5. února 2018 • 17:23

Šampioni z Nagana zase spolu. Dorazil Jágr, hráči uctili Hlinku u hrobu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Členové zlatého týmu hokejistů z olympijských her 1998 v Naganu si dnes při slavnostním setkání v Síni slávy českého hokeje v Galerii Harfa v Praze připomněli dvacáté výročí historického triumfu. Mezi sedmnáctkou tehdejších reprezentantů nechyběl ani jediný aktivní hráč Jaromír Jágr.



Jágr je od svého návratu z NHL v minulém týdnu v centru pozornosti. Ani při vzpomínkové akci tomu nebylo jinak. "Člověk si na to vzpomene, protože se o tom hodně mluví. Nazývá se to Turnaj století, poprvé po dlouhé době se sešli profesionálové během sezony a na olympiádě. Nejlepší proti nejlepším. Nikdo nás nepasoval na medaili a nám se to povedlo," řekl novinářům Jágr, který sice nestihl úvodní ceremoniál, ale setkání si nenechal ujít a stejně jako ostatní potěšil dlouhé řady fanoušků autogramy.

Hrdinové z Nagana dnes také položili květiny u hrobu hlavního trenéra úspěšného mužstva Ivana Hlinky na pražských Olšanských hřbitovech. V Síni slávy po přípitku s prezidentem Českého svazu ledního hokeje Tomášem Králem dostali na památku zlaté mince s Hlinkovým portrétem.

Hrdinové z Nagana uctili památku Ivana Hlinky! U hrobu kouče položili květiny
Video se připravuje ...

Sami také předali skleněného lva pro štěstí kouči Josefu Jandačovi a útočníkovi Janu Kovářovi, kteří v příštích dnech vyrazí bojovat o úspěch pod pěti kruhy v Pchjongčchangu. "Vidět tady ty záběry je obrovsky zavazující a věřím, že dosáhneme na úspěch," řekl Jandač.

Strůjci největšího úspěchu v dějinách českého hokeje se sešli naposledy v roce 2013 při 15. výročí na slavnostní vernisáži fotografií ve Veletržním paláci. Tehdy se zúčastnilo rovněž sedmnáct z třiadvaceti hráčů i velká část realizačního týmu. Minulý měsíc pak byli společně uvedeni do Síně slávy deníku Sport. (Více čtěte ZDE>>>)

"Člověk cítí nostalgii. Tady to běží trošku víc, u nás to člověk nevidí vůbec. Je to přeci jen dvacet let, takže ten odstup je větší, ale zavzpomínám si rád," řekl bývalý útočník Robert Lang, který žije v Kalifornii.

Další bývalý forvard Martin Straka si také vybavil obrovskou podporu fanoušků. "V olympijské vesnici už z nás byli nešťastní, že jsme jim tak zahltili faxy. Začali jsme tím žít a byl to úžasný pocit. Když jsme letěli domů, tak jsme ani nevěděli, co nás čeká. Bylo to jako v pohádce. Vystoupili jsme na letišti a viděli jsme ten dav lidí, tak to měl člověk husí kůži," prohlásil současný majitel, generální manažer i trenér Plzně.

Jubileum si nechali ujít také brankáři Dominik Hašek a Milan Hnilička, obránci František Kučera, Libor Procházka, Jiří Šlégr , Richard Šmehlík, Jaroslav Špaček a útočníci Josef Beránek, Jiří Dopita, David Moravec, Pavel Patera, Martin Procházka, Robert Reichel a Martin Ručinský .

Z realizačního týmu nechyběli trenér Slavomír Lener , asistent trenéra Vladimír Martinec, manažer výpravy František Černík, manažer týmu Stanislav Neveselý, tehdejší generální sekretář ČSLH Stanislav Šulc, maséři Pavel Křížek s Václavem Šaškem a kustod Jaroslav Maule. Omluvili se jen gólman Roman Čechmánek, obránci Roman Hamrlík, Petr Svoboda a forvardi Jan Čaloun, Milan Hejduk a Vladimír Růžička .

Program olympiády: Hokej na ZOH 2018 »

Zlatí hoši z Nagana opět spolu. Po 20 letech vzpomínali na slavný triumf
Video se připravuje ...

Nagano? Nepřijde mi to dlouho, vidím to ale na dětech, směje se Šmehlík
Video se připravuje ...

Lang na setkání Zlatých hochů z Nagana: Zestárli jsme, je to ale nádherná vzpomínka
Video se připravuje ...

Dva čeští hokejoví velikáni vzpomínají na naganské vítězství: Jaromír Jágr a Dominik Hašek.
Dva čeští hokejoví velikáni vzpomínají na naganské vítězství: Jaromír Jágr a Dominik Hašek.

Magazín ke dvacátému výročí vítězství v Naganu je v prodeji od pondělí Magazín ke dvacátému výročí vítězství v Naganu je v prodeji od pondělíFoto Sport

Sport Speciál: 20 let od zázraku

Neobyčejný rozhovor: Dominik Hašek s dcerou Dominikou

Divoké historky: co jste (asi) neznali ze zákulisí Nagana

Fenomén: Ivan Hlinka

Zpověď poražené legendy: Wayne Gretzky

Jak jsem zkazil nájezd: Brendan Shanahan

Rozhovor: Sergej Fjodorov

Plakát: hrdinové po 20 letech

Co dnes dělají: představení všech 23 zlatých hochů

Reportáž: letadlo a posádka, která vrátila šampiony domů

Mapa: kde začínali olympijští vítězové

Analýza: co udělalo s českým hokejem japonské zlato?

Komentované onlajny: jak se hrálo play off

Fakta: výsledky, statistiky a soupisky turnaje

Jak objednat magazín NAGANO přes SMS?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: NAGANO18 mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ 

Příklad: NAGANO18 Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz

ANKETA zlatých hochů z Nagana: Kdy jim začalo docházet, co dokázali?
Video se připravuje ...

ANKETA zlatých hochů: Nagano? Sen, který se nezdál, a Haškovy úkazy
Video se připravuje ...

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud