26. září 2021 • 12:54

Chaloupka slaví na MS zlato, první pro Česko po 44 letech! Satková má bronz

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Václav Chaloupka získal jako první český kanoista od roku 1977 titul mistra světa ve vodním slalomu. Úřadující světový šampion do 23 let triumfoval v Bratislavě díky čisté finálové jízdě i mezi seniory a navázal na titul Petra Sodomky. Bronz vybojovala při premiérovém startu ve finále seniorského šampionátu kanoistka Gabriela Satková. Stříbrný olympijský medailista z Tokia Lukáš Rohan přidal sedmé místo.



Čeští kanoisté zvládli finále, v němž závodníci hodně chybovali, jako jediní bez trestného dotyku branky. Bronzový medailista z loňského ME Chaloupka zajel na rozdíl od semifinále čistě, domácího favorita Alexandera Slafkovského porazil o 15 setin sekundy a postaral se o první medaili českého kanoisty na MS od bronzu Stanislava Ježka 2006 v Praze. Třetí skončil Němec Franz Anton.

Devatenáctiletá Gabriela Satková, která jela v Bratislavě o medaile jako jediná z českých reprezentantek, předvedla stejně jako v semifinále čistou jízdu. Loňskou mistryni Evropy o ještě lepší umístění připravilo zaváhání v posledních brankách.

Čeští hrdinové z MS ve vodním slalomu: zlatý Václav Chaloupka a bronzová Gabriela Satková
Čeští hrdinové z MS ve vodním slalomu: zlatý Václav Chaloupka a bronzová Gabriela Satková

Výbornou formu v Bratislavě potvrdila Elena Apelová. Německá závodnice navzdory dvousekundové penalizaci vybojovala titul a ještě tak vylepšila svůj výkon ze soboty, kdy získala stříbro na kajaku. Druhá dnes skončila stejně jako na olympijských hrách v Tokiu Britka Mallory Franklinová.

V semifinále na šampionátu v Bratislavě ztroskotaly čerstvá vítězka Světového poháru Tereza Fišerová i všestranná Martina Satková, která na MS kombinuje slalom a sjezd. Mezi muži se do finále nevešel Vojtěch Heger, který doplatil na padesátisekundovou penalizaci na dvacáté brance.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Bratislavě:

Muži:

C1: 1. Chaloupka (ČR) 92,02 (0 trest. sekund), 2. Slafkovský (SR) -0,15 (2), 3. Anton (Něm.) -2,08 (2), ...7. Rohan -7,13 (0), v semifinále 25. Heger (oba ČR).

Ženy:

C1: 1. Apelová (Něm.) 99,03 (2), 2. Franklinová (Brit.) -0,31 (0), 3. G. Satková -3,47 (0), ...v semifinále 12. M. Satková, 13. Fišerová (všechny ČR).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud