Lukáš Tomek
22. února 2022 • 09:39

Medaile na obyvatele: Čína na ZOH propadla, Slovinci zářili. Co Česko?

Autor: Lukáš Tomek, inf, zoh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Verdikt odvolací komise: Rada stihne začátek příští sezony
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejúspěšnější zemí zimních olympijských her v Pekingu se stalo suverénně Norsko před Německem a Čínou. Jak by ale vypadalo medailové pořadí, pokud se cenné kovy přepočítají na počet obyvatel v jednotlivých zemích? Pořadatelé z Číny by se rázem propadli na poslední místo medailového žebříčku. A zásadních posunů je v tomto upraveném pořadí daleko víc.



Při práci s čísly často záleží na úhlu pohledu. Čína v Pekingu posbírala 15 cenných kovů, především pak v akrobatickém lyžování a short tracku. A protože devět z nich byly zlaté medaile, v oficiálním pořadí zimních her se poprvé vyšvihla mezi elitní trojku.

Pokud však toto pořadí přepočítáte podle počtu obyvatel jednotlivých zemí, drasticky se promění. A z Číny je naopak olympijský propadák. Na jednu získanou medaili země, v níž žije téměř půldruhé miliardy lidí, totiž připadá více než 94 milionů obyvatel. A z 3. místa je rázem až 29. příčka mezi zúčastněnými státy. Tedy poslední mezi těmi zeměmi, které alespoň jeden cenný kov získaly.

Výrazný sešup zaznamenaly i Spojené státy (ze 4. na 24. místo), Německo (z 2. na 13. místo) nebo Rusko (z 9. na 16. místo) – viz tabulka.

Opačným směrem naopak tento přepočet poslal malé Slovinsko. Země pod Alpami sbírala cenné kovy především ve skoku na lyžích a nakonec se domů vracela se sedmi medailemi. A vzhledem k tomu, že ve Slovinsku žije jen něco málo přes 2 miliony lidí, v žebříčku to znamenalo posun z 15. až na 2. místo. S tím, že na jednu získanou medaili připadá zhruba 300 tisíc lidí.

Kompletní medailové pořadí zemí na ZOH 2022 ZDE>>>

Výrazně si polepšili i lyžařské velmoci - Rakušané (ze 7. na 3. místo) a Finové (ze 16. na 6. místo) nebo i Slováci (z 21. na 12. místo). Naopak Češi zůstali se dvěma medailemi Ester Ledecké a Martiny Sáblíkové zhruba na svém. Z 21. příčky se posunuli o dvě místa nahoru s přepočtem 5 340 000 obyvatel na cenný kov.

Zodpovědět zbývá poslední otázka. Kdo tomuto žebříčku vévodí? Bez překvapení jsou to stejně jako v oficiálním pořadí Norové, kteří si jako jediní udrželi své umístění. Bratři Boeové, jejich biatlonová kolegyně Roiselandová, fenomenální běžkyně na lyžích Johaugová či sjezdař Kilde celkem posbírali 37 medailí.

A protože v této zimním sportům zemi zaslíbené žije jen něco málo přes 5 milionů lidí, vychází jedna medaile jen na zhruba 140 000 Norů. Oproti téměř stovce milionů Číňanů je to propastný rozdíl…

„V Norsku sice nežije tak moc lidí, ale jsme země, která má pro zimní sporty neobyčejnou vášeň,“ pravil na toto téma Mons Roiseland, stříbrný snowboardista z Big Airu. „K norské historii patří hodně skvělých sportovních legend, které inspirovaly řadu z nás, abychom je následovali.“

Navíc tradiční disciplíny jako sjezdové i běžecké lyžování prý mají velkou podporu společnosti. Na rozdíl od bobů či skeletonu, v nichž Norové žádné ambice nemají. „Jasně jsme si vybrali, co k nám patří. A v tom, co děláme, jsme prostě nejlepší,“ dodává pyšně Roiseland.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 2. 2. 2022
22:58
2. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Češky vstupují do olympijského turnaje zápasem proti domácí Číně. Svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny jsou favoritkami duelu. Získají na úvod zimních Her v Pekingu do tabulky skupiny B plný počet bodů? Utkání startuje ve čtvrtek v 5:10 ráno, sledujte ho ONLINE ZDE>>>.

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
22:57
2. 2. 2022
 

CURLING: Do olympijského turnaje vstoupili parádně. Česká curlerská dvojice Tomáš a Zuzana Paulovi zvítězila 7:6 v dodatečném legu nad Norskem. V noci ze středy na čtvrtek je od 2:05 (SEČ) čeká další duel proti severskému soupeři, tentokrát Švédsku. Od 13:05 pak vyzvou Australskou dvojici. Přidají manželé další vítězství? Sledujte jejich počínání ONLINE ZDE>>>.

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
21:08
2. 2. 2022
Hokejová reprezentace

HOKEJ: Když se rozdávaly letenky, koukal na to z dálky, zpoza skla s respirátorem. Aby nikoho neohrozil. Na něj nezbyla… V covidové pasti uvízl i kouč Jaroslav Špaček (47), někdejší obránce a olympijský šampion z Nagana. V upřímném rozhovoru pro Sport popisuje aktuální zmar i motivaci udělat úspěch. „Ať si každý myslí, co chce, tak máme úžasný trenérský štáb!“ říká asistent, který spolu s další ikonou Martinem Strakou pomáhá hlavnímu kouči Filipovi Pešánovi. Více čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
20:08
2. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: během rozhovoru s rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou a cyklistou Zdeňkem Štybarem bylo od samého začátku jasné, že ačkoliv jejich hlavní sporty jsou na hony vzdálené, hodně si rozumí. Netřeba připomínat, že tématem, které je spojuje, je právě Štybarovo řemeslo. Ovšem pro parťačku při některých vyjížďkách na kole měl radu i pro trávení volných chvil v Pekingu. Více čtěte ZDE >>>

Martina Sábliková si se Zdeňkem Štybarem rozumí díky cyklistice
Zprávy ze dne 2. 2. 2022
19:12
2. 2. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ: Sjezdař Jan Zabystřan si mohl už před startem olympijských her odškrtnout v Pekingu první úspěch. Krátce po dnešním tréninku složil on-line zkoušku v rámci svého vysokoškolského studia. „Naštěstí jsem to zvládl v pohodě,“ řekl na webu českého olympijského týmu Zabystřan, jenž studuje Vysokou školu finanční a správní. „Zkouška byla z dřevařských komodit. Naplánoval jsem si to takhle špatně, protože jsem to nezvládl v normálním termínu, takže to vyšlo až na 2. února na olympiádu,“ uvedl sebekriticky. „Výsledek byl za jedna, tedy výborně. To je tady takový můj první malý olympijský úspěch,“ dodal lyžař, jenž se v Pekingu představí na svých druhých ZOH.

 

Jan Zabystřan v kombinačním super-G na MS v alpském lyžování
Zprávy ze dne 2. 2. 2022
18:48
2. 2. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ:  Saúdská Arábie bude mít poprvé v historii sportovce na zimních olympijských hrách. Pouštní zemi bude v Pekingu reprezentovat alpský lyžař Fajík Abdi. Čtyřiadvacetiletý Abdi bude závodit v obřím slalomu, jenž je na velkých akcích obvyklou disciplínou pro účastníky z lyžařsky rozvojových zemí. V obřím slalomu například v Soči 2014 startovala v barvách Thajska slavná houslistka Vanessa Mae.

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
18:11
2. 2. 2022
 

CURLING: První české vystoupení na ZOH v Pekingu a první strhující výhra. Manželé Paulovi ale triumf nad norskými obhájci bronzových medailí příliš neoslavovali. Proč? A co říkali na to, že jim fandili na místě čeští hokejisté? Čtěte zde>>>

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
18:08
2. 2. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Jak budou na Hrách v Pekingu vypadat biatlonové tratě? To ještě před odletem do Číny bylo pro všechny reprezentanty včetně Markéty Davidové tajemství, žádné špičkové závody se na úplně nově vybudovaných tratích v Čang-ťia-kchou nejely. Až po příletu na olympiádu tak všichni definitivně zjistili, co je čeká. „Měli jsme jen údaje z papírů, snažili jsme se trasy simulovat na našem pásu. A nebyli jsme od pravdy úplně daleko,“ říká ve trenér mužů Ondřej Rybář. Zajímavostí je, že se pojede poblíž slavné Velké čínské zdi. Podívejte se na video czechteam.tv a projděte si trasu pěkně zatáčku po zatáčce.

 

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
16:33
2. 2. 2022
 

PARAHOKEJ: Sedmnáct hráčů je v nominaci para hokejové reprezentace na paralympijské hry v Pekingu, které se uskuteční v první polovině března. Národní tým odletí do Číny 24. února, ve výpravě však bude scházet hlavní trenér Jiří Bříza, který odmítá očkovaní proti koronaviru. Roli kouče bude na turnaji zastávat jeden z asistentů Jakub Novotný.

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
16:19
2. 2. 2022
 

CURLING: Podívejte se na rychlý sestřih prvního českého vítězství v Pekingu!

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud