22. února 2018 • 13:42

Marný boj. Česká štafeta skončila až dvanáctá, zlato slaví Bělorusko

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

České biatlonistky dojely ve štafetě na 4x6 kilometrů na olympijských hrách v těžkých podmínkách a za silného větru až dvanácté. Eva Puskarčíková rozjela závod v Koreji dobře, ale Jessica Jislová i Markéta Davidová musely každá po střelecké položce vestoje na dva trestné okruhy a finišmanka Veronika Vítková už umístění jen mírně vylepšila. Překvapivě vyhrálo Bělorusko.



Závod kvůli silnému větru přinesl mnoho zvratů a většina favorizovaných týmů neuspěla. Zvítězily Bělorusky, které ve štafetě dosud nezískaly žádnou olympijskou medaili. Pro stříbro si dojelo Švédsko a bronz vybojovala Francie. Největší favoritky Němky, které vyhrály sedm z posledních osmi štafet Světového poháru, skončily až osmé.

České kvarteto, kterému celou sezonu kvůli zranění chybí jednička Gabriela Koukalová, nenavázalo na vystoupení před čtyřmi lety v Soči. Reprezentantky na minulé olympiádě dojely čtvrté a po diskvalifikaci Rusek později získaly bronz.

Na střelnici to bylo kolikrát až překvapivé. Spousta závodnic dělala chyby ze strachu z větru. Naše holky zvládly ležky dobře a ve stojkách, kde měly ty nejlepší podmínky, nevyužily možnosti a kolovaly. Pořadí je zajímavé, ale my jsme dole a je to škoda," řekl šéftrenér Ondřej Rybář a dodal: "Určitě jsme čekali víc, Bohužel, tak to je. Jsme dvanáctí a závod jako povedený hodnotit nemůžeme."

14. den na ZOH: Češi vs. ruští kameramani a průser s peklem ve skocích
Video se připravuje ...

Jislová vyhořela na střelnici

Poslední závod biatlonistek v Koreji začal za hustého sněžení a nevyzpytatelného větru. Puskarčíková ale rozjela štafetu slušně, a přestože musela třikrát dobíjet, předávala na šesté pozici. "Jsem spokojená, že jsem nešla na trestné kolo, ale měla jsem tři dobíjení a byly holky, které to zvládly i líp, takže tam škuba půlminutová byla," řekla Puskarčíková.

Jislová zvládla položku vleže bezchybně a posunula české kvarteto na průběžné páté místo. Jenže přišla kritická čtvrtá střelba závodu, kterou výrazně ovlivnily prudké poryvy větru a většina štafet měla obrovské problémy.

Jislová pětkrát minula, takže musela na dvě trestná kola a Češky se po polovině závodu propadly až na čtrnáctou příčku. "Jak jsem dvě kola jela poměrně rychle, strašně jsem na střelnici vytuhla a začala se celá klepat. Bylo těžké dát tělo do kupy, abych byla schopná něco trefit," řekla zklamaná Jislová.

Na třetím úseku ji napodobila Davidová. Střelbu vleže zvládla výborně a posunula se na desáté místo. Jenže po "stojce" stejně jako Jislová musela na dva trestné okruhy a Češky klesly na patnácté místo. "Strašně mě to mrzí, že jsme štafetu nepodržela. Právě vůbec nefoukalo. Asi jsem si blbě stoupla, ale to mě neomlouvá," uvedla Davidová.

Vítková posunula štafetu o tři místa

Bronzová medailistka z úvodního sprintu Vítková vyrazila do závěrečného úseku se slepenou pažbou své zbraně, která se jí rozletěla na kusy při smíšené štafetě. Česká jednička v Koreji si při střelbě počínala lépe než předchozí dvě kolegyně a nakonec tým posunula o tři místa.

"Nebylo úplně jednoduchý vybíhat, na druhou stranu jsem si říkala, že se to vepředu hodně měnilo. Přicházely poryvy, chybovalo se, ale na mém úseku už chyby nepřišly," řekla Vítková. Kolegyním z týmu chyby nevyčítala. "Bohužel to ve větru nezvládly, ale chybovaly i ostatní a nedá se jim nic vyčítat."

Nepříznivé počasí udělalo ze závodu loterii a pořadí se hodně měnilo. Před závěrečným úsekem vedly Polky, ale Bělorusku pomohla Darja Domračevová. Jednatřicetiletá závodnice se po "ležce" dostala do vedení a na "stojce" ukázala pevné nervy, když musela třikrát dobíjet. Díky čtvrtému zlatu se stala nejúspěšnější biatlonistou olympijské historie.
Stejně jako Bělorusky i Švédky slaví první štafetovou biatlonovou medaili pod pěti kruhy a vděčí za to především dvaadvacetileté Hanně Öbergové. Senzační zlatá medailistka z vytrvalostního závodu za sebou na posledním úseku nechala Anais Bescondovou z Francie.
Biatlonový program v Pchjongčchangu zakončí v pátek závod mužských štafet. Za český tým nastoupí Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, poprvé na olympiádě v Pchjongčchangu pojede dvojnásobný medailista ze Soči Jaroslav Soukup a finišmanem bude Michal Krčmář.

Ženy - štafeta 4x6 km:

1. Bělorusko (Skardinová, Krjuková, Alimbekovová, Domračevová) 1:12:03,4 (0 trest. okruhů + 9 dobíjení),
2. Švédsko (Perssonová, Brorssonová, Magnussonová, Öbergová) -10,7 (0+12),
3. Francie (Chevalierová, Dorinová Habertová, Braisazová, Bescondová) -17,6 (0+14),
4. Norsko -29,7 (3+12),
5. Slovensko -38,4 (1+9),
6. Švýcarsko -43,5 (0+16),
7. Polsko -43,6 (1+14),
8. Německo -53,9 (3+11),
9. Itálie -1:04,1 (4+13),
10. Kanada -1:33,4 (1+11),
...12. ČR (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková) -1:56,3 (4+11).

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud