Zdeněk Janda
20. února 2022 • 09:55

Doktor: Peking není propadák. Popsal opravu kanalizace i obavy ze samopalů

Autor: Zdeněk Janda, inf
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PEKINGU | Dvě medaile. Zlato pro Ester Ledeckou ve snowboardu a bronz pro nezničitelnou rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. To je konečná bilance českých sportovců v Pekingu. „V mnoha případech se to nepovedlo, ale není to propadák,“ reagoval Martin Doktor, šéf olympijské výpravy, a sám dvojnásobný olympijský šampion v rychlostní kanoistice. Při setkání s novináři mluvil i o tom, jak šroubovákem spravoval ucpaný záchod nebo jak na něj málem vyběhli se samopaly.



Díky účasti hokejistek měli Češi v Pekingu rekordní výpravu. „Měli jsme tady historicky největší tým. Ale bohužel výsledky byly horší. Jak v počtu medailí, tak umístění do osmičky nebo mezi šestnácti,“ přiznal Doktor .

Upozornil ale i na to, že oproti předešlým Hrám brali Češi hodně čtvrtých i pátých míst. „Jindy se přiklonilo více štěstí, i proto předtím těch medailí bylo víc,“ tvrdí šéf výpravy.

Připomeňme si bilanci z Koreje z roku 2018: dvakrát zlato ( Ester Ledecká – snowboard i super-G), dvakrát stříbro ( Martina Sáblíková , Michal Krčmář ), třikrát bronz ( Veronika Vítková , Eva Samková , Karolína Erbanová ).

Tentokrát je sbírka mnohem skromnější. Pouze dvě placky. „Jsem moc rád, že se dařilo Ester (Ledecké), její výsledky jsou excelentní. Je to neuvěřitelná profesionálka, se vším všudy. I její celý tým,“ chválil Doktor českou hvězdu.

Podívejte se na medailové pořadí zemí na ZOH 2022>>>

„Pro Martinu (Sáblíkovou) má bronz cenu zlata. Na to, v jaké byla situace, byla zraněná, v nejistotě. Byl na ni velký tlak. Přeci jenom je jedna z těch, od které se čekají medaile. Neuvěřitelně ji obdivuju, jak to zvládla, ustála tlak,“ chválí českou sportovní legendu, která už má sedm medailí z pěti zimních olympiád.

Spolu s Jiřím Kejvalem, šéfem Českého olympijského výboru, pochválil i ženský hokej nebo curling.

A také to, že se Hry obešly bez covidových problémů. To byl velký strašák. „Je zázrak, že hlavně přílet do Pekingu s charterem byl bez jediného pozitivního případu. Říkám, že je to zázrak, ale podpořený prací mnoha lidí, za což jim patří obrovský dík. To si, myslím, je skoro na medaili,“ reagoval šéf mise.

Celkově jen v jednom případu se potvrdilo, že měl český sportovec v Pekingu omikron (skokan na lyžích Viktor Polášek). Jinak šlo pouze o problematické hodnoty po příletu v souvislosti s prodělanou nákazou předtím. A situace se postupně uklidnila. Přesně jako u hokejistů.

Organizačně to Číňané podle Doktora zvládli, i když pochopitelně se objevily problémy. Jako při každých Hrách.

„Třeba se najednou změnil jízdní řád u autobusů ve 23.30, o deset minut už to potom jelo jinak, a nikdo nám to neřekl. Ale zase tady nebylo tolik krizových situací. Třeba díky tomu, že to bylo všechno v rámci bubliny, tak se nemohlo stát, že by se někdo ztratil ve městě,“ reagoval sám někdejší úspěšný olympionik, který v Atlantě bral dvě zlata.

Doktor zmínil i svoji osobní zkušenost. „Tak jako na řadě míst předtím se ucpaly záchody, vytekla kanalizace do sklepa, takže jsem musel vzít šroubovák a opravit to,“ popsal takovou olympijskou klasiku…

Sportovci totiž bydlí vesměs v nových barácích, u nichž chvíli trvá, než se podobné problémy vychytají. Takže z toho nedělal vědu, takové věci se stávají.

Přesto zažil moment, který ho vystrašil. To když ho málem zadrželi! Na dohled olympijské vesnice v horách jeho řidič přibrzdil při kontrole. Ale to byla chyba, protože si policisté mysleli, že má špatnou parkovačku.

„Kdyby projel, nic by se asi nestalo,“ myslí si Doktor. Situaci zkomplikoval ještě tím, že otevřel dveře. To neměl! „Málem na mě vyběhli se samopaly,“ pousmál se šéf mise, který nakonec musel čekat hodinu, než se situace vyřešila. A přišel o sportovní akci, na kterou se jel podívat.

„Slyšel jsem, že se takové věci stávají, ale pro mě to byla novinka,“ přiznal.

Spolu s Kejvalem zaregistrovali i jiný problém. Nekonečné fronty před obchody se suvenýry. „Takové jsem viděl naposledy u nás před Tuzexem,“ smál se Kejval, šéf ČOV. Organizátorům totiž došli maskoti!

„Když jsme se zeptali, kolik těch pand ještě by potřebovali, tak říkali, že stovky milionů. Z naší perspektivy to není zrovna běžný číslo,“ pousmál se Kejval.

V pondělí už se drtivá většina české výpravy vrací speciálním charterem domů. Na palubě bude i Martina Sáblíková, která na nedělním slavnostním zakončení ponese českou vlajku. Druhá medailistka, teď už trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká, se na cestu zpátky vydala již dřív. Ještě rozbolavělá ze zranění, které si přivodila před kombinačním slalomem.

Bude z českého pohledu další olympiáda úspěšnější? Ta letní se koná už v roce 2024 v Paříži, ta zimní za čtyři roky v Itálii (Milán a Cortina d'Ampezzo).

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 26. 1. 2022
20:58
26. 1. 2022
 

SANĚ: Rodinná pouta pomohla českým sáňkařům na Hry do Pekingu. Ve čtvrtek tam spolu odletí bratranci Zdeněk Pěkný a Filip Vejdělek. Oba ke sportu přitáhl legendární trenér Stanislav Ptáčník, olympionik z Innsbrucku a Sarajeva. Sám se ale svých borců v Číně už nedočkal. Více čtěte ZDE >>>

Filip Vejdělek a Zdeněk Pěkný míří na olympiádu
Zprávy ze dne 26. 1. 2022
20:55
26. 1. 2022
Ester Ledecká

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ: Na prkně v Itálii tráví Ester Ledecká poslední dny před odletem na zimní olympijské hry do Pekingu. Právě na snowboardu odstartuje svoji nelehkou misi, která obnáší obhajobu dvou zlatých medailí z Pchjongčchangu. Tři dny na to už bude brázdit sjezdovku na lyžích v závodě super-G. „Samozřejmě je trochu nepraktické, že jsou jen dva dny pauzy mezi snowboardem a prvními lyžemi. Bude to trochu výzva,“ připustila sněhová obojživelnice. Více čtěte ZDE >>>

 

Ester Ledecká v Cortině
Zprávy ze dne 26. 1. 2022
19:15
26. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Před čtvrtečním odletem do Pekingu si na ledě pražské O2 areny poprvé zatrénovala i česká reprezentace žen.

Česká reprezentace žen ve středu společně trénovala v pražské O2 areně Česká reprezentace žen ve středu společně trénovala v pražské O2 areně Česká reprezentace žen ve středu společně trénovala v pražské O2 areně Česká reprezentace žen ve středu společně trénovala v pražské O2 areně
Zprávy ze dne 26. 1. 2022
17:54
26. 1. 2022
 

SKELETON: Další naděje české výpravy do Pekingu trpí závažným zdravotním problémem. Skeletonistka Anna Fernstädtová má cukrovku. Zjistilo se to při vyšetření po závodech ve Svatém Mořici. Na zimní olympijské hry nicméně poletí. „Ještě jsem neměla čas se s tím opravdu srovnat. Neovlivní to jenom sport, ale můj život,“ prohlásila. Více čtěte ZDE>>>

Anna Fernstädtová patří mezi přední světové skeletonistky
Zprávy ze dne 26. 1. 2022
15:23
26. 1. 2022
 

Šéf české olympijské mise v Pekingu už je uprostřed hygienické bubliny přímo v hlavní olympijské vesnici. Poznává první drobné problémy, ale o tom základním nemá pochyb. „Bublina funguje, odsud se ven nikdo nedostane, pouze na místa, kam je to možné,“ vysvětluje Martin Doktor. Více čtěte zde >>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 26. 1. 2022
14:26
26. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Reprezentace žen neodletí ve čtvrtek na ZOH do Pekingu v kompletním složení. Útočnice Natálie Mlýnková měla pozitivní test na koronavirus a je v pětidenní karanténě. „Natálie je odolná holka, která podobnou věc zažívala před odřeknutým mistrovstvím světa v Kanadě, kdy si zlomila kotník. Teď stejně jako holky tady každý den plní úkoly dle protokolu, aby za námi mohla co nejdříve přijet. Věřím, že přijede možná už na první zápas a okamžitě se zapojí do hry,“ přál si trenér Tomáš Pacina. Kvůli pozitivním testům musel být předčasně ukončen i kemp náhradnic v Litoměřicích, s mužstvem proto nyní neodcestuje ani žádná z rezervních hráček. Vedení týmu ale také věří, že budou moci dorazit později.

Zprávy ze dne 26. 1. 2022
14:09
26. 1. 2022
 

Představitelé Mezinárodního olympijského výboru minulý týden opět mluvili s čínskou tenistkou Pcheng Šuaj. MOV dnes také oznámil, že v průběhu únorové zimní olympiády v Pekingu by mělo dojít i na osobní setkání. „Od prvního videohovoru loni v prosinci s ní měl náš tým několik konverzací - naposledy minulý týden a Pcheng Šuaj se těší, až se potká s předsedou Thomasem Bachem a šéfkou komise sportovců Emmou Terhovou,“ citovala mluvčího olympijského výboru agentura Reuters.

Zprávy ze dne 26. 1. 2022
12:42
26. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Vedení národního týmu oznámilo jména tří náhradníků, kteří poletí s týmem do Pekingu, jde o Davida Tomáška, Matěje Blümela a Jana Ščotku. Více čtěte zde >>>

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud