Zdeněk Janda
13. ledna 2022 • 17:42

Nechtěná hokejová (ne)nominace. Proč musela proběhnout už teď?

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři, dva, jedna. Teď! Odhalujeme nominaci na olympijský turnaj. Ovšem pozor, nedivte se, pokud na konci ledna bude úplně jiná. I to se totiž může stát. Takže čtvrteční slavnostní představení vyvolených jmen, která se v Pekingu pokusí oprášit zašlou slávu českého hokeje, nemusí být žádná závazná verze. A aby té nejistoty nebylo málo, v zákulisí evropského hokeje se neustále šušká: Nezruší se celý turnaj?



Do národního týmu se vrací útočník Roman Červenka , který už na Hrách reprezentoval třikrát, naopak chybí další mazák Milan Gulaš , extraligový bodový expres. V popisu zajímavých okolností výběru by se dalo pokračovat.

Ale má to vůbec cenu?

„Termín téhle tiskovky je trochu nešťastný, nominaci budeme uzavírat až 24. ledna, do té doby může dojít ke změnám. Takže máme čas, abychom s tím libovolně hýbali,“ přiznal Petr Nedvěd , generální manažer.

I z jeho dalších vyjádření bylo cítit, že soupiska není zdaleka definitivní.

Podobně mluvil také hlavní kouč Filip Pešán, jenž je v modelu hierarchie právě pod reprezentačním bossem. Výběr je tedy jejich společné dílo. „Do konečné nominace může promluvit nejenom covid, ale i pokles formy. Hráče budeme v tomto směru dále sledovat,“ reagoval trenér, jehož pozice po bídném startu do sezony (šest porážek v řadě) se v posledních týdnech otřásala. Ale nakonec ji uhájil.

Teď jde to, jestli i nominovaní svoje místa uhájí. „Všechny hráče budeme monitorovat,“ pravil Pešán. Nejde jenom o formu, strašákem je především celosvětová nejistá situace okolo covidu. Proto kouč realisticky dodal: „Myslím, že se bude sestava ještě dramaticky měnit.“

Proč tedy už vedení národního týmu zveřejnilo nominaci, která vlastně žádnou nominací není? Důvod je ten, že už v pátek se uskuteční olympijské plénum, které formálně schvaluje navržená jména pro Hry. Tudíž vedení národního mužstva muselo s předstihem výběr hokejistů na Český olympijský výbor (ČOV) poslat. Aby se veřejnost jména nedozvěděla až pokoutně poté, co by seznam unikl, raději to svaz spojil s tiskovou konferencí. I když oficiálně ji dělat nemusel.

„Nominace na olympijské hry má procesní náležitosti včetně schválení výpravy Plénem ČOV nebo odeslání přihlášky před registračním mítinkem výpravy v dějišti Her. Zároveň se připravují letenky, výdej olympijského oblečení a další praktické věci, které je potřeba plánovat,“ vysvětluje Barbora Žehanová, ředitelka komunikace ČOV.

Ovšem v dnešní nejisté době je možné finální podobu nominace ještě upravit. „Je logické, že se některá jména ještě mohou změnit. Ostatně, v lyžování i dalších sportech budou i po schválení nominace probíhat realokace, proto Plénum ČOV dává pravomoc schválit změny ve výpravě předsedovi ČOV,“ upřesňuje Žehanová.

Nezruší se ještě hokejový turnaj?

Nedvěd s Pešánem tedy mají v ruce mnohem širší seznam. Ve čtvrtek sice zveřejnili čtyřiadvacet jmen, ale dalších třicet náhradníků mají v záloze. I když v tomto případě je výraz náhradník nepřesný, protože šance, že nakonec do hry zasáhne, je velmi vysoká.

„Všechno se bude odvíjet od aktuálních opatření. Takže máme skupinu náhradníků, s kterou budeme neustále komunikovat a budou muset vyplňovat zdravotní dotazníky úplně stejně jako hráči, kteří pojedou na olympiádu,“ uvedl Jan Černý, manažer mužstva, jenž má veškerou logistiku a covidová opatření na starost.

Platí, že do Pekingu se nedostane nikdo bez plného očkování, hráče navíc čeká série testování během přípravy, která začne už během příštího týdne. KHL totiž kvůli covidu přerušuje ligu, takže národní tým už si stáhne hráče do Česka, aby je umístil do bubliny. I tak pochopitelně hrozí riziko, že nákaza s nominací ještě zahýbe.

Hráči odletí do Pekingu nadvakrát (27. ledna a 2. února). Testy je čekají 96 a 72 hodin před odletem, pak ještě těsně před nasednutím do letadla. Z toho důvodu vedení národního týmu apeluje i na extraligu (která dodala čtyři hráče), aby začala od příštího týdne hokejisty pravidelně testovat. Stejně jako by uvítalo, aby se nehrálo ještě prvního února, když je druhého naplánovaný odlet.

„Ale to jsou věci, které nemůžeme ovlivnit,“ povzdychl si Nedvěd. To je v kompetenci ligy.

Evropa prochází další vlnou pandemie, už také v Česku startuje vlna vyvolaná obávanou variantou omikron. I proto se občas objeví i spekulace: Dokáže to vůbec hokejový turnaj ustát? Nezruší se ještě?

Tuhle radikální myšlenku si nikdo nechce připustit. Ale v zákulisí IIHF si s ní leckdo pohrává. „Samozřejmě je to nepříjemná situace pro všechny,“ tvrdí Nedvěd, který je přesvědčený, že česká strana nachystala taková opatření, aby hráče v rámci možností uchránila. „Ale až přílet do Pekingu ukáže, jak jsme to zvládli,“ má jasno.

Covid může českou nominaci ještě rozcupovat. Ani 24. leden nemusí být konečná verze. Po tomhle datu se mohou jména ještě vyměnit ze zdravotních důvodů. Bude to divočina.

Vsadíte si, kdo si nakonec v Pekingu zahraje? A jestli se vůbec turnaj uskuteční?

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 15. 2. 2022
21:17
15. 2. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Hlavní hvězdou českého biatlonu na Hrách v Pekingu je Markéta Davidová. Jenže i u té to nějak drhne, nemůže se dostat do pohody, v jaké byla v některých závodech během sezony. Příčin může být několik, třeba i její lyže, ačkoliv jezdí na stejné značce jako už trojnásobná olympijská vítězka Marte Olsbuová Röiselandová. V čem je tedy problém? „Nemyslím si, že by nemohla dostat obdobný materiál jako Norky. Faktem však je, že norský servis má dvojnásobný počet lidí,“ vysvětluje bývalý biatlonista Michal Šlesingr. Více čtěte ZDE >>>

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
20:35
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Je to tu zase. Zatímco se velcí kluci budou prát o víkendu o medaile, čeští hokejisté už budou dávno doma. Zažitým standardem posledních let byl konec ve čtvrtfinále. Jenže na olympiádě v Pekingu je výsledek ještě horší. Národní tým vypadl už o den dřív, v předkole play off nestačil na Švýcary (2:4). Celkově skončil na devátém místě, jde o nejhorší umístění v historii Česka i Československa. Bude stát propadák místo trenéra Filipa Pešána a manažera Petra Nedvěda? „Situaci budeme řešit,“ říká prezident svazu Tomáš Král. Více čtěte ZDE >>>

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
19:59
15. 2. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ: Za 23 dní dokázala italská lyžařka Sofia Goggiaová malý zázrak. V tak krátkém čase se zotavila ze zranění ze závodu v Cortině d´Ampezzo a v úterním olympijském sjezdu bojovala o obhajobu titulu z Pchjongčchangu. Nakonec prohrála jen se Švýcarkou Corinne Suterovou, o 16 setin sekundy… „Pro mě je vítězka,“ řekla o ní její kamarádka Ester Ledecká. Více čtěte ZDE >>>

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
19:01
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Špatná zpráva. V zahraničí nikoho výsledek národního týmu na olympiádě nezaskočil. Termíny jako šok a nečekaný postup Švýcarska? Ne. „Česká republika na tom nikdy nebyla hůř,“ hodnotí stav hokeje švédský Aftonbladet. Zámořské servery se konci Pešánova týmu v turnaji nevěnují. Nakládají mu ale Rusové. „Počet nejlepších týmů by se mohl snížit na pět. Bez Česka,“ píše Sport-Express. Další ohlasy ze zahraničí na české vyřazení čtěte ZDE >>>

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
18:40
15. 2. 2022
 

RYCHLOBRUSLENÍ: Japonské rychlobruslařky přišly v Pekingu kvůli pádu Ajano Satové v poslední zatáčce finálové jízdy proti Kanadě o obhajobu olympijského zlata ve stíhacím závodu družstev. Na triumf z Pchjongčchangu se podařilo navázat mužům Norska. Více čtěte ZDE >>>

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
18:17
15. 2. 2022
 

BOBY: Současný vládce bobového sportu Francesco Friedrich si na olympijských hrách v Pekingu dojel pro zlato v ženském dvojbobu. Německý reprezentant se před pondělním startem čtyřkolového závodu rozhodl pro změnu stroje a v ledovém korytě závodil s půjčeným bobem své kolegyně Kim Kalické. Obhájil v něm spolu s brzdařem Thorstenem Margisem titul z Pchjongčchangu a při absolutním triumfu německých posádek vybojoval pod pěti kruhy dohromady už třetí zlato.

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
18:08
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Na pekingský neúspěch se dívá v širších souvislostech. Bývalý kouč národního týmu Alois Hadamczik pro iSport Premium dává najevo, že nepostup do čtvrtfinále olympijského turnaje je pouze odrazem dění v českém hokeji. A jací hráči mu v Číně scházeli? Celý rozhovor čtěte ZDE >>>

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
17:35
15. 2. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Je jednou z mála vážných českých nadějí na medaili z čínské olympiády. Biatlonistka Markéta Davidová už k ní měla blízko, závody v Čang-ťia-kchou jsou ale pro ni zatím hromadou nešťastných historek. Stále je tu však jedna velká příležitost. „V masáku má dobré šance,“ věří reprezentační trenér Egil Gjelland. Více čtěte ZDE >>>

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
17:19
15. 2. 2022
 

Čeští hokejisté kousají historický neúspěch: po porážce od Švýcarů končí už v osmifinále – přitom po vítězství nad Rusy v základní skupině to vůbec nevypadalo špatně. Sborná si navíc po porážce od Krejčího, Kováře, Červenky a spol. stěžovala na „provokatéry a simulanty“. Jenže v osmifinále to byli zase ti hodní Češi a jejich poctivý, snaživý hokej. Stačí to v současné situaci? Nový díl Zimní olympiády naruby se ale věnuje i aktuální kauze „dědovy léky na srdce“ a vrací se do roku 1992.

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 15. 2. 2022
16:49
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Nezklamal. Táhl ofenzivu, posbíral nejvíce bodů (2+3), na dresu měl céčko. Ale ani Roman Červenka tým nepřetlačil přes osmifinále a je podepsaný pod historickým neúspěchem. „Je to špatný. Chtěli jsme zabojovat o medaile, ale nezvládli jsme to,“ vykládal útočník, pro kterého to byl čtvrtý olympijský turnaj. Opět bez medaile… Celý rozhovor čtěte ZDE >>>

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
16:40
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Obránce Lukáš Klok poslal českou reprezentaci proti Švýcarsku do vedení, ale potom se osmifinále olympijského turnaje začalo vyvíjet špatně a skončilo porážkou 2:4 a vyřazením. Klok v rozhovoru pro czechteam.tv popisuje, jaká byla nálada v kabině před třetí třetinou a fanouškům vzkazuje: „Omlouváme se za takové zklamání.“

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
16:38
15. 2. 2022
 

HOKEJ: Kanadští hokejisté zvítězili v předkole play off na olympijských hrách v Pekingu nad domácí Čínou 7:2 a ve čtvrtfinále se utkají ve středu se Švédskem. K výhře obhájců bronzu z Pchjongčchangu pomohl pěti body za dva góly a tři asistence Adam Tambellini, za účastníka skupiny A divize II mistrovství světa dal obě branky bývalý útočník extraligového Třince Cory Kane.

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
16:01
15. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Marná snaha na konci a historický krach. Olympijská mise českých hokejistů do Pekingu skončila už po předkole. Se Švýcarskem padli 2:4 a poprvé v historii velkých šampionátů nejsou ani ve čtvrtfinále. „Tak strašné to nakonec nebylo. Ani proti Švýcarům. My si však pořád nepřipouštíme, že už jsou nad námi,“ řekl po vyřazení trenér a expert Marek Sýkora ve studiu iSportu. Více čtěte ZDE>>>.

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 15. 2. 2022
15:37
15. 2. 2022
 

BOBY: Dvojbob Dominik Dvořák, Jakub Nosek obsadil na OH v Pekingu patnácté místo. Kompletní stupně vítězů obsadili Němci, zlato obhájil Francesco Friedrich.

Zprávy ze dne 15. 2. 2022
15:32
15. 2. 2022
 

KRASOBRUSLENÍ: Eliška Březinová je po skvělé jízdě na překvapivém 12. místě po krátkém programu. Vede Kamila Valijevová závodící navzdory dopingovému nálezu. Podívejte se na parádní představení české závodnice, více čtěte zde >>>

Vstoupit do diskuse
1
Play off
Články odjinud


Články odjinud