25. února 2018 • 12:00

ZOH 2018, SOUHRN 17. dne: Oheň zhasl, Norsko má medailový rekord

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu skončily. Při závěrečném ceremoniálu je tradiční formulí uzavřel prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Symbolickou štafetu v podobě olympijské vlajky převzal Peking, kde se příští zimní olympijské hry uskuteční v roce 2022. Medailové pořadí zemí na olympiádě »



AKTUALIZOVAT

13:55 Olympiáda skončila, oheň zhasl

Olympiáda v Pchjongčchangu je minulostí, štafetu přebral Peking. Českou vlajku na slavnostní ceremoniál přinesla Ester Ledecká.

17. den na ZOH: Němci senzační i ve finále, česká spokojenost s medailemi
Video se připravuje ...

12:00 ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL SLEDUJTE ONLINE ZDE>>>

11:21 Útok ruských hackerů?

Ruská vojenská rozvědka se nabourala do několika set počítačů organizátorů zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu, napsal americký deník The Washington Post (WP) s odvoláním na dva zdroje z amerických zpravodajských služeb. Podle těchto zdrojů měl hackerský útok vypadat jako dílo Severní Koreje.

Úřady v Pchjongčchangu přiznaly, že hry se staly 9. února během zahajovacího ceremoniálu terčem kybernetického útoku, pravděpodobného viníka ale neoznačily. Incident se projevil mimo jiné výpadky internetu a nefungujícím oficiálním olympijským webem. Mnoho lidí si tak nemohlo vytisknout své vstupenky na ceremoniál a řada míst proto zůstala prázdných.

O ruském triumfu rozhodl v prodloužení Kirill Kaprizov
O ruském triumfu rozhodl v prodloužení Kirill Kaprizov

Analytici podle WP soudí, že hackerský útok byl odvetou za trest pro ruské olympioniky za dopingový skandál. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zakázal ruským oficiálním činitelům účast na hrách a ti ruští sportovci, kteří mohli na olympiádu přijet, museli vystupovat neutrálně jako "olympijští sportovci z Ruska", nemohli pochodovat pod ruskou vlajkou a pokud zvítězili, nezazněla ruská hymna.

Podle zprávy amerických tajných služeb se ruská vojenská rozvědka GRU dostala do nejméně 300 olympijských počítačů. Někteří američtí představitelé se podle WP domnívají, že Rusko se pokusí narušit i dnešní závěrečný ceremoniál, který začíná v poledne.

11:09 Rusové přeskočili Čechy, Norsko má medailový rekord

Česká výprava skončila na olympijských hrách v Pchjongčchangu v pořadí států s dvěma zlatými, dvěma stříbrnými a třemi bronzovými medailemi čtrnáctá. Vyhrálo Norsko, které získalo 14 zlatých a celkem 39 medailí, čímž o dva cenné kovy překonalo rekord Spojených států amerických z Vancouveru 2010.

10:16 Němec Kuske končí na vrcholu - jako nejlepší bobista historie OH

Německý bobista Kevin Kuske po medailovém úspěchu na olympijských hrách v Pchjongčchangu ukončil v 39 letech kariéru. Zkušený brzdař, jenž jako člen čtyřbobu pilota Nica Walthera získal v Koreji stříbro, je s bilancí čtyř zlatých a dvou stříbrných medailí nejúspěšnějším bobistou olympijské historie.¨

"Teď je definitivní konec," řekl Kuske, jenž se po zklamání v Soči rozhodl o čtyři roky prodloužit kariéru. "Nechtěl jsem o tom předem moc přemýšlet, chtěl jsem si dnešní den užít. Ale teď je hotovo," dodal.

Od Salt Lake City 2002 do Vancouveru 2010 získal společně s německou legendou Andrem Langem čtyři zlata a jedno stříbro, v Turíně společně ovládli závod dvojbobů i čtyřbobů. Nyní Kuske svého dlouholetého partnera o jednu medaili překonal.

"Na to ale vůbec nemyslím. Andre je pořád tím nejlepším pilotem, jaký kdy byl," prohlásil na adresu Langeho, který se s ledovým korytem rozloučil už po hrách ve Vancouveru.

Německý bobista Kuske se loučí s kariérou jako nejlepší bobista historie OHFoto Reuters

9:48 Rusové ovládli sestavy a ocenění hokejového turnaje

Ruský útočník Ilja Kovalčuk byl zvolen v hlasování akreditovaných novinářů nejužitečnějším hráčem hokejového turnaje na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Čtyřiatřicetiletý útočník Petrohradu, který dosáhl s týmem OSR na zlato, se dostal také do All Star týmu. Více čtěte zde>>>.

9:23 Dacjuk doplnil Šlégra s Jágrem, je 28. členem Triple Gold Clubu

Ruský hokejový útočník Pavel Dacjuk rozšířil po triumfu v Pchjongčchangu Triple Gold Club, v kterém jsou majitelé zlatých medailí z olympijských her, světových šampionátů a zároveň prstenů za vítězství ve Stanleyově poháru. Devětatřicetiletý hráč Petrohradu a bývalý dlouholetý tahoun Detroitu vstoupil do vybrané společnosti jako 28. hokejista po finálové výhře OSR nad Německem 4:3 v prodloužení.

Dacjuk získal Stanleyův pohár s Detroitem v letech 2002 a 2008 a mistrem světa se stal před šesti lety v Helsinkách. V Triple Gold Clubu je sedmým Rusem po Valeriji Kamenském, Alexeji Gusarovovi, Vjačeslavu Fetisovovi, Igoru Larionovovi, Alexandru Mogilném a Vladimiru Malachovovi.

Mezi elitou je i deset Kanaďanů, devět Švédů a dva Češi - Jaromír Jágr a Jiří Šlégr, kteří se mezi držitele "zlatého hattricku" zařadili v roce 2005 po vítězství na mistrovství světa ve Vídni. Jediným koučem zůstává Kanaďan Mike Babcock, který dovedl Kanadu k triumfu na MS v roce 2004 v Praze i na olympiádách v letech 2010 a 2014 a s Detroitem získal v roce 2008 Stanleyův pohár.

Před Dacjukem naposledy vstoupil do Triple Gold Clubu na mistrovství světa v Rusku v roce 2016 kanadský útočník Corey Perry.

8:38 Björgenová zakončila olympijský program osmým zlatem

Poslední vítězkou zimních olympijských her v Pchjongčchangu je norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová. V závodě na 30 kilometrů klasickou technikou získala už osmé zlato, celkově patnáctou medaili a stala se nejúspěšnější sportovkyní historie zimních olympiád. S bilancí osmi zlatých, čtyř stříbrných a tří bronzových předstihla svého slavného krajana biatlonistu Oleho Einara Björndalena o dva bronzy.

7:57 Rusové po 26 letech vyhráli OH, Němce porazili 4:3 v prodloužení

Ruští hokejisté vyhráli olympijský turnaj v Pchjongčchangu, ve finále porazili Německo po dramatické bitvě 4:3 v prodloužení. Olympijské zlato získala sborná po 26 letech. Od triumfu v Albertville dosáhli Rusové na stříbro v Naganu 1998 a bronz v Salt Lake City 2002.

O ruském triumfu rozhodl v prodloužení Kirill KaprizovFoto Reuters

4:03 Německý pilot Friedrich ovládl i čtyřboby a má zlatý double

Německý pilot Francesco Friedrich vyhrál olympijskou soutěž čtyřbobů a po triumfu ve dvoučlenných týmech získal druhé zlato. O stříbro se v Pchjonhčchangu podělily druhá posádka Němců Nica Walthera a domácí Korea s pilotem Won Jun-čongem.

Muži - čtyřboby:
1. Německo (Friedrich, Bauer, Grothkopp, Margis) 3:15,85 (48,54+49,01+48,76+49,54), 2. Německo (Walther, Kuske, Rodiger, Franke) -0,53 (48,74+49,16+48,90+49,58) a Korea (Won Jun-čong, Čun Čung-lin, So Jong-u, Kim Tong-hjon) -0,53 (48,65+49,19;48,89+49,65), 4. Švýcarsko (Peter) -0,74, 5. Lotyšsko (Melbardis) -0,80, 6. Kanada (Kripps) -0,84, 7. Rakousko (Maier) -1,05, 8. Německo (Lochner) -1,26, 9. USA (Bascue) -1,43, 10. Lotyšsko (Kibermanis) -1,56, ...21. ČR (Dvořák, Kopřiva, Šindelář, Nosek) 2:29,09 (49,07+49,97+50,05), 24. ČR (Vrba, Stokláska, Suchý, Egydy) 2:29,59 (49,73+49,81+50,05) - nepostoupili do závěrečné jízdy.

3:25 Švédské curlerky získaly potřetí olympijské zlato

Švédské curlerky porazily ve finále olympijského turnaje v Pchjongčchangu 8:3 domácí Koreu a získaly po Turíně 2006 a Vancouveru 2010 třetí zlato. Bronz vybojovaly už v sobotu Japonky, které v duelu o třetí místo zdolaly 5:3 Británii.

Ženy - finále:
Švédsko - Korea 8:3.

3:21 Trest pro Rusy dál platí, pod vlastní vlajkou opět nepůjdou

Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že trest pro ruské olympioniky za dopingový skandál zůstává v platnosti, takže ani na slavnostním zakončení her v Pchjongčchangu nemohou pochodovat pod svou vlajkou.

Trest pro Rusy dál platí, pod vlastní vlajkou opět nepůjdouFoto Profimedia.cz

2:44 Vedení MOV odmítlo zrušení ruského trestu před koncem her

Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru se vyslovil proti zrušení trestu pro ruské olympioniky před koncem her v Pchjongčchangu. Důvodem jsou pozitivní dopingové testy curlera Alexandra Krušelnického a bobistky Naděždy Sergejevové v průběhu ZOH.

2:25 Friedrich útočí na druhé zlato, české čtyřboby do finále neprošly

Německý pilot Francesco Friedrich vede olympijskou soutěž čtyřbobů po 3. jízdě se suverénním náskokem 42 setin sekundy a po triumfu ve dvojbobech útočí na zlatý double. České posádky Dominika Dvořáka a Jana Vrby do finálové jízdy pro dvacet nejlepších v Pchjončchangu nepostoupily.

PROGRAM:

1:05 Curling - ženy finále, Jižní Korea - Švédsko

1:30 Boby - muži čtyřbob 3. a 4. jízda (Vrba, Dvořák, Egydy, Havlín, Kopřiva, Nosek, Suchý, Šindelář, náhr. Stokláska)

1:30 Krasobruslení - exhibice

5:10 Hokej - muži finále Rusko OSR - Německo

7:15 Běh na lyžích - ženy 30 km klasicky (Beroušková, Hynčicová)

12:00 Závěrečný ceremoniál

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud