9. října 2021 • 11:45

Hokejové hvězdy v Pekingu: první trojici oznámila Kanada, Češi i další

Autor: ČTK, iSport.cz, mas
Vstoupit do diskuse
0
  • Které hvězdy NHL by se měly zúčastnit ZOH 2022 v Pekingu?Které hvězdy NHL by se měly zúčastnit ZOH 2022 v Pekingu?FOTO: Koláž iSport.cz

    Národní týmy postupně odtajňují jména hokejistů, kolem nichž sestaví mužstva pro zimní olympijské hry v Pekingu 2022. Trojici hráčů musely nejprve nahlásit Mezinárodní hokejové federaci IIHF, NHL a Hráčské asociaci NHLPA kvůli chystaným mediálním aktivitám. Podívejte se v přehledu, jaké hvězdy NHL by se únorového turnaje měly účastnit. 

  • Česko

    Ondřej Palát (Tampa Bay)

    David Pastrňák (Boston)

    Jakub Voráček (Columbus)

    „Všichni tři podávají v nejlepší soutěži světa dlouhodobě vynikající výkony. Jsou to lídři a jedni z těch, na které budeme při turnaji hodně spoléhat,“ uvedl v tiskové zprávě generální manažer reprezentace Petr Nedvěd.

    Palát se pod pěti kruhy představil už v roce 2014 v Soči, startoval také na Světovém poháru v Torontu v roce 2016 a na mistrovství světa v Bratislavě před dvěma roky. O pět let mladší Pastrňák se může těšit na premiérovou účast na olympiádě. Dosud reprezentoval na třech světových šampionátech v letech 2016 až 2018 a nechyběl na Světovém poháru v roce 2016.

    Program hokejového turnaje na ZOH 2022 >>

    Dvaatřicetiletý Voráček, který se před touto sezonou po deseti letech strávených ve Philadelphii vrátil do Columbusu, má nejbohatší reprezentační minulost z celého tria. Je mistrem světa z roku 2010. Celkem startoval na šesti světových šampionátech. V roce 2011 získal bronz a v letech 2015 v Praze, o dva roky později v Paříži i předloni v Bratislavě byl kapitánem. Nechyběl na OH v Soči ani na posledním Světovém poháru.

    Jakub Voráček a David Pastrňák na MS v roce 2017 v Paříži Jakub Voráček a David Pastrňák na MS v roce 2017 v PařížiFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Kanada

    Sidney Crosby (Pittsburgh)

    Connor McDavid (Edmonton)

    Alex Pietrangelo (Vegas)

    Čtyřiadvacetiletý kapitán Pittsburghu Crosby rozhodl na olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010 v prodloužení finálový souboj s Američany. „Sid bude vůdcem našeho týmu,“ řekl generální manažer reprezentace Doug Armstrong. „Pro mě je to nejlepší hráč planety už více než deset let,“ doplnil.

    O deset let mladší lídr Edmontonu McDavid byl v minulé sezoně NHL suverénně nejproduktivnějším hráčem, jednatřicetiletý Pietrangelo je elitním obráncem Vegas Golden Knights. Zbývající hráče v třiadvacetičlenné nominaci oznámí kanadský svaz v lednu.

    Connor McDavid se poprvé představí za Kanadu na olympijských hrách Connor McDavid se poprvé představí za Kanadu na olympijských hráchFoto Profimedia.cz

  • Finsko

    Sebastian Aho (Carolina)

    Aleksander Barkov (Florida)

    Mikko Rantanen (Colorado)

    Barkov se už pod pěti kruhy představil v roce 2014 v Soči a získal bronz. Před pěti lety nechyběl na Světovém poháru a v letech 2015 a 2016 se představil na MS.

    Aha a Rantanena čeká olympijská premiéra. Čtyřiadvacetiletý Aho startoval na třech mistrovství světa v letech 2016 až 2018. Na tom prvním v Rusku získal stříbro, před třemi roky v Dánsku se stal s devíti brankami nejlepším střelcem turnaje a s 18 body z osmi utkání druhým nejproduktivnějším hráčem. V roce 2016 se představil na Světovém poháru v Torontu.  Čtyřiadvacetiletý Rantanen dosud startoval jen na světových šampionátech a stihl tři v letech 2016 až 2018. 

    Hvězda Floridy Aleksander Barkov má být i tahounem finského týmu na ZOH v Pekingu Hvězda Floridy Aleksander Barkov má být i tahounem finského týmu na ZOH v PekinguFoto Profimedia.cz

  • Ruský olympijský výbor

    Nikita Kučerov (Tampa)

    Alexander Ovečkin (Washington)

    Andrej Vasilevskij (Tampa)

    Ruský olympijský tým bere do Pekingu dvě hvězdy a vítěze dvou posledních Stanley Cupů z Tampy útočíka Kučerova a brankáře Vasilevského a samozřejmě také střelce Alexandera Ovečkina z Washingtonu. Třetí jmenovaný je trojnásobným olympijským účastníkem, byl na Hrách v Turíně (2006), ve Vancouveru (2010) i v Soči (2014), s Ruskem však nikdy na medaili nedostáhl.

    Kučerov a Vasilevskij se zatím ZOH nezúčastnili a v Pekingu by je měla čekat premiéra. Stejně jako Ovečkin však za Rusko nastoupili na Světovém poháru v roce 2016.

    Ruskému výběru budou vévodit hvězdní Alexander Ovečkin (uprostřed) a Nikita Kučerov (vpravo). Fotka z přípravného zápasu proti Česku přes Světovým pohárem (2016) Ruskému výběru budou vévodit hvězdní Alexander Ovečkin (uprostřed) a Nikita Kučerov (vpravo). Fotka z přípravného zápasu proti Česku přes Světovým pohárem (2016)Foto profimedia.cz

  • Švédsko

    Victor Hedman (Tampa)

    Gabriel Landeskog (Colorado)

    Mika Zibanejad (NY Rangers)

    Účastník tří mistrovství světa Hedman naposledy reprezentoval v sezoně 2016/17, kdy nejdříve na jejím začátku startoval na Světovém poháru v Torontu a na konci získal zlato na světovém šampionátu v Kolíně nad Rýnem a Paříži.

    O dva roky mladší Landeskog vedle stříbra z olympiády (2014) dosáhl s výběrem Tří korunek na zlaté medaile na MS v letech 2013 ve Stockholmu a 2017. Rovněž osmadvacetiletý Zibanejad při svém dosud jediném startu na velké mezinárodní akci byl v roce 2018 při triumfu Švédska na mistrovství světa v Dánsku

    Victor Hedman na Světovém poháru v souboji s Tomášem Tatarem, na ZOH se však v prosinci 31letý švédský bek představí poprvé Victor Hedman na Světovém poháru v souboji s Tomášem Tatarem, na ZOH se však v prosinci 31letý švédský bek představí poprvéFoto profimedia.cz

  • Spojené státy

    Seth Jones (Chicago)

    Patrick Kane (Chicago)

    Auston Matthews (Toronto)

    Dvaatřicetiletý Kane se představí pod pěti kruhy už potřetí, zatímco pro Matthewse s Jonesem půjde o olympijskou premiéru. Kane se představil na olympijských hrách už v roce 2010 ve Vancouveru, kde Američané získali stříbro, a nechyběl ani o čtyři roky později v Soči. Startoval také na třech mistrovstvích světa (2008, 2018 a 2019) a před třemi roky v Dánsku dosáhl na bronz. V roce 2016 reprezentoval i na Světovém poháru v Torontu.

    Sedmadvacetiletý Jones má za sebou dvě účasti na světových šampionátech (2014 a 2015) a před šesti lety v Praze a Ostravě získal bronz. Na Světovém poháru stejně jako Matthews hrál za Výběr Severní Ameriky.

    Radost Patricka Kanea po gólu Česku na MS 2018 Radost Patricka Kanea po gólu Česku na MS 2018Foto Michal Beránek / Sport

  • Německo

    Leon Draisaitl (Edmonton)

    Philipp Grubauer (Seattle)

    Moritz Seider (Detroit)

    Německo při své volbě ukázalo na svoji největší hvězdu v NHL a parťáka McDavida v Edmontonu Leona Draisaitla. Ten se zúčastnil už pěti mistrovství světa, ale i Světového poháru před pěti lety v barvých výběru Evropy. Jeho součástí byl i brankář Philipp Grubauer.

    Zároveň by v Pekingu měl reprezentovat také dvacetiletý obránce Moritz Seider, který se bude v začínající sezoně NHL snažit prosadit v Detroitu.

    Německá hvězda Leon Draisaitl na tréninku před čtvrtfinále MS s Českem (2019) Německá hvězda Leon Draisaitl na tréninku před čtvrtfinále MS s Českem (2019)Foto Barbora Reichová / Sport

  • Švýcarsko

    Nico Hischier (New Jersey)

    Timo Meier (San Jose)

    Roman Josi (Nashville)

    Ve švýcarské nominaci nechybí jedna z největších hvězd mezi obránci a kapitán Nashvilu Josi, který je dvojnásobným stříbrným medailistou z mistrovství světa (2013 a 2018). Josi byl i účastníkem Světového poháru v dresu výběru Evropy.

    Doplní ho teprve 21letý kapitán New Jersey Hischier, jenž Švýcarsko reprezentoval na MS 2019 a 2021. Stejně tak dvakrát se MS účastnil poslední z trojice Meier.

    Hvězda Švýcarska a kapitán New Jersey Nico Hischier Hvězda Švýcarska a kapitán New Jersey Nico HischierFoto profimedia.cz

  • Dánsko

    Oliver Bjorkstrand (Columbus)

    Nikolaj Ehlers (Winnipeg)

    Alexader True (Seattle)

    Menší hokejové národy nemají v NHL už tolik hráčů a jejich volba je tak hodně předvídatelná. Dánové nominovali dvojnásobného účastníka mistrovství světa Bjorkstranda, který severské zemi na ZOH v Pekingu pomohl třemi góly a dvěma asistencemi ve třech zápasech olympijské kvalifikace.

    Možná největší hvězdou výběru bude Ehlers, jenž v třech utkáních olympijské kvalifikace zaznamenal dokonce pět branek a čtyři asistence! Hvězda Winnipegu má na svém kontě rovněž dvě MS. Sedm zápasů v rámci posledního MS má na kontě i True, který se v NHL příliš nedokázal prosadit v San Jose. Letos ho však čeká nová výzva, když si ho v rozšiřovacím draftu vybral nováček ze Seattlu.

    Dánská hvězda Winnipegu Nikolai Ehlers Dánská hvězda Winnipegu Nikolai EhlersFoto profimedia.cz

  • Slovensko

    Erik Černák (Tampa)

    Jaroslav Halák (Vancouver)

    Andrej Sekera (Dallas)

    Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Černák je jedním ze tří hráčů v olympisjké nominaci Slovenska. Doposud přitom reprezentoval jen na MS v roce 2019, kde v sedmi zápasech zapsal zajímavou bilanci 3+2.

    Černáka doplní zkušený brankář Halák a obránce Sekera. Oba reprezentovali už na ZOH v roce 2018 a byli i ve výběru Evropy na Světovém poháru před pěti lety. Pokud jde o MS, Halák na něm byl naposledy v roce 2011, Sekera jako kapitán před dvěma lety.

    Jaroslav Halák na ZOH 2010 ve Vancouveru Jaroslav Halák na ZOH 2010 ve VancouveruFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Lotyšsko

    Rudolfs Balcers (San Jose)

    Zemgus Girgensons (Buffalo)

    Kristians Rubins (Toronto)

    Podobně jako Slováci či Dánové rozhodně nebudou Lotyši patřit mezi favority na medaile. K solidnímu výsledku jim ale může pomoci dvojice hráčů se zkušenostmi z NHL. 24letý Balcers Lotyšsko dvakrát reprezentoval na MS, v olympijské kvalifikaci pomohl k postupu bilancí 3+3 ve třech zápasech.

    O něco zkušenější 27letý Girgensons hrál na MS už čtyřikrát, v kvalifikaci ZOH ale příliš nezářil. Ve stejné porci zápasů zapsal jedinou asistenci. Vůbec nejméně známý z prvního výběru je obránce Rubins, který zatím hraje na farmě Toronta a NHL neokusil. Na MS byl ale dvakrát a v kvalifikaci na ZOH zapsal 1+1.

    Lotyš Zemgus Girgensons prostřelil Pavla Francouze (MS 2016) Lotyš Zemgus Girgensons prostřelil Pavla Francouze (MS 2016)Foto Michal Beránek / Sport

  • Čína

    Posledním účastníkem Her v Pekingu je logicky domácí výběr. Ten se ale ocitl ve velkých problémech poté, co se místní svaz rozhádal s klubem KHL Kunlunem. Je tak velká možnost, že nebude moci nominovat naturalizované hráče tohoto klubu. Čínská trojice prvních nominovaných tedy zatím není známá.

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud