18. února 2022 • 07:20

SESTŘIH: Slovensko – Finsko 0:2. Finálový sen skončil v opatrné bitvě

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenský finálový sen se rozplynul. Hokejisté východních sousedů v cestě na samotný vrchol olympijského turnaje zastavili Finové, kteří postoupili po výhře 2:0. Rozhodující gól zápasu vstřelil Sakari Manninen, vítězství v závěru do prázdné branky pojistil Pesonen. Více než tři desítky slovenských střel pokryl gólman Harri Säteri. Naděje na medaili ale žije – tým Craiga Ramsaye si zahraje o bronz. 



Slováky čeká v sobotu duel o bronz a premiérovou medaili z turnaje pod pěti kruhy. Ve Vancouveru 2010 utkání o třetí místo nezvládli, když prohráli s Finskem. Hokejisté Suomi byli v olympijském finále od zavedení play off v roce 1992 dosud jen jednou, v Turíně 2006 nestačili na Švédsko.

Opakování souboje ze základní skupiny, v němž vyhráli Finové 6:2, nabídlo v úvodu opatrný hokej. Ani jeden tým nechtěl zbytečnou chybou nabídnout soupeři výraznější šanci. Slováci si byli dobře vědomi, že minulý duel ztratili i kvůli třem gólům inkasovaným v první třetině.

Přesto se Finové dostali do vedení, když se v 16. minutě prosadil Manninen, který překonal Rybára po Lindbohmově střele. Útočník Ufy vstřelil na turnaji čtvrtý gól a opět se prosadil proti Slovensku. Na předešlé výhře se podílel hattrickem.

Slováci mohli vyrovnat na konci první třetiny, Hrivík ani Pospíšil ale své příležitosti nevyužili. Největší šanci měl ve 24. minutě po Slafkovského přihrávce kapitán Hrivík, který dokázal přelstít i Säteriho. Puk ale „blafákem“ do odkryté finské branky nedokázal usměrnit.

Krátce před polovinou utkání byli vyloučeni Čerešňák s Regendou a Finové měli 73 sekund dlouhou výhodu přesilovky pět na tři, Rybára ale podruhé nepřekonali. Vyrovnat mohl aktivně hrající Slafkovský, neprosadil se ale ve 36. minutě ani ve třetí části, kdy na konci oslabení hledal přihrávkou najíždějícího Krištofa.

Slovákům se skórovat nepovedlo, naopak při power play inkasovali podruhé. Finsko tak potvrdilo, že je Slovensko jeho oblíbeným soupeřem. Na velkých akcích - mistrovství světa a olympijských hrách - s ním neprohrálo od roku 2004.

Góly

Domácí: 15:58. S. Manninen, 59:22. H. Pesonen

Hosté:

Sestavy

Domácí: Säteri (Olkinuora) – Hietanen, M. Lehtonen, Vatanen, Lindbohm, Kemiläinen, Friman, Pokka, Ohtamaa (A) – Hartikainen, S. Manninen, Markus Granlund – Pakarinen, V. Filppula (C), H. Pesonen – L. Komarov, Joonas Nättinen, M. Aaltonen – M. Anttila (A), Björninen, Mäenalanen.

Hosté: Rybár (Konrád) – Čerešňák (A), Čajkovský, M. Rosandić, Marinčin, Gernát, Kňažko, Š. Nemec – Slafkovský, Hrivík (C), Cehlárik (A) – Jurčo, L. Hudáček, K. Pospíšil – Kelemen, Krištof, Zuzin – Regenda, Daňo, Takáč – Miloš Roman.

Rozhodčí

Bjork, Romasko – Lazarev, McCrank

Stadion

National Indoor Stadium, Peking

Góly

Domácí: 20:15. Slepyšev, 70:00. Gricjuk

Hosté: 46:22. Lander

Sestavy

Domácí: Ivan Fedotov (T. Biljalov) – Nikišin, N. Nestěrov, Jelesin, J. Jakovlev (A), S. Tělegin, Vojnov, Šaripzjanov – Čibisov, Šipačov (C), K. Semjonov – V. A. Tkačov, Gricjuk, N. Gusev – D. Voronkov, P. Karnauchov, Slepyšev – Andronov (A), S. Plotnikov, Kajumov – Grigorenko.

Hosté: Lars Johansson (Hellberg) – Fantenberg, L. Bengtsson, Folin, P. Holm, Tömmernes (A), Pudas, Lennström – C. Klingberg, Lander (C), Bromé – F. Olofsson, Wallmark, Holmberg – Everberg, Linus Johansson, J. de La Rose – Friberg, Rydahl, Krüger (A) – Nordström.

Rozhodčí

Bruggeman (USA), Gouin (CAN) – Hynek (CZE), Ondráček (CZE)

Stadion

National Indoor Stadium, Peking

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 9. 2. 2022
21:01
9. 2. 2022
 

Sledujte další díl olympijské talk show Luďka Staňka! Dnes si v Sazka studiu povídá s herečkou, zpěvačkou a blogerkou Berenikou Kohoutovou, lyžařkou Kateřinou Pauláthovou a akrobatickým letcem Martinem Šonkou:

Zprávy ze dne 9. 2. 2022
20:46
9. 2. 2022
 

BIATLON: Už několik let má po kariéře, ale tělo legendární biatlonistky Gabriely Soukalové prý má jiný pocit... „Ty čtyři roky, co nezávodím, si myslí, že závodit budu,“ smála se dvojnásobná olympijská medailistka v talk show Luďka Staňka. „Den před štafetou v Pekingu už jsem nemohla jíst, protože jsem měla pocit, že druhý den startuju. Nemůžu se toho zbavit,“ popisovala v Sazka studiu. Překvapila slovy o nové práci, promluvila o mateřství, ale pobavila i vzpomínkami na olympijskou „kauzu kalhotky“. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 9. 2. 2022
18:53
9. 2. 2022
Ester Ledecká

LYŽOVÁNÍ: Ester Ledecká už brázdila sjezdovky v Jen-čchingu. „Jezdili jsme dvě volné jízdy a dvě super-G. Není nic snadného jezdit jeden na snowboardu a druhý super-G. První trénink je vždycky nejtěžší a jezdila dobře,“ pochvaloval si její italský kouč Franz Gamper. „Ruksak očekávání na jejích zádech už je lehčí,“ říká - celou reportáž čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 9. 2. 2022
18:17
9. 2. 2022
 

Co všechno přinesl pátý den olympiády v Pekingu? Sledujte zpravodajství czechteam.tv:

Zprávy ze dne 9. 2. 2022
18:14
9. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Radostné úvodní minuty rychle vystřídala zasmušilá nálada, rozčarování a skepse. „Je to katastrofa,“ lakonicky shrnul nepovedené počínání českého výběru trenéra Filipa Pešána v úvodním duelu proti Dánsku expert studia iSport.cz Marek Sýkora. Více čtěte zde: Už nejsme velmoc. Růžička by do sestavy sáhnul hned >>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 9. 2. 2022
17:55
9. 2. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ: Íránský vlajkonoš Husajn Šimšakí měl pozitivní výsledek zkoušky na anabolické steroidy a postaral se o první dopingový případ na olympijských hrách v Pekingu. Jediný mužský olympionik z Íránu tak do soutěží v alpském lyžování nezasáhne. Šestatřicetiletý Šimšakí měl na ZOH startovat potřetí. Nejlepšího výsledku dosáhl před osmi lety v Soči, kde obsadil ve slalomu 31. místo. 

Zprávy ze dne 9. 2. 2022
17:40
9. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Blbá změna, prohra s Dánskem se už dá čekat. Problémy měli beci... Přečtěte si BLOG redaktora Pavla Ryšavého po mizerném startu hokejistů >>>

Zprávy ze dne 9. 2. 2022
17:30
9. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Nehledal výmluvy. Věděl, že tenhle zápas měl tým zvládnout. „Ale jaká to bude komplikace? To se teprve uvidí,“ říkal po porážce s Dány (1:2) kapitán Roman Červenka. Celý rozhovor čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
3
Play off
Články odjinud


Články odjinud