19. ledna 2022 • 13:40

Náhradníci v pozoru. Seznam pro ZOH má 20 jmen, Chlapík i Flek vysoko

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská nominace číslo jedna je od 13. ledna na světě. A ta definitivní? Počkejte si. V pondělí se má kádr uzavřít. Pak všechno může ještě zamíchat a protřepat covid. Do toho připočtěte výroky hlavního kouče Filipa Pešána, že záleží i na poklesu formy. Problém je, že KHL stojí, extraliga z velké části taky. Takže se sledováním formy je to těžší. Nicméně kdybyste hledali útočníky, kteří dají národnímu týmu energii, v české soutěži jich pár najdete. Chlapík s Flekem jsou prý blízko.



Českému útoku bude na olympiádě podle původně ohlášené nominace v průměru 30,7 roku. Je poměrně starý. Nebo zkušený? Záleží, který termín je vám bližší. „Budu věřit, že změny nastanou minimální. Bohužel ale žijeme v době, kdy je s nimi potřeba počítat,“ pronesl pro svazovou televizi Hokejka TV reprezentační kouč Filip Pešán.

Už mluvil jinak než na tiskové konferenci, kdy i dodal: „V neposlední řadě může zasáhnout do nominace pokles formy. To znamená, že i v tomhle směru budeme hráče nadále sledovat. Důkazem budiž moje cesta do Švýcarska na sledování hráčů.“

Náhradníků pro případné výměny bylo původně třicet, teď se jejich počet upravil. „Ano, malinko se seznam zúžil. Nakonec je to dvacet hráčů. Všem jsem napsal mail a přihlásil je do aplikace, kterou je potřeba vyplňovat. Všichni, kdo jsou na short listu, o tom vědí,“ uvedl manažer Jan Černý. Tím pádem i naznačil, že komunikační téma je vyřešeno.

Pokud se dá uvažovat o výměně jmen, největší počet lze čekat z extraligy. Aby se dostalo na produktivního Lukáše Jaška z Finska? Vedení národního týmu nepasuje do pozice hráče pro každou práci. Domácí soutěž ale nabízí docela dost jmen, která zvládnou i jinou roli než pouze přesilovku a ofenzivní formace.

Jak Pešán odtajnil nominaci pro Peking. Jede Červenka, nevešli se Gulaš ani Chlapík
Video se připravuje ...

Jedním z nich je například pardubický útočník Matěj Blümel, který pod Pešánem nastupoval na posledním MS a vyrazil na oba turnaje Euro Hockey Tour. „V hlavě jsem to trochu měl, doufal jsem, že bych se na olympiádu mohl podívat taky, třeba i jako náhradník. Ale tým vybrali hodně zkušený. Kdybyste se mě zeptal, místo koho bych se viděl, tak neřeknu nikoho. Všichni hráči jsou skvělí, já jim budu rozhodně fandit,“ je spíš smířený, že se na něj nedostane.

Mimo zůstali i Filip Chlapík nebo Jakub Flek. „Ti jsou na začátku seznamu náhradníků. Myslím, že se ve finální nominaci nakonec objeví. Budu doufat, ale nevěřím, že nějaké změny nebudeme muset udělat. Myslím, že kluky v týmu uvidíme,“ pronesl Pešán. Takže? Nakonec se útočná jednotka může ještě celkem výrazně měnit.

Určitou výhodu pro ně může znamenat, že extraligu začal drtit omikron teď. Tím pádem pozitivní hráči mají čas se uzdravit, dát dohromady a být pak imunní pro další nákazu. Tohle je prvek, který při nominaci taky bude hrát roli. Podle programu se extraliga hraje ještě den před odletem druhé reprezentační skupiny do Pekingu.

„Už nad tím asi nebudu tolik přemýšlet jako před nominací. Kdyby to ještě přišlo, budu šťastný, kdyby ale ne? Svět se nezboří. Můžu jen říct, že je to pro mě větší sen než hrát v NHL,“ pousmál se Blümel, jehož Pardubice momentálně stojí kvůli pandemii covidu v týmu.

V pondělí reprezentační úsek oznámí závaznou sestavu, která poletí do Číny. Ale tajenka, kdo opravdu poletí, stále bude čekat na řešení. „Trenéři mají připravený back-up list, kde jsou nachystaní hráči na každou pozici. Když vypadne hráč jedna, pojede místo něho hráč dva. Komplikované je to ale s extraligou, která má právě kolo den před naším odletem. Pokud se stane, že se tam někdo zraní nebo bude mít pozitivní test, náhradník bude muset okamžitě reagovat. Dá se očekávat, že to ještě bude divoké, ale věřím, že to zvládneme,“ přidává Černý.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 11. 2. 2022
20:53
11. 2. 2022
 

Sledujte další díl olympijské talk show Luďka Staňka! Dnes si pozval herce Vladimíra Polívku, herečku Andreu Daňkovou a krasobruslaře a trenéra Tomáše Vernera. Nenechte si ujít Sazka studio ŽIVĚ na czechteam.tv:

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
20:46
11. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Nebylo to stoprocentní, ale hokejové reprezentaci se na olympijských hrách v Pekingu dýchá o poznání lépe. Jak ohodnotil deník Sport výkony jednotlivých hráčů proti Švýcarsku? Skvělí K+K, na Hrubce je spoleh. Přišel Lenc o místo? - známkování najdete zde >>>

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
19:32
11. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Do branky se postavil i podruhé. A tentokrát tým docpal k vítězství. Byť jen polotučnému v nájezdech. Šimon Hrubec byl v pátek znovu oporou, jakou národní tým na olympiádě potřebuje. „Výhru jsme potřebovali jako sůl,“ odfoukl si gólman, který ze hry inkasoval jediný gól a Švýcary pak zdeptal v nájezdech. Důležitý triumf poslal manželce k narozeninám. Celý rozhovor čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
19:00
11. 2. 2022
 

KRASOBRUSLENÍ: Sportovní arbitrážní soud (CAS) oznámil, že přijal žádost MOV a WADA ohledně přezkoumání zrušení trestu pro ruskou krasobruslařku Kamilu Valijevovou a v krátké době jmenuje panel rozhodců, kteří se budou případem zabývat. Soutěž žen začne krátkým programem v úterý a je potřeba rozhodnout, jestli mladičká Ruska bude moci startovat.

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
18:10
11. 2. 2022
 

HOKEJ: Jeden z reprezentantů české Tipsport extraligy na sebe kuriózně upozornil na olympijském turnaji. Lotyšský obránce Uvis Janis Balinskis, který v Česku obléká dres Litvínova, byl v zápase s Finskem matadorem Leem Komarovem vystrčen do prostoru mezi střídačkami. Pětadvacetiletý bek se však po vylétnutí z hrací plochy rychle oklepal a vrátil se do hry. Porážce 1:3 už nicméně nezabránil.

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
17:46
11. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Je rozhodnuto. České hokejisty čeká zrádné a nevyzpytatelné osmifinále. O tom, že nemohou postoupit už přímo do čtvrtfinále, rozhodlo tříbodové vítězství Finů nad Lotyši. Jaký je systém play off a na koho Češi mohou narazit - pavouk ZOH >>>

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
17:40
11. 2. 2022
 

SKELETON: Ukrajinec Vladyslav Heraskevyč během olympijského závodu ukázal do televizní kamery papír s nápisem „Ne válce na Ukrajině“. I když jsou politické projevy na olympiádě zakázané, trest od Mezinárodního olympijského výboru (MOV) mu nehrozí. „To je můj postoj. Stejně jako všichni normální lidé nechci válku. Chci mír ve své zemi, chci mír na světě. To je můj postoj, za který bojuju. Bojuju za mír,“ řekl novinářům.

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
17:14
11. 2. 2022
 

AKROBATICKÉ LYŽOVÁNÍ: Legendární americký snowboardista Shaun White se při pátém a posledním startu pod pěti kruhy rozloučil čtvrtým místem. Pětatřicetiletý obhájce zlata vyšel při olympijské rozlučce stejně jako před osmi lety v Soči naprázdno, vyhrál Japonec Ajumu Hirano. Trojnásobného šampiona z U-rampy z let 2006, 2010 a 2018 od medaile dělilo 2,25 bodu. „Bylo to mimořádně emocionální. Ale nechci brečet. Přál bych si, abych zajel lépe, ale udělal jsem, co jsem mohl. Jsem pyšný,“ řekl dojatý White. Podívejte se, jak vypadala Whitova poslední jízda.

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
17:09
11. 2. 2022
Ester Ledecká

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ: Neměla příliš mnoho času opět se přeměnit ze snowboardistky na lyžařku. Navíc to nejdřív vypadalo, že Ester Ledecké ani moc nepřál los. Podle Kláry Křížové, bývalé české reprezentantky v rychlostních disciplínách, se ale s tímto vším vypořádala bravurně: „Někdy je lepší mít míň informací z trati než víc. Ester se s dvojkou poprala velmi dobře.“ Celý rozhovor čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
16:48
11. 2. 2022
 

HOKEJ: Dokáže kanadské hokejistky v Pekingu někdo aspoň zpomalit? Největší favoritky olympijského turnaje si připsaly již třetí více jak desetigólové vítězství (v základní skupině 12:1 se Švýcarskem, 11:1 s Finskem), ve čtvrtfinále totiž zničily Švédky 11:0(!) a hladce postoupily do semifinále. V utkání padly dva hattricky, o které se postaraly útočnice Brianne Jennerová a Sarah Fillierová.

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
16:40
11. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: David Krejčí v elitní lajně národního týmu s Tomášem Hykou a Lukášem Sedlákem? Tento útok jsme již před prvním reprezentačním srazem načrtli v deníku Sport. Trenér Filip Pešán pak z papíru utvořil realitu. Jenže ani po dvou odehraných zápasech si formace s největší hvězdou olympijského turnaje úplně ideálně nesedí. Co s tím? Redaktor Sportu Ondřej Kuchař je názoru, že by ofenzivnímu esu mohla pomoct změna křídel... BLOG ONDŘEJE KUCHAŘE přímo z Pekingu si přečtěte ZDE>>> 

David Krejčí dal jediný nájezd v rozstřelu v zápase se Švýcarskem
Zprávy ze dne 11. 2. 2022
16:36
11. 2. 2022
 

HOKEJ: Finové si poradili s Lotyšskem 3:1 a vedou tabulku skupiny C se šesti body, Lotyši jsou bez zisku třetí.

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
15:56
11. 2. 2022
 

SKOKY NA LYŽÍCH: Do sobotního závodu na velkém můstku na olympijských hrách v Pekingu postoupili všichni čtyři čeští skokani na lyžích. V kvalifikaci, kterou vyhrál Nor Marius Lindvik, byl z Čechů nejlepší pětadvacátý Čestmír Kožíšek.

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
15:48
11. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: Byla to pro ni sedmá (!) olympijská medaile. Ale i tak se jí na tváři objevily slzy dojetí. Martina Sáblíková při večerním slavnostním ceremoniálu přímo v srdci pekingských Her dostala bronzovou placku. Ne, pro ni to není rutina. Pokaždé se v ní mísí emoce, zvlášť letos. Po patáliích všeho druhu, které si prožila. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
14:50
11. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Bylo na něm vidět, že z něj spadlo to největší napětí. Po sedmi porážkách přišla výhra. Kouč Filip Pešán věří, že právě vydřený triumf nad Švýcary (2:1 po nájezdech) nastartuje jinou sérii. Tu vítěznou. „Myslím si, že to může být zlom,“ reagoval reprezentační trenér. Český tým nejspíš čeká osmifinále, což je podle něj komplikace, ale teď hlavně řeší zítřejší zápas s Rusy. Celý rozhovor čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
1
Play off
Články odjinud


Články odjinud