19. ledna 2022 • 13:40

Náhradníci v pozoru. Seznam pro ZOH má 20 jmen, Chlapík i Flek vysoko

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská nominace číslo jedna je od 13. ledna na světě. A ta definitivní? Počkejte si. V pondělí se má kádr uzavřít. Pak všechno může ještě zamíchat a protřepat covid. Do toho připočtěte výroky hlavního kouče Filipa Pešána, že záleží i na poklesu formy. Problém je, že KHL stojí, extraliga z velké části taky. Takže se sledováním formy je to těžší. Nicméně kdybyste hledali útočníky, kteří dají národnímu týmu energii, v české soutěži jich pár najdete. Chlapík s Flekem jsou prý blízko.



Českému útoku bude na olympiádě podle původně ohlášené nominace v průměru 30,7 roku. Je poměrně starý. Nebo zkušený? Záleží, který termín je vám bližší. „Budu věřit, že změny nastanou minimální. Bohužel ale žijeme v době, kdy je s nimi potřeba počítat,“ pronesl pro svazovou televizi Hokejka TV reprezentační kouč Filip Pešán.

Už mluvil jinak než na tiskové konferenci, kdy i dodal: „V neposlední řadě může zasáhnout do nominace pokles formy. To znamená, že i v tomhle směru budeme hráče nadále sledovat. Důkazem budiž moje cesta do Švýcarska na sledování hráčů.“

Náhradníků pro případné výměny bylo původně třicet, teď se jejich počet upravil. „Ano, malinko se seznam zúžil. Nakonec je to dvacet hráčů. Všem jsem napsal mail a přihlásil je do aplikace, kterou je potřeba vyplňovat. Všichni, kdo jsou na short listu, o tom vědí,“ uvedl manažer Jan Černý. Tím pádem i naznačil, že komunikační téma je vyřešeno.

Pokud se dá uvažovat o výměně jmen, největší počet lze čekat z extraligy. Aby se dostalo na produktivního Lukáše Jaška z Finska? Vedení národního týmu nepasuje do pozice hráče pro každou práci. Domácí soutěž ale nabízí docela dost jmen, která zvládnou i jinou roli než pouze přesilovku a ofenzivní formace.

Jak Pešán odtajnil nominaci pro Peking. Jede Červenka, nevešli se Gulaš ani Chlapík
Video se připravuje ...

Jedním z nich je například pardubický útočník Matěj Blümel, který pod Pešánem nastupoval na posledním MS a vyrazil na oba turnaje Euro Hockey Tour. „V hlavě jsem to trochu měl, doufal jsem, že bych se na olympiádu mohl podívat taky, třeba i jako náhradník. Ale tým vybrali hodně zkušený. Kdybyste se mě zeptal, místo koho bych se viděl, tak neřeknu nikoho. Všichni hráči jsou skvělí, já jim budu rozhodně fandit,“ je spíš smířený, že se na něj nedostane.

Mimo zůstali i Filip Chlapík nebo Jakub Flek. „Ti jsou na začátku seznamu náhradníků. Myslím, že se ve finální nominaci nakonec objeví. Budu doufat, ale nevěřím, že nějaké změny nebudeme muset udělat. Myslím, že kluky v týmu uvidíme,“ pronesl Pešán. Takže? Nakonec se útočná jednotka může ještě celkem výrazně měnit.

Určitou výhodu pro ně může znamenat, že extraligu začal drtit omikron teď. Tím pádem pozitivní hráči mají čas se uzdravit, dát dohromady a být pak imunní pro další nákazu. Tohle je prvek, který při nominaci taky bude hrát roli. Podle programu se extraliga hraje ještě den před odletem druhé reprezentační skupiny do Pekingu.

„Už nad tím asi nebudu tolik přemýšlet jako před nominací. Kdyby to ještě přišlo, budu šťastný, kdyby ale ne? Svět se nezboří. Můžu jen říct, že je to pro mě větší sen než hrát v NHL,“ pousmál se Blümel, jehož Pardubice momentálně stojí kvůli pandemii covidu v týmu.

V pondělí reprezentační úsek oznámí závaznou sestavu, která poletí do Číny. Ale tajenka, kdo opravdu poletí, stále bude čekat na řešení. „Trenéři mají připravený back-up list, kde jsou nachystaní hráči na každou pozici. Když vypadne hráč jedna, pojede místo něho hráč dva. Komplikované je to ale s extraligou, která má právě kolo den před naším odletem. Pokud se stane, že se tam někdo zraní nebo bude mít pozitivní test, náhradník bude muset okamžitě reagovat. Dá se očekávat, že to ještě bude divoké, ale věřím, že to zvládneme,“ přidává Černý.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 28. 1. 2022
22:00
28. 1. 2022
 

KOMPLETNÍ NOMINACE: podívejte se, kdo všechno bude reprezentovat Českou republiku na ZOH v Pekingu. 

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 28. 1. 2022
17:34
28. 1. 2022
 

První část českých reprezentantů a členů jejich týmů už je rozmístěna po třech olympijských vesnicích. Speciál, který převážel 139 členů, tedy největší část výpravy, dorazil do Pekingu v poledne tamního času. Dobrou zprávou je, že výsledky 138 PCR testů byly negativní. Hraniční byla jen hodnota u jednoho z hokejistů, který nedávno koronavirus prodělal. VÍCE ČTĚTE ZDE>>>

Do dějiště ZOH vyrazila i první část hokejového týmu
Zprávy ze dne 28. 1. 2022
17:29
28. 1. 2022
 

SKOKY NA LYŽÍCH: S manželkou se seznámil v pizzerii, která se stala od té doby jeho oblíbenou restaurací. Ovšem na první rande by šel na skokanský můstek v Lomnici. Radost mu dělají děti, poslouchá Karla Gotta a neumí vařit. I to na sebe prozradil skokan na lyžích Roman Koudelka. Podívejte se na video.

Zprávy ze dne 28. 1. 2022
16:52
28. 1. 2022
 

Sledujte sportovní událost roku s deníkem Sport! S akčním předplatným dostanete každý všední den a v sobotu deník Sport s nejaktuálnějšími informacemi nejen z Pekingu přímo do vaší schránky. S balíčkem získáte samozřejmě i tři páteční Sport Magazíny, včetně speciálů k ZOH a k fotbalové lize. Akční nabídka platí do pondělí 31.1.

Akční předplatné k ZOH 2022 stojí 296 Kč a deník Sport budete dostávat v období 3. – 22.2.

Objednávejte na ikiosek.cz/sport>>>

S akčním předplatným k ZOH získáte:

  • 17x deník Sport (každý všední den a v sobotu) rovnou na vaši adresu
  • 3x Sport Magazín, páteční přílohu deníku Sport (včetně speciálu k ZOH a ke startu jarní části Fortuna:Ligy)
  • Výhodnější cenu o 19 % oproti volnému prodeji
Zprávy ze dne 28. 1. 2022
15:17
28. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: První část reprezentace se už hlásí z Pekingu.

Zprávy ze dne 28. 1. 2022
15:04
28. 1. 2022
 

BĚH NA LYŽÍCH: Ten příběh vzbuzuje dojetí... Autonehoda v Itálii na poslední chvíli překazila brazilské běžkyni na lyžích Bruně Mouraové cestu na olympijské hry. Na nich chtěla sedmadvacetiletá závodnice korunovat svou sportovní kariéru, v níž prokázala velkou houževnatost . Nezastavila ji ani vrozená srdeční vada, kvůli které musela skončit se závody na horských kolech. Ve čtvrtek mířila Mouraová ze soustřední v Rakousku do Německa, aby podstoupila test na koronavirus, jímž se nedávno nakazila, a mohla odletět do Pekingu. Řidič jejího vozidla však  naboural do nákladního automobilu, sám zemřel, zatímco lyžařka byla převezena do nemocnice. Má zlomenou ruku, nohu a žebra. „Seděla jsem vzadu a byla připoutaná. Doktoři říkali, že mě to zachránilo. Přijdu o olympiádu, ale žiju,“ řekla Mouraová webu Globoesporte.com.

Běžkyni na lyžích Bruně Mouraové se na poslední chvíli rozplynul sen o olympijské účasti
Zprávy ze dne 28. 1. 2022
14:13
28. 1. 2022
 

Čeští sportovci získají v případě úspěchu na zimních olympijských hrách v Pekingu 2,4 milionu korun za zlato, 1,8 milionu za stříbro a 1,2 milionu za bronz. Navrhla to Národní sportovní agentura (NSA), která může částky definitivně potvrdit až po schválení letošního státního rozpočtu. Odměny by měly být stejné jako na letních olympijských hrách v Tokiu i poslední zimní olympiádě v Pchjončchangu. Hokejové týmy si mohou za případné senzační zlato přijít na 16,020 milionu korun.

Zprávy ze dne 28. 1. 2022
13:43
28. 1. 2022
 

SNOWBOARDING: Trojnásobný olympijský medailista ve snowboardingu Žan Košir měl po příletu do Pekingu pozitivní test na koronavirus. Slovinský reprezentant je v izolaci na hotelu, kde mu bude umožněno i trénovat. Pozitivní test měl také jeden z členů realizačního týmu. Podle agentury AP je Košir bez příznaků. Sedmatřicetiletý snowboardista, který má na kontě také stříbro z paralelního obřího slalomu na mistrovství světa, měl být při pátečním slavnostním zahájení her vlajkonošem slovinské výpravy.

Slovinský snowboardista Žan Košír s bronzem na olympiádě v Pchjongčchangu
Zprávy ze dne 28. 1. 2022
13:33
28. 1. 2022
 

HOKEJ: Kontinentální hokejová liga se během nadcházejících olympijských her hrát nebude. Oznámilo to vedení soutěže, která po zrušení účasti hráčů NHL bude mít v Pekingu velké množství zástupců. Původně chtělo v pauze dohnat skluz zaviněný šířením koronaviru. O tom, jak se soutěž dohraje, se teprve rozhodne. Zástupci KHL to oznámí 10. února.

Zprávy ze dne 28. 1. 2022
13:15
28. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: První část reprezentace pod vedením hlavního trenéra Filipa Pešána se již ubytovala v olympijské vesnici v Pekingu, další hráči pokračují v přípravě v Praze. Pod dohledem asistenta Martina Straky, jenž se k týmu dnes připojil, v O2 areně trénovalo sedm hráčů, kteří do čtvrtka nestihli splnit covidová pravidla pro cestu do Číny.

 

„Přijel jsem až dnes, takže jsem čekal, kdo všechno tady bude. Moc nás tedy nebylo, takže jsme se spíše snažili zaměřovat na individuální věci v pásmu a maličko kondici. Stejný program bude i nadále, než se zapojí další kluci,“ řekl Straka v on-line rozhovoru s novináři. „Jedna část už je tam a uvidíme, jak to zvládneme my. Doufám, že odletíme na čas, jak máme,“ doplnil.

Zprávy ze dne 28. 1. 2022
12:43
28. 1. 2022
 

Premiér Petr Fiala (ODS) při dnešním jednání s předsedou ČOV Jiřím Kejvalem potvrdil, že na zimní olympijské hry v Pekingu nepojede nikdo z členů vlády. Fiala po schůzce ČTK sdělil, že českým sportovcům popřál hodně úspěchů. Některé západní země v čele s USA oznámily diplomatický bojkot Her kvůli porušování lidských práv v Číně.

Zprávy ze dne 28. 1. 2022
11:56
28. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Česká reprezentace se na Twitteru pochlubila maskami brankářského tria, do Pekingu vyráží v novém Šimon Hrubec, Roman Will i Patrik Bartošák.

Zprávy ze dne 28. 1. 2022
11:25
28. 1. 2022
Hokejová reprezentace

Airbus s českou olympijskou výpravou dosedl v čínské metropoli Pekingu brzy ráno středoevropského času a po nezbytných procedurách na letišti se sportovci rozprchli do svých ubikací. Dominantou prostorného apartmánu pro dva je prostorný obývák s dvěma křesly připomínající „fatboy“. Každý sportovec má svoji ložnici s velkou postelí, na níž našel dárečky od Českého olympijského týmu, a balkonem, k dispozici vlastní koupelnu i WC. Pro hygienu pořadatelé v Pekingu udělali maximum. První pohled do olympijské vesnice fanouškům zprostředkovala hokejistka Daniela Pejšová. Více čtěte ZDE>>>

Olympijské pokojíčky udělaly na české sportovce dojem
Zprávy ze dne 28. 1. 2022
9:56
28. 1. 2022
 

Falšování testů na koronavirus jako doping? Každý den budou muset olympionici na Hrách v Pekingu na testy proti koronaviru. Ale budou se moct spolehnout na jejich výsledky? Michael Hölz, šéf německého snowboardingového svazu, tomu nevěří. „Pochybuju, že na soutěžích v Číně uvidíme fair play,“ řekl Hölz ve svazovém podcastu. Více čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 28. 1. 2022
9:42
28. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Kteří čeští hokejisté si na olympiádě historicky vedli nejlépe?

 

 

Vstoupit do diskuse
1
Play off
Články odjinud


Články odjinud