Květoslav Šimek
29. srpna 2020 • 23:10

Dostihová tragédie. Král kvalifikací Velké pardubické musel být uspán

Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl králem kvalifikací na Velkou pardubickou steeplechase se Slavia pojišťovnou. Dvanáctiletý hnědák Ange Guardian (Stáj Anděl strážný) v sobotu v Pardubicích útočil na absolutní rekord. Kvalifikaci na Velkou dokázal vyhrát pětkrát, naposledy v červenci. Stejně si dřív vedl Trezor od trenérky Hany Kabelkové. Místo zápisu do historie bohužel přišlo fatální zranění, po kterém musel být hnědák uspán.



Ange Guardian, jehož trénoval Josef Váňa , se zranil v poslední, čtvrté kvalifikaci na Velkou pardubickou. Účast ve 130. ročníku měl zajištěnou, s Jiřím Kouskem šli dostih vyloženě „tréninkově“. A znovu šli výborně. Po Havlově skoku, poslední těžké překážce, se natlačili na třetí místo na chystali se na svůj klasický finiš.

V náběhu na proutěnou překážku bohužel Ange Guardian špatně došlápnul a těsně před ní si pochroumal nohu. I tak dokázal překážku skočit a zvládnout, Kousek ho ihned zastavil. Zranění bohužel bylo fatální, koně nešlo zachránit.

Dvanáctiletý hnědák býval v kvalifikacích k neporažení. Od června 2018 vyhrál všech pět, kterých se zúčastnil. Samotnou Velkou pardubickou jel čtyřikrát, nejlepší výsledek udělal hned při své premiéře v roce 2016 s Janem Kratochvílem. Skončili druzí za Charme Lookem.

O rok později byl Ange Guardian s Josefem Váňou mladším pátý, potom ji dvakrát dokončil mezi elitou s Jiřím Kouskem. V roce 2018 byli šestí, před rokem pátí. Celkem Ange Guardian běžel 38 překážkových dostihů, třináct jich vyhrál. Na dotacích nad překážkami vydělal 3 455 400 korun.

Vstoupit do diskuse
16
Články odjinud


Články odjinud