Zdeněk Janda
13. ledna 2022 • 17:42

Nechtěná hokejová (ne)nominace. Proč musela proběhnout už teď?

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři, dva, jedna. Teď! Odhalujeme nominaci na olympijský turnaj. Ovšem pozor, nedivte se, pokud na konci ledna bude úplně jiná. I to se totiž může stát. Takže čtvrteční slavnostní představení vyvolených jmen, která se v Pekingu pokusí oprášit zašlou slávu českého hokeje, nemusí být žádná závazná verze. A aby té nejistoty nebylo málo, v zákulisí evropského hokeje se neustále šušká: Nezruší se celý turnaj?



Do národního týmu se vrací útočník Roman Červenka , který už na Hrách reprezentoval třikrát, naopak chybí další mazák Milan Gulaš , extraligový bodový expres. V popisu zajímavých okolností výběru by se dalo pokračovat.

Ale má to vůbec cenu?

„Termín téhle tiskovky je trochu nešťastný, nominaci budeme uzavírat až 24. ledna, do té doby může dojít ke změnám. Takže máme čas, abychom s tím libovolně hýbali,“ přiznal Petr Nedvěd , generální manažer.

I z jeho dalších vyjádření bylo cítit, že soupiska není zdaleka definitivní.

Podobně mluvil také hlavní kouč Filip Pešán, jenž je v modelu hierarchie právě pod reprezentačním bossem. Výběr je tedy jejich společné dílo. „Do konečné nominace může promluvit nejenom covid, ale i pokles formy. Hráče budeme v tomto směru dále sledovat,“ reagoval trenér, jehož pozice po bídném startu do sezony (šest porážek v řadě) se v posledních týdnech otřásala. Ale nakonec ji uhájil.

Teď jde to, jestli i nominovaní svoje místa uhájí. „Všechny hráče budeme monitorovat,“ pravil Pešán. Nejde jenom o formu, strašákem je především celosvětová nejistá situace okolo covidu. Proto kouč realisticky dodal: „Myslím, že se bude sestava ještě dramaticky měnit.“

Proč tedy už vedení národního týmu zveřejnilo nominaci, která vlastně žádnou nominací není? Důvod je ten, že už v pátek se uskuteční olympijské plénum, které formálně schvaluje navržená jména pro Hry. Tudíž vedení národního mužstva muselo s předstihem výběr hokejistů na Český olympijský výbor (ČOV) poslat. Aby se veřejnost jména nedozvěděla až pokoutně poté, co by seznam unikl, raději to svaz spojil s tiskovou konferencí. I když oficiálně ji dělat nemusel.

„Nominace na olympijské hry má procesní náležitosti včetně schválení výpravy Plénem ČOV nebo odeslání přihlášky před registračním mítinkem výpravy v dějišti Her. Zároveň se připravují letenky, výdej olympijského oblečení a další praktické věci, které je potřeba plánovat,“ vysvětluje Barbora Žehanová, ředitelka komunikace ČOV.

Ovšem v dnešní nejisté době je možné finální podobu nominace ještě upravit. „Je logické, že se některá jména ještě mohou změnit. Ostatně, v lyžování i dalších sportech budou i po schválení nominace probíhat realokace, proto Plénum ČOV dává pravomoc schválit změny ve výpravě předsedovi ČOV,“ upřesňuje Žehanová.

Nezruší se ještě hokejový turnaj?

Nedvěd s Pešánem tedy mají v ruce mnohem širší seznam. Ve čtvrtek sice zveřejnili čtyřiadvacet jmen, ale dalších třicet náhradníků mají v záloze. I když v tomto případě je výraz náhradník nepřesný, protože šance, že nakonec do hry zasáhne, je velmi vysoká.

„Všechno se bude odvíjet od aktuálních opatření. Takže máme skupinu náhradníků, s kterou budeme neustále komunikovat a budou muset vyplňovat zdravotní dotazníky úplně stejně jako hráči, kteří pojedou na olympiádu,“ uvedl Jan Černý, manažer mužstva, jenž má veškerou logistiku a covidová opatření na starost.

Platí, že do Pekingu se nedostane nikdo bez plného očkování, hráče navíc čeká série testování během přípravy, která začne už během příštího týdne. KHL totiž kvůli covidu přerušuje ligu, takže národní tým už si stáhne hráče do Česka, aby je umístil do bubliny. I tak pochopitelně hrozí riziko, že nákaza s nominací ještě zahýbe.

Hráči odletí do Pekingu nadvakrát (27. ledna a 2. února). Testy je čekají 96 a 72 hodin před odletem, pak ještě těsně před nasednutím do letadla. Z toho důvodu vedení národního týmu apeluje i na extraligu (která dodala čtyři hráče), aby začala od příštího týdne hokejisty pravidelně testovat. Stejně jako by uvítalo, aby se nehrálo ještě prvního února, když je druhého naplánovaný odlet.

„Ale to jsou věci, které nemůžeme ovlivnit,“ povzdychl si Nedvěd. To je v kompetenci ligy.

Evropa prochází další vlnou pandemie, už také v Česku startuje vlna vyvolaná obávanou variantou omikron. I proto se občas objeví i spekulace: Dokáže to vůbec hokejový turnaj ustát? Nezruší se ještě?

Tuhle radikální myšlenku si nikdo nechce připustit. Ale v zákulisí IIHF si s ní leckdo pohrává. „Samozřejmě je to nepříjemná situace pro všechny,“ tvrdí Nedvěd, který je přesvědčený, že česká strana nachystala taková opatření, aby hráče v rámci možností uchránila. „Ale až přílet do Pekingu ukáže, jak jsme to zvládli,“ má jasno.

Covid může českou nominaci ještě rozcupovat. Ani 24. leden nemusí být konečná verze. Po tomhle datu se mohou jména ještě vyměnit ze zdravotních důvodů. Bude to divočina.

Vsadíte si, kdo si nakonec v Pekingu zahraje? A jestli se vůbec turnaj uskuteční?

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 25. 1. 2022
16:23
25. 1. 2022
 

BĚH NA LYŽÍCH: Norští běžci na lyžích odložili kvůli koronaviru odlet do Pekingu. Po pozitivnímu testu u sprinterského trenéra Arilda Monsena muselo všech osm členů mužské reprezentace do izolace.

Zprávy ze dne 25. 1. 2022
13:59
25. 1. 2022
 

BIATLON: Biatlonista Adam Václavík měl po příjezdu ze Světového poháru v Anterselvě pozitivní test na koronavirus. Čtvrteční odlet na ZOH do Pekingu nestihne. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 25. 1. 2022
13:56
25. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Hokejová reprezentace rozšíří nominaci na olympijské hry podle manažera Petra Nedvěda zřejmě o tři náhradníky místo povolených šesti. Jejich jména chce zveřejnit ve středu. „Už tak tam budeme mít 25 hráčů. Teď se připojí náhradníci. Máme určitý počet míst v kabině, což je ale banální věc, kterou lze vždycky vyřešit. Ale čím víc hráčů na tréninku, tím je to obtížnější,“ řekl Nedvěd.

Zprávy ze dne 25. 1. 2022
13:50
25. 1. 2022
 

KRASOBRUSLENÍ: Někdejší medailista z mistrovství světa v krasobruslení Michail Koljada nebude závodit na olympijských hrách v Pekingu. Účast mu znemožnil pozitivní test na koronavirus. Ve tříčlenné ruské sestavě ho nahradí Jevgenij Semeněnko, pátý muž nedávného mistrovství Evropy.

Zprávy ze dne 25. 1. 2022
13:27
25. 1. 2022
 

HOKEJ: V nominaci německých hokejistů na olympijské hry v Pekingu je deset hráčů, kteří před čtyřmi lety v Pchjongčchangu získali stříbrné medaile. Mezi nimi je i rodák z Plané u Mariánských Lázní Dominik Kahun. Nechybí ani dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Tom Kühnhackl či finalista Světového poháru v Torontu z roku 2016 Tobias Rieder.

Nominace Německa na olympijské hry v Pekingu (9.-20. února):

Brankáři: Danny aus den Birken (EHC Mnichov), Felix Brückmann (Mannheim), Mathias Niederberger (Eisbären Berlín),

obránci: Konrad Abeltshauser (EHC Mnichov), Dominik Bittner (Wolfsburg), Marcel Brandt (Straubing), Korbinian Holzer (Mannheim), Jonas Müller (Eisbären Berlín), Moritz Müller (Kolín nad Rýnem), Marco Nowak (Düsseldorf), Fabio Wagner (Ingolstadt),

útočníci: Lean Bergmann, Nicolas Krämmer, Matthias Plachta, David Wolf (všichni Mannheim), Yasin Ehliz, Patrik Hager, Frederik Tiffels (všichni EHC Mnichov), Tom Kühnhackl, Stefan Loibl (oba Skelleftea AIK/Švéd.), Marcel Noebels, Leonhard Pföderl (oba Eisbären Berlín), Daniel Pietta (Ingolstadt), Dominik Kahun (Bern/Švýc.), Tobias Rieder (Växjö/Švéd.).

Zprávy ze dne 25. 1. 2022
11:15
25. 1. 2022
Ester Ledecká

SJEZDOVÉ LYŽOVÁNÍ: Americká medailová naděje Breezy Johnsonová přijde kvůli zranění kolena o olympijské hry v Pekingu. Pětadvacetiletá lyžařka má po pádu v pátečním tréninku na sjezd Světového poháru v Cortině d'Ampezzo v kolenu poškozenou chrupavku. „Chtěla jsem to aspoň zkusit, ale nemyslím, že je to reálné ani chytré. Mohlo by to nadělat ještě více škody a nemohla bych závodit v ideální formě,“ uvedla Johnsonová na Instagramu. Jedna ze soupeřek Ester Ledecké byla v této sezoně Světového poháru ve sjezdech třikrát druhá.

Vstoupit do diskuse
1
Play off
Články odjinud


Články odjinud