Romana Barboříková
2. února 2022 • 12:55

Vlajkonoši Mills a Březina mají „silný mandát“. Zahájení ale netáhne

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PEKINGU | Ona bude mít olympijskou premiéru, on derniéru. A společně ponesou při slavnostním zahájení zimních olympijských her v Pekingu v pátek českou vlajku. Kapitánka ženské hokejové reprezentace Alena Mills a krasobruslař Michal Březina byli vybráni zhruba devadesátkou hlasujících sportovců. Na samotný ceremoniál jich však půjde méně.



Už se stalo tradicí, že vlajkonoše českého týmu na slavnostní zahájení si volí sami sportovci. Stejně tomu je i nyní v Pekingu. „Jako na předchozích hrách jsme chtěli, aby svého vlajkonoše zvolili sami sportovci, takže jsme zjistili, kteří nominanti připadali v úvahu, a poté měli všichni sportovci možnost hlasovat pro své kandidáty. Ve středu v poledne jsme ukončili hlasování, spočítali hlasy a tím pádem známe vlajkonoše,“ popsal celý proces šéf české mise Martin Doktor .

Podle něj se do hlasování zapojilo téměř 90 sportovců. „Je to procentuálně víc, než bývalo obvyklé, protože ne všichni se vždy chtějí do hlasování zapojit. Takže vlajkonoši, když to řeknu slovy politiků, mají docela silný mandát.“

Vlajkonoškou tedy je Alena Mills, kapitánka hokejového týmu, který vybojoval premiérovou účast na olympijském turnaji. To Krasobruslař Michal Březina už je na svých čtvrtých a zároveň i posledních Hrách. „Myslím, že je to velice dobře vybraná dvojice, že nás bude důstojně reprezentovat,“ je přesvědčený Doktor.

Na samotný ceremoniál už ale tolik sportovců, kolik hlasovalo, nepůjde. Jako už dříve je totiž komplikací pro ty, kteří bydlí v horách, dlouhá a náročná cesta. „Většina sportovců, kteří se chtějí zúčastnit, je z vesnice přímo v Pekingu, protože cestování spojené s tím, že pojedou z hor, je trošku komplikací. Celkově by mělo jít nějakých 50 sportovců. Samozřejmě čísla se na poslední chvíli můžou změnit, protože se ještě třeba někteří rozhodnou, že nepojedou. Je i možnost, aby se zúčastnili také členové doprovodu, kteří doplní tým, a doufám, že tam bude důstojné důstojná českých sportovců,“ říká Doktor.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 12. 2. 2022
23:02
12. 2. 2022
 

V Brně se nechali inspirovat industriálním prostředím Číny, sami posuďte tu podobnost! A objevil se tady i Lukáš Rohan, který si s dětmi zahrál hokej. Jak se jim dařilo?

Zprávy ze dne 12. 2. 2022
21:07
12. 2. 2022
 

Další díl olympijské talk show Luďka Staňka. Ten si dnes pozval do Sazka studia zpěváka Matěje Rupperta, lyžařku Evu Kurfürstovou a kickboxerku Martinu Ptáčkovou. Sledujte ŽIVĚ!

Zprávy ze dne 12. 2. 2022
20:34
12. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Zůstali na střídačce. Po vítězném gólu a gejzíru radosti vytvořili kolem mantinelu roj. Počkali, až poražení Rusové opustí jeviště. Pak naplno rozechvěli své hlasivky, dali průchod emocím. Pekingský Národní stadion se třásl při vítězoslavném pokřiku. „Chtěli jsme si společně zařvat, byl to spontánní nápad,“ usmíval se trenér Filip Pešán. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 12. 2. 2022
20:08
12. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Přiletěl, zahrál, zvítězil. Takhle se v kostce dá shrnout způsob, jakým útočník Michael Špaček skočil do svojí olympijské mise. „Jsem strašně rád, že tady vůbec můžu být,“ říkal během dne po rozbruslení. A zopakoval to i po utkání s Rusy (6:5p), v němž hned skóroval. Přitom do Pekingu přicestoval až večer před zápasem, předtím ho v Česku držel covid… Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 12. 2. 2022
19:55
12. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Podívejte se na reakce střelce Tomáše Kundrátka po zápase s Ruskem přímo z Pekingu...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud