů."

Jak Pešán odtajnil nominaci pro Peking. Jede Červenka, nevešli se Gulaš ani Chlapík
Video se připravuje ...

Na koho se tam jedete ještě podívat?
„Jedu se potkat s Romanem Červenkou, jelikož jsem ho viděl jen v televizi nebo na internetu. Když jsme poslední měsíc plánovali cestu do Švýcarska, tamní soutěž byla zrovna přerušená. Romana uvidím ve dvou zápasech, v tom druhém navíc hraje proti Davosu, takže se mrknu i na Matěje Stránského. Pak se ještě sejdeme na obědě s Janem Kovářem."

S jakou rolí v týmu pro Červenku počítáte?
„Chceme Romanovi ušít roli na tělo. Když se v nominaci udrží, bude hrát přesilovku na svém postu, kde je vynikající. Navíc jde o opakovaně skvěle bodujícího hráče ve švýcarské lize. Víme, že je to lídr a pravá ruka trenéra. Těším se na vzájemnou spolupráci."

Můžete přiblížit, jak jste přistupovali k nominaci? Sázeli jste spíš na zkušenost, když jde o olympiádu?
„Jak je vidět ze soupisky, je velmi zkušená. Věkový průměr je okolo 30 let, což je hodně. S Petrem Nedvědem jsme se shodli, že na mistrovství světa v Rize nám chybělo víc lídrů. Z toho jsme se poučili. Proto jsme vsadili spíš na zkušené hráče než na mladé. Doufám, že jsme udělali dobře."

Před Channel One Cupem jste říkal, že nominace bude víceméně podobná. Nakonec je ale jen třináct jmen stejných. Co rozhodlo?
„Neřekl bych pouze třináct jmen. Pořád je to vysoké číslo. Turnaj jsme pečlivě analyzovali a u určitých hráčů jsme přehodnotili názor, proto jsme se rozhodli pro  dílčí změny."

Máte jasno o tom, kdo by měl plnit roli kapitána?
„Za mě osobně jasno mám. Ale první zápas nás čeká až za měsíc. Takže ještě máme čas, abychom tohle rozhodnutí oznámili hráčům osobně."

Jak moc velkou komplikací je přerušení KHL a nemáte obavy, že k podobnému kroku sáhnou i ostatní soutěže?
„Komplikace to není, nejsme jediný tým, který má ve svém kádru hráče z KHL. Jsme na to připravení. Máme nachystaný kemp a o to déle budeme mít hráče pod kontrolou. Budeme čekat na další hráče z ostatních lig. Takže i kdyby se přerušila další soutěž, jsme na to připravení."

Nemáte obavy o osud celého turnaje, s ohledem na to, co se děje?
„Chováme se tak, že turnaj proběhne a budeme na něj připravení."

Dovedete odhadnout, jakou úroveň bude mít turnaj bez hráčů NHL? A jak se mění ambice českého týmu?
„Tím, že nestartují nejlepší hráči na světě, kvalita samozřejmě utrpí. O tom žádná. Přesto si troufám tvrdit, že bude větší než na posledním světovém šampionátu. Sjedou se nejlepší hráči mimo NHL, což je pořád obrovská úroveň. I když jsem do poslední chvíle věřil v účast hráčů z NHL, musím říct, že naše ambice vzrostly. Soupeři mají oproti nám víc lepších hráčů na každý post. Tím nechci být alibista, doufám, že budeme černým koněm."

Kdybyste měl po dvou posledních Euro Hockey Tour objektivně určit sílu českého týmu, co mohou fanoušci očekávat?
„Polovina z nominovaných ty turnaje nehrála, nebo maximálně jeden. Tvář mužstva je tedy jiná. Určitě nechceme navázat na nedávné výsledky. To je jasné. Když připomenu, že loňský rok jsme za mě prošli herně i výsledkově s mladými hráči dobře, ale na MS v Rize to už tak slavné nebylo, věřím, že pomalý rozjezd v této sezoně bude mít za efekt to, že nejlepší formu budeme mít právě na olympiádě."

V čem musíte zlepšit herní projev, abyste na olympiádě uspěli?
„Nebudu vyzrazovat taktiku, ale chceme působit kompaktnějším dojmem. Navíc doufám, že budeme mít silné přesilovky, protože s ohledem na ně jsme stavěli mužstvo."

Co říkáte na slova svazového šéfa Tomáše Krále před olympiádou, že máte nůž na krku?
„Slova Tomáše Krále jsem neslyšel, ani nikde nečetl. Takže nevím přesně, kde se tohle vyjádření prezidenta svazu vzalo. Ale odpovím. Jsem odvolávaný už od první minuty, kdy jsem do této funkce vlezl. Je to součást mojí práce, jsem na to zvyklý. Jinak se k tomu nemůžu vyjádřit. Pro mě je to další motivace navíc uspět."

Program hokejového turnaje na ZOH 2022 v Pekingu >>

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
21:44
27. 1. 2022
 

Do dějiště ZOH vyrazili také Američané. 

Členové amerického olympijského týmu vyrazili směr Peking Členové amerického olympijského týmu vyrazili směr Peking Členové amerického olympijského týmu vyrazili směr Peking
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
19:36
27. 1. 2022
 

69 českých sportovců a dalších 70 členů výpravy dnes odlétá speciálem na olympijské hry do Pekingu. Všichni prošli testy na koronavirus. VÍCE ČTĚTE ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
18:59
27. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Na palubě speciálu, který s první částí české olympijské výpravy zamíří do Pekingu, bude i sedm hokejistů a čtyři členové realizačního týmu národního mužstva. 

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
18:47
27. 1. 2022
 

HOKEJ: V čínské hokejové nominaci na ZOH jsou i dva bývalí hráči Třince - americký útočník Cory Kane (2016/17) a kanadský útočník Ethan Werek (2018/19). Oba hrají za Kunlun v KHL a získali čínské občanství. Werek vyhrál s Třincem extraligový titul a navíc v šestém finálovém zápase proti Liberci vstřelil poslední gól na 4:2

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
18:04
27. 1. 2022
 

Co všechno potřebujete vědět o přesunu sportovců do Pekingu

  • V posledních čtyřech dnech všichni absolvovali dva PCR testy na koronavirus, další je čekal těsně před odletem. Sportovci už dva roky žijí v režimu neustálých testů, značná část z nich už covid prodělala.
  • Letadlo pro 267 lidí je zaplněné přibližně z dvou třetin. Sportovci měli na ruzyňském letišti vyčleněnu uzavřenou část terminálu 1 s rychlým průchodem pasovou kontrolou.
  • Na palubě Airbusu 1330 korejských aerolinií by mělo cestovat přes 150 lidí, z toho 81 olympioniků, tedy přibližně dvě třetiny plánovaného týmu.
  • Na rozdíl od loňské letní olympiády v Tokiu do Pekingu letí v českém týmu jen lidé, kteří prošli plným očkováním. Velká část z nich má i posilující dávku.
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
16:49
27. 1. 2022
 

Do Pekingu míří z biatlonistů také Michal Krčmář a Eva Puskarčíková s Lucií Charvátovou

Biatlonista Michal Krčmář před odletem na ZOH Biatlonistky Eva Puskarčíková a Lucie Charvátová před odletem do Pekingu
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
16:35
27. 1. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ A SKOKY NA LYŽÍCH: Čeští lyžaři získali po přerozdělení kvót další dvě účastnická místa na zimních olympijských hrách, které začnou příští pátek v Pekingu. Tým doplní alpská lyžařka Tereza Nová a skokan Radek Rýdl. Celkem by tak pod pěti kruhy mělo reprezentovat 36 českých lyžařů a snowboardistů.

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
16:17
27. 1. 2022
Markéta Davidová

První část olympijské výpravy se sešla v Praze na Letišti Václava Havla. Odtud odletí směr Peking. Mezi členy posádky je i biatlonistka Markéta Davidová

 

Biatlonistka Markéta Davidová na Letišti Václava Havla před odletem na ZOH Biatlonistka Markéta Davidová na Letišti Václava Havla před odletem na ZOH
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
15:40
27. 1. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Roman Karpíšek se už více než deset let stará o zdraví českých biatlonistů, s nimiž odlétá na další olympiádu. Jak pomáhal Gabriele Soukalové a proč je dobře, že už Markéta Davidová nechodí do školy? A proč biatlonisty často trápí hrudník? Rozhovor čtěte zde >>>

Roman Karpíšek za pár dnů poletí s českými biatlonisty do Pekingu
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
13:11
27. 1. 2022
 

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Vojenské zpravodajství doporučily účastníkům olympijských her v Pekingu, aby svá elektronická zařízení chránili novými hesly. Využívat by také měli aplikace se šifrováním. Úřady pro účastníky vydaly dvoustránkový manuál, který má celkem deset bodů. Český olympijský výbor pro ČTK uvedl, že materiál obdržel dnes, kdy větší část českých sportovců nominovaných na zimní hry v Číně odletí.

Dvoustránkový manuál má deset bodů, čtyři z nich se věnují přípravě před cestou, šest zbývajících pak tomu, jak dodržovat kyberbezpečnost během samotné cesty. Cestovatel by měl například do zahraničí vyrazit ideálně s „čistými“ zařízeními určenými pro konkrétní cestu, která neobsahují žádná osobní data či důležité uživatelské účty. Měl by svá zařízení chránit novými a unikátními hesly a během samotné cesty by měl například využívat aplikace se šifrováním a nepřipojovat se na veřejné WIFI sítě.

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
11:54
27. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Do Pekingu by dnes mělo vyrazit sedm hokejistů, kouč Filip Pešán a další členové realizačního týmu. 

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
11:43
27. 1. 2022
 

SKIKROS: Olympijské hry v zemi, kde se porušují lidská práva? Skikrosařka Nikol Kučerová přiznává, že je pro ni obtížné tenhle fakt přijmout. Do Pekingu ale odletí především s myšlenkami na svůj závod. „My za to nemůžeme, že dali olympiádu do Číny,“ říká Kučerová. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
9:55
27. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Národní tým si před odpoledním odletem do Pekingu ještě pořádně užil v posilovně...

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
07:30
27. 1. 2022
 

Je to tu zase. Den velkého očekávání a teď už nepochybně i velkých obav. Odpoledne vyrazí z ruzyňského letiště do Pekingu speciál na palubě s víc než osmdesáti českými olympioniky, kteří tvoří jádro týmu pro zimní Hry. Český olympijský výbor od léta pracoval na tom, aby se neopakoval covidový skandál z letní cesty do Tokia. „Je to do velké míry ruleta,“ říká i přesto předseda ČOV Jiří Kejval. Více čtěte zde >>>

Čeští sportovci ve čtvrtek vyráží leteckým speciálem do Pekingu, obavy po letním skandálu jsou na místě

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud