22. ledna 2018 • 20:48

Finsko bere na ZOH i dva hráče, které vyřadila česká dvacítka na MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři obhájce bronzu ze Soči zařadil trenér hokejistů Finska Lauri Marjamäki do pětadvacetičlenné nominace na olympijské hry v Pchjongčchangu. V kádru je stejný počet mistrů světa z roku 2011 z Bratislavy. Vedle zkušených opor pocestují do Koreje také dva osmnáctiletí mladíci - obránce Miro Heiskanen z IFK Helsinky a útočník Eeli Tolvanen z Jokeritu Helsinky z KHL.



Už na čtvrtou olympijskou medaili v kariéře bude útočit šestatřicetiletý obránce Lasse Kukkonen z Kärpätu Oulu, který se zatím pokaždé vracel z her s cenným kovem. V roce 2006 v Turíně dosáhl na stříbro, z Vancouveru i ze Soči si přivezl bronz. Navíc má také kompletní sbírku medailí ze světových šampionátů (zlato 2011, dvě stříbra 2007 a 2016, bronz 2006).

Dva cenné kovy pod pěti kruhy získal také bek Sami Lepistö z Jokeritu Helsinky, který bude startovat na olympiádě potřetí za sebou. Před čtyřmi roky v Soči se podíleli na třetím místě také zadák Juuso Hietanen z Dynama Moskva a útočník Petri Kontiola z Jaroslavle z KHL.

Světovými šampiony ze Slovenska jsou vedle Kukkonena také Lepistö a útočníci Jani Lajunen z Lugana a Mika Pyörälä z Bernu.

Talentovaní Heiskanen a Tolvanen, kteří mají za sebou už dvě mistrovství světa dvacítek a na začátku ledna v Buffalu museli ve čtvrtfinále strávit vyřazení s českým týmem, dostanou šanci debutovat na velké mezinárodní akci ve finském 'áčku'.

Premiéra na turnaji takového formátu čeká i beka Miiku Koivista s forvardem Juliusem Junttilou z Oulu, Jukku Peltolu z Tappary Tampere, Jonase Enlunda z Novosibirsku z KHL a Sakariho Manninena z Örebra.

Hokejisté pro ZOH! Jandač vysvětluje, proč povolal Erata a spol. jméno po jménu
Video se připravuje ...

Finové mají v týmu 16 hokejistů z Kontinentální ligy, pět z nich hraje za Jokerit. Dva krajánci jsou ze Švýcarska a jeden ze Švédska. Šest hráčů pozval Marjamäki z finské ligy.

Finové se představí v základní skupině C a do turnaje vstoupí ve čtvrtek 15. února proti Německu. V dalších duelech je čeká Norsko a Švédsko. V generálce se výběr Suomi utká v neděli 11. února v Soulu s českou reprezentací.

Nominace Finska na OH v Pchjongčchangu:

Brankáři: Mikko Koskinen (Petrohrad/KHL), Juha Metsola (Chabarovsk/KHL), Karri Rämö (Jokerit Helsinky/KHL),

Obránci: Miika Koivisto, Lasse Kukkonen (oba Kärpät Oulu), Tommi Kivistö, Sami Lepistö (oba Jokerit Helsinky/KHL), Miro Heiskanen (IFK Helsinky), Mikko Lehtonen (Tappara Tampere), Juuso Hietanen (Dynamo Moskva/KHL), Atte Ohtamaa (Kazaň/KHL).

Útočníci: Marko Anttila, Eeli Tolvanen (oba Jokerit Helsinky/KHL), Teemu Hartikainen, Joonas Kemppainen (oba Ufa/KHL), Julius Junttila (Kärpät Oulu), Jukka Peltola (Tappara Tampere), Jonas Enlund (Novosibirsk/KHL), Petri Kontiola (Jaroslavl/KHL), Jarno Koskiranta (Petrohrad/KHL), Jani Lajunen (Lugano/Švýc.), Sakari Manninen (Örebro/Švéd.), Oskar Osala (Magnitogorsk/KHL), Mika Pyörälä (Bern/Švýc.), Veli-Matti Savinainen (Chanty-Mansijsk/KHL).

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud