Romana Barboříková
21. února 2022 • 22:22

Unavená Davidová a spol. v Česku: zpožděný let i zapomenuté filmy

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trvalo to téměř hodinu a půl, než se po přistání speciálu z Pekingu dostali do příletové haly pražského letiště Václava Havla. Ještě pár rozhovorů a hurá domů. Na biatlonistce Markétě Davidové už byla znát únava. Sice se těšila na odpočinek, ale moc dlouho si ho neužije. Stejně jako teplejší počasí. „Tady bude pršet, takže nás čeká zase jiný boj,“ pravila s hořkým úsměvem.



Oproti původnímu času příletu měla česká výprava ze zimních olympijských her v Pekingu zpoždění. Kde nabrali, sportovní terminologií řečeno, ztrátu zhruba 40 minut, vysvětlil biatlonista Mikuláš Karlík. „Let byl v pohodě, jen chvilku jsme čekali na letišti, byl tam nějaký problém s bagáží, asi s papíry, než nás naložili. Takže jsme měli nějaké zpoždění, ale pak už to bylo parádní.“

Také cestou domů museli všichni dodržovat přísná opatření kvůli covidu-19, stejně jako při cestě do Číny. „Opatření fungovala skvěle, museli jsme mít celou dobu roušky, pak i u jídla se to střídalo, že jedna řada měla jídlo a druhá až potom. Měli jsme na každý sektor svůj vlastní záchod. Ale bylo to snesitelné pro každého,“ dodal Karlík.

Po příletu do Prahy pak přišlo na řadu další čekání na bagáž. Jedna z největších hvězd tohoto letu Markéta Davidová se tak v hale, kde vedle příbuzných některých dalších členů výpravy čekalo také pár lovců selfie a dokonce i autogramů, ukázala až zhruba hodinu a půl po příletu. A ačkoliv  na ní byla únava hodně vidět, rozdávala i tak úsměvy.

V letadle prý původně plánovala sledovat filmy, ale… „Myslela jsem, že jsem si nějaké stáhla, ale zjistila jsem, že ne, takže jsem četla knížku.“

Uvítala také příznivější klimatické podmínky, hlavně co se týče teplot. „Tady už je mnohem líp. Ale předpokládám, že bude pršet, nebo minimálně v Jablonci ano, takže začíná zase jiný boj,“ pokrčila rameny.

Markéta Davidová po příletu z olympiády v Pekingu
Markéta Davidová po příletu z olympiády v Pekingu

Domů se už těšila na dva dny volna, které ženy dostaly naordinovaný od trenérů. Ale krátký odpočinek si užila už přímo v Číně, kdy na sociální sítě dala fotografii s  Lucií Charvátovou , jak vyrazily na tamní sjezdovky. Davidová na snowboardu, Charvátová na lyžích.

„Měly jsme dva dny po závodech volné, tak jsme si to snažily užít. Protože do té doby bylo závodů tolik, že to nebylo vůbec možné. Dostaly jsme možnost jít takhle na sjezdovky a bylo to super,“ pochvalovala si biatlonistka, která v pátek v závodu s hromadným startem vybojovala 4. místo.

I přes to, že tyto Hry byly, stejně jako ty v létě v Tokiu, stále výrazně poznamenané opatřeními proti covidu-19, si je sportovci užili. Třeba jako Karlík, u kterého šlo o první olympijskou zkušenost. Jaký největší zážitek si odváží?

„Asi z prvního závodu. Nevíte, co od toho čekat, nevíte, jakou to bude mít atmosféru, jak to bude probíhat. Trochu mě mrzí, že jsme nebyli na zahajovacím ceremoniálu, to by asi bylo super. Byli jsme na závěrečném, ale to už nemělo pro mě takovou jiskru. Jak oheň zhasíná, už se spíš těšíte domů.“

Atmosféru olympiády, kterou v Číně vůbec nepociťoval při podzimním testovacím závodu, si tentokrát už užil i bobista Dominik Dvořák. „Dost to ovlivnili dobrovolníci, nebo… ‚dobrovolníci‘, zkrátka ti místní pomahači, nevím. Každý den nám tam mávali a dělali hodně tu atmosféru. To je vždycky pozitivní, člověk se tam cítí dobře.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 30. 1. 2022
20:00
30. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Česká reprezentantka a strakonická rodačka Tereza Vanišová dnes slaví 26. narozeniny. Vedoucí české výpravy v Pekingu Martin Doktor dokázal sehnat krásný pugét a popřát nejen jí, ale i celému týmu hodně štěstí do turnaje.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
17:20
30. 1. 2022
Hokejová reprezentace
Zprávy ze dne 30. 1. 2022
17:01
30. 1. 2022
 

HOKEJ: Kvůli nečekané situaci se mění trenérský štáb Kanady na ZOH. Hlavní kouč Claude Julien si během teambuildingu ve Švýcarsku zranil žebra, když uklouzl na ledě. Jeho pozici tak zaujme bývalý trenér Chicaga Jeremy Colliton.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
15:18
30. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Je jedním z těch šťastlivců, kteří už mohou vstřebávat olympijskou atmosféru přímo v Pekingu. Obránce Jakub Jeřábek vyšel z covidové loterie v Česku spolu s dalšími šesti hokejisty vítězně jako první, takže už se zabydlel v olympijské vesnici a poznává tamní prostředí. „Zatím je tady všechno super,“ hlásí obránce Spartaku Moskva z dějiště olympiády. Do hokejového turnaje vstoupí Češi v úterý 9. února proti Dánsku. Rozhovor čtěte ZDE >>>

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
12:59
30. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: K hokejové reprezentaci chystající se v Praze na olympijské hry se připojili čtyři krajánci ze švýcarské ligy. Útočníci Roman Červenka, Michael Frolík, Jan Kovář a Matěj Stránský s týmem již dnes dopoledne trénovali v O2 areně. Zástupci českého výběru zároveň oznámili, že již dnes do dějiště turnaje odcestují obránce Vojtěch Mozík, útočník Lukáš Sedlák a náhradník David Tomášek, v pondělí je budou následovat brankáři Roman Will a Patrik Bartošák.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
12:03
30. 1. 2022
 

BIATLON: Česká biatlonistka Jessica Jislová už v Pekingu stihla první trénink. Co říká na místní tratě, jak probíhala dlouhá cesta do Číny a jak zní její názor na olympijskou vesnici?

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
11:41
30. 1. 2022
 

SKOKY NA LYŽÍCH: Rakouská hvězda skoků na lyžích Marita Kramerová měla krátce před začátkem olympijských her v Pekingu podle informací agentury APA pozitivní test na koronavirus. Vedoucí ženě Světového poháru, jež patřila mezi hlavní favoritky na zlato, hrozí, že nestihne do Číny odcestovat včas.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
11:16
30. 1. 2022
 

Pět dní před zahájením olympijských her v Pekingu přibylo mezi sportovci a členy jejich týmů 16 nových případů nákazy koronavirem. Třináct z nich mělo pozitivní testy hned po příletu do dějiště, u tří se covid-19 objevil při následných kontrolách v olympijské bublině. Dalších deset případů zachytily testy na letišti u dalších osob, které do Číny přicestovaly v souvislosti s olympijskými hrami, osm jich kontroly zjistily v bublině. Do izolace musela v Pekingu zamířit například předsedkyně komise sportovců MOV Emma Terhová, čtyřicetiletá bývalá finská hokejistka. Peking navíc ohlásil 20 nových případů nákazy mezi obyvateli města, což je nejvyšší počet v metropoli za posledního půl roku.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
11:15
30. 1. 2022
 

Pět dní před zahájením olympijských her v Pekingu přibylo mezi sportovci a členy jejich týmů 16 nových případů nákazy koronavirem. Třináct z nich mělo pozitivní testy hned po příletu do dějiště, u tří se covid-19 objevil při následných kontrolách v olympijské bublině. Dalších deset případů zachytily testy na letišti u dalších osob, které do Číny přicestovaly v souvislosti s olympijskými hrami, osm jich kontroly zjistily v bublině. Oznámili to zástupci organizačního výboru.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
11:11
30. 1. 2022
 

CURLING: Zuzana a Tomáš Paulovi se jako první čeští curleři dostali na olympiádu! Přiletěli už v prvním letadle 27. ledna, na sportoviště se ale bohužel ještě nedostali, navíc na ně dnes ráno zaklepala dopingová kontrola, když byli pomalu ještě v posteli... Jak tu zatím tráví čas a jak hodnotí zázemí?

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud