28. ledna 2022 • 09:53

Obavy před Pekingem: Falšování testů na koronavirus jako doping?

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každý den budou muset olympionici na Hrách v Pekingu na testy proti koronaviru. Ale budou se moct spolehnout na jejich výsledky? Michael Hölz, šéf německého snowboardingového svazu, tomu nevěří. „Pochybuju, že na soutěžích v Číně uvidíme fair play,“ řekl Hölz ve svazovém podcastu.



Výsledky testů mohou rozhodovat olympijské závody. Sportovci se v Pekingu musí testovat každý den, pokud jim test na koronavirus vyjde jako pozitivní, musí nastoupit buď do izolace, nebo rovnou do nemocnice, to v případě, že mají symptomy nemoci. Pokud je sportovec bez symptomů, z izolace se dostane v případě dvou negativních PCR testů po 24 hodinách.

„Při testování se relativně snadno může stát, že někdo později řekne: Je nám líto, bylo to falešně pozitivní,“ uvedl Michael Hölz v podcastu podle webu Inside the Games.

Hölz, který v minulosti pracoval pro německou antidopingovou agenturu, přirovnal systém testů na koronavirus k dopingu. Naznačil, že by během Her mohly být zneužívány k tomu, aby určití sportovci nemohli na start.

„Víme, jak se k tématu dopingu staví země s takovým zřízením (pozn. naráží na čínský komunistický režim). Porovnání mezi dopingem a covidem-19 je absolutně v pořádku,“ uvedl Hölz.

Jak vypadají sportoviště na ZOH v Pekingu? Nová hala pro rychlobruslení
Video se připravuje ...

Pořadatelé se proti jeho tvrzení ohradili s tím, že garantují spolehlivost testů, které se během olympiádou budou kontrolovat.

„Ujišťujeme, že, co se týče dat a výsledků testů na covid-19, není prostor pro chybu,“ řekl deníku China Daily Chuang Čchun z organizačního výboru Her. „Naše testovací laboratoře vedou profesionální lékařští pracovníci, kteří před Hrami prošli tvrdým školením. Výsledky z těchto laboratoří jsou důvěryhodné. Není nutné, aby lidé měli jakékoli pochybnosti.“

Podle doktora Briana McCloskeyho, šéfa poradní lékařské komise organizačního výboru, se během Her budou používat běžné PCR testy, ovšem s vyšší citlivostí.

„Pro Hry jsou testovací sady na velmi senzitivní úrovni, protože nechceme, aby omikron pronikl do uzavřené bubliny,“ uvedl McCloskey podle Inside the Games.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 16. 2. 2022
17:18
16. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Pozice kouče i šéftrenéra Filipa Pešána je po vyřazení hokejové reprezentace na olympijském turnaji neudržitelná. Co dál? V zákulisí už se probírají možní nástupci, indicie se sbíhají ke konkrétnímu jménu. Favority na obsazení sledovaného postu se dozvíte ZDE>>>

Trenér hokejové reprezentace Filip Pešán s šéfem svazu Tomášem Králem
Zprávy ze dne 16. 2. 2022
16:47
16. 2. 2022
 

HOKEJ: Posledním semifinalistou hokejového olympijského turnaje je Švédsko. Seveřané porazili Kanadu 2:0 po gólech Wallmarka a Landera. V semifinále se utkají s ruským výběrem.

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
15:47
16. 2. 2022
 

BĚH NA LYŽÍCH: Ukrajinská běžkyně na lyžích Valentyna Kaminská měla na zimních olympijských hrách pozitivní test na anabolický steroid a dva stimulanty. Vzorek obsahující tři zakázané látky jí byl odebrán minulý týden ve čtvrtek při kontrole po klasické desítce, informovala dnes Mezinárodní testovací agentura (ITA). Kaminské, která v tomto závodě obsadila 79. příčku, byla pozastavena činnost.

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
15:43
16. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: „Nagano 1998 byl famózní úspěch, ale teď teprve sklízíme jeho pravou odezvu. Přestali jsme pracovat,“ říká jasně Josef Marha, legenda Davosu... Proč český hokej nestíhá ten švýcarský? Celý rozhovor čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
14:43
16. 2. 2022
 

HOKEJ: Finské hokejistky porazily v duelu o třetí místo Švýcarsko 4:0 a získaly počtvrté v historii bronzové medaile.

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
14:26
16. 2. 2022
 

SHORT TRACK: Michaela Hrůzová dojela ve finále B poslední a na olympiádě bere skvělé 14. místo. Famózní tah předvedla Japonka Sumire Kikučiová, která zaútočila hned na začátku jízdy, kdy všechny soupeřky taktizovaly, a bleskově jim ujela o celé kolo... Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
14:17
16. 2. 2022
 

SHORT TRACK: Mužskou štafetu v rychlobruslení na krátké dráze v Pekingu vyhrála Kanada ve složení Hamelin, Dubois, Pierre-Gilles a Dion před Koreou a Itálií.

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
13:42
16. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Šimon Hrubec. Jednička národního týmu a muž, který strážil české brankoviště. Ale jak? Byl takovou oporou, jak by bylo zapotřebí? Nemá cenu všechno házet na něj, ale odpověď na tuhle otázku se spíše blíží k variantě ne. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
13:38
16. 2. 2022
 

SHORT TRACK: Michaela Hrůzová skončila ve svém semifinále díky pádům soupeřek čtvrtá a pojede finále B o 8. - 14. místo.

Zprávy ze dne 16. 2. 2022
13:24
16. 2. 2022
 

AKROBATICKÉ LYŽOVÁNÍ: Čchi Kuang-pchu získal pro domácí Čínu olympijské zlato v akrobatických skocích. Obhájce titulu Oleksandr Abramenko z Ukrajiny byl druhý.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud