9. února 2022 • 11:26

Tvrdý pád parťačky Samkové na ZOH. Hopjáková ho odnesla zlomeninou

Autor: apr, zoh
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smůla se jim lepí na prkno. Čeští snowboardcrossaři a olympijské hry, to je spojení, které jako by mělo zůstat zapovězené. Naposledy se to projevilo u Venduly Hopjákové. Pětadvacetiletá reprezentantka tvrdě upadla v osmifinálové jízdě. Z tratě byla následně odvážena na kanadských saních. Dle informací z českého týmu utrpěla zlomeninu v oblasti horní končetiny, konkrétně zápěstí. 



České „prokletí“ se promítlo do závodu snowboardcrossařek, v němž za normálních okolností měla startovat i dvojnásobná olympijská medailistka Eva Samková . Kvůli dřívějšímu zranění ale pouze komentovala na ČT Sport, na trať ale vyrazila Vendula Hopjáková .

I pětadvacetiletou Češku potrápilo už v tréninku zranění kotníku, přesto s bolestmi do závodu šla. „I když jsem bolavá a nervózní, tak na tenhle den jsem čekala tak dlouho, že si to jedu dnes užít,“ napsala do příběhu na svém Instagramu Hopjáková.

Prošla kvalifikací, ale v osmifinále přišel tvrdý pád. Hopjáková měla pomalejší start. Ze čtvrtého místa se chtěla dostat dopředu přes Rusku Paulovou, ale zavadila o její prkno a karambol byl na světě. Češka zůstala v bolestech ležet na trati a rychle se k ní sběhli doktoři. Následně byla na kanadských saních odvezena. 

„Nevěřila si, měla zůstat na frontsidu a narvat to pod ní. Trošku se toho lekla. Chtěla se vrátit zpět na backside, což ve frontsidové zatáčce mělo fatální následek, že se zasekla o prkno Rusky. Myslím, že jí mohlo vypadnout rameno. Snad to nebude nic hrozného,“ reagovala v přímém přenosu na ČT Sport Eva Samková.

Ředitelka komunikace ČOV Barbora Žehanová následně informovala o tom, že Hopjáková utrpěla zlomeninu v oblasti horní končetiny. „Budeme se snažit ji co nejdříve dostat do péče lékařů v Česku,“ doplnila.

„Konečné 23. místo v kvalifikaci a asi 3,5 sekundy za první závodnicí nebyl vůbec špatný výkon. Byli jsme překvapení, že to takto zvládla a dokázala. Trošku nás to nakoplo do závodu. Při předjížděcím manévru byla Vendulka trošku zavřená a protože by vyjela vlevo ven z tratě, musela prudce změnit směr a narazila do zadku prkna před sebou jedoucí závodnice. Bylo to ve chvíli, kdy měla výrazně vyšší rychlost. Pravděpodobnost, že dojede třetí, když by manévr zvládla, nebo třeba i na lepším místě, byla docela veliká. Bohužel si při pádu přivodila zlomeninu levého zápěstí a po příletu do Čech bude absolvovat nejspíše operaci. Mělo by to být bez následků. Věříme, že se dá co nejdříve do kupy. Někdy svítí sluníčko, někdy prší. My teď pořádně zmokli. Věřím, že oschneme, oklepeme se a budeme do toho šlapat dál," uvedl trenér Marek Jelínek. 

Hopjákovou tak provází dál olympijská smůla. Už na minulých Hrách v Pchjongčchangu si totiž v kvalifikaci zranila kotník. Co se ale týče olympiády v Pekingu, tak ta je pro české snowboardcrossaře celkově zakletá. 

Největší hvězda Eva Samková kvůli zlomenině obou kotníků do Číny ani neodcestovala. Jan Kubičík se zranil při tréninku a nemůže startovat. Nahradit ho měl narychlo Radek Houser, který si ale prožívá doslova covidové peklo. První test po příletu měl hraniční, druhý vyšel špatně a musel do izolace. Místo závodění to tak bude pravděpodobně jediná věc, která ho na Hrách potká. Po příletu byl zase jako rizikový kontakt označen trenér Marek Jelínek, jelikož seděl v letadle poblíž ruské olympioničky, která byla pozitivně testována na covid.

„Věřila jsem Radkovi, předvedl v Cortině před olympiádou skvělý výkon. Když se stalo neštěstí Honzovi Kubičíkovi, kterému jsem fandila a věřila, že může zajet dobrý výsledek, tak jsem si říkala: Aspoň ten Radek. Neznám člověka, který se víc snaží a dělá víc věcí pro ten sport a závody, než on. V týmu nás kolikrát už rozčiluje, jak chce pořád něco dělat a trénovat. Doufám, že se všichni ve zdraví vrátí a budeme se moct připravovat na novou sezonu,“ konstatovala v přímém přenosu na ČT Sport Samková.

Snowboardcrossařka Hopjáková po tvrdém pádu skončila na OH v osmifinále
Snowboardcrossařka Hopjáková po tvrdém pádu skončila na OH v osmifinále

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 7. 2. 2022
22:09
7. 2. 2022
Hokejová reprezentace

„V hokeji musíte zkoušet chodit štěstí naproti, nesmíte jen čekat a být pasivní. Musíte mít sebevědomí, že ten gól dáte,“ říká Slavomír Lener. Jak vzpomíná na Nagano? A proč je podle něj mužský hokej v krizi? Podívejte se ve videu czechteam.tv.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
20:54
7. 2. 2022
Ester Ledecká

SNOWBOARDING: Větší šanci na medaili, potažmo tu zlatou, česká výprava nemá. Spojení Ester Ledecká a alpský snowboarding prostě pořád skvěle funguje. V úterý brzo ráno našeho času se pustí sportovkyně střídající „prkno“ a lyže do obhajoby zlata. „Co jsem měl možnost vidět, je Ester pořád ve snowboardu ve formě, má stále hodně navrch. Takže je tam velká šance,“ je přesvědčený bývalý reprezentant ve stejné disciplíně Petr Šindelář, který se účastnil Her ve Vancouveru v roce 2010. Celý rozhovor čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
18:49
7. 2. 2022
 

BIATLON: Český biatlonista Adam Václavík měl dnes potřebný pátý negativní test na koronavirus a ve večerních hodinách odletí na olympijské hry v Pekingu. Sedmadvacetiletý reprezentant by se mohl zapojit do sobotního sprintu. Biatlonový svaz o tom informoval na svém webu. „Už jsem byl trochu skeptický a cítil bezmoc. Hodnoty u PCR testů totiž klesaly hodně pomalu. Nakonec jsem to stihl za pět minut dvanáct. Je to takové první vítězství,“ řekl Václavík, který měl první pozitivní výsledek na covid-19 na konci ledna po návratu ze Světového poháru v Anterselvě.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
18:47
7. 2. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Na minulé olympiádě ještě sám závodil. Po ukončení kariéry před dvěma lety už ale Michal Šlesingr bývalé kolegy sleduje jen v televizi. U té mu bylo v pondělí české jedničky Markéty Davidové až líto, když netrefila poslední terč závodu. „Podmínky nebyly úplně těžké, ale ani ideální. Takže výkon je to pěkný, jen je škoda, že neměla víc štěstíčka na své straně,“ řekl. Do dalších závodů jí věří. Celý rozhovor čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
18:46
7. 2. 2022
 

SANĚ: Dostala tu nejtvrdší ránu. Rodina gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho, který před dvanácti lety zahynul při hrůzné nehodě přímo v olympijské dráze ve Whistleru, se ale nevzdala své dlouholeté vášně. Na Hrách v Pekingu závodil o víkendu jeho bratranec Saba. „Nechtěl jsem, aby po Nodarovi saně v Gruzii umřely,“ vysvětluje Saba. Více čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
18:44
7. 2. 2022
Ester Ledecká

SNOWBOARDING: O tuhle dívku má zájem celý svět. Sněhová obojživelnice Ester Ledecká je pár dní po startu olympijských her v Pekingu žádanou senzací. Zvlášť, když snowboardový závod v paralelním slalomu ji čeká už v úterý. Svá mediální okénka si pečlivě vybírá, ale pro deník Sport si čas udělala. Spolu s bratrem Jonášem, uznávaným výtvarníkem a všestranně nadaným umělcem, který svou imaginací vytvořil sestřino alter ego STR. Více čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
18:00
7. 2. 2022
 

Podívejte se na večerní olympijské zprávy shrnující pondělní dění v Pekingu.

Zprávy ze dne 7. 2. 2022
17:06
7. 2. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Jindřich Šikola je trenér české juniorské biatlonové reprezentace a bývalý osobní trenér Markéty Davidové. Co je to mít talent na biatlon, jak se trénuje a jaká byla Markéta Davidová? Co si myslí o nejdůležitějším okamžiku, kdy dnes minula poslední ránu ve vytrvalostním závodu a přišla tak možná o olympijské zlato? 

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud