20. února 2018 • 15:34

Končí Korejci i Švýcaři! Ve čtvrtfinále jsou favorité, Norové a Němci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrtfinále hokejového turnaje na olympiádě v Pchjongčchangu zná kompletní složení. Po USA naplnili roli favoritů i Finové, kteří se po výhře 5:2 nad Jižní Koreou utkají ve čtvrtfinále s Kanadou. Historický postup slaví po vyřazení Slovinců hokejisté Norska, naopak turnaj končí pro Švýcary, kteří v prodloužení padli s Německem. To narazí ve čtvrtfinále na Švédsko, Norové se utkají s Rusy.



Němci slaví, rozhodl Seidenberg

Hokejisté Německa porazili v osmifinálovém duelu olympijského turnaje v Kwantongu Švýcarsko 2:1 v prodloužení a ve středečním čtvrtfinále se utkají se Švédskem. Pro poražené Švýcary, soupeře Čechů v základní skupině, turnaj skončil.

Vyrovnaný duel rozhodl už po 26 sekundách prodloužení Yannic Seidenberg. Němci od začátku zápasu vedli, když se trefil Pföderl, ale od přesné trefy Simona Mosera z 24. minuty byl stav vyrovnaný.

Ve stejné fázi turnaje vypadli Švýcaři i před čtyřmi lety v Soči, kdy skončili po porážce 1:3 s Lotyšskem devátí. Němci v Rusku nestartovali, na ZOH 2006 a 2010 se do čtvrtfinále nepodívali, v roce 2002 v Salt Lake City byli osmí.

Zápas měl šokující úvod, když Almond sestřelil Ehrhoffa a už po pouhých devíti vteřinách pro něho osmifinálové vystoupení skončilo. Sudí v čele s českým rozhodčím Hribikem ho poslali do šaten s trestem na pět minut a do konce utkání za zásah do oblasti hlavy a krku.

Zajímavý pohled z branky v utkání Německa se ŠvýcarskemFoto Reuters

Uběhlo 70 sekund z dlouhé přesilovky a za hříšníka pykal celý švýcarský tým, když ranou bez přípravy otevřel skóre Pföderl. Pokračující přesilovku ale utnul faulující Němec Schütz. Video pak po Diazově příležitosti zachránilo Němce od vyrovnání, když prokázalo, že puk nepřešel brankovou čáru.

V další možnosti neuspěl Schäppi, ale 24. minuta už přinesla radost na straně Švýcarů, když Suter zblízka sice ještě neprostřelil Aus den Birkena, ale ve správný čas na správném místě byl Moser a doklepl odražený kotouč do sítě.

Ve 47. minutě byl v dobré pozici Schütz, jenže poslední slovo měl strážce švýcarské branky Hiller. Na konci 52. minuty se před Švýcary otevřela jedinečná příležitost k rozhodujícímu úderu, když hráli přesilovku a bránící Boyle navíc fauloval.

Šestý tým posledního světového šampionátu v Německu a Francii však 14 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři nevyužil. Vniveč přišla rovněž následná klasická početní výhoda a Švýcary to muselo mrzet o to více, když v čase 60:26 úspěšně dorážející Seidenberg rozhodl.

Góly

Domácí: 23:40. S. Moser

Hosté: 01:19. Pföderl, 60:26. Y. Seidenberg

Sestavy

Domácí: Hiller (Genoni) – Diaz (C), Furrer (A), E. Blum, Untersander, Geering, Schlumpf, Loeffel – Ambühl, Suter, S. Moser (A) – Praplan, Hollenstein, Haas – Bodenmann, Scherwey, Corvi – Rüfenacht, Schäppi, Herzog – Almond.

Hosté: Aus den Birken (Pielmeier) – Boyle, Ehrhoff (A), M. Müller, Y. Seidenberg, J. Müller, Hördler, Krupp – Mauer, Ehliz, Fauser – Goc (C), Wolf, Noebels – Hager (A), Schütz, Pföderl – Macek, Kink, Plachta – Kahun.

Rozhodčí

Hribik (CZE), Ohlund (SWE) – McIntyre (USA), Sormunen (FIN)

Stadion


Finové splnili roli favoritů, Korea se ale nedala

Za vítěze se trefil dvakrát Petri Kontiola, osmnáctiletý útočník Eeli Tolvanen se podílel na postupu Suomi třemi přihrávkami. S devíti body za tři branky a šest asistencí ze čtyř zápasů si upevnil vedení v kanadském bodování turnaje.

Finové, kteří po stříbru z Turína v roce 2006 a následných dvou bronzech útočí už na čtvrtou olympijskou medaili za sebou, se proti bojujícím Korejcům dočkali brzy vedení. První přesilovou hru využil při trestu I Ton-koa Kontiola, který z levého kruhu proměnil krásnou bekhendovou přihrávku osmnáctiletého Tolvanena od pravého mantinelu.

V úvodním dějství přestříleli Finové soupeře 14:5, další šance nevyužili. Před Daltonem neuspěl zblízka Hartikainen a s koncem přesilovky při trestu Radunskeho si kanadský rodák v korejské brance poradil i s Osalovou dorážkou.

Závar před brankou Jižní Koreji v utkání proti FinskuFoto Reuters

Ve 24. minutě pykal O Hjon-ho a Finové zvýšili. Kontiola se snažil přihrát před branku Hartikainenovi, ale puk si srazil do vlastní branky Young. Ve 27. minutě se po třetí asistenci Tolvanena v utkání trefil další osmnáctiletý talent Heiskanen a po premiérové trefě beka IFK Helsinky na velké mezinárodní akci se zdálo být rozhodnuto.

Jenže Korejci se nevzdali. Z dorážky z pravého kruhu se prosadil v polovině utkání Radunske. Za 123 sekund překonal Koskiinena střelou na lapačku tentokrát z levého kruhu An Čin-hi.

Krok drželi Korejci do 48. minuty, kdy Finové udeřili potřetí v utkání v přesilové hře. Při trestu Plantea po velkém závaru dotlačil puk za Daltona Hietanen. V závěru ještě domácí zkusili duel zdramatizovat při power play, ale sedm sekund před koncem dovršil výsledek do prázdné branky Manninen.

Korea zakončila svou premiéru mezi elitou na velkém mezinárodním turnaji po čtvrté porážce se čtyř zápasů na posledním 12. místě. V květnu bude v Dánsku poprvé v historii bojovat i mezi nejlepší šestnáctkou na mistrovství světa.

Góly

Domácí: 04:42. Kontiola, 23:44. Kontiola, 26:23. Heiskanen, 47:20. Hietanen, 59:54. Manninen

Hosté: 30:06. Radunske, 32:09. Jin-Hui Ahn

Sestavy

Domácí: Koskinen (Rämö) – Lepistö, Kivistö, Hietanen, Koivisto, Heiskanen, Ohtamaa, Kukkonen – Hartikainen, Kemppainen, Junttila – J. Peltola, Kontiola, Tolvanen – Manninen, Osala, Pyörälä – Enlund, Koskiranta, Savinainen – Anttila.

Hosté: Dalton (Sung-Je Park) – Young, Won-čon Kim, Ton-ko I, Regan, Hjon-ho O, Plante, Jong-čon So – Radunske, Ki-song Kim, Sang-uk Kim – Swift, Min-Ho Čo, Testwuide – Jin-Hui Ahn, Jong-čon I, Sang-hun Šin – Sang-u Šin, U-sang Paj, Won-čong Kim.

Rozhodčí

Gofman, Mayer – Fluri, Lazarev

Stadion

Gangneung Hockey Centre

Gólová radost na střídačce Norů v utkání se Slovinskem
Gólová radost na střídačce Norů v utkání se Slovinskem

Postup Norů vystřelil Bonsaksen

Norové prohrávali od sedmé minuty po přesilovkové trefě Jana Urbase, ale ve 44. minutě vyrovnal Tommy Kristiansen. Slovinci byli blízko vítězného gólu v přesilovkách v závěru základní hrací doby i v úvodu nastavení, kdy trefil nejdříve obránce Blaž Gregorc z Hradce Králové břevno a potom útočník Jan Muršak i levou tyč.

Norové minimálně vyrovnají svůj historický úspěch pod pěti kruhy ze Sappora z roku 1972, kde skončili osmí. Tehdy se ještě nehrálo play off. Slovinci, kteří loni na mistrovství světa v Paříži sestoupili z elitní skupiny, dosáhli nejlepšího výsledku na velkých mezinárodních akcích před čtyřmi roky na olympiádě v Soči, kde obsadili sedmé místo.

Slovinci hráli bez útočníka Žigy Jegliče, který byl před utkáním suspedován kvůli pozitivnímu dopingovému testu na zakázanou látku fenoterol.

Do utkání ale vstoupili aktivně a hned v úvodu zahrozil po objetí branky Muršak. Ve čtvrté minutě mohl na druhé straně otevřít skóre Rosseli Olsen, ale na Krošelja nevyzrál. V sedmé minutě se radovali Slovinci. Při Hoffově trestu nabil Muršak za pravý kruh Urbasovi, který zamířil přesně k levé tyči.

Zvýšit mohl ve 14. minutě Muršak a ležícího Haugena nepřekonal ze dvou dorážek ani Urbas. Ještě před pauzou měl tým finského trenéra Kariho Savolainena další možnost, ale Sabolič při Espelandově vyloučení v dobré pozici minul.

Patrick Thoresen slaví vítěznou branku Norů v utkání se SlovinskemFoto Reuters

Norové se ve druhém dějství neprosadili při Vidmarově trestu. Byli sice nebezpečnější než v úvodní třetině, ale větší příležitosti měli i nadále Slovinci. V polovině utkání neměl přesnou mušku v přečíslení Tičar, ve 37. minutě neuspěli Sabolič a znovu Tičar a stav se nezměnil ani při vyloučení Steffena Thoresena.

Ve 44. minutě se dočkali Norové. Röymarkovu přihrávku od levého mantinelu proměnil Kristiansen. Norové se vzápětí ubránili při pobytu sparťana Reichenberga na trestné lavici a Slovinci zase při trestu Panceho.

Při pobytu Kena Andrého Olimba měli Norové štěstí po Gregorcově pokusu od modré čáry a při Bonsaksenově trestu mohl rozhodnout Muršak. Povedlo se to Norům, poté co Patrick Thoresen svým průnikem rozhodil Krošelja, který ještě v závaru přišel o hokejku a Bonsaksen z mezikruží jej prostřelil. Sudí si ještě platnost branky prověřili u videorozhodčího.

Norové slavili výhru pod pěti kruhy poprvé od domácích her v Lillehammeru v roce 1994, kdy v duelu o 11. místo zdolali Rakousko 3:1. Následně se třikrát nekvalifikovali a po prohrách ve všech utkáních ve Vancouveru 2010 i v Soči uspěli poprvé po jedenácti zápasech.

Góly

Domácí: 06:38. Urbas

Hosté: 43:06. Kristiansen, 63:06. Bonsaksen

Sestavy

Domácí: Krošelj (Gračnar) – Gregorc, Robar (A), Podlipnik, Kovačevič, Vidmar, Kranjc, Repe – Urbas, Muršak (C), Verlič – Tičar (A), Sabolič, Kuralt – D. Rodman, M. Rodman, Goličič – Mušič, Ograjenšek, Ž. Pance – Hebar.

Hosté: Haugen (Haukeland) – Holös (C), Nörstebö, Bonsaksen, Sörvik, Espeland, Ödegaard, Johannesen – K. A. Olimb, P. Thoresen (A), M. Olimb (A) – Bastiansen, Rosseli Olsen, Reichenberg – S. Thoresen, K. Forsberg, Hoff – Trettenes, Kristiansen, Röymark – Roest.

Rozhodčí

Stricker (SUI), Wehrli (SUI) – Lederer (CZE), Lhotský (CZE)

Stadion

Kangnung Hockey Centre

Návštěva

6312 diváků


Američané vyřadili Slováky a jdou na Čechy

Soupeřem českých hokejistů ve středečním čtvrtfinále play off olympijského turnaje v Pchjongčchangu bude tým USA, který porazil v osmifinále Slovensko 5:1. Právě Američané vyřadili Čechy v boji o semifinále na minulé olympiádě v Soči před čtyřmi lety. Tehdy na turnaji hráli hokejisté z NHL, kteří letos v Koreji chybějí.

Góly

Domácí: 21:36. Donato, 22:20. Wisniewski, 33:30. Arcobello, 49:52. Roe, 56:46. Donato

Hosté: 36:54. Čerešňák

Sestavy

Domácí: Zapolski (Maxwell) – Gunderson, Sanguinetti, Welch, Gilroy (A), Billins, Blum, Wisniewski – Little, Roe, O'Neill – Ch. Bourque, Greenway, B. Gionta – Donato, Arcobello, Terry – Stoa, McCarthy, B. Butler – Slater (A).

Hosté: J. Laco (Konrád) – Ďaloga, Baranka, Graňák (A), Čerešňák, Čajkovský, Starosta (A), Mikuš – Cingel, Marcinko, Lamper – Haščák, Bubela, Bakoš – Nagy, Surový (C), Hovorka – Ölvecký, Krištof, Sukel' – Kudrna.

Rozhodčí

Rantala, Salonen – Pihlblad, Suominen

Stadion

Gangneung Hockey Centre

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud