18. února 2022 • 07:20

SESTŘIH: Slovensko – Finsko 0:2. Finálový sen skončil v opatrné bitvě

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenský finálový sen se rozplynul. Hokejisté východních sousedů v cestě na samotný vrchol olympijského turnaje zastavili Finové, kteří postoupili po výhře 2:0. Rozhodující gól zápasu vstřelil Sakari Manninen, vítězství v závěru do prázdné branky pojistil Pesonen. Více než tři desítky slovenských střel pokryl gólman Harri Säteri. Naděje na medaili ale žije – tým Craiga Ramsaye si zahraje o bronz. 



Slováky čeká v sobotu duel o bronz a premiérovou medaili z turnaje pod pěti kruhy. Ve Vancouveru 2010 utkání o třetí místo nezvládli, když prohráli s Finskem. Hokejisté Suomi byli v olympijském finále od zavedení play off v roce 1992 dosud jen jednou, v Turíně 2006 nestačili na Švédsko.

Opakování souboje ze základní skupiny, v němž vyhráli Finové 6:2, nabídlo v úvodu opatrný hokej. Ani jeden tým nechtěl zbytečnou chybou nabídnout soupeři výraznější šanci. Slováci si byli dobře vědomi, že minulý duel ztratili i kvůli třem gólům inkasovaným v první třetině.

Přesto se Finové dostali do vedení, když se v 16. minutě prosadil Manninen, který překonal Rybára po Lindbohmově střele. Útočník Ufy vstřelil na turnaji čtvrtý gól a opět se prosadil proti Slovensku. Na předešlé výhře se podílel hattrickem.

Slováci mohli vyrovnat na konci první třetiny, Hrivík ani Pospíšil ale své příležitosti nevyužili. Největší šanci měl ve 24. minutě po Slafkovského přihrávce kapitán Hrivík, který dokázal přelstít i Säteriho. Puk ale „blafákem“ do odkryté finské branky nedokázal usměrnit.

Krátce před polovinou utkání byli vyloučeni Čerešňák s Regendou a Finové měli 73 sekund dlouhou výhodu přesilovky pět na tři, Rybára ale podruhé nepřekonali. Vyrovnat mohl aktivně hrající Slafkovský, neprosadil se ale ve 36. minutě ani ve třetí části, kdy na konci oslabení hledal přihrávkou najíždějícího Krištofa.

Slovákům se skórovat nepovedlo, naopak při power play inkasovali podruhé. Finsko tak potvrdilo, že je Slovensko jeho oblíbeným soupeřem. Na velkých akcích - mistrovství světa a olympijských hrách - s ním neprohrálo od roku 2004.

Góly

Domácí: 15:58. S. Manninen, 59:22. H. Pesonen

Hosté:

Sestavy

Domácí: Säteri (Olkinuora) – Hietanen, M. Lehtonen, Vatanen, Lindbohm, Kemiläinen, Friman, Pokka, Ohtamaa (A) – Hartikainen, S. Manninen, Markus Granlund – Pakarinen, V. Filppula (C), H. Pesonen – L. Komarov, Joonas Nättinen, M. Aaltonen – M. Anttila (A), Björninen, Mäenalanen.

Hosté: Rybár (Konrád) – Čerešňák (A), Čajkovský, M. Rosandić, Marinčin, Gernát, Kňažko, Š. Nemec – Slafkovský, Hrivík (C), Cehlárik (A) – Jurčo, L. Hudáček, K. Pospíšil – Kelemen, Krištof, Zuzin – Regenda, Daňo, Takáč – Miloš Roman.

Rozhodčí

Bjork, Romasko – Lazarev, McCrank

Stadion

National Indoor Stadium, Peking

Góly

Domácí: 20:15. Slepyšev, 70:00. Gricjuk

Hosté: 46:22. Lander

Sestavy

Domácí: Ivan Fedotov (T. Biljalov) – Nikišin, N. Nestěrov, Jelesin, J. Jakovlev (A), S. Tělegin, Vojnov, Šaripzjanov – Čibisov, Šipačov (C), K. Semjonov – V. A. Tkačov, Gricjuk, N. Gusev – D. Voronkov, P. Karnauchov, Slepyšev – Andronov (A), S. Plotnikov, Kajumov – Grigorenko.

Hosté: Lars Johansson (Hellberg) – Fantenberg, L. Bengtsson, Folin, P. Holm, Tömmernes (A), Pudas, Lennström – C. Klingberg, Lander (C), Bromé – F. Olofsson, Wallmark, Holmberg – Everberg, Linus Johansson, J. de La Rose – Friberg, Rydahl, Krüger (A) – Nordström.

Rozhodčí

Bruggeman (USA), Gouin (CAN) – Hynek (CZE), Ondráček (CZE)

Stadion

National Indoor Stadium, Peking

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 31. 1. 2022
19:04
31. 1. 2022
 

Herec Jakub Štáfek se podělil o své vzpomínky, kde prožíval zlatý olympijský triumf hokejistů v Naganu a lyžařský triumf Ester Ledecké na hrách v Pchjončchangu. Má nějaký divácký rituál? „Člověk se musí předtím dobře vyčůrat,“ říká představitel fotbalisty Juliuse Lavického. Dozvíte se, že ze sportovců je mu nejbližší známý hokejista a že své osobní Nagano zažil v NHL. Podívejte se na pořad Czech Team TV Já a sport.

Zprávy ze dne 31. 1. 2022
17:29
31. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Netradiční tréninkový zápas mají za sebou české hokejistky, které se na olympijských hrách v Pekingu chystají na premiérovou účast pod pěti kruhy. Svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny sehrály modelové utkání proti Švédkám, které porazily 5:3. „Nehrály jsme v (reprezentačních) dresech a hrálo se třikrát dvacet minut hrubého času,“ popsala obránkyně Aneta Tejralová netradiční duel. „První dvě třetiny se hrálo pět na pět a třetí, po domluvě trenérů, jsme hrály oslabení a přesilovky,“ doplnila hráčka Nižného Novgorodu.

České hokejistky vyhrály modelové tréninkové utkání před startem ZOH proti Švédkám České hokejistky vyhrály modelové tréninkové utkání před startem ZOH proti Švédkám České hokejistky vyhrály modelové tréninkové utkání před startem ZOH proti Švédkám
Zprávy ze dne 31. 1. 2022
17:16
31. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Do Pekingu dnes za reprezentačním týmem odletí brankář Roman Will. Odcestovat s ním měl i další gólman Patrik Bartošák, ale kvůli neurčitému výsledku testu nakonec zůstal. Mimo trénink s nejspíš podobnými problémy je i plánovaná jednička Šimon Hrubec. Více čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 31. 1. 2022
16:02
31. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: K hokejové reprezentaci připravující se v Praze na OH se připojili obránci David Musil a Tomáš Kundrátek z Třince. Dnes trénovalo osm hráčů.

Zprávy ze dne 31. 1. 2022
15:34
31. 1. 2022
 

NOMINACE: Slalomářka Gabriela Capová se po dalším přerozdělení míst Mezinárodní lyžařskou federací (FIS) dočkala nominace do Pekingu. O Hry naopak definitivně přijde skikrosařka Diana Cholenská a místo toho podstoupí plastiku přetrženého předního zkříženého vazu v koleně. Úterní odlet nestihne ani dodatečně nominovaný skokan Radek Rýdl, neboť měl pozitivní test na koronavirus.

Gabriela Capová se vešla do olympijské nominace
Zprávy ze dne 31. 1. 2022
14:49
31. 1. 2022
 

SNOWBOARDING: Neočkovaná švýcarská snowboardistka Patrizia Kummerová byla s několikadenním předstihem propuštěna v Pekingu z přísné karantény. Olympijská vítězka v paralelním obřím slalomu ze Soči 2014 si už také v dějišti her zatrénovala na sjezdovce. Čtyřiatřicetiletá Kummerová se z osobních důvodů nenechala očkovat proti koronaviru a po příletu do Číny proto musela do karantény. Původně v ní měla být tři týdny, ale podle agentury Keystone-SDA jí pořadatelé v předstihu umožnili volnější režim. Stříbrná a bronzová medailistka z mistrovství světa, která patří k soupeřkám olympijské šampionky z Pchjongčchangu Ester Ledecké, dosud byla uzavřena na hotelovém pokoji, nyní se přestěhovala do olympijské vesnice.

Patrizia Kummerová už je venku z karantény
Zprávy ze dne 31. 1. 2022
14:08
31. 1. 2022
 

Čtyřnásobný olympijský medailista v rychlostní kanoistice Josef Dostál kritizuje přidělení zimních olympijských her do Číny. „Jsem smutný z toho, že Mezinárodní olympijský výbor svým rozhodnutím udělit pořadatelství Pekingu staví sportovce do nelehký pozice. Kromě sportu musí sportovci řešit dilema, který s přípravou na jejich sportovní vrchol nemá nic společnýho,“ napsal elitní český kajakář na svém blogu.

Sám podobné dilema řešit nemusel, protože v době letní olympiády v Pekingu 2008 byl ještě příliš mladý. „V mém sportu není víc než zlatá olympijská medaile, a proto si uvědomuju, jaký jsem měl štěstí. Štěstí, že jsem nebyl a nebudu součástí olympiády, kterou nedemokratická země zneužívá, aby si vylepšila svůj obraz po celém světě, za což jsem zpětně opravdu rád. Na rozdíl od jiných jsem kvůli plnění sportovního snu nemusel letět do země, ve který se porušují lidský práva, neexistuje tam svoboda slova a hlavně drží miliony Ujgurů v koncentračních táborech. Můžu mlčet, ale to nechci. Olympionikem jsem totiž pořád, ne jen v době letních her, a proto chci říct svůj názor,“ uvedl Dostál.

Zprávy ze dne 31. 1. 2022
13:52
31. 1. 2022
Hokejová reprezentace

Vstoupit do diskuse
3
Play off
Články odjinud


Články odjinud