Ondřej Kuchař
28. ledna 2022 • 18:11

Ženy letí psát historii. Čeká se ještě na jednu hráčku. Hlavní je psychika týmu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve čtvrtek večer nastoupil ženský hokejový tým na palubu olympijského speciálu. V Pekingu skupina českých sportovců přistála kolem poledne tamního času. Výběr trenéra Tomáše Paciny se zatím do dějiště Her nemohl přesunout kompletní, schází mu jedna hráčka. Pozitivně testovaná na COVID-19 byla útočnice Natálie Mlýnková. „Je to bojovnice. Věřím, že přiletí a třeba stihne i první zápas,“ doufá kouč.



Pod pěti kruhy budou hrát ženy hokej posedmé. Poprvé v historii to však bude i s českou účastí. Premiérově se hokejistky představily v roce 1998 na Hrách v Japonsku. „Na Nagano si pamatuju. Tenkrát ještě nebylo povědomí o ženském hokeji takové. To se zvýraznilo až o několik let později. Chtěla bych, aby naše výkony přispěly k tomu, že si dnešní mladé holky budou moci říkat, že chtějí, aby hrály jako Peslarová, Křížová a další,“ říkala před odletem kapitánka Alena Mills.

O konkrétních cílech pro Peking se nikdo bavit nechtěl. Mezi medailové adeptky se však podle sázkových kanceláří Češky zatím neřadí. Bylo by šokem, kdyby bez cenného kovu skončily hráčky USA a Kanady. Zbytek světa bude hrát o jednu zbývající medailovou sadu. Papírově by k ní měly mít nejblíže Finky, pak Rusky. I s těmito státy však Češky už v posledních letech dokážou hrát vyrovnaná utkání.

„Hlavní věc, na kterou se nyní zaměřujeme, je psychický stav týmu. To je nejdůležitější část našeho playbooku. Musíme vše brát den po dnu a nesoustředit se příliš na budoucnost. Řešit problémy, které jsou dnes, a těšit se na věci, které jsou dnes,“ řekl trenér Tomáš Pacina. Prvním problémem, kterým se musel před čtvrtečním odletem zabývat, byl pozitivní covidový nález. Naštěstí se ho podařilo chytit včas, ještě dřív, než se hráčka připojila k týmu a mohla se tak potkat s ostatními. Doma zatím zůstává Natálie Mlýnková, nejproduktivnější Češka působící v americké NCAA.

Pacina věří, že do turnaje zasáhne a brzy se k týmu připojí. „Natálie je odolná holka, která podobnou věc zažívala před odřeknutým mistrovstvím světa v Kanadě, kdy si zlomila kotník. Teď stejně jako holky tady každý den plní úkoly dle protokolu, aby mohla za námi. Věřím, že přijede možná už na první zápas a okamžitě se zapojí do hry,“ přeje si kouč. Koronavirus také Češkám předčasně ukončil kemp náhradnic v Litoměřicích.

Také tam se vyskytlo několik pozitivních případů. Proto ve čtvrtek s týmem zatím neodletěla žádná z rezervních hráček. Stejně jako muži jich mohou také ženy do Číny dovézt až šest. Na seznamu náhradnic původně figurovala taky bývalá rychlobruslařka a olympijská medailistka z Pchjongčchangu Karolína Erbanová . Vinou problémů se zády však nakonec do kempu vůbec nenaskočila. „Uděláme vše pro to, aby za námi holky mohly přijet později. Možná to bude po prvním nebo druhé utkání skupiny. Doufáme ale, že je nebudeme vůbec potřebovat. To je ideální scénář,“ přidal Pacina.

Z nelehké situace ale však nehroutí. „Když jsme se téměř před dvěma lety poprvé sešli, byla právě tohle věc, kterou jsme si všichni řekli jako jednu z prvních. Že nemůžeme ovlivnit, jaká je situace ve světě a co vše se v něm děje, ale že můžeme ovlivnit to, jak na všechno reagujeme. Holky tohle plní skvěle,“ doplnil.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 24. 1. 2022
21:42
24. 1. 2022
 

HOKEJ: Nominaci na olympijské hry do Pekingu už oznámila i Kanada. Kladenský brankář Landon Bow se do výběru nedostal, několik zajímavých jmen se ale objevilo. Do Číny se vydá například člen Triple Gold Clubu Eric Staal či jednička posledního draftu Owen Power.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
20:27
24. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: České hokejistky se sešly před olympiádou v Praze, absolvovaly dva PCR testy a zavřely se do dvoudenní izolace na pokojích.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
19:12
24. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Divné, šedivé a nejisté. Takové je zatím všechno, co se pekingské olympiády týče. „Radost krotím. Že jsem opravdu na olympiádě, uvěřím až v Číně na hotelu,“ popisuje trefně atmosféru obránce národního týmu Lukáš Klok. Reprezentace v pondělí potvrdila finální podobu nominace. GM Petr Nedvěd s koučem Filipem Pešánem, který se opět opřel i do expertů a novinářů (nejen z deníku Sport), neudělali žádnou změnu. Tedy zatím. Do odletu se ještě může stát leccos. Nově však budou moct soupisku rozšířit o šest jmen náhradníků. Nervózní nároďák: v brance kustod, nově taxi squad. Pešán sjel novináře - více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
16:05
24. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Hokejové reprezentace mohou na olympijských hrách v Pekingu rozšířit tým o pět hráčů do pole a brankáře, kteří budou připraveni zaskočit v případě nákazy koronavirem v mužstvu či zranění. O rozhodnutí Mezinárodní hokejové federace (IHF) dnes jako první informovala kanadská televizní stanice TSN. ČTK to potvrdil manažer reprezentace Jan Černý. „Informaci jsme dostali dnes odpoledne,“ řekl Černý s tím, že trenéři a generální manažer se budou nově vzniklou situaci zabývat.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
15:43
24. 1. 2022
 

HOKEJ: Tři hokejisté z české extraligy se dostali do konečné nominace Lotyšska na olympijské hry v Pekingu. Na únorový turnaj se mohou těšit obránce Uvis Janis Balinskis z Litvínova a útočníci Martinš Dzierkals z Plzně a Roberts Bukarts z Vítkovic. Ze širšího jednatřicetičlenného výběru kouče Harijse Vitolinše se mezi vybranou pětadvacítku nevešel zadák Roberts Mamčics ze Zlína.

Osmička hráčů už na olympiádě startovala. Útočníci Lauris Darzinš a Martinš Karsums z Dinama Riga a Kaspars Daugavinš z Bernu se představili už v roce 2010 ve Vancouveru a o čtyři roky později v Soči.

Brankáři: Kristers Gudlevskis (Brynäs/Švéd.), Janis Kalninš (Växjö/Švéd.), Ivars Punnenovs (Langnau/Švýc.),

obránci: Oskars Cibuļskis, Karlis Čukste, Ralfs Freibergs, Patriks Ozols, Kristaps Zile (všichni Dinamo Riga/KHL), Uvis Janis Balinskis (Litvínov/ČR), Janis Jaks (Soči/KHL), Arturs Kulda (Krefeld/Něm.),

útočníci: Lauris Darzinš, Nikolajs Jelisejevs, Martinš Karsums (všichni Dinamo Riga/KHL), Rihards Bukarts, Miks Indrašis (oba Vladivostok/KHL), Rodrigo Abols (Örebro/Švéd.), Oskars Batna (Jukurit Mikkeli/Fin.), Roberts Bukarts (Vítkovice/ČR), Kaspars Daugavinš (Bern/Švýc.), Martinš Dzierkals (Plzeň/ČR), Andris Džerinš (Linec/ICEHL), Renars Krastenbergs (Villach/ICEHL), Ronalds Keninš (Lausanne/Švýc.), Deniss Smirnovs (Ženeva/Švýc.).

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
15:10
24. 1. 2022
 

Jaká země hostí letošní olympijské hry? „Už samotný fakt, kde se Hry budou konat, je jeden velký skandál. A čím více se jejich zahájení blíží, tím je to patrnější. Má to několik důvodů. Tím hlavním je, že Čína svým chováním představuje kompletní opak olympijské myšlenky. Je to země, kde se na pravidla, svobodu jedince nebo na lidská práva kašle hodně zvysoka. Kde lidé žijí ve všeobjímajícím strachu před policií a mocí komunistické strany. Kde lidé mizí a nikdo se o nich už nikdy nedozví." 

Rozsáhlý komentář redaktora Sportu Jana Denemarka čtěte ZDE>>> 

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
14:39
24. 1. 2022
 

HOKEJ:  Rusové mají v konečné nominaci na olympijské hry  sedm majitelů zlatých medailí z Pchjongčchangu. Naproti tomu vybral kouč Alexej Žamnov do pětadvacetičlenného kádru také 12 hráčů, kteří budou na velké mezinárodní akci debutovat. Sborná bude 12. února posledním soupeřem české reprezentace v základní skupině B.

Nominace Ruska na olympijský turnaj v Pekingu (9.-20. února):

Brankáři: Timur Biljalov (Kazaň), Ivan Fedotov (CSKA Moskva), Alexandr Samonov (Petrohrad),

obránci: Arťom Minulin, Jegor Jakovlev (oba Magnitogorsk), Alexandr Jelesin (Jaroslavl), Damir Šaripzjanov (Omsk), Dmitrij Višněvskij (Spartak Moskva), Nikita Něstěrov (CSKA Moskva), Sergej Tělegin (Čeljabinsk), Vjačeslav Vojnov (Dynamo Moskva),

útočníci: Sergej Andronov, Michail Grigorenko, Pavel Karnauchov, Sergej Plotnikov, Anton Slepyšev (všichni CSKA Moskva), Nikita Gusev, Kirill Marčenko (oba Petrohrad), Arťom Anisimov, Artur Kajumov (oba Jaroslavl), Аrsenij Gricjuk, Kirill Semjonov (oba Omsk), Andrej Čibisov (Magnitogorsk), Vadim Šipačov (Dynamo Moskva), Dmitrij Voronkov (Kazaň)

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
14:38
24. 1. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Poslední dny před odletem na olympijské hry stráví česká biatlonová reprezentace odděleně. Ženy včetně největší naděje Markéty Davidové zůstanou po Světovém poháru v Anterselvě do středy v Itálii, muži hned po závodech odcestovali domů. Do Pekingu odletí s českou výpravou speciálem ve čtvrtek 27. ledna. Všichni se snaží maximálně chránit před možnou koronavirovou nákazou. „Sportovci, kteří jeli domů, si to zařídili tak, aby jejich nejbližší absolvovali pětidenní karanténu a měli negativní PCR test. Někteří zůstanou na jednolůžkových pokojích v areálu sportovního klubu v Jablonci nad Nisou. Kontakt bude minimální,“ uvedl šéftrenér Ondřej Rybář.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
14:21
24. 1. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Je v pořádku nebýt v pořádku! Tak uvedla na svém Instagramu nejlepší česká biatlonistka a velká naděje pro Peking Markéta Davidová (25) krátký dokument Red Bullu, v němž v upřímné zpovědi odhalila trápení, se kterým v olympijské sezoně bojuje.

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 24. 1. 2022
13:41
24. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Předběžná nominace hokejové reprezentace na ZOH v Pekingu se k dnešní uzávěrce, do kdy byly možné změny bez udání důvodů, nezmění. Tým čítá 25 jmen. Posledním nominovaným hráčem se v minulém týdnu stal třinecký obránce David Musil. Ve výběru kouče Filipa Pešána figurují celkem tři brankáři, osm obránců a 14 útočníků. „Do dneška bylo možné udělat změny, ale na nominaci se nic nemění. K žádným změnám nedošlo, nebyl k nim důvod. Teď už bude jakákoliv změna možná pouze ze zdravotních důvodů,“ uvedl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
11:51
24. 1. 2022
 

COVID: Pořadatelé zimních olympijských her v Pekingu zmírnili požadavky na citlivost testů na koronavirus, které budou muset pravidelně podstupovat všichni účastníci. Hranici pro pozitivitu snížili ze 40 cyklů množení viru na pětatřicet. Český olympijský výbor (ČOV) pro testování před odletem zůstane u přísnějšího nastavení na 42 cyklů, které odhalí i zbytky viru. Čím nižší je počet cyklů, které stačí na prokázání přítomnost viru, tím vyšší virovou nálož testovaný člověk má. 

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
11:50
24. 1. 2022
 

ZAHAJOVACÍ CEREMONIÁL: Pořadatelé zveřejnili fotografie z nácviku zahájení. 

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
11:36
24. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Čeští hokejisté dolaďují přípravy na olympiádu v Pekingu. Výjimkou není ani pravděpodobná jednička Šimon Hrubec. Třicetiletý brankář se na svém Instagramu pochlubil s novou helmou, se kterou bude hájit reprezentační barvy na Hrách. Tradičně jednoduchému stylu, kterým je gólman Omsku pověstný, dominují lev a orlice, nechybí ani symbol pěti olympijských kruhů a logo Hrubcovy nadace Saves help.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
11:31
24. 1. 2022
Ester Ledecká

SJEZDOVÉ LYŽOVÁNÍ: Minulá olympiáda v Koreji? Nejenom z českého pohledu byla zosobněná jménem Ester Ledecká. Dvojnásobná olympijská vítězka udivila svět triumfem na lyžích i na snowboardu. Stala se globálním hitem. Teď se 26letá zimní královna chystá do Pekingu. „Pro mě je úplně nejdůležitější to všechno mezi startem a cílem. To je zábava!“ hlásí před Hrami, které odstartují 4. února. Rozhovor s Ester Ledeckou si přečtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
11:18
24. 1. 2022
 

SJEZDOVÉ LYŽOVÁNÍ: Nor Kjetil Jansrud bude přece jen na hrách v Pekingu usilovat o rozšíření olympijské sbírky, která v současnosti čítá pět medailí. V prosinci přitom šestatřicetiletý sjezdař oznámil, že pro něj kvůli zranění kolena po pádu v Beaver Creeku skončila sezona. Měl mít před sebou operaci poškozených vazů a šest až devět měsíců dlouhou pauzu. Zákrok ale odložil a těsně před začátkem soutěží pod pěti kruhy chystá comeback. „Měl jsem štěstí, že se moje tělo dokázalo zotavit tak, jak jsem ani nepovažoval za možné,“ oznámil na instagramu, kde zároveň zveřejnil video z tréninku na někdejší olympijské sjezdovce v Kvitfjellu.

Vstoupit do diskuse
1
Play off
Články odjinud


Články odjinud