Ondřej Kuchař
8. února 2022 • 04:23

Čínská nenávist a cenzura. Spadla, video krasobruslařky je zakázáno

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PEKINGU | V roce 2018 přijala čínské občanství. Vzdala se toho amerického. Změnila si jméno. Zhu Yi vyslyšela volání Číny, země svých rodičů. Během víkendu svou novou zemi reprezentovala 19letá krasobruslařka v týmové soutěži. A povedené vystoupení to nebylo. Dvakrát spadla. Čína kvůli tomu klesla ze třetího místa na páté. Mladá sportovkyně teď čelí útokům na sociálních sítích, video s její nepovedenou jízdou si tu nepustíte.



Narodila se v Los Angeles jako Beverly Zhu čínským rodičům, kteří se do USA přestěhovali. Vyrostla v mimořádně dobrých podmínkách, měla různá privilegia. Její otec je v Číně oceňovaný vědec, který přednášel na Pekingské a poté Kalifornské univerzitě v L.A.

Malá Beverly si v osmi letech jako sport vybrala krasobruslení. A dařilo se jí v něm. V roce 2018 vyhrála na mistrovství Spojených států divizi nováčků. Právě to vzbudilo zájem Číny, která v tomhle roce verbovala do služeb špičkové sportovce z celého světa. Zhu souhlasila. Zřekla se amerického občanství, přijala to čínské. Změnila si jméno na Zhu Yi.

V neděli se poprvé postavila na olympijský led pekingského Capital Indoor Stadium v týmové soutěži. A vzpomínat na ten okamžik dobře nebude. Dvakrát spadla a v podstatě odstřelila čínské naděje na medaili. Mezi ženami skončila v krátkém programu suverénně poslední, Čína rupla ze třetího místa na páté. Na tom také v pondělí celou soutěž zakončila.

Na sociální síti Weibo (čínské obdobě Twitteru, nejpopulárnější síť v zemi) se video s názvem „Zhu Yi spadla“ bleskově rozšířilo. Během několika málo hodin mělo přes 200 milionů zhlédnutí. Pak bylo sítí smazáno. Cenzurováno. Po rychlém šíření vše zmizelo. Podle největších amerických médií jako CNN, Fox Sports nebo ABC News byly všechny hlavní hashtagy s videi zablokovány. Neúspěch čínského sportovce? To přece nikdo vidět nemůže.

Mladá krasobruslařka však na sítích stále čelí tvrdé kritice a nenávisti Číňanů. Ti jí například vyčítají, že neumí plynně čínsky. Doma totiž rodina mluvila anglicky. Vadí jim, že rodačka z Kalifornie zabírala místo jinému „pravému“ Číňanovi. Už její nominace do domácího výběru byla v nabité konkurenci v zemi překvapením.

Zhu, které se teď dostává v adoptivní krajině opovržení, se po výkonu neubránila slzám. „Jsem smutná a v rozpacích. Všichni v Číně očekávali v týmové soutěži úspěch. Moc jsem chtěla ukázat, co umím. Bohužel jsem to neudělala. Hned první skok se mi nepovedl, cítila jsem velký tlak,“ řekla pak.

V zákulisí byla údajně neutěšitelná. „Byla pod obrovským tlakem. Je to tvrdě pracující dívka, neměla by být souzena za své první olympijské vystoupení. Ať už bylo dobré nebo špatné. Taky jsem byl v téhle pozici,“ řekl její parťák Jin Boyang.

Experti, které oslovila americká CNN, tvrdí, že útoky na sociálních sítích zdůrazňují tlak, kterému čelí naturalizovaní sportovci, když soutěží pod čínskou vlajkou. Dohromady se krasobruslařka musí dát do týdne. V úterý 15. února ji čeká ženská individuální soutěž.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 14. 1. 2022
18:31
14. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Po čtvrteční olympijské nominaci české hokejové reprezentace, která dopadla rozpačitě, je přece jen jedno nové a definitivní. Zkušený útočník Milan Gulaš, jenž byl zařazen mezi náhradníky, se omluvil reprezentačnímu vedení, ať s ním v této pozici nepočítají. „Strávili jsme nad tím hodně času, brali jsme to zleva zprava. S tím, že buď Gulimu ušijeme roli na míru a bude nám obstarávat první přesilovku a další věci, anebo v té pozici bude někdo jiný. A na konci dne nám tam Milan úplně nevyšel,“ prozradil Petr Nedvěd v rozhovoru pro iSport Premium. VÍCE čtěte ZDE>>>.

 

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
18:20
14. 1. 2022
 

SNOWBOARDING: Před měsícem to vypadalo jako nesmysl. Že by se Eva Samková se zlomenými kotníky v rekordním čase uzdravila a bojovala na olympiádě v Pekingu? Málo kdo tomu v první chvíli věřil, včetně šéfa české mise. Ale tato snowboardkrosařka, olympijská vítězka ze Soči 2014, je neskutečná bojovnice a olympijského snu se nevzdává. Snad s týdenním odstupem by mělo zasedat lékařské konsilium, s definitivním ano či ne se bude ale čekat až do poslední chvíle. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 14. 1. 2022
16:00
14. 1. 2022
 

KOMPLETNÍ ČESKÁ NOMINACE: V rekordním počtu se vydají čeští sportovci na zimní olympijské hry v Pekingu. Nominační plénum Českého olympijského výboru (ČOV) dnes schválilo 113 jmen a tento počet se může ještě zvýšit. Už nyní je jisté, že se zimní olympiády poprvé zúčastní více než stovka českých reprezentantů. Dosavadním maximem bylo 95 sportovců v Pchjongčchangu v roce 2018. Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud