19. ledna 2022 • 13:40

Náhradníci v pozoru. Seznam pro ZOH má 20 jmen, Chlapík i Flek vysoko

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská nominace číslo jedna je od 13. ledna na světě. A ta definitivní? Počkejte si. V pondělí se má kádr uzavřít. Pak všechno může ještě zamíchat a protřepat covid. Do toho připočtěte výroky hlavního kouče Filipa Pešána, že záleží i na poklesu formy. Problém je, že KHL stojí, extraliga z velké části taky. Takže se sledováním formy je to těžší. Nicméně kdybyste hledali útočníky, kteří dají národnímu týmu energii, v české soutěži jich pár najdete. Chlapík s Flekem jsou prý blízko.



Českému útoku bude na olympiádě podle původně ohlášené nominace v průměru 30,7 roku. Je poměrně starý. Nebo zkušený? Záleží, který termín je vám bližší. „Budu věřit, že změny nastanou minimální. Bohužel ale žijeme v době, kdy je s nimi potřeba počítat,“ pronesl pro svazovou televizi Hokejka TV reprezentační kouč Filip Pešán.

Už mluvil jinak než na tiskové konferenci, kdy i dodal: „V neposlední řadě může zasáhnout do nominace pokles formy. To znamená, že i v tomhle směru budeme hráče nadále sledovat. Důkazem budiž moje cesta do Švýcarska na sledování hráčů.“

Náhradníků pro případné výměny bylo původně třicet, teď se jejich počet upravil. „Ano, malinko se seznam zúžil. Nakonec je to dvacet hráčů. Všem jsem napsal mail a přihlásil je do aplikace, kterou je potřeba vyplňovat. Všichni, kdo jsou na short listu, o tom vědí,“ uvedl manažer Jan Černý. Tím pádem i naznačil, že komunikační téma je vyřešeno.

Pokud se dá uvažovat o výměně jmen, největší počet lze čekat z extraligy. Aby se dostalo na produktivního Lukáše Jaška z Finska? Vedení národního týmu nepasuje do pozice hráče pro každou práci. Domácí soutěž ale nabízí docela dost jmen, která zvládnou i jinou roli než pouze přesilovku a ofenzivní formace.

Jak Pešán odtajnil nominaci pro Peking. Jede Červenka, nevešli se Gulaš ani Chlapík
Video se připravuje ...

Jedním z nich je například pardubický útočník Matěj Blümel, který pod Pešánem nastupoval na posledním MS a vyrazil na oba turnaje Euro Hockey Tour. „V hlavě jsem to trochu měl, doufal jsem, že bych se na olympiádu mohl podívat taky, třeba i jako náhradník. Ale tým vybrali hodně zkušený. Kdybyste se mě zeptal, místo koho bych se viděl, tak neřeknu nikoho. Všichni hráči jsou skvělí, já jim budu rozhodně fandit,“ je spíš smířený, že se na něj nedostane.

Mimo zůstali i Filip Chlapík nebo Jakub Flek. „Ti jsou na začátku seznamu náhradníků. Myslím, že se ve finální nominaci nakonec objeví. Budu doufat, ale nevěřím, že nějaké změny nebudeme muset udělat. Myslím, že kluky v týmu uvidíme,“ pronesl Pešán. Takže? Nakonec se útočná jednotka může ještě celkem výrazně měnit.

Určitou výhodu pro ně může znamenat, že extraligu začal drtit omikron teď. Tím pádem pozitivní hráči mají čas se uzdravit, dát dohromady a být pak imunní pro další nákazu. Tohle je prvek, který při nominaci taky bude hrát roli. Podle programu se extraliga hraje ještě den před odletem druhé reprezentační skupiny do Pekingu.

„Už nad tím asi nebudu tolik přemýšlet jako před nominací. Kdyby to ještě přišlo, budu šťastný, kdyby ale ne? Svět se nezboří. Můžu jen říct, že je to pro mě větší sen než hrát v NHL,“ pousmál se Blümel, jehož Pardubice momentálně stojí kvůli pandemii covidu v týmu.

V pondělí reprezentační úsek oznámí závaznou sestavu, která poletí do Číny. Ale tajenka, kdo opravdu poletí, stále bude čekat na řešení. „Trenéři mají připravený back-up list, kde jsou nachystaní hráči na každou pozici. Když vypadne hráč jedna, pojede místo něho hráč dva. Komplikované je to ale s extraligou, která má právě kolo den před naším odletem. Pokud se stane, že se tam někdo zraní nebo bude mít pozitivní test, náhradník bude muset okamžitě reagovat. Dá se očekávat, že to ještě bude divoké, ale věřím, že to zvládneme,“ přidává Černý.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
21:44
27. 1. 2022
 

Do dějiště ZOH vyrazili také Američané. 

Členové amerického olympijského týmu vyrazili směr Peking Členové amerického olympijského týmu vyrazili směr Peking Členové amerického olympijského týmu vyrazili směr Peking
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
19:36
27. 1. 2022
 

69 českých sportovců a dalších 70 členů výpravy dnes odlétá speciálem na olympijské hry do Pekingu. Všichni prošli testy na koronavirus. VÍCE ČTĚTE ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
18:59
27. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Na palubě speciálu, který s první částí české olympijské výpravy zamíří do Pekingu, bude i sedm hokejistů a čtyři členové realizačního týmu národního mužstva. 

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
18:47
27. 1. 2022
 

HOKEJ: V čínské hokejové nominaci na ZOH jsou i dva bývalí hráči Třince - americký útočník Cory Kane (2016/17) a kanadský útočník Ethan Werek (2018/19). Oba hrají za Kunlun v KHL a získali čínské občanství. Werek vyhrál s Třincem extraligový titul a navíc v šestém finálovém zápase proti Liberci vstřelil poslední gól na 4:2

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
18:04
27. 1. 2022
 

Co všechno potřebujete vědět o přesunu sportovců do Pekingu

  • V posledních čtyřech dnech všichni absolvovali dva PCR testy na koronavirus, další je čekal těsně před odletem. Sportovci už dva roky žijí v režimu neustálých testů, značná část z nich už covid prodělala.
  • Letadlo pro 267 lidí je zaplněné přibližně z dvou třetin. Sportovci měli na ruzyňském letišti vyčleněnu uzavřenou část terminálu 1 s rychlým průchodem pasovou kontrolou.
  • Na palubě Airbusu 1330 korejských aerolinií by mělo cestovat přes 150 lidí, z toho 81 olympioniků, tedy přibližně dvě třetiny plánovaného týmu.
  • Na rozdíl od loňské letní olympiády v Tokiu do Pekingu letí v českém týmu jen lidé, kteří prošli plným očkováním. Velká část z nich má i posilující dávku.
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
16:49
27. 1. 2022
 

Do Pekingu míří z biatlonistů také Michal Krčmář a Eva Puskarčíková s Lucií Charvátovou

Biatlonista Michal Krčmář před odletem na ZOH Biatlonistky Eva Puskarčíková a Lucie Charvátová před odletem do Pekingu
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
16:35
27. 1. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ A SKOKY NA LYŽÍCH: Čeští lyžaři získali po přerozdělení kvót další dvě účastnická místa na zimních olympijských hrách, které začnou příští pátek v Pekingu. Tým doplní alpská lyžařka Tereza Nová a skokan Radek Rýdl. Celkem by tak pod pěti kruhy mělo reprezentovat 36 českých lyžařů a snowboardistů.

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
16:17
27. 1. 2022
Markéta Davidová

První část olympijské výpravy se sešla v Praze na Letišti Václava Havla. Odtud odletí směr Peking. Mezi členy posádky je i biatlonistka Markéta Davidová

 

Biatlonistka Markéta Davidová na Letišti Václava Havla před odletem na ZOH Biatlonistka Markéta Davidová na Letišti Václava Havla před odletem na ZOH
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
15:40
27. 1. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Roman Karpíšek se už více než deset let stará o zdraví českých biatlonistů, s nimiž odlétá na další olympiádu. Jak pomáhal Gabriele Soukalové a proč je dobře, že už Markéta Davidová nechodí do školy? A proč biatlonisty často trápí hrudník? Rozhovor čtěte zde >>>

Roman Karpíšek za pár dnů poletí s českými biatlonisty do Pekingu
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
13:11
27. 1. 2022
 

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Vojenské zpravodajství doporučily účastníkům olympijských her v Pekingu, aby svá elektronická zařízení chránili novými hesly. Využívat by také měli aplikace se šifrováním. Úřady pro účastníky vydaly dvoustránkový manuál, který má celkem deset bodů. Český olympijský výbor pro ČTK uvedl, že materiál obdržel dnes, kdy větší část českých sportovců nominovaných na zimní hry v Číně odletí.

Dvoustránkový manuál má deset bodů, čtyři z nich se věnují přípravě před cestou, šest zbývajících pak tomu, jak dodržovat kyberbezpečnost během samotné cesty. Cestovatel by měl například do zahraničí vyrazit ideálně s „čistými“ zařízeními určenými pro konkrétní cestu, která neobsahují žádná osobní data či důležité uživatelské účty. Měl by svá zařízení chránit novými a unikátními hesly a během samotné cesty by měl například využívat aplikace se šifrováním a nepřipojovat se na veřejné WIFI sítě.

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
11:54
27. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Do Pekingu by dnes mělo vyrazit sedm hokejistů, kouč Filip Pešán a další členové realizačního týmu. 

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
11:43
27. 1. 2022
 

SKIKROS: Olympijské hry v zemi, kde se porušují lidská práva? Skikrosařka Nikol Kučerová přiznává, že je pro ni obtížné tenhle fakt přijmout. Do Pekingu ale odletí především s myšlenkami na svůj závod. „My za to nemůžeme, že dali olympiádu do Číny,“ říká Kučerová. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
9:55
27. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Národní tým si před odpoledním odletem do Pekingu ještě pořádně užil v posilovně...

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
07:30
27. 1. 2022
 

Je to tu zase. Den velkého očekávání a teď už nepochybně i velkých obav. Odpoledne vyrazí z ruzyňského letiště do Pekingu speciál na palubě s víc než osmdesáti českými olympioniky, kteří tvoří jádro týmu pro zimní Hry. Český olympijský výbor od léta pracoval na tom, aby se neopakoval covidový skandál z letní cesty do Tokia. „Je to do velké míry ruleta,“ říká i přesto předseda ČOV Jiří Kejval. Více čtěte zde >>>

Čeští sportovci ve čtvrtek vyráží leteckým speciálem do Pekingu, obavy po letním skandálu jsou na místě

Vstoupit do diskuse
1
Play off
Články odjinud


Články odjinud