9. února 2022 • 11:26

Tvrdý pád parťačky Samkové na ZOH. Hopjáková ho odnesla zlomeninou

Autor: apr, zoh
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smůla se jim lepí na prkno. Čeští snowboardcrossaři a olympijské hry, to je spojení, které jako by mělo zůstat zapovězené. Naposledy se to projevilo u Venduly Hopjákové. Pětadvacetiletá reprezentantka tvrdě upadla v osmifinálové jízdě. Z tratě byla následně odvážena na kanadských saních. Dle informací z českého týmu utrpěla zlomeninu v oblasti horní končetiny, konkrétně zápěstí. 



České „prokletí“ se promítlo do závodu snowboardcrossařek, v němž za normálních okolností měla startovat i dvojnásobná olympijská medailistka Eva Samková . Kvůli dřívějšímu zranění ale pouze komentovala na ČT Sport, na trať ale vyrazila Vendula Hopjáková .

I pětadvacetiletou Češku potrápilo už v tréninku zranění kotníku, přesto s bolestmi do závodu šla. „I když jsem bolavá a nervózní, tak na tenhle den jsem čekala tak dlouho, že si to jedu dnes užít,“ napsala do příběhu na svém Instagramu Hopjáková.

Prošla kvalifikací, ale v osmifinále přišel tvrdý pád. Hopjáková měla pomalejší start. Ze čtvrtého místa se chtěla dostat dopředu přes Rusku Paulovou, ale zavadila o její prkno a karambol byl na světě. Češka zůstala v bolestech ležet na trati a rychle se k ní sběhli doktoři. Následně byla na kanadských saních odvezena. 

„Nevěřila si, měla zůstat na frontsidu a narvat to pod ní. Trošku se toho lekla. Chtěla se vrátit zpět na backside, což ve frontsidové zatáčce mělo fatální následek, že se zasekla o prkno Rusky. Myslím, že jí mohlo vypadnout rameno. Snad to nebude nic hrozného,“ reagovala v přímém přenosu na ČT Sport Eva Samková.

Ředitelka komunikace ČOV Barbora Žehanová následně informovala o tom, že Hopjáková utrpěla zlomeninu v oblasti horní končetiny. „Budeme se snažit ji co nejdříve dostat do péče lékařů v Česku,“ doplnila.

„Konečné 23. místo v kvalifikaci a asi 3,5 sekundy za první závodnicí nebyl vůbec špatný výkon. Byli jsme překvapení, že to takto zvládla a dokázala. Trošku nás to nakoplo do závodu. Při předjížděcím manévru byla Vendulka trošku zavřená a protože by vyjela vlevo ven z tratě, musela prudce změnit směr a narazila do zadku prkna před sebou jedoucí závodnice. Bylo to ve chvíli, kdy měla výrazně vyšší rychlost. Pravděpodobnost, že dojede třetí, když by manévr zvládla, nebo třeba i na lepším místě, byla docela veliká. Bohužel si při pádu přivodila zlomeninu levého zápěstí a po příletu do Čech bude absolvovat nejspíše operaci. Mělo by to být bez následků. Věříme, že se dá co nejdříve do kupy. Někdy svítí sluníčko, někdy prší. My teď pořádně zmokli. Věřím, že oschneme, oklepeme se a budeme do toho šlapat dál," uvedl trenér Marek Jelínek. 

Hopjákovou tak provází dál olympijská smůla. Už na minulých Hrách v Pchjongčchangu si totiž v kvalifikaci zranila kotník. Co se ale týče olympiády v Pekingu, tak ta je pro české snowboardcrossaře celkově zakletá. 

Největší hvězda Eva Samková kvůli zlomenině obou kotníků do Číny ani neodcestovala. Jan Kubičík se zranil při tréninku a nemůže startovat. Nahradit ho měl narychlo Radek Houser, který si ale prožívá doslova covidové peklo. První test po příletu měl hraniční, druhý vyšel špatně a musel do izolace. Místo závodění to tak bude pravděpodobně jediná věc, která ho na Hrách potká. Po příletu byl zase jako rizikový kontakt označen trenér Marek Jelínek, jelikož seděl v letadle poblíž ruské olympioničky, která byla pozitivně testována na covid.

„Věřila jsem Radkovi, předvedl v Cortině před olympiádou skvělý výkon. Když se stalo neštěstí Honzovi Kubičíkovi, kterému jsem fandila a věřila, že může zajet dobrý výsledek, tak jsem si říkala: Aspoň ten Radek. Neznám člověka, který se víc snaží a dělá víc věcí pro ten sport a závody, než on. V týmu nás kolikrát už rozčiluje, jak chce pořád něco dělat a trénovat. Doufám, že se všichni ve zdraví vrátí a budeme se moct připravovat na novou sezonu,“ konstatovala v přímém přenosu na ČT Sport Samková.

Snowboardcrossařka Hopjáková po tvrdém pádu skončila na OH v osmifinále
Snowboardcrossařka Hopjáková po tvrdém pádu skončila na OH v osmifinále

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 16. 2. 2022
17:18
16. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Pozice kouče i šéftrenéra Filipa Pešána je po vyřazení hokejové reprezentace na olympijském turnaji neudržitelná. Co dál? V zákulisí už se probírají možní nástupci, indicie se sbíhají ke konkrétnímu jménu. Favority na obsazení sledovaného postu se dozvíte ZDE>>>

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
16:47
16. 2. 2022
 

HOKEJ: Posledním semifinalistou hokejového olympijského turnaje je Švédsko. Seveřané porazili Kanadu 2:0 po gólech Wallmarka a Landera. V semifinále se utkají s ruským výběrem.

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
15:47
16. 2. 2022
 

BĚH NA LYŽÍCH: Ukrajinská běžkyně na lyžích Valentyna Kaminská měla na zimních olympijských hrách pozitivní test na anabolický steroid a dva stimulanty. Vzorek obsahující tři zakázané látky jí byl odebrán minulý týden ve čtvrtek při kontrole po klasické desítce, informovala dnes Mezinárodní testovací agentura (ITA). Kaminské, která v tomto závodě obsadila 79. příčku, byla pozastavena činnost.

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
15:43
16. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: „Nagano 1998 byl famózní úspěch, ale teď teprve sklízíme jeho pravou odezvu. Přestali jsme pracovat,“ říká jasně Josef Marha, legenda Davosu... Proč český hokej nestíhá ten švýcarský? Celý rozhovor čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
14:43
16. 2. 2022
 

HOKEJ: Finské hokejistky porazily v duelu o třetí místo Švýcarsko 4:0 a získaly počtvrté v historii bronzové medaile.

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
14:26
16. 2. 2022
 

SHORT TRACK: Michaela Hrůzová dojela ve finále B poslední a na olympiádě bere skvělé 14. místo. Famózní tah předvedla Japonka Sumire Kikučiová, která zaútočila hned na začátku jízdy, kdy všechny soupeřky taktizovaly, a bleskově jim ujela o celé kolo... Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
14:17
16. 2. 2022
 

SHORT TRACK: Mužskou štafetu v rychlobruslení na krátké dráze v Pekingu vyhrála Kanada ve složení Hamelin, Dubois, Pierre-Gilles a Dion před Koreou a Itálií.

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
13:42
16. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Šimon Hrubec. Jednička národního týmu a muž, který strážil české brankoviště. Ale jak? Byl takovou oporou, jak by bylo zapotřebí? Nemá cenu všechno házet na něj, ale odpověď na tuhle otázku se spíše blíží k variantě ne. Více čtěte zde >>>

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud