Zdeněk Janda
1. února 2022 • 20:10

Covid komplikuje situaci nároďáku. Špačkové v pasti, útočník (asi) končí

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl to být očekávaný den D. Den, kdy většina hokejového týmu odletí do Pekingu vstříc olympijskému dobrodružství. A pro medaili, pokud možno. Ovšem realita je trudná, pokračuje covidová kovbojka. Až ve středu brzo ráno šéfové reprezentace zjistí, kdo z ní vyklouzl, kdo ne. Už teď je jisté, že v pasti uvízli oba Špačkové. Jak útočník Michael, tak asistent kouče Jaroslav. Pro prvně jmenovaného olympijský sen nejspíš končí.



Tak nějak se čekalo, že covid bude do plánů házet vidle. A skutečně hází. Se železnou pravidelností. Kdo dostane zelenou a odletí? Ještě v úterý večer to nebylo jasné, až středa odhalí víc.

Jisté je, že v největších problémech jsou útočník Michael Špaček a jeho jmenovec Jaroslav, olympijský vítěz z Nagana a současný asistent. U nich už je jasné, že odlet nestihnou, protože se jim nedaří zbavit pozitivních hodnot.

„Co na to říct? Nezlobte se, ale teď k tomu nechci nic říkat. Jsem bez nálady. Nedivte se,“ omluvil se v úterý odpoledne do telefonu kouč Jaroslav Špaček. „Je to zmar. Nic mi není, a přitom marně čekám na negativní test.“

Emoce s ním cloumají, víc k tomu nechtěl říkat. Což o to, jeho šance na olympiádu ještě žijí. Až splní přísnou podmínku, že bude mít pět negativních PCR testů za sebou, může do Pekingu doletět. Hůř je na tom útočník Špaček. Ten netrénuje, je zavřený v pokoji, v izolaci, ale ani tak stopy koronaviru nemůže ze sebe vypudit.

„Bohužel, vypadá to s ním špatně. Ještě dáme řeč s Filipem (Pešánem), ale jemu se olympiáda výrazně vzdaluje. Mrzí nás to, ale je to špatný,“ řekl Sportu generální manažer Petr Nedvěd . Hbitý útočník švédské Frölundy nechodí na led, navíc i on potřebuje splnit podmínku pěti negativních testů v řadě.

„Po deseti dnech bez tréninků se zapojit do rozehrané olympiády? To by ani vůči němu nebylo fér. Potřebujeme mít hráče, kteří jsou ready,“ vypočítává Nedvěd. Zdá se to tedy být nevyhnutelné, že místo Špačka naskočí jeden z náhradníků (z útočníků jsou to David Tomášek a Matěj Blümel). Definitivní verdikt ale ještě nepadl, Nedvěd to probere s hlavním koučem Pešánem, který už je s první skupinkou hráčů přímo v dějišti olympiády.

Nejistá je stále i situace mezi brankáři. V Pekingu už je Roman Will, ale Šimon Hrubec (uvažovaná jednička) a Patrik Bartošák stále měli hraniční hodnoty.

„Rozhodnou ještě výsledky testů,“ řekl Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí národního týmu. U nich ale existuje reálná varianta, že i kdyby nestihli středeční odlet, mohou se připojit v dalších dnech. Jejich hodnoty totiž budily optimismus. Národní tým startuje olympijský turnaj za týden zápasem proti Dánsku.

Do poslední chvíle se čekalo i na čtyři hráče z extraligy, kteří ještě v úterý večer hráli. Byli to sparťané Vladimír Sobotka a Michal Řepík, pardubický mladík Matěj Blümel (náhradník) a David Krejčí , klíčový muž Olomouce. „Krejčí hraje v Plzni, hned po zápase by se tam měl podrobit testu a má zajištěné auto, které ho převeze za námi na hotel,“ upřesňoval během úterního odpoledne Zikmund.

Jako realitu bere současné problémy GM Nedvěd. „Jestli to mám říct upřímně, čekali jsme to. Možná ještě horší. Taková je prostě dnešní doba,“ reaguje smířlivě šéf národního týmu.

Také hráči se snaží být nad věcí, i když to není snadné. Místo aby řešili, jak se na olympiádu naladit a nachystat, jim v hlavě šrotuje starost o výsledek testů. Varianta omikron je zrádná v tom, že sice v těle neudělá velkou paseku, ovšem drží se v něm dlouho. Alespoň takové jsou zkušenosti lidí kolem hokeje.

„Je to specifické. Jsem z toho určitě nervózní. Protože vím, že když je člověk pozitivní, může spadnout do problémů a kvůli tomu se olympiády nemusí zúčastnit. Už se těším, až se všichni sejdeme na tréninku v Pekingu,“ řekl útočník Jiří Smejkal, který v úterý absolvoval v Praze s týmem první trénink.

„Není to příjemný, ani nevím, jestli je nějaký recept, jak zařídit, aby to šlo mimo nás. Ale jsme tady všichni od toho, abychom makali a pokusili se vybojovat medaili,“ burcuje zkušený mazák Tomáš Zohorna , který se spolu s bráchou Hynkem připojili také až během úterý.

Odletí ve středu? Nebo covid zase zamíchá jízdním řádem?

co se aktuálně řeší

Špačkové

Ve středu neodletí s týmem útočník Michael ani trenér Jaroslav. Kouč má naději, že se připojí později, pro hráče už to vypadá bledě, o ZOH nejspíš přijde.

Výsledky testů

Ještě během večera měly být znát výsledky testů, které napoví, jestli náhodou covidová ruleta těsně před odletem nevyhodí ještě jiné hráče.

Jak s jedničkou?

Nejistota byla kolem brankáře Šimona Hrubce, který v posledních dnech netrénoval a také čekal na sérii negativních testů. Ale i kdyby neodletěl ve středu, je naděje, že se připojí brzo.

Sejdou se s Pešánem

Hlavní kouč Filip Pešán už je několik dní s menší skupinkou (většinou jsou to hráči z KHL) v Pekingu, takže až ve středu se potká se zbytkem týmu.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
21:44
27. 1. 2022
 

Do dějiště ZOH vyrazili také Američané. 

Členové amerického olympijského týmu vyrazili směr Peking Členové amerického olympijského týmu vyrazili směr Peking Členové amerického olympijského týmu vyrazili směr Peking
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
19:36
27. 1. 2022
 

69 českých sportovců a dalších 70 členů výpravy dnes odlétá speciálem na olympijské hry do Pekingu. Všichni prošli testy na koronavirus. VÍCE ČTĚTE ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
18:59
27. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Na palubě speciálu, který s první částí české olympijské výpravy zamíří do Pekingu, bude i sedm hokejistů a čtyři členové realizačního týmu národního mužstva. 

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
18:47
27. 1. 2022
 

HOKEJ: V čínské hokejové nominaci na ZOH jsou i dva bývalí hráči Třince - americký útočník Cory Kane (2016/17) a kanadský útočník Ethan Werek (2018/19). Oba hrají za Kunlun v KHL a získali čínské občanství. Werek vyhrál s Třincem extraligový titul a navíc v šestém finálovém zápase proti Liberci vstřelil poslední gól na 4:2

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
18:04
27. 1. 2022
 

Co všechno potřebujete vědět o přesunu sportovců do Pekingu

  • V posledních čtyřech dnech všichni absolvovali dva PCR testy na koronavirus, další je čekal těsně před odletem. Sportovci už dva roky žijí v režimu neustálých testů, značná část z nich už covid prodělala.
  • Letadlo pro 267 lidí je zaplněné přibližně z dvou třetin. Sportovci měli na ruzyňském letišti vyčleněnu uzavřenou část terminálu 1 s rychlým průchodem pasovou kontrolou.
  • Na palubě Airbusu 1330 korejských aerolinií by mělo cestovat přes 150 lidí, z toho 81 olympioniků, tedy přibližně dvě třetiny plánovaného týmu.
  • Na rozdíl od loňské letní olympiády v Tokiu do Pekingu letí v českém týmu jen lidé, kteří prošli plným očkováním. Velká část z nich má i posilující dávku.
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
16:49
27. 1. 2022
 

Do Pekingu míří z biatlonistů také Michal Krčmář a Eva Puskarčíková s Lucií Charvátovou

Biatlonista Michal Krčmář před odletem na ZOH Biatlonistky Eva Puskarčíková a Lucie Charvátová před odletem do Pekingu
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
16:35
27. 1. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ A SKOKY NA LYŽÍCH: Čeští lyžaři získali po přerozdělení kvót další dvě účastnická místa na zimních olympijských hrách, které začnou příští pátek v Pekingu. Tým doplní alpská lyžařka Tereza Nová a skokan Radek Rýdl. Celkem by tak pod pěti kruhy mělo reprezentovat 36 českých lyžařů a snowboardistů.

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
16:17
27. 1. 2022
Markéta Davidová

První část olympijské výpravy se sešla v Praze na Letišti Václava Havla. Odtud odletí směr Peking. Mezi členy posádky je i biatlonistka Markéta Davidová

 

Biatlonistka Markéta Davidová na Letišti Václava Havla před odletem na ZOH Biatlonistka Markéta Davidová na Letišti Václava Havla před odletem na ZOH
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
15:40
27. 1. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Roman Karpíšek se už více než deset let stará o zdraví českých biatlonistů, s nimiž odlétá na další olympiádu. Jak pomáhal Gabriele Soukalové a proč je dobře, že už Markéta Davidová nechodí do školy? A proč biatlonisty často trápí hrudník? Rozhovor čtěte zde >>>

Roman Karpíšek za pár dnů poletí s českými biatlonisty do Pekingu
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
13:11
27. 1. 2022
 

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Vojenské zpravodajství doporučily účastníkům olympijských her v Pekingu, aby svá elektronická zařízení chránili novými hesly. Využívat by také měli aplikace se šifrováním. Úřady pro účastníky vydaly dvoustránkový manuál, který má celkem deset bodů. Český olympijský výbor pro ČTK uvedl, že materiál obdržel dnes, kdy větší část českých sportovců nominovaných na zimní hry v Číně odletí.

Dvoustránkový manuál má deset bodů, čtyři z nich se věnují přípravě před cestou, šest zbývajících pak tomu, jak dodržovat kyberbezpečnost během samotné cesty. Cestovatel by měl například do zahraničí vyrazit ideálně s „čistými“ zařízeními určenými pro konkrétní cestu, která neobsahují žádná osobní data či důležité uživatelské účty. Měl by svá zařízení chránit novými a unikátními hesly a během samotné cesty by měl například využívat aplikace se šifrováním a nepřipojovat se na veřejné WIFI sítě.

Vstoupit do diskuse
4
Play off
Články odjinud


Články odjinud