10. března 2022 • 16:21

Lví aukce pro Ukrajinu. Rodiny hráčů v ohrožení, přispěla i Březinová

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do modro-žluté kombinace se v sobotu odpoledne (16.30) zabarví Unyp Arena. Zazní ukrajinská hymna, dobrovolné vstupné na volejbalové klání mezi Lvy a Beskydy i výtěžek následné aukce půjdou na sbírku SOS Ukrajina organizace Člověk v tísni. „Válka rezonuje společností. Sportovci nesmí zůstat stranou. Na zápasech se sejde spousta lidí a je ideální šance trochu pomoci,“ míní Tomáš Pomr, sportovní ředitel a trenér Lvů. Volejbalový klub z metropole zažije v krátké době druhý benefiční zápas, dárkem do dražby přispěje i jeho patronka krasobruslařka Eliška Březinová.



Lvy konflikt zasáhl asi nejvíce ze všech českých volejbalových celků. V kádru totiž mají hned dva Ukrajince Valerije Toduu a Ivana Pljaseckiho. „Všechno prožíváme společně. Ze začátku byli kluci i my v šoku. Nyní přicházejí vlny uprchlíků a oni se aktivně podílejí na pomoci přátelům,“ líčí Tomáš Pomr. Každý den v kabině probírají, co je s rodinami obou hráčů. „Jsou v permanentním ohrožení. Vím, že chtějí zůstat doma. S tím se těžko žije,“ uvědomuje si kouč a doplňuje: „Už kvůli nim bylo jasné, že se na vlně solidarity musíme podílet.“

U vchodu budou připravené kasičky a hostesky. „Kdo dá více než 500 korun, dostane klubovou šálu jako symbolický dárek,“ sděluje Pomr. Další prostředky vyjdou z aukce, která se uskuteční bezprostředně po střetnutí v bistru u přilehlého ragbyového hřiště Sparty. „Jen pár metrů za parkovištěm,“ upřesňuje. Dražit se bude kompletní sada dresů Lvů, kteří budou na soupisce duelu s Beskydy, a tričko s portrétem a podpisem patronky Elišky Březinová. „Budu moc ráda, pokud dárek pomůže,“ přeje si česká olympionička.

I ona bude přítomna „na pivku“. Také jí mohou fanoušci adresovat všetečné otázky. Stejně tak hráčům lvího áčka i trenérovi. „Podobná setkání jsme pořádali po každém utkání před covidem. Pandemie naši tradici zhatila. Teď je ideální příležitost se k ní vrátit,“ říká Pomr, vášnivý sportovní fanoušek. „Po zápase Sparty bych sám často s chutí trenérovi Vrbovi poradil, koho má stavět a jak hrát. Kontaktu se proto nebojím. Pokud má připomínka hlavu a patu, rád si ji poslechnu,“ usměje se.

V zápase s Beskydy jsou Lvi jasnými favority. Vlající vlajky a státní hymna však mohou znamenat enormní tlak na psychiku obou Ukrajinců. „Podobné okamžiky už zažili před utkáním v Českých Budějovicích. Jihostroj se všeho chopil s grácií a my bychom chtěli vše udělat v podobném duchu. Kluci jsou natolik silní, že je to spíše vnitřně motivuje, než utlumí,“ nepochybuje Pomr.

Pro Pražany bude výsledek střetnutí velmi důležitý. Pokud vyhrají 3:0 nebo 3:1 zakončí základní část na čtvrté příčce a play-off zahájí doma. „Ve vyrovnaných sériích, které očekáváme, to může hrát roli,“ neskrývá kouč. Své přání na čtvrtfinálové soupeře ovšem nemá. „Příbram i Kladno mají vysokou kvalitu. Počkáme si v klidu na to, jak vše dopadne. Podstatné bude se na sérii dobře připravit a zvládnout ji,“ dodává.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud