Lukáš Tomek
22. února 2022 • 09:39

Medaile na obyvatele: Čína na ZOH propadla, Slovinci zářili. Co Česko?

Autor: Lukáš Tomek, inf, zoh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejúspěšnější zemí zimních olympijských her v Pekingu se stalo suverénně Norsko před Německem a Čínou. Jak by ale vypadalo medailové pořadí, pokud se cenné kovy přepočítají na počet obyvatel v jednotlivých zemích? Pořadatelé z Číny by se rázem propadli na poslední místo medailového žebříčku. A zásadních posunů je v tomto upraveném pořadí daleko víc.



Při práci s čísly často záleží na úhlu pohledu. Čína v Pekingu posbírala 15 cenných kovů, především pak v akrobatickém lyžování a short tracku. A protože devět z nich byly zlaté medaile, v oficiálním pořadí zimních her se poprvé vyšvihla mezi elitní trojku.

Pokud však toto pořadí přepočítáte podle počtu obyvatel jednotlivých zemí, drasticky se promění. A z Číny je naopak olympijský propadák. Na jednu získanou medaili země, v níž žije téměř půldruhé miliardy lidí, totiž připadá více než 94 milionů obyvatel. A z 3. místa je rázem až 29. příčka mezi zúčastněnými státy. Tedy poslední mezi těmi zeměmi, které alespoň jeden cenný kov získaly.

Výrazný sešup zaznamenaly i Spojené státy (ze 4. na 24. místo), Německo (z 2. na 13. místo) nebo Rusko (z 9. na 16. místo) – viz tabulka.

Opačným směrem naopak tento přepočet poslal malé Slovinsko. Země pod Alpami sbírala cenné kovy především ve skoku na lyžích a nakonec se domů vracela se sedmi medailemi. A vzhledem k tomu, že ve Slovinsku žije jen něco málo přes 2 miliony lidí, v žebříčku to znamenalo posun z 15. až na 2. místo. S tím, že na jednu získanou medaili připadá zhruba 300 tisíc lidí.

Kompletní medailové pořadí zemí na ZOH 2022 ZDE>>>

Výrazně si polepšili i lyžařské velmoci - Rakušané (ze 7. na 3. místo) a Finové (ze 16. na 6. místo) nebo i Slováci (z 21. na 12. místo). Naopak Češi zůstali se dvěma medailemi Ester Ledecké a Martiny Sáblíkové zhruba na svém. Z 21. příčky se posunuli o dvě místa nahoru s přepočtem 5 340 000 obyvatel na cenný kov.

Zodpovědět zbývá poslední otázka. Kdo tomuto žebříčku vévodí? Bez překvapení jsou to stejně jako v oficiálním pořadí Norové, kteří si jako jediní udrželi své umístění. Bratři Boeové, jejich biatlonová kolegyně Roiselandová, fenomenální běžkyně na lyžích Johaugová či sjezdař Kilde celkem posbírali 37 medailí.

A protože v této zimním sportům zemi zaslíbené žije jen něco málo přes 5 milionů lidí, vychází jedna medaile jen na zhruba 140 000 Norů. Oproti téměř stovce milionů Číňanů je to propastný rozdíl…

„V Norsku sice nežije tak moc lidí, ale jsme země, která má pro zimní sporty neobyčejnou vášeň,“ pravil na toto téma Mons Roiseland, stříbrný snowboardista z Big Airu. „K norské historii patří hodně skvělých sportovních legend, které inspirovaly řadu z nás, abychom je následovali.“

Navíc tradiční disciplíny jako sjezdové i běžecké lyžování prý mají velkou podporu společnosti. Na rozdíl od bobů či skeletonu, v nichž Norové žádné ambice nemají. „Jasně jsme si vybrali, co k nám patří. A v tom, co děláme, jsme prostě nejlepší,“ dodává pyšně Roiseland.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 24. 1. 2022
21:42
24. 1. 2022
 

HOKEJ: Nominaci na olympijské hry do Pekingu už oznámila i Kanada. Kladenský brankář Landon Bow se do výběru nedostal, několik zajímavých jmen se ale objevilo. Do Číny se vydá například člen Triple Gold Clubu Eric Staal či jednička posledního draftu Owen Power.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
20:27
24. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: České hokejistky se sešly před olympiádou v Praze, absolvovaly dva PCR testy a zavřely se do dvoudenní izolace na pokojích.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
19:12
24. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Divné, šedivé a nejisté. Takové je zatím všechno, co se pekingské olympiády týče. „Radost krotím. Že jsem opravdu na olympiádě, uvěřím až v Číně na hotelu,“ popisuje trefně atmosféru obránce národního týmu Lukáš Klok. Reprezentace v pondělí potvrdila finální podobu nominace. GM Petr Nedvěd s koučem Filipem Pešánem, který se opět opřel i do expertů a novinářů (nejen z deníku Sport), neudělali žádnou změnu. Tedy zatím. Do odletu se ještě může stát leccos. Nově však budou moct soupisku rozšířit o šest jmen náhradníků. Nervózní nároďák: v brance kustod, nově taxi squad. Pešán sjel novináře - více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
16:05
24. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Hokejové reprezentace mohou na olympijských hrách v Pekingu rozšířit tým o pět hráčů do pole a brankáře, kteří budou připraveni zaskočit v případě nákazy koronavirem v mužstvu či zranění. O rozhodnutí Mezinárodní hokejové federace (IHF) dnes jako první informovala kanadská televizní stanice TSN. ČTK to potvrdil manažer reprezentace Jan Černý. „Informaci jsme dostali dnes odpoledne,“ řekl Černý s tím, že trenéři a generální manažer se budou nově vzniklou situaci zabývat.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
15:43
24. 1. 2022
 

HOKEJ: Tři hokejisté z české extraligy se dostali do konečné nominace Lotyšska na olympijské hry v Pekingu. Na únorový turnaj se mohou těšit obránce Uvis Janis Balinskis z Litvínova a útočníci Martinš Dzierkals z Plzně a Roberts Bukarts z Vítkovic. Ze širšího jednatřicetičlenného výběru kouče Harijse Vitolinše se mezi vybranou pětadvacítku nevešel zadák Roberts Mamčics ze Zlína.

Osmička hráčů už na olympiádě startovala. Útočníci Lauris Darzinš a Martinš Karsums z Dinama Riga a Kaspars Daugavinš z Bernu se představili už v roce 2010 ve Vancouveru a o čtyři roky později v Soči.

Brankáři: Kristers Gudlevskis (Brynäs/Švéd.), Janis Kalninš (Växjö/Švéd.), Ivars Punnenovs (Langnau/Švýc.),

obránci: Oskars Cibuļskis, Karlis Čukste, Ralfs Freibergs, Patriks Ozols, Kristaps Zile (všichni Dinamo Riga/KHL), Uvis Janis Balinskis (Litvínov/ČR), Janis Jaks (Soči/KHL), Arturs Kulda (Krefeld/Něm.),

útočníci: Lauris Darzinš, Nikolajs Jelisejevs, Martinš Karsums (všichni Dinamo Riga/KHL), Rihards Bukarts, Miks Indrašis (oba Vladivostok/KHL), Rodrigo Abols (Örebro/Švéd.), Oskars Batna (Jukurit Mikkeli/Fin.), Roberts Bukarts (Vítkovice/ČR), Kaspars Daugavinš (Bern/Švýc.), Martinš Dzierkals (Plzeň/ČR), Andris Džerinš (Linec/ICEHL), Renars Krastenbergs (Villach/ICEHL), Ronalds Keninš (Lausanne/Švýc.), Deniss Smirnovs (Ženeva/Švýc.).

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
15:10
24. 1. 2022
 

Jaká země hostí letošní olympijské hry? „Už samotný fakt, kde se Hry budou konat, je jeden velký skandál. A čím více se jejich zahájení blíží, tím je to patrnější. Má to několik důvodů. Tím hlavním je, že Čína svým chováním představuje kompletní opak olympijské myšlenky. Je to země, kde se na pravidla, svobodu jedince nebo na lidská práva kašle hodně zvysoka. Kde lidé žijí ve všeobjímajícím strachu před policií a mocí komunistické strany. Kde lidé mizí a nikdo se o nich už nikdy nedozví." 

Rozsáhlý komentář redaktora Sportu Jana Denemarka čtěte ZDE>>> 

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
14:39
24. 1. 2022
 

HOKEJ:  Rusové mají v konečné nominaci na olympijské hry  sedm majitelů zlatých medailí z Pchjongčchangu. Naproti tomu vybral kouč Alexej Žamnov do pětadvacetičlenného kádru také 12 hráčů, kteří budou na velké mezinárodní akci debutovat. Sborná bude 12. února posledním soupeřem české reprezentace v základní skupině B.

Nominace Ruska na olympijský turnaj v Pekingu (9.-20. února):

Brankáři: Timur Biljalov (Kazaň), Ivan Fedotov (CSKA Moskva), Alexandr Samonov (Petrohrad),

obránci: Arťom Minulin, Jegor Jakovlev (oba Magnitogorsk), Alexandr Jelesin (Jaroslavl), Damir Šaripzjanov (Omsk), Dmitrij Višněvskij (Spartak Moskva), Nikita Něstěrov (CSKA Moskva), Sergej Tělegin (Čeljabinsk), Vjačeslav Vojnov (Dynamo Moskva),

útočníci: Sergej Andronov, Michail Grigorenko, Pavel Karnauchov, Sergej Plotnikov, Anton Slepyšev (všichni CSKA Moskva), Nikita Gusev, Kirill Marčenko (oba Petrohrad), Arťom Anisimov, Artur Kajumov (oba Jaroslavl), Аrsenij Gricjuk, Kirill Semjonov (oba Omsk), Andrej Čibisov (Magnitogorsk), Vadim Šipačov (Dynamo Moskva), Dmitrij Voronkov (Kazaň)

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
14:38
24. 1. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Poslední dny před odletem na olympijské hry stráví česká biatlonová reprezentace odděleně. Ženy včetně největší naděje Markéty Davidové zůstanou po Světovém poháru v Anterselvě do středy v Itálii, muži hned po závodech odcestovali domů. Do Pekingu odletí s českou výpravou speciálem ve čtvrtek 27. ledna. Všichni se snaží maximálně chránit před možnou koronavirovou nákazou. „Sportovci, kteří jeli domů, si to zařídili tak, aby jejich nejbližší absolvovali pětidenní karanténu a měli negativní PCR test. Někteří zůstanou na jednolůžkových pokojích v areálu sportovního klubu v Jablonci nad Nisou. Kontakt bude minimální,“ uvedl šéftrenér Ondřej Rybář.

Zprávy ze dne 24. 1. 2022
14:21
24. 1. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Je v pořádku nebýt v pořádku! Tak uvedla na svém Instagramu nejlepší česká biatlonistka a velká naděje pro Peking Markéta Davidová (25) krátký dokument Red Bullu, v němž v upřímné zpovědi odhalila trápení, se kterým v olympijské sezoně bojuje.

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 24. 1. 2022
13:41
24. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Předběžná nominace hokejové reprezentace na ZOH v Pekingu se k dnešní uzávěrce, do kdy byly možné změny bez udání důvodů, nezmění. Tým čítá 25 jmen. Posledním nominovaným hráčem se v minulém týdnu stal třinecký obránce David Musil. Ve výběru kouče Filipa Pešána figurují celkem tři brankáři, osm obránců a 14 útočníků. „Do dneška bylo možné udělat změny, ale na nominaci se nic nemění. K žádným změnám nedošlo, nebyl k nim důvod. Teď už bude jakákoliv změna možná pouze ze zdravotních důvodů,“ uvedl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud