Lukáš Tomek
22. února 2022 • 09:39

Medaile na obyvatele: Čína na ZOH propadla, Slovinci zářili. Co Česko?

Autor: Lukáš Tomek, inf, zoh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejúspěšnější zemí zimních olympijských her v Pekingu se stalo suverénně Norsko před Německem a Čínou. Jak by ale vypadalo medailové pořadí, pokud se cenné kovy přepočítají na počet obyvatel v jednotlivých zemích? Pořadatelé z Číny by se rázem propadli na poslední místo medailového žebříčku. A zásadních posunů je v tomto upraveném pořadí daleko víc.



Při práci s čísly často záleží na úhlu pohledu. Čína v Pekingu posbírala 15 cenných kovů, především pak v akrobatickém lyžování a short tracku. A protože devět z nich byly zlaté medaile, v oficiálním pořadí zimních her se poprvé vyšvihla mezi elitní trojku.

Pokud však toto pořadí přepočítáte podle počtu obyvatel jednotlivých zemí, drasticky se promění. A z Číny je naopak olympijský propadák. Na jednu získanou medaili země, v níž žije téměř půldruhé miliardy lidí, totiž připadá více než 94 milionů obyvatel. A z 3. místa je rázem až 29. příčka mezi zúčastněnými státy. Tedy poslední mezi těmi zeměmi, které alespoň jeden cenný kov získaly.

Výrazný sešup zaznamenaly i Spojené státy (ze 4. na 24. místo), Německo (z 2. na 13. místo) nebo Rusko (z 9. na 16. místo) – viz tabulka.

Opačným směrem naopak tento přepočet poslal malé Slovinsko. Země pod Alpami sbírala cenné kovy především ve skoku na lyžích a nakonec se domů vracela se sedmi medailemi. A vzhledem k tomu, že ve Slovinsku žije jen něco málo přes 2 miliony lidí, v žebříčku to znamenalo posun z 15. až na 2. místo. S tím, že na jednu získanou medaili připadá zhruba 300 tisíc lidí.

Kompletní medailové pořadí zemí na ZOH 2022 ZDE>>>

Výrazně si polepšili i lyžařské velmoci - Rakušané (ze 7. na 3. místo) a Finové (ze 16. na 6. místo) nebo i Slováci (z 21. na 12. místo). Naopak Češi zůstali se dvěma medailemi Ester Ledecké a Martiny Sáblíkové zhruba na svém. Z 21. příčky se posunuli o dvě místa nahoru s přepočtem 5 340 000 obyvatel na cenný kov.

Zodpovědět zbývá poslední otázka. Kdo tomuto žebříčku vévodí? Bez překvapení jsou to stejně jako v oficiálním pořadí Norové, kteří si jako jediní udrželi své umístění. Bratři Boeové, jejich biatlonová kolegyně Roiselandová, fenomenální běžkyně na lyžích Johaugová či sjezdař Kilde celkem posbírali 37 medailí.

A protože v této zimním sportům zemi zaslíbené žije jen něco málo přes 5 milionů lidí, vychází jedna medaile jen na zhruba 140 000 Norů. Oproti téměř stovce milionů Číňanů je to propastný rozdíl…

„V Norsku sice nežije tak moc lidí, ale jsme země, která má pro zimní sporty neobyčejnou vášeň,“ pravil na toto téma Mons Roiseland, stříbrný snowboardista z Big Airu. „K norské historii patří hodně skvělých sportovních legend, které inspirovaly řadu z nás, abychom je následovali.“

Navíc tradiční disciplíny jako sjezdové i běžecké lyžování prý mají velkou podporu společnosti. Na rozdíl od bobů či skeletonu, v nichž Norové žádné ambice nemají. „Jasně jsme si vybrali, co k nám patří. A v tom, co děláme, jsme prostě nejlepší,“ dodává pyšně Roiseland.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
21:44
27. 1. 2022
 

Do dějiště ZOH vyrazili také Američané. 

Členové amerického olympijského týmu vyrazili směr Peking Členové amerického olympijského týmu vyrazili směr Peking Členové amerického olympijského týmu vyrazili směr Peking
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
19:36
27. 1. 2022
 

69 českých sportovců a dalších 70 členů výpravy dnes odlétá speciálem na olympijské hry do Pekingu. Všichni prošli testy na koronavirus. VÍCE ČTĚTE ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
18:59
27. 1. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Na palubě speciálu, který s první částí české olympijské výpravy zamíří do Pekingu, bude i sedm hokejistů a čtyři členové realizačního týmu národního mužstva. 

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
18:47
27. 1. 2022
 

HOKEJ: V čínské hokejové nominaci na ZOH jsou i dva bývalí hráči Třince - americký útočník Cory Kane (2016/17) a kanadský útočník Ethan Werek (2018/19). Oba hrají za Kunlun v KHL a získali čínské občanství. Werek vyhrál s Třincem extraligový titul a navíc v šestém finálovém zápase proti Liberci vstřelil poslední gól na 4:2

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
18:04
27. 1. 2022
 

Co všechno potřebujete vědět o přesunu sportovců do Pekingu

  • V posledních čtyřech dnech všichni absolvovali dva PCR testy na koronavirus, další je čekal těsně před odletem. Sportovci už dva roky žijí v režimu neustálých testů, značná část z nich už covid prodělala.
  • Letadlo pro 267 lidí je zaplněné přibližně z dvou třetin. Sportovci měli na ruzyňském letišti vyčleněnu uzavřenou část terminálu 1 s rychlým průchodem pasovou kontrolou.
  • Na palubě Airbusu 1330 korejských aerolinií by mělo cestovat přes 150 lidí, z toho 81 olympioniků, tedy přibližně dvě třetiny plánovaného týmu.
  • Na rozdíl od loňské letní olympiády v Tokiu do Pekingu letí v českém týmu jen lidé, kteří prošli plným očkováním. Velká část z nich má i posilující dávku.
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
16:49
27. 1. 2022
 

Do Pekingu míří z biatlonistů také Michal Krčmář a Eva Puskarčíková s Lucií Charvátovou

Biatlonista Michal Krčmář před odletem na ZOH Biatlonistky Eva Puskarčíková a Lucie Charvátová před odletem do Pekingu
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
16:35
27. 1. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ A SKOKY NA LYŽÍCH: Čeští lyžaři získali po přerozdělení kvót další dvě účastnická místa na zimních olympijských hrách, které začnou příští pátek v Pekingu. Tým doplní alpská lyžařka Tereza Nová a skokan Radek Rýdl. Celkem by tak pod pěti kruhy mělo reprezentovat 36 českých lyžařů a snowboardistů.

Zprávy ze dne 27. 1. 2022
16:17
27. 1. 2022
Markéta Davidová

První část olympijské výpravy se sešla v Praze na Letišti Václava Havla. Odtud odletí směr Peking. Mezi členy posádky je i biatlonistka Markéta Davidová

 

Biatlonistka Markéta Davidová na Letišti Václava Havla před odletem na ZOH Biatlonistka Markéta Davidová na Letišti Václava Havla před odletem na ZOH
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
15:40
27. 1. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Roman Karpíšek se už více než deset let stará o zdraví českých biatlonistů, s nimiž odlétá na další olympiádu. Jak pomáhal Gabriele Soukalové a proč je dobře, že už Markéta Davidová nechodí do školy? A proč biatlonisty často trápí hrudník? Rozhovor čtěte zde >>>

Roman Karpíšek za pár dnů poletí s českými biatlonisty do Pekingu
Zprávy ze dne 27. 1. 2022
13:11
27. 1. 2022
 

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Vojenské zpravodajství doporučily účastníkům olympijských her v Pekingu, aby svá elektronická zařízení chránili novými hesly. Využívat by také měli aplikace se šifrováním. Úřady pro účastníky vydaly dvoustránkový manuál, který má celkem deset bodů. Český olympijský výbor pro ČTK uvedl, že materiál obdržel dnes, kdy větší část českých sportovců nominovaných na zimní hry v Číně odletí.

Dvoustránkový manuál má deset bodů, čtyři z nich se věnují přípravě před cestou, šest zbývajících pak tomu, jak dodržovat kyberbezpečnost během samotné cesty. Cestovatel by měl například do zahraničí vyrazit ideálně s „čistými“ zařízeními určenými pro konkrétní cestu, která neobsahují žádná osobní data či důležité uživatelské účty. Měl by svá zařízení chránit novými a unikátními hesly a během samotné cesty by měl například využívat aplikace se šifrováním a nepřipojovat se na veřejné WIFI sítě.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud