3. září 2021 • 17:30

Hráči NHL zpět na zimní olympiádě! IIHF potvrdila dohodu pro Peking

Autor: mas, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní hokejová federace definitivně potvrdila, že zimních olympijských her v Pekingu na začátku roku 2022 se budou účastnit hráči NHL. IIHF společně se zámořskou soutěží a hráčskou asociací NHLPA po měsících jednání našla finální řešení. Její předseda René Fasel je nadšený, že v Pekingu budou ti nejlepší hokejisté světa. Premiéry na olympiádě se tak může dočkat třeba český střelec David Pastrňák či kanadská hvězda Connor McDavid.



„Vím, že mohu mluvit za hokejové fanoušky celého světa, když řeknu, že opravdu moc vítáme tohle rozhodnutí, které vrátí ty nejlepší světové hokejisty na olympijské hry,“ prohlásil předseda IIHF René Fasel.

Fasel zároveň poděkoval za konstruktivní diskuze a mnoho úsílí všech zúčastněných stran. Několikaměsíční jednání mezi Mezinárodní hokejovou federací, soutěží NHL a její hráčkou asociací nakonec i za účasti Mezinárodního olympijského výboru přináší výsledek, ve který reprezentační fanoušci doufali.

Problémem, který v poslední době jednání zdržoval, bylo pojištění hráčů proti nákaze COVID-19. IIHF ani NHL nechtěla tuto pojistku zaplatit a reprezentační kapitán Jakub Voráček byl ohledně účasti na olympiádě hodně skeptický. Po téměř třech týdnech je však jasno, obě strany se shodly.

„Chápeme, jak vášnivě hráči NHL vnímají reprezentaci a hraní za svou zemi,“ dodal k dohodě zástupce komisaře pro NHL Bill Daly.

„Je to skvělá zpráva pro fanoušky, protože olympijský turnaj bude místem, kde se utkají ti nejlepší z nejlepších. Z našeho pohledu věřím, že i my postavíme velmi kvalitní tým a budeme černým koněm turnaje,“ uvedl pro ČTK reprezentační kouč Filip Pešán.

Na zimních olympijských hrách v Pekingu tak budou hráči z nejlepší ligy světa pošesté. Poprvé se představili na slavném turnaji českého hokeje v Naganu v roce 1998. První hvězdami nabitý turnaj tenkrát ovládli svěřenci trenéra Ivana Hlinky.

Následující čtyři zimní olympiády pak nabízely podobnou podívanou, co se týče hráčů z NHL. Po olympiádě v roce 2018 v Pchjongčchangu, kde hráči NHL chyběli, však IIHF chtěla ty nejlepší hokejisty na olympijský turnaj vrátit. 

V roce 2018 tak o možnou účast přišel třeba David Pastrňák z Bostonu nebo kanadská superstar Connor McDavid z Edmontonu. Debutu na ZOH se ale můžou dočkat i další hvězdy - ruský dvojnásobný vítěz Stanley Cupu z posledních dvou let s Tampou Nikita Kučerov, americký kanonýr Toronta Auston Matthews, Fin Sebastian Aho z Caroliny nebo dokonce už 30letý obránce Švédska a Tampy Victor Hedman.

Pekingské zimní olympiádě je vyhrazeno období mezi 4. a 20. únorem. Hokejového turnaje se zúčastní 12 mužstev rozdělených do tří skupin. Koncem srpna si v závěrečné kvalifikaci zajistili účast hokejisté Slovenska, Dánska a Lotyšska. Český tým se ve skupině B utká s Ruskem, Švýcarskem a Dánskem.

David Pastrňák na Světovém poháru 2016
David Pastrňák na Světovém poháru 2016

Vstoupit do diskuse
1
Play off
Články odjinud


Články odjinud