Martin Hašek
28. ledna 2022 • 17:18

Let do Pekingu: testy vyšly lépe než v Tokiu, v ohrožení jeden hokejista

Autor: Martin Hašek, apr
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tentokrát žádná covidová katastrofa! Členové hlavní části české výpravy měli po pátečním příletu na olympiádu vesměs negativní testy. S jednou výjimkou, u nejmenovaného hokejisty, který nedávno nemoc prodělal, se objevily hraniční hodnoty. Nyní ho čeká potvrzující testování.



Všechno šlo hladce. Olympijský speciál se 139 členy českého týmu, včetně 69 sportovců, přistál v Pekingu v pátek v poledne tamního času a ani obávané procedury na letišti netrvaly příliš dlouho. 138 testů na koronavirus bylo po příletu negativních. Jediný problém se objevil u hráče hokejového mužstva.

„Pouze jeden test s hraničními hodnotami CT cyklu podle pravidel pořadatelů zimních olympijských her je podle mě důsledkem nedávno prodělaného onemocnění covid-19 u daného sportovce a nepředpokládám, že by byl infekční,“ uvedla hygienička a epidemioložka Jarmila Rážová a členka expertního týmu Lékařské komise ČOV, na stránkách Českého olympijského výboru.

Do Pekingu odletěla ve čtvrtek jen malá část hokejového mužstva, včetně sedmi hráčů. Jsou jimi obránci Jakub Jeřábek, David Sklenička, Lukáš Klok, Libor Šulák a Ronald Knot a útočníci Tomáš Hyka a Radan Lenc.

Může jít o podobný případ, který na loňských olympijských hrách v Tokiu potkal basketbalistu Blakea Schilba, který měl pozitivní test po úvodním zápase s Íránem a čas do dalšího mače s Francií strávil v karanténě. Pak ale v turnaji pokračoval.

Dotčený hokejista COVID nedávno prodělal, do Pekingu nicméně cestoval s požadovanými pěti negativními PCR testy v pěti dnech. Zatím je v karanténě na svém pokoji v olympijské vesnici a čeká ho další testování. Všichni ostatní členové výpravy jsou bez problémů.

„Jsem velmi ráda, že sportovci i členové doprovodu doletěli do místa konání zimních olympijských her v pořádku a jejich popříletové testy jsou negativní. Opatření před letem i v letadle byla přísně nastavená a zjevně zafungovala,“ pochvalovala si Rážová.

Olympionici odlétali komerčním speciálem ve čtvrtek večer z ruzyňského letiště, kde měli pro sebe vyčleněnou část terminálu 1.

„Během letu bylo trochu zvláštní, že Eliška seděla vedle mě, ale jídlo jsem dostal já a ona ho neměla. Ale pak mi došlo, že to je proto, aby člověk, který sedí vedle, měl nasazenou masku,“ vysvětloval krasobruslař Michal Březina, který měl sedadlo vedle své sestry.

Po příletu do Pekingu trvaly nutné procedury na letišti zhruba hodinu a půl, kolem třetí hodiny vyjížděly první autobusy směrem k olympijským vesnicím. Až jako poslední vyrážela z letiště skupina do horské vesnice, kam cesta autobusem trvala zhruba tři hodiny.

„Po příletu jsme museli na test, výtěr z krku, z nosu, procházeli jsme všemi procedurami, jako je akreditace a další. Čekání na vyložení věcí a autobus trvalo déle, seděli jsme na letišti zhruba hodinu a půl. A pak už to bylo rychlé. I Martin Doktor říkal, že jsme přijeli v rekordním čase,“ líčil Březina.

V olympijské vesnici si všichni první jídlo mohli dát až poté, co dostaly výsledky svých testů z letiště v Pekingu.

„Všechno je v budovách, jídelna má dvě patra, výběr jídla je perfektní. Všechno mi chutnalo. Sice je to trochu zvláštní tím, že každý máme svůj box, místa jsou oddělená plexisklem, ale jídelna je super,“ pochvaloval si Březina. „Celá vesnice mi připomíná Vancouver 2010. Pak jsme se ještě byli projít ve Village Plaza. Většina obchodů byla ještě zadělaná a my jsme přišli, když už bylo zavřeno, ale všechno tam nachystané za vitrínami vypadalo moc pěkně.“

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 5. 2. 2022
22:30
5. 2. 2022
 

Česká účast v programu 2. dne ZOH:
2:05 curling - smíšené dvojice: Česko - USA
2:30 krasobruslení - družstva - krátký program ženy (Březinová), volný program muži (Březina)
7:05 curling - smíšené dvojice: Česko - Kanada
8:00 běh na lyžích - skiatlon muži (Knop, Novák, Fellner)
12:00 skoky na lyžích - střední můstek muži (Koudelka, Kožíšek)
12:30 saně - muži - 3. a 4. jízda (Lejsek)

Zprávy ze dne 5. 2. 2022
21:18
5. 2. 2022
 

BIATLON: Dramatické chvíle na střelnici. A o pár desítek minut později v cíli slastný pocit ze zlaté olympijské medaile. Marte Olsbuová Röiselandová v sobotu v závodu smíšených štafet hned na první střelbě zažila perné okamžiky. Díky slovinské fyzioterapeutce Ule Hafnerové, kterou později označila za hrdinku dne, to bylo ale s dobrým koncem. Jak se Slovinka, kterou ocenila i Kaisa Mäkäräinenová, přičinila o norský úspěch? Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 5. 2. 2022
20:45
5. 2. 2022
 

OLYMPIÁDA: Medaile z největší sportovní akce planety může doposud neznámé tváře katapultovat mezi elitu. Zatímco tato skupina těží z komfortu neznámých hrdinů, jiní přijíždějí na Hry v roli favoritů, nad kterými visí nemalá očekávání. Deník Sport představuje deset největších hvězd Her v Pekingu, jejichž výkony bude rozhodně zajímavé sledovat. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 5. 2. 2022
18:52
5. 2. 2022
 

SKOKY NA LYŽÍCH: Sestry Karolína a Anežka Indráčkovy postoupily v závodě skokanek na středním můstku do druhého kola, obě se nakonec umístily ve třetí desítce. Jak svůj výkon viděly?

Zprávy ze dne 5. 2. 2022
17:53
5. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Nejdřív gigantická jobovka s pozitivním testem, pak blažená úleva. Ufff… David Krejčí byl v dalších dvou vzorcích negativní a národnímu týmu nebude na olympiádě scházet. V sobotu si v jeho dresu poprvé v Pekingu zatrénoval. Odpoledne vyjel na led tréninkové haly Národního stadionu. „Jsem rád, že to konečně vyšlo,“ pousmál se lídr týmu a centr elitní formace. Rozhovor čtěte ZDE>>>.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud