28. ledna 2022 • 09:53

Obavy před Pekingem: Falšování testů na koronavirus jako doping?

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každý den budou muset olympionici na Hrách v Pekingu na testy proti koronaviru. Ale budou se moct spolehnout na jejich výsledky? Michael Hölz, šéf německého snowboardingového svazu, tomu nevěří. „Pochybuju, že na soutěžích v Číně uvidíme fair play,“ řekl Hölz ve svazovém podcastu.



Výsledky testů mohou rozhodovat olympijské závody. Sportovci se v Pekingu musí testovat každý den, pokud jim test na koronavirus vyjde jako pozitivní, musí nastoupit buď do izolace, nebo rovnou do nemocnice, to v případě, že mají symptomy nemoci. Pokud je sportovec bez symptomů, z izolace se dostane v případě dvou negativních PCR testů po 24 hodinách.

„Při testování se relativně snadno může stát, že někdo později řekne: Je nám líto, bylo to falešně pozitivní,“ uvedl Michael Hölz v podcastu podle webu Inside the Games.

Hölz, který v minulosti pracoval pro německou antidopingovou agenturu, přirovnal systém testů na koronavirus k dopingu. Naznačil, že by během Her mohly být zneužívány k tomu, aby určití sportovci nemohli na start.

„Víme, jak se k tématu dopingu staví země s takovým zřízením (pozn. naráží na čínský komunistický režim). Porovnání mezi dopingem a covidem-19 je absolutně v pořádku,“ uvedl Hölz.

Jak vypadají sportoviště na ZOH v Pekingu? Nová hala pro rychlobruslení
Video se připravuje ...

Pořadatelé se proti jeho tvrzení ohradili s tím, že garantují spolehlivost testů, které se během olympiádou budou kontrolovat.

„Ujišťujeme, že, co se týče dat a výsledků testů na covid-19, není prostor pro chybu,“ řekl deníku China Daily Chuang Čchun z organizačního výboru Her. „Naše testovací laboratoře vedou profesionální lékařští pracovníci, kteří před Hrami prošli tvrdým školením. Výsledky z těchto laboratoří jsou důvěryhodné. Není nutné, aby lidé měli jakékoli pochybnosti.“

Podle doktora Briana McCloskeyho, šéfa poradní lékařské komise organizačního výboru, se během Her budou používat běžné PCR testy, ovšem s vyšší citlivostí.

„Pro Hry jsou testovací sady na velmi senzitivní úrovni, protože nechceme, aby omikron pronikl do uzavřené bubliny,“ uvedl McCloskey podle Inside the Games.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 2. 2. 2022
22:58
2. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Češky vstupují do olympijského turnaje zápasem proti domácí Číně. Svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny jsou favoritkami duelu. Získají na úvod zimních Her v Pekingu do tabulky skupiny B plný počet bodů? Utkání startuje ve čtvrtek v 5:10 ráno, sledujte ho ONLINE ZDE>>>.

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
22:57
2. 2. 2022
 

CURLING: Do olympijského turnaje vstoupili parádně. Česká curlerská dvojice Tomáš a Zuzana Paulovi zvítězila 7:6 v dodatečném legu nad Norskem. V noci ze středy na čtvrtek je od 2:05 (SEČ) čeká další duel proti severskému soupeři, tentokrát Švédsku. Od 13:05 pak vyzvou Australskou dvojici. Přidají manželé další vítězství? Sledujte jejich počínání ONLINE ZDE>>>.

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
21:08
2. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Když se rozdávaly letenky, koukal na to z dálky, zpoza skla s respirátorem. Aby nikoho neohrozil. Na něj nezbyla… V covidové pasti uvízl i kouč Jaroslav Špaček (47), někdejší obránce a olympijský šampion z Nagana. V upřímném rozhovoru pro Sport popisuje aktuální zmar i motivaci udělat úspěch. „Ať si každý myslí, co chce, tak máme úžasný trenérský štáb!“ říká asistent, který spolu s další ikonou Martinem Strakou pomáhá hlavnímu kouči Filipovi Pešánovi. Více čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
20:08
2. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: během rozhovoru s rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou a cyklistou Zdeňkem Štybarem bylo od samého začátku jasné, že ačkoliv jejich hlavní sporty jsou na hony vzdálené, hodně si rozumí. Netřeba připomínat, že tématem, které je spojuje, je právě Štybarovo řemeslo. Ovšem pro parťačku při některých vyjížďkách na kole měl radu i pro trávení volných chvil v Pekingu. Více čtěte ZDE >>>

Martina Sábliková si se Zdeňkem Štybarem rozumí díky cyklistice
Zprávy ze dne 2. 2. 2022
19:12
2. 2. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ: Sjezdař Jan Zabystřan si mohl už před startem olympijských her odškrtnout v Pekingu první úspěch. Krátce po dnešním tréninku složil on-line zkoušku v rámci svého vysokoškolského studia. „Naštěstí jsem to zvládl v pohodě,“ řekl na webu českého olympijského týmu Zabystřan, jenž studuje Vysokou školu finanční a správní. „Zkouška byla z dřevařských komodit. Naplánoval jsem si to takhle špatně, protože jsem to nezvládl v normálním termínu, takže to vyšlo až na 2. února na olympiádu,“ uvedl sebekriticky. „Výsledek byl za jedna, tedy výborně. To je tady takový můj první malý olympijský úspěch,“ dodal lyžař, jenž se v Pekingu představí na svých druhých ZOH.

 

Jan Zabystřan v kombinačním super-G na MS v alpském lyžování
Zprávy ze dne 2. 2. 2022
18:48
2. 2. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ:  Saúdská Arábie bude mít poprvé v historii sportovce na zimních olympijských hrách. Pouštní zemi bude v Pekingu reprezentovat alpský lyžař Fajík Abdi. Čtyřiadvacetiletý Abdi bude závodit v obřím slalomu, jenž je na velkých akcích obvyklou disciplínou pro účastníky z lyžařsky rozvojových zemí. V obřím slalomu například v Soči 2014 startovala v barvách Thajska slavná houslistka Vanessa Mae.

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
18:11
2. 2. 2022
 

CURLING: První české vystoupení na ZOH v Pekingu a první strhující výhra. Manželé Paulovi ale triumf nad norskými obhájci bronzových medailí příliš neoslavovali. Proč? A co říkali na to, že jim fandili na místě čeští hokejisté? Čtěte zde>>>

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
18:08
2. 2. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Jak budou na Hrách v Pekingu vypadat biatlonové tratě? To ještě před odletem do Číny bylo pro všechny reprezentanty včetně Markéty Davidové tajemství, žádné špičkové závody se na úplně nově vybudovaných tratích v Čang-ťia-kchou nejely. Až po příletu na olympiádu tak všichni definitivně zjistili, co je čeká. „Měli jsme jen údaje z papírů, snažili jsme se trasy simulovat na našem pásu. A nebyli jsme od pravdy úplně daleko,“ říká ve trenér mužů Ondřej Rybář. Zajímavostí je, že se pojede poblíž slavné Velké čínské zdi. Podívejte se na video czechteam.tv a projděte si trasu pěkně zatáčku po zatáčce.

 

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
16:33
2. 2. 2022
 

PARAHOKEJ: Sedmnáct hráčů je v nominaci para hokejové reprezentace na paralympijské hry v Pekingu, které se uskuteční v první polovině března. Národní tým odletí do Číny 24. února, ve výpravě však bude scházet hlavní trenér Jiří Bříza, který odmítá očkovaní proti koronaviru. Roli kouče bude na turnaji zastávat jeden z asistentů Jakub Novotný.

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
16:19
2. 2. 2022
 

CURLING: Podívejte se na rychlý sestřih prvního českého vítězství v Pekingu!

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud