Květoslav Šimek
18. ledna 2022 • 16:31

Slováci sází na extraligu víc než Češi: trio z Třince i tři teenageři

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovensko se na olympiádě v Pekingu nebojí vsadit i na dravé mládí. Trenér Craig Ramsay společně s manažerem Miroslavem Šatanem nominovali i dva sedmnáctileté talenty Šimona Nemce a Juraje Slafkovského. Šatan k tomu ze zámoří dojednal příjezd devatenáctiletého obránce Samuela Kňažka. Z české extraligy je v nominaci hned devět hráčů, tři jsou z mistrovského Třince.



Sázka na jistotu a zkušenosti? Kdepak. Kanadský trenér Craig Ramsay má ve výběru jen šest pamětníků předchozího olympijského turnaje. Hned čtrnáct hráčů povolal z české a slovenské ligy. Překvapením je absence útočníka Róberta Lantošiho ze švédského Linköpingu nebo obránce Mislava Rosandiče z Liberce.

„Vybrali jsme hráče, kteří se hodí do našeho systému,“ vysvětloval generální manažer národního týmu Miroslav Šatan na tiskové konferenci. „Možná tam jsou nějaká překvapení, ale vybrali jsme je podle několika různých aspektů.“

V olympijském výběru se udrželi i tři talentovaní mladíci – obránci Šimon Nemec se Samuelem Kňažkem i útočník Juraj Slafkovský. Všichni tři už si zahráli na posledním mistrovství světa, pomáhali i v úspěšné olympijské kvalifikaci.

„Přesvědčili nás na obou akcích,“ přitakal Šatan. „A třeba Nemec měl výborné zápasy i na mistrovství světa do dvaceti let, byť byly jen dva. Opět ukázal výkonností pokrok a byla by škoda ho nevzít. Kňažko měl taky šampionát výborný. A vidíte, jak vysoko je Slafkovský v draftových žebříčcích. Všichni tři by měli být budoucností národního týmu.“

I proto Šatan hodně bojoval za to, aby Kňažka uvolnili ze zámoří. Hrává juniorskou WHL, ale má smlouvu s Columbusem. Potřeboval souhlas klubu. „Columbus jeho účast podpořil,“ potěšilo Šatana.

Trenér Ramsay nezastírá, že největším aktivem Slovenska by na olympiádě měla být rychlost a dravost. Právě proto se nebál ukázat na talentované mladíky. „Už dlouho si myslím, že v našem týmu je rychlost dobrá. Díky ní dokážeme vytvářet tlak na soupeře. Když na tom budeme stavět, můžeme naši hru ještě zlepšit,“ věří kanadský kouč.

Zkušenosti z předešlé olympiády má šest borců – brankáři Patrik Rybár a Branislav Konrád, obránci Peter Čerešňák, Marek Ďaloga a Michal Čajkovský a útočník Michal Krištof. Překvapením je, že hned pět hráčů si Ramsay vybral i ze slovenské soutěže. Na rovinu, kromě mladého Nemce to extra zvučná jména nejsou. Konkrétně útočníci Peter Zuzin, Samuel Takáč, Adrián Holešinský a Pavol Regenda.

„Nesmíme na naši extraligu zapomínat, je velmi důležitá,“ vysvětloval Ramsay. „Je pravda, že právě tyhle hráče máme na očích nejvíc, ale v mezinárodních zápasech nás také mimořádně oslovili. Líbila se nám jejich hra, přístup i oddanost týmu.“

Podobně jako u českého týmu se nominace ještě může kvůli zraněné nebo covidu měnit. Na širším seznamu je celkem 44 hráčů. Do Pekingu poletí slovenská reprezentace 2. února z Vídně, ale trenéři by chtěli mít už před ním hráče pod kontrolou a v bublině. Jak, to se teprve řeší. V Pekingu se Slováci ve skupině C postupně střetnou s Finskem, Švédskem a Lotyšskem.

OLYMPIJSKÁ NOMINACE SLOVENSKA:

Brankáři: Patrik Rybár (Dinamo Minsk), Branislav Konrád (Olomouc), Matej Tomek (Kometa Brno)
Obránci: Marek Ďaloga (Kometa Brno), Martin Marinčin (Třinec), Peter Čerešňák (Plzeň), Mário Grman (Hämeenlinna), Michal Čajkovský (Novosibirsk), Martin Gernát (Lausanne), Šimon Nemec (Nitra), Samuel Kňažko (Seattle Thunderbirds)
Útočníci: Libor Hudáček (Dinamo Minsk), Miloš Kelemen (Mladá Boleslav), Michal Krištof (Kometa Brno), Marko Daňo (Třinec), Miloš Roman (Třinec), Juraj Slafkovský (Turku), Tomáš Jurčo (Barys Nur-Sultan), Peter Cehlárik (Omsk), Marek Hrivík (Nižnij Novgorod), Kristián Pospíšil (Davos), Samuel Takáč (Slovan Bratislava), Pavol Regenda (Michalovce), Adrián Holešinský (Nitra), Peter Zuzin (Zvolen)

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 30. 1. 2022
20:00
30. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Česká reprezentantka a strakonická rodačka Tereza Vanišová dnes slaví 26. narozeniny. Vedoucí české výpravy v Pekingu Martin Doktor dokázal sehnat krásný pugét a popřát nejen jí, ale i celému týmu hodně štěstí do turnaje.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
17:20
30. 1. 2022
Hokejová reprezentace
Zprávy ze dne 30. 1. 2022
17:01
30. 1. 2022
 

HOKEJ: Kvůli nečekané situaci se mění trenérský štáb Kanady na ZOH. Hlavní kouč Claude Julien si během teambuildingu ve Švýcarsku zranil žebra, když uklouzl na ledě. Jeho pozici tak zaujme bývalý trenér Chicaga Jeremy Colliton.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
15:18
30. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Je jedním z těch šťastlivců, kteří už mohou vstřebávat olympijskou atmosféru přímo v Pekingu. Obránce Jakub Jeřábek vyšel z covidové loterie v Česku spolu s dalšími šesti hokejisty vítězně jako první, takže už se zabydlel v olympijské vesnici a poznává tamní prostředí. „Zatím je tady všechno super,“ hlásí obránce Spartaku Moskva z dějiště olympiády. Do hokejového turnaje vstoupí Češi v úterý 9. února proti Dánsku. Rozhovor čtěte ZDE >>>

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
12:59
30. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: K hokejové reprezentaci chystající se v Praze na olympijské hry se připojili čtyři krajánci ze švýcarské ligy. Útočníci Roman Červenka, Michael Frolík, Jan Kovář a Matěj Stránský s týmem již dnes dopoledne trénovali v O2 areně. Zástupci českého výběru zároveň oznámili, že již dnes do dějiště turnaje odcestují obránce Vojtěch Mozík, útočník Lukáš Sedlák a náhradník David Tomášek, v pondělí je budou následovat brankáři Roman Will a Patrik Bartošák.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
12:03
30. 1. 2022
 

BIATLON: Česká biatlonistka Jessica Jislová už v Pekingu stihla první trénink. Co říká na místní tratě, jak probíhala dlouhá cesta do Číny a jak zní její názor na olympijskou vesnici?

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
11:41
30. 1. 2022
 

SKOKY NA LYŽÍCH: Rakouská hvězda skoků na lyžích Marita Kramerová měla krátce před začátkem olympijských her v Pekingu podle informací agentury APA pozitivní test na koronavirus. Vedoucí ženě Světového poháru, jež patřila mezi hlavní favoritky na zlato, hrozí, že nestihne do Číny odcestovat včas.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
11:16
30. 1. 2022
 

Pět dní před zahájením olympijských her v Pekingu přibylo mezi sportovci a členy jejich týmů 16 nových případů nákazy koronavirem. Třináct z nich mělo pozitivní testy hned po příletu do dějiště, u tří se covid-19 objevil při následných kontrolách v olympijské bublině. Dalších deset případů zachytily testy na letišti u dalších osob, které do Číny přicestovaly v souvislosti s olympijskými hrami, osm jich kontroly zjistily v bublině. Do izolace musela v Pekingu zamířit například předsedkyně komise sportovců MOV Emma Terhová, čtyřicetiletá bývalá finská hokejistka. Peking navíc ohlásil 20 nových případů nákazy mezi obyvateli města, což je nejvyšší počet v metropoli za posledního půl roku.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
11:15
30. 1. 2022
 

Pět dní před zahájením olympijských her v Pekingu přibylo mezi sportovci a členy jejich týmů 16 nových případů nákazy koronavirem. Třináct z nich mělo pozitivní testy hned po příletu do dějiště, u tří se covid-19 objevil při následných kontrolách v olympijské bublině. Dalších deset případů zachytily testy na letišti u dalších osob, které do Číny přicestovaly v souvislosti s olympijskými hrami, osm jich kontroly zjistily v bublině. Oznámili to zástupci organizačního výboru.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
11:11
30. 1. 2022
 

CURLING: Zuzana a Tomáš Paulovi se jako první čeští curleři dostali na olympiádu! Přiletěli už v prvním letadle 27. ledna, na sportoviště se ale bohužel ještě nedostali, navíc na ně dnes ráno zaklepala dopingová kontrola, když byli pomalu ještě v posteli... Jak tu zatím tráví čas a jak hodnotí zázemí?

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
10:43
30. 1. 2022
 

Sledujte sportovní událost roku s deníkem Sport! S akčním předplatným dostanete každý všední den a v sobotu deník Sport s nejaktuálnějšími informacemi nejen z Pekingu přímo do vaší schránky. S balíčkem získáte samozřejmě i tři páteční Sport Magazíny, včetně speciálů k ZOH a k fotbalové lize. Akční nabídka platí do pondělí 31.1.

Akční předplatné k ZOH 2022 stojí 296 Kč a deník Sport budete dostávat v období 3. – 22.2.

Objednávejte na ikiosek.cz/sport>>>

S akčním předplatným k ZOH získáte:

  • 17x deník Sport (každý všední den a v sobotu) rovnou na vaši adresu
  • 3x Sport Magazín, páteční přílohu deníku Sport (včetně speciálu k ZOH a ke startu jarní části Fortuna:Ligy)
  • Výhodnější cenu o 19 % oproti volnému prodeji

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud