17. února 2022 • 08:06

SESTŘIH: Kanaďanky slaví zlato! Hokejistky nedovolily USA obhájit triumf

Autor: ČTK, iSport.cz, zoh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanadské hokejistky proměnily svoji suverénní jízdu v Pekingu v pátý olympijský triumf. Při sedmé účasti ve finále pod pěti kruhy zvítězily nad obhájkyněmi zlata ze Spojených států amerických 3:2 a na turnaji ovládly všech sedm zápasů při skóre 57:10. Třemi body za dvě branky a jednu asistenci v posledním duelu zazářila Marie-Philip Poulinová.



Úřadující mistryně světa z loňského domácího šampionátu v Calgary, které vedle minulé olympiády neuspěly ve finále jen při premiéře v roce 1998 v Naganu rovněž proti USA, navázaly na úspěchy z let 2002 ze Salt Lake City, 2006 z Turína, 2010 z Vancouveru a 2014 ze Soči. Američanky mají také sedmý cenný kov, vedle dvou zlatých dosáhly na čtvrté stříbro a v roce 2006 skončily třetí.

Kanaďanky v základní skupině vyhrály nad USA 4:2 a v úvodu odvety měly štěstí, protože Brandtová ve 3. minutě trefila pravou tyč. V čase 7:15 sice kanadský tým překonal poprvé Cavalliniovou, ale branka Daoustové nakonec neplatila. Kouč Joel Johnson si vzal trenérskou výzvu a přezkoumání u videa potvrdilo předchozí ofsajd.

Za 35 sekund už ale byla kanadská radost oprávněná. Přihrávku Thompsonové usměrnila z pozice mezi kruhy do branky o levou tyč Nurseová. A v čase 15:02 po úspěšném forčekingu zamířila přesně k pravé tyči Poulinová.

Ještě v první třetině se Američanky ubránily v prvním oslabení, v druhé části pak přečkaly šanci Spoonerové v přečíslení, ale v polovině zápasu už prohrávaly 0:3. Zakončení Jennerové po přihrávce Nurseové ještě Cavalliniová stihla vykopnout pravým betonem, ale z dorážky trefila odkrytou část branky Poulinová.

Američanky odpověděly tlakem. Neprosadily se sice při vyloučení Larocqueové, ale v 37. minutě se dočkaly gólové radosti ve vlastním oslabení. Z protiútoku překonala Desbiensovou nadvakrát Knightová.

Ve třetí třetině Američanky přestřílely soupeřky v poměru 16:4. Carpenterová ve 45. minutě trefila tyč a Desbiensovu překonaly znovu až 13 sekund před koncem. Při přesilovce umocněné power play po střele Roqueové uspěla z dorážky Kesselová. Těsný náskok už Kanaďanky při pokračující hře USA bez brankářky udržely.

Góly

Domácí: 07:50. Nurseová, 15:02. Poulinová, 29:08. Poulinová

Hosté: 36:39. Knightová, 59:47. Kesselová

Sestavy

Domácí: Desbiensová (Maschmeyerová) – Larocqueová, Fastová, Ambroseová, Thompsonová, Bellová, Zandeeová-Hartová, Sheltonová, Staceyová – Jennerová (A), Nurseová, Poulinová (C) – Fillierová, Daoustová, Spoonerová – Johnstonová, Clarková, Turnbullová (A) – Saulnierová, Maltaisová, Rattrayová.

Hosté: Cavalliniová (Rooneyová) – Barnesová, Steckleinová (A), Harmonová, Kellerová, Bozeková, Dunneová, Harveyová – Knightová (A), H. Brandtová, Coyneová-Schofieldová (C) – Kesselová, Roqueová, Carpenterová – Zumwinkleová, Panneková, Cameranesiová – Murphyová, Compherová, Scamurraová.

Rozhodčí

Cookeová, Wiegandová – Hammarová, Hanleyová

Stadion

Cadillac Arena, Peking

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 21. 1. 2022
20:36
21. 1. 2022
 

Jeho táta Jozef reprezentoval Slovensko na dvou olympiádách v letech 1994 a 1998. Třinecký útočník Marko Daňo (27) o sobě v lehké nadsázce také mluví jako o olympijském dítěti. „Narodil jsem se v listopadu 94, takže právě na olympiádě se to asi všechno semlelo,“ usmíval se slovenský útočník po ligovém duelu s Olomoucí (3:1). Prvním po oznámení slovenské nominace na hry v Pekingu, ve které byli z Třince kromě Daňa také Miloš Roman a Martin Marinčin. „Tatino se dostal na dvě olympiády, klobouk dolů. Je pro mě ctí, že teď jsem v olympijském výběru taky.“ Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 21. 1. 2022
14:24
21. 1. 2022
 

V Kanadě se obávají, že jejich sportovci po nedávno prodělaném covidu-19 mohou být po příletu na zimní olympijské hry do Pekingu pozitivní. Hrozí jim to i v případě, že v Kanadě před odletem absolvují sérii PCR testů s negativním výsledkem. Číňané totiž používají více cyklů množení viru, takže odhalí i jeho zbytky. Kanadské veřejnoprávní televizi CBC to řekl šéflékař Kanadského olympijského výboru Mike Wilkinson. Český olympijský výbor (ČOV) bude pro kontrolu olympioniků používat ještě citlivější metody testů než Číňané.

Zprávy ze dne 21. 1. 2022
14:22
21. 1. 2022
 

HOKEJ: Nominaci už ohlásila i švédská reprezentace. Většinu hráčů bere trenér Johan Garpenlöv z domácí SHL, ale velké zastoupení má i KHL a švýcarská NLA. Nechybí zkušený obránce Erik Gustafsson či útočník Marcus Krüger.

Zprávy ze dne 21. 1. 2022
12:40
21. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Hokejová reprezentace se hned v úvodních dnech přípravy na olympijský turnaj v Pekingu potýká s koronavirem. Z dvanáctky hráčů, kteří postupně dorazili na sraz trenérovi Filipu Pešánovi z přerušené Kontinentální ligy, jich je aktuálně šest mimo hru po pozitivním výsledku testu. Další dva hráči měli pozitivní testy již během týdne, ale poslední výsledky už vyšly jako negativní, takže se mohli zapojit zpátky do přípravy.  Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud